ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολογική Ομάδα Σητείας Δευτέρα 15 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Μια παραχώρηση γης πριν 2.140 χρόνια Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Ομάδα Σητείας - Απόψεις
ΘΕΟΔΟΣΗΣ Ν. ΓΑΡΕΦΑΛΑΚΗΣ , Παρασκευή, 03 Οκτώβριος 2008

ΑΤΤΑΛΟΣ Ο Γ΄

Μια παραχώρηση γης πριν 2.140 χρόνια.

"Μαλλιαροί τοξότες της Σκυθίας
Με κοιτάζουν μέσα από εικόνες Παναγίας"

Το 133 π.χ. πέθανε ο τελευταίος βασιλιάς της Περγάμου ¶τταλος ο Γ' ο Φιλομήτωρ, αφήνοντας με τη διαθήκη του κληροδότημα στους Ρωμαίους το βασίλειό του.
Γη, πόλεις, χωριά και ανθρώπους, λες κι ήτανε δικά του. Μόνο την Πέργαμο άφησε απ' έξω ο αθεόφοβος.
Δώρο αναπάντεχο για τους Ρωμαίους, μα και για τους ντόπιους της Περγάμου άρχοντες.

Γράφει σχετικά ο Παναγής Λεκατσάς:

"Έτσι οι ολιγαρχικοί της Πέργαμος και των άλλων μεγάλων πολιτειών του βασιλείου, δε δείξανε ν' αγαναχτήσανε καθόλου. Ούτε χαμένα τάχε ο μακαρίτης, ούτε η πράξη που σοφίστηκε προδοτική ή δυναστική, μα τάστρωσε καθώς τα πεθυμούσαν. Μόνο αν το βασίλειο τους γινότανε επαρχία Ρωμαϊκή, σιγούρευαν κι εκείνοι τα κεφάλια κι αγαθά τους. Αργά ή γλήγορα θα σώναν οι Ρωμαίοι είσαμ΄εδώ, κι όσο πιο γλήγορα, τόσο καλύτερα που θάταν. Η διαθήκη, όχι μονάχα τους χάριζε την πολυπόθητη υποδούλωση, μα και την έφερνε με το μπαμπάκι."

Μα το βασίλειο δεν ήταν μόνο οι άρχοντες και τ' άψυχα. Είχε και πολίτες, μέτοικους, στρατιώτες, απελεύθερους, και δούλους που δεν αποδέχτηκαν τη διαθήκη του βασιλιά. Ανάμεσά τους κι ο Αριστόνικος, ετεροθαλής αδερφός του ¶τταλου από δούλα μάνα, που άρχισε να ξεσηκώνει τον κόσμο, να μαζεύει στρατό και να πολεμά.
Βρέθηκε εκείνο τον καιρό στη Μικρά Ασία και ο φιλόσοφος ο Βλόσιος που συνέχιζε και εμπλούτιζε τις ιδέες του Ζήνωνα και των στωικών κι είχε ονειρευτεί την Πολιτεία του Ήλιου όπως την έλεγε, μια κοινωνία δηλαδή χωρίς ιδιοκτησία, χωρίς διακρίσεις, χωρίς σύνορα.

Λέει ο Στράβων:
"... εις την μεσογαίαν ανιών (ο Αριστόνικος) ήθροισεν δια ταχέων πλήθος απόρων τε ανθρώπων και δούλων..... ούς Ηλιουπολίτας εκάλεσεν....".

Χωριά και πόλεις Σάμος, Κολοφώνα, Απολλωνίδα, Στρατονίκεια περνούν στα χέρια των επαναστατημένων, που θέλουνε να φτιάξουνε την Ηλιούπολη.
Σαν είδανε οι ολιγαρχικοί πως ξεσηκώνονται οι δούλοι κι οι φτωχοί βγάλανε ψήφισμα. Και άλλους καλοπιάνανε μετατάσσοντας σε πολίτες τους μέτοικους, σε μέτοικους τους απελεύθερους και σ΄ απελεύθερους τους δούλους κι από άλλους (όσοι ξεσηκώνονταν) στερούσανε τα δικαιώματα και δήμευαν τις περιουσίες τους. Αποδεχτήκαν τη διαθήκη ως έχει, και αποφασίσανε να στείλουνε κάποιον Εύδημο να δώσει το ψήφισμα στη Ρώμη για να επισπεύσουν οι Ρωμαίοι την αποδοχή της κληρονομιάς.
Έλεγε λοιπόν το ψήφισμα και τούτα:

