ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. Κυριακή 07 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Προς ένα ασφαλές μοντέλο διατροφής Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - Υγεία
Μανόλης Βουτυράκης , Τετάρτη, 01 Οκτώβριος 2008

α) Τα γνωστά διατροφικά σκάνδαλα:
Σίγουρα όλοι μας έχουμε ακούσει για: τρελές αγελάδες, διοξίνες, σαλμονέλα στα κοτόπουλα αφθώδης πυρετός σε χοιρινά, τρομώδης νόσος των προβάτων, υπολείμματα φυτοφαρμάκων και νιτρικά σε λαχανικά, μεταλλαγμένα τρόφιμα. Η σπογγώδης εγγεφαλοπάθεια των βοοειδών κόστισε μέχρι περίπου 2 τρισεκατομμύρια δραχμές χωρίς να περιλαμβάνεται το κόστος για την περίθαλψη των ανθρώπων που εκδήλωσαν τα συμπτώματα της νόσου. Σήμερα έχουμε το σκάνδαλο με το επιμολυσμένο με τοξική μελαμίνη βρεφικό γάλα στην Κίνα, το οποίο προκάλεσε μέχρις στιγμής τον θάνατο τεσσάρων νηπίων εξαιτίας νεφρικής ανεπάρκειας, ενώ νοσηλεύονται 104 σε κρίσιμη κατάσταση και περίπου 13000 μωρά παραμένουν υπο ιατρική παρακολούθηση και 53.000 χρειάσθηκαν ιατρική φροντίδα. Εκτός από το βρεφικό γάλα σε σκόνη, μελαμίνη εντοπίσθηκε σε γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται στην Κίνα από συνολικά 22 εταιρείες. Τα επίπεδα που βρέθηκαν σε αυτά τα προϊόντα είναι απαράδεκτα. Πολλές άλλες παθήσεις αν δεν οφείλεται άμεσα σε κακή διατροφή πάντως ενισχύονται από αυτήν.
Η διατροφή μας επιβαρύνεται ουσιαστικά από τρείς ξεχωριστούς παράγοντες:
α) Από την επιβάρυνση των τροφίμων κατά την παραγωγική διαδικασία (φυτοφάρμακα, λιπάσματα ορμόνες κ.λ.π.)
β) Από την μεταποιητική διαδικασία ή τη διαδικασία συντήρησης (χημικά πρόσθετα, συσκευασίες κ.λ.π)
γ) Από την άγνοια τη δική μας όσον αφορά βασικές διατροφικές αρχές.
Από την άλλη ο αγροτικός τομέας βρίσκεται διεθνώς σε μια από τις χειρότερες κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών. Τα διατροφικά σκάνδαλα έχουν πάρει πλέον μορφής χιονοστιβάδας, έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών τόσο στο διατροφικό όσο και αγροκτηνοτροφικό μοντέλο, όσο και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες δεν επέδειξαν πάντα την απαραίτητη σωφροσύνη και τόλμη προκείμενου να αποσοβηθεί η κρίση. Πιστεύουμε παρόλα αυτά υπάρχει βιώσιμη εναλλακτική λύση για τον αγροτικό τομέα. Είναι η λύση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, η οποία όμως για να ξεφύγει από τα σημερινά αδιέξοδα και στενά περιθώρια, απαιτεί μια σειρά από γενναίες πολιτικές αποφάσεις. Η βιολογική γεωργία πρέπει να αποτελέσει τον κεντρικό άξονα της εθνικής αγροτικής πολιτικής και να καλύπτει τουλάχιστον το 5% της αγροτικής παραγωγής.

β) Το σημερινό διατροφικό μοντέλο βλάπτει την υγεία:
Η παγκοσμιοποίηση έχει επιβάλλει το ίδιο διατροφικό μοντέλο σε όλες τις βιομηχανικές χώρες, παρά τις διαφορές που κληρονομήθηκαν από τις παραδόσεις ή οφείλονται στους ιδιαίτερους διατροφικούς πόρους καθεμιάς Χαρακτηρίζεται δε, από: - Τη γεωργία που χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων
- Την ισχυρή βιομηχανία τροφίμων που προτείνει ολοένα περισσότερο επεξεργασμένα τρόφιμα ή έτοιμα φαγητά που περιέχουν χημικά πρόσθετα.
- Τη διαφοροποιημένη προσφορά, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τις εποχές ή την γεωγραφική προέλευση
- Τις διατροφικές συνήθειες που έχουν υποστεί βαθύτατες αλλαγές.
Οι αλλαγές αυτές έχουν τρία κοινά χαρακτηριστικά: Κατ' αρχάς, την αντιστροφή της αναλογίας φυτικών και ζωικών πρωτεϊνών, αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης της κατανάλωσης των δημητριακών και λαχανικών, και την έκρηξη της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Στη συνέχεια τη σημαντική αύξηση της κατανάλωσης λιπαρών ουσιών και σακχάρων. Τέλος, τον "εξευγενισμό" και το ραφινάρισμα πολλών προϊόντων (δημητριακών, ελαίων, ζάχαρης) που τα στερούν από σημαντικό μέρος των πολύτιμων συστατικών τους (βιταμίνες, άλατα και ίνες) Εφόσον οι αναδυόμενες χώρες αντιγράφουν το συγκεκριμένο μοντέλο, καθίσταται προφανές ότι δεν είναι δυνατή η γενίκευση του: η καλλιεργήσιμη γη δεν επαρκεί (απαιτείται 3-15 φορές μεγαλύτερη έκταση για την παραγωγή της ίδιας ποσότητας ζωικών πρωτεϊνών σε σχέση με τις φυτικές), η κατανάλωση ενέργειας είναι υψηλή και το κόστος υπέρογκο.
Επί τη ευκαιρία, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε πόσο λανθασμένο είναι το επιχείρημα ότι η συνεχής αύξηση του προσδόκιμου χρόνου ζωής αποδεικνύει την καταλληλότητα του συγκεκριμένου διατροφικού μοντέλου. Πρόκειται για ψευδαίσθηση, καθώς πλησιάζει η στιγμή που εμείς και τα παιδιά μας θα βρεθούμε αντιμέτωποι με όλες τις συνέπειες του σημερινού τρόπου ζωής – συνοψίζονται στο τρίπτυχο ανθυγιεινή διατροφή, καθιστική ζωή και ρύπανση- ο οποίος είναι ακόμα εξαιρετικά πρόσφατος για να είναι μετρήσιμος και να μεταφραστεί σε αύξηση της θνησιμότητας.
Το 2002 διαβάζαμε στο δελτίο της παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας: "Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μέχρι το 2020, για τα δύο τρίτα της παγκόσμιας επιβάρυνσης ασθενειών θα ευθύνονται χρόνιες μη μεταδοτικές ασθένειες, η πλειονότητα των οποίων θα έχει σχέση με τη διατροφή. Το πέρασμα σε μια διατροφή που περιλαμβάνει περισσότερα "εξευγενισμένα" και ραφιναρισμένα βασικά τρόφιμα ,τρόφιμα ζωικής προέλευσης και λίπη, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις σημερινές επιδημίες της παχυσαρκίας του διαβήτη και των καρδιαγγειακών νοσημάτων".

γ) Το αυριανό μοντέλο διατροφής και η Μεσογειακή διατροφή:
Ποιο μοντέλο διατροφής, πρέπει να εφαρμόσουμε στο μέλλον, ώστε να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος και του παρόντος. Σίγουρα τα σφάλματα της σύγχρονης διατροφής είναι τόσα πολλά, ώστε δεν αμφισβητούνται από κανένα: η υπερκατανάλωση ζάχαρης, λιπαρών, κρέατος, καθώς και βιομηχανοποιημένων τροφίμων, όπως φαστ-φούντ, πίτσες, σοκολατοειδή, σνακ, αναψυκτικά τύπου κόλα, μας οδηγούν στο λογικό συμπέρασμα ότι η διατροφή μας σήμερα δεν είναι υγιεινή.
Ένα μοντέλο διατροφής πρέπει να στηρίζεται, υποχρεωτικά, σε τρία βασικά κριτήρια: πρέπει να είναι οικολογικό, δηλαδή να λαμβάνει υπόψη τα προβλήματα της ρύπανσης και του περιορισμένου χαρακτήρα των φυσικών πόρων, υγιεινό, δηλαδή προσαρμοσμένο στις επιταγές της καλής υγείας, ιστορικό και εθνολογικό, δηλαδή να εξετάζει τις συνέπειες του τρόπου διατροφής των λαών στην κατάσταση της υγείας τους.

Όποια από τα παραπάνω κριτήρια και αν εξετάσουμε, οδηγούμαστε στο Μεσογειακό μοντέλο διατροφής, όπως προκύπτει και από σχετική έρευνα. Στη δεκαετία του 60 η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ξεκίνησε μια έρευνα σε 7 χώρες (Φιλανδία, Η.Π.Α, Ολλανδία, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Ιαπωνία και Ελλάδα).
Έπειτα από μελέτη 10 ετών συγκέντρωσαν τα αποτελέσματα της έρευνας και ανακάλυψαν ένα απίστευτο αποτέλεσμα.
Πρώτον ότι άνθρωποι που ζούν στην Κρήτη εμφάνιζαν τα μικρότερα ποσοστά θανάτων από καρκίνο και από στεφανιαία νόσο.
Τα ποσοστά θανάτων, μάλιστα, από αυτές τις ασθένειες ήταν τόσο μικρά σε σχέση με τις άλλες χώρες που έσπευσαν αμέσως να αποκαλύψουν το "μυστικό" του λαού της Κρήτης, οι οποίοι μπορούσαν με τη διατροφή αυτή, να ζούν περισσότερο και καλύτερα από άλλους λαούς.
Αφού μελέτησαν πάλι και πολλά χρόνια ανακάλυψαν ότι οι Κρητικοί, εδώ και 35 αιώνες, - δηλαδή από την εποχή του Μινωικού Πολιτισμού –τρέφονται σχεδόν με τον ίδιο τρόπο.
Η καθημερινή τους διατροφή περιλαμβάνει άφθονα ακατέργαστα δημητριακά, όπως το σιτάρι και το κριθάρι, όπου τα χρησιμοποιούσαν κύρια για την Παρασκευή ψωμιού και παξιμαδιών. Τρώνε πολύ τακτικά όσπρια, όπως ρεβίθια, κουκιά, αρακά και φακές. Μαζεύουν από την εξοχή πολλά άγρια χόρτα και καλλιεργούν λάχανα, κολοκυθάκια, αγγούρια, ραπανάκια και άλλα λαχανικά. Χρησιμοποιούν επίσης άφθονο σουσάμι στο ψωμί και στα φαγητά.
Στα φαγητά τους βάζουν μόνο ελαιόλαδο και τρώνε πολλές ελιές. Ψαρεύουν συχνά, και τρώνε άφθονα ψάρια και θαλασσινά. Μαζεύουν από τα δένδρα και τρώνε στη φυσική τους κατάσταση αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια, κάστανα, σύκα, αχλάδια μήλα ρόδια και ένα σωρό άλλα φρέσκα φρούτα.
Από τα πρόβατα και τα κατσίκια φτιάχνουν παραδοσιακό γιαούρτι και τυρί και πολύ σπάνια τρώνε το κρέας τους. Έχουν πολλά μελίσσια για να προμηθεύονται αγνό και καλό μέλι. Φτιάχνουν το δικό τους κρασί, που το πίνουν πάντα σε μικρές ποσότητες, χωρίς ποτέ να μεθούν.

Μέσα από αυτή την πανδαισία τροφών και γεύσεων αν κάνουμε μία διατροφική ανάλυση πολύ εύκολα θα διαπιστώσουμε ότι ακολουθώντας κάθε άνθρωπος αυτό το μοντέλο διατροφής απολαμβάνει κάθε θρεπτικό συστατικό, βιταμίνες και μέταλλα.

Μανