ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Περιβαλ. Σύλλογος Ρεθύμνου Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Πρόληψη, μείωση και ανακύκλωση η λύση για τα απορρίμμα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου - Απορρίμματα - Απόβλητα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ , Τρίτη, 07 Οκτώβριος 2008

Οι θέσεις μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για την διαχείριση των απορριμμάτων και την χωροθέτηση μιας Ο.Ε.Δ.Α. (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων) που θα δέχεται τα απορρίμματα τριών νομών της Κρήτης, θεωρούμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε τις θέσεις μας που σταθερά διακηρύσσουμε εδώ και πολλά χρόνια.
 
Κατ' αρχήν, είναι ιδιαίτερα έντονη η αντίθεσή μας στην προβαλλόμενη τον τελευταίο καιρό "Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων"(ΟΕΔΑ).
Στην ουσία πρόκειται για ένα εργοστάσιο του οποίου μόνο η κλίμακα είναι γνωστή: Θα επεξεργάζεται το σύνολο, σχεδόν, των σκουπιδιών της Κρήτης. ¶γνωστη παραμένει, έως ένα μη καθοριζόμενο μεταγενέστερο στάδιο του σχεδιασμού, η τεχνολογία που θα χρησιμοποιεί το εργοστάσιο αυτό.

Με την μεθόδευση αυτή επιδιώκεται ένας διπλός στόχος: αφενός, να παρακαμφθούν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στην χωροθέτηση ενός γιγάντιου εργοστασίου θερμικής επεξεργασίας στην περιοχή τους και αφετέρου, να δημιουργηθεί ένα ασφαλές πλαίσιο, ελκυστικό για τις εταιρείες που επενδύουν σε μεγάλης κλίμακας διαχείριση απορριμμάτων.

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου πιστεύει ότι η λήψη αποφάσεων για την δημιουργία μιας τόσο μεγάλης εγκατάστασης επεξεργασίας απορριμμάτων χωρίς να είναι ευθύς εξαρχής γνωστή η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί, αντιβαίνει στην αρχή της διαφάνειας και της ελεύθερης πρόσβασης στις περιβαλλοντικές πληροφορίες, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή και η Ελληνική νομοθεσία.

Επί πλέον, θεωρούμε ότι είναι παράλογο, από άποψη οικολογική και οικονομική αλλά και από άποψη ασφάλειας στους δρόμους της Κρήτης, να ταξιδεύουν τα σκουπίδια τόσο μακριά για να πάνε στο ένα και μοναδικό "μαγικό" σκουπιδοεργοστάσιο.

Συνοπτικά, οι θέσεις-προτάσεις του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ρεθύμνου για την διαχείριση των απορριμμάτων είναι οι εξής :

Α) ΤΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ:

1) Κυρίως, απορρίπτουμε κάθε σκέψη για εργοστάσιο θερμικής επεξεργασίας οιασδήποτε μορφής και οιασδήποτε "υπερσύγχρονης τεχνολογίας".

Η καύση των απορριμμάτων, σε όλες τις τεχνολογικές παραλλαγές της (αποτέφρωση, αεριοποίηση, πυρόλυση, τεχνολογία πλάσματος και, σε πιο κομψή διατύπωση, "θερμική επεξεργασία", "ενεργειακή αξιοποίηση" κ.α.) είναι πανάκριβη και επικίνδυνη. Παράγει τοξικά υποπροϊόντα (διοξίνες και τοξική ιπτάμενη και μη ιπτάμενη τέφρα ). Η εφαρμογή της, πριν αρκετές δεκαετίες, αποδείχθηκε επικίνδυνη για το περιβάλλον και αναποτελεσματική και πλέον τείνει να εγκαταληφθεί στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Οι μόνοι κερδισμένοι από την δημιουργία τέτοιων εργοστασίων είναι κάποιες μεγάλες ξένες εταιρείες και οι μεσάζοντες-πλασιέ τους που προσπαθούν να πουλήσουν στις αναπτυσσόμενες χώρες των βαλκανίων και του τρίτου κόσμου, ένα παρωχημένο προϊόν σε νέα συσκευασία.

Για το πόσο αναποτελεσματικό και επικίνδυνο είναι ένα εργοστάσιο θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων, σας παραπέμπουμε στην έκθεση-καταπέλτη της Greenpeace στο site:
(
http://www.greenpeace.org/raw/content/greece/press/118523/264982.pdf).

Επι πλέον, η καύση - θερμική επεξεργασία ή όπως αλλιώς λέγεται- με ή χωρίς ανάκτηση ενέργειας (φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας):
1. επιδεινώνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου και
2. αντιστρατεύεται την ανακύκλωση. Είναι προφανές οτι, αν αφαιρεθούν το χαρτί, το πλαστικό και τα οργανικά υλικά, δεν μένει τίποτα για να καεί σε ένα τέτοιο εργοστάσιο.

2) Απορρίπτουμε εργοστάσιο "μηχανικής ανακύκλωσης" σαν κι αυτό των Νέων Λιοσίων ή των Χανίων για τους παρακάτω λόγους:

1. Η λύση της κατασκευής εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης, σαν αυτό των ¶νω Λιοσίων, είναι επίσης πανάκριβη (το συγκεκριμένο εργοστάσιο ξεπέρασε σε κόστος τα 35 δις δραχμές).

2. Όταν ανακατευτούν και αλεστούν τα σκουπίδια μέσα στα απορριμματοφόρα, κανένα εργοστάσιο δεν μπορεί να τα ξεχωρίσει τόσο καλά ώστε να παραχθούν μετά καθαρά προϊόντα. Το κομπόστ (φυτόχωμα) που παράγεται από αυτά τα εργοστάσια είναι γεμάτο μικρά κομματάκια γυαλιού, πλαστικών και περιέχει βαρέα μέταλλα και τοξικές ουσίες. Είναι ακατάλληλο για χρήση σε καλλιέργειες και καταλήγει να θάβεται στον ΧΥΤΑ.
Ενα άλλο προϊόν που βγάζουν αυτά τα εργοστάσια, το λεγόμενο RDF (ένα μίγμα απο χαρτί και πλαστικά που είναι αδύνατο να ανακυκλωθούν), προορίζεται για καύση σε ειδικά εργοστάσια, αλλά ακόμα δεν υπάρχει στην Ελλάδα τρόπος διάθεσής του. ¶λλωστε η καύση του είναι ουσιαστικά καύση πλαστικών και παράγει τα ίδια τοξικά (διοξίνες και τοξική ιπτάμενη και μη ιπτάμενη τέφρα). Έτσι θάβεται και αυτό στον ΧΥΤΑ που είναι δίπλα στο εργοστάσιο !
3. Τα εργοστάσια αυτά υπόκεινται σε σοβαρές βλάβες οπότε διακόπτεται συχνά η λειτουργία τους.

Όλοι οι παραπάνω λόγοι συνετέλεσαν στο να αποτύχει και να κλείσει πολύ γρήγορα το πρώτο, αυτού του είδους, εργοστάσιο που κατασκευάσθηκε πριν λίγα χρόνια στην Καλαμάτα. Στην Ευρώπη δεν κατασκευάζονται πλέον τέτοια εργοστάσια.

Ουσιαστικά, η επιθυμία των κυβερνώντων για την κατασκευή ενός τέτοιου εργοστασίου μηχανικής ψευδεπίγραφης "ανακύκλωσης" για τους τρείς νομούς της Κρήτης, κρύβει πίσω της (και πίσω από βαρύγδουπα επιστημονικά ονόματα, πχ Ο.Ε.Δ.Α.) έναν τεράστιο ΧΥΤΑ που υποχρεωτικά θα κατασκευαστεί δίπλα του. Έναν ΧΥΤΑ γιγαντιαίων διαστάσεων, που θα απαλλάξει τους δημοτικούς άρχοντες και την κυβέρνηση από τις πολλές μικρές μάχες που θά πρεπε να δώσουν με τις τοπικές κοινωνίες για μικρότερους ΧΥΤΑ σε κάθε νομό. Εναν ΧΥΤΑ γιγαντιαίων διαστάσεων, που οποιαδήποτε αστοχία του ή απόκλιση από την κατάσταση ιδανικής λειτουργίας, θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα ρύπανσης των υπόγειων νερών.

Οσον αφορά δε την προτεινόμενη για την εγκατάσταση ΟΕΔΑ, περιοχή της Γενή, δεν έχει διευκρινισθεί αν μια πιθανή ρύπανση θα είναι προς την περιοχή του φράγματος των Ποταμών ή την περιοχή των νερών του Κουρταλιώτη.

Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν αν εφαρμοσθεί η μέθοδος της θερμικής επεξεργασίας. Η ρύπανση θα είναι πολυσύνθετη: αέρια, υγρή και στερεή. Και οι ρύποι ακόμα πιο τοξικοί.

Β) ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

1. Υιοθέτηση μέτρων πρόληψης για μείωση της παραγωγής σκουπιδιών.

2. Υιοθέτηση και προώθηση της επαναχρησιμοποίησης.

3. Αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικού, γυαλιού κλπ. Όσο κι αν αυτά τα ποσοστά είναι, ήδη, αξιόλογα και τείνουν αυξανόμενα, υπάρχουν τεράστια περιθώρια (και ανάγκη) αύξησής τους, αφού μέχρι τώρα δεν έχει γίνει ουσιαστικά καμμία προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού. Η ενημέρωση των πολιτών για το πρόγραμμα να είναι διαρκής και εντατική.

4. Γενίκευση και εντατικοποίηση της εναλλακτικής διαχείρισης ειδικών απορριμμάτων (λάστιχα, ορυκτέλαια, ηλεκτρικές συσκευές, μπάζα κ.λ.π.). Είναι σκανδαλώδες να παραμένει το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των μπάζων στο συρτάρι του υπουργού εδώ και αρκετά χρόνια και να μην υπογράφεται.
 
5. Εφαρμογή συστημάτων κομποστοποίησης του οργανικού κλάσματος των απορριμμάτων (αποφάγια, απορρίμματα κουζίνας, κάθε είδους φυτικά απορρίμματα). Ετσι, περισσότερο απο το 50% του όγκου των απορριμμάτων θα μετατρέπεται σε χρήσιμο υλικό (εδαφοβελτιωτικό-λίπασμα) αντί να καταλήγει για θάψιμο.
Η συλλογή πρέπει να γίνεται με διαλογή στην πηγή και όχι σε εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης, ώστε το προϊόν (κομπόστ, φυτόχωμα) που θα παράγεται να είναι εμπορεύσιμο και περιζήτητο και όχι προβληματικό.
Παράλληλα, πρέπει να προωθηθεί και η οικιακή κομποστοποίηση με εγκατάσταση μικρών κάδων οικιακής κομποστοποίησης σε αυλές, ακόμα και σε μπαλκόνια. Ετσι, όσοι πολίτες το επιθυμούν, θα παράγουν χωρίς κανένα κόστος το δικό τους βιολογικό λίπασμα, μειώνοντας άμεσα και σε μεγάλο ποσοστό την ποσότητα των απορριμμάτων τους (και ανακουφίζοντας αντίστοιχα τις Υπηρεσίες Καθαριότητας των δήμων τους).

6. Δημιουργία στο νομό Ρεθύμνου ενός (τουλάχιστον) Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) και όχι πλέον Χ.Υ.Τ.Α., αφού με την εφαρμογή των παραπάνω δράσεων (ανακύκλωση όλων των ανακυκλώσιμων υλικών και κομποστοποίηση τωνοργανικών) ο όγκος των απορριμμάτων θα μειωθεί στο ελάχιστο.

Οι προτάσεις αυτές του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ρεθύμνου, ταυτίζονται με την επικρατούσα τάση στην Ευρώπη για τη διαχείριση των απορριμμάτων που εκφράζεται στην Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία. Η μέδοθος διαχείρισης των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία σε πάρα πολλές περιοχές της Ευρώπης εδώ και πολλά χρόνια.

Σε καμιά περίπτωση, λοιπόν, οι προτάσεις μας δεν μπορεί να χαρακτηρισθούν ανέφικτες
παρά μόνο απο όσους σχετίζονται με συμφέροντα επενδυτών στον υπερκερδοφόρο χώρο
των απορριμμάτων.
Είναι οι ίδιοι που υποστηρίζουν οτι θα χρειασθούν χρόνια ώσπου να μάθουν οι Κρητικοί να δαχωρίζουν τα απορρίμματά τους και γι αυτό χρειαζόμαστε αμέσως εργοστάσια μηχανικής ανακύκλωσης και θερμικής επεξεργασίας.
Αυτό που δεν μας λένε είναι οτι τα εργοστάσια αυτά θαχρειασθούν επίσης πολλά χρόνια μέχρι να λειτουργήσουν και απο την στιγμή που θα αρχίσουν να λειτουργούν θα μας έχουν δεσμεύσει για πολλές δεκαετίες σε μεθόδους επεξεργασίας απορριμμάτων που είναι ήδη ξεπερασμένες (Οπως κάποια εργοστάσια στην Ευρώπη στα οποία ξεναγούνται απο τις εταιρείες οι δήμαρχοι αναπτυσσόμενων χωρών, των βαλκανίων και του τρίτου κόσμου).

Ο Κρητικός λαός, όπως έδειξε και η πρόσφατη διαδικασία ανακύκλωσης χαρτιού και πλαστικού, αποδείχθηκε πολύ πιο ώριμος από όσο νομίζουν αυτοί που τον διοικούν.

Οπωσδήποτε, για να προχωρήσει και να επεκταθεί η ανακύκλωση, χρειάζεται περισσότερη και συστηματική ενημέρωση. Οι αρμόδιες αρχές, αντί να βαυκαλίζονται
με τα αναπτυξιακά σκουπιδομεγαλεία που υπόσχονται οι διάφοροι πλασιέ τεχνολογιών καύσης και γιγαντιαίων - στο όνομα μιας "οικονομίας κλίμακος" που βολεύει τους επενδυτές- ΟΕΔΑ, πρέπει να πιστέψουν στην ανακύκλωση και να ασκουμπωθούν.
 
Ας σημειωθεί οτι, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται σε πολλές περιοχές της Ευρώπης για μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, ο στόχος για "Πόλεις χωρίς σκουπίδια" εχει αποδειχθεί πως είναι εφικτός. Παράδειγμα, το Φράϊμπουργκ της Γερμανίας. Πέτυχε να μειώσει κατά 90% την ποσότητα των απορριμμάτων του και μόνο ένα 10% (υπολείμματα απο την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση ) πηγαίνει για θάψιμο, ενώ επιδιώκεται το ποσοστό αυτό να μειωθεί περαιτέρω, μέχρι μηδενισμού του!

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τρίτη, 07 Οκτώβριος 2008 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 84 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57104695
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.