"...επεί βασιλεύς Ατταλος φιλομήτωρ και ευεργέτης μεθιστάμενος εξ ανθρώπων απολέλοιπεν την πατρίδα ημών ελευθέραν... ...δει δε επκυρωθείναι την διαθήκην υπο Ρωμαίων..."

Όχι για τίποτε άλλο, μόνο για την ανάπτυξη και το καλό του τόπου.

Πήγε ο Εύδημος στη Ρώμη. Δεν τον δεχτήκαν οι Ρωμαίοι με τιμές, άλλωστε αυτό που τους ενδιέφερε ήτανε το χωράφι. Τη διαθήκη θέλανε να δούνε και το πώς θα την εκτελέσουνε. Και ξέσπασε στη Ρώμη καυγάς μεγάλος για το κληροδότημα. Ποιος είναι ο κληρονόμος; Ο λαός της Ρώμης, κατά πως έλεγε ο Τιβέριος Γράκχος, ή μήπως η Σύγκλητος, κατά πως λέγανε οι συγκλητικοί; Σχεδόν 2 χρόνια περάσανε μέχρι που δολοφόνησε η Σύγκλητος το Γράκχο κι άνοιξε ο δρόμος για να παραλάβουνε οι συγκλητικοί την κληρονομιά.
Εδώ στην Πέργαμο εν τω μεταξύ η Πολιτεία του Ήλιου μεγάλωνε κι είχε φτάσει ο ξεσηκωμός μέχρι τη Θράκη τη Φρυγία και τον Πόντο. Ο Αριστόνικος με τους Ηλιουπολίτες είχαν αρχίσει να κάνουν την ουτοπία πραγματικότητα.
Μέχρι που αποβιβάστηκαν οι Ρωμαϊκές λεγεώνες. Και ύστερα από σκληρές μάχες και χιλιάδες σκοτωμένους, καταφέρανε να σταματήσουνε την Ηλιούπολη.
Οι Ρωμαίοι παρέλαβαν τη νέα περιουσία τους, το αγροτεμάχιο μαζί με τους ανθρώπους (περιουσία τους κι αυτοί). Τον Αριστόνικο τον δολοφόνησαν.
Αφήσανε τους ντόπιους άρχοντες στη θέση τους (αυτούς που ψήφισαν πως "...δει επκυρωθείναι την διαθήκην υπο Ρωμαίων...") για να νομίζουνε πως έχουν εξουσία μα εγκαταστήσανε φρουρές να τους προσέχουνε.

Υ.Γ. (1)
Θα μου πείτε πως όλα τούτα γίνανε πριν 2.100 και παραπάνω χρόνια. Και πως αλλάξανε τα πράγματα από τότε. Ναι βέβαια, όσο κι αν μοιάζουν όμοια, κάπως αλλάξανε τα πράγματα.
Σήμερα οι παραχωρήσεις γης δεν γίνονται με διαθήκες βασιλιάδων αλλά με συμβάσεις δεσποτάδων. Επίσης δεν έχουνε ακόμη δημευθεί περιουσίες ούτε επισήμως αναγγέλθηκε ακόμη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.
Το κακό είναι πως ο ¶τταλος μάλλον δεν πέθανε, σήμερα είναι ζωντανός και γράφει ακόμη τη διαθήκη του. Και το χειρότερο πως ούτε Αριστόνικο έχουμε ούτε Ηλιουπολίτες.
Βέβαια δεν έχουμε Ρωμαίους κι ας επιμένουν οι άρχοντες ακόμη πως "...δει επκυρωθείναι την διαθήκην υπο Ρωμαίων..."
ΘΕΟΔΟΣΗΣ Ν. ΓΑΡΕΦΑΛΑΚΗΣ
Σητεία 21-5-2007

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 76 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54601481
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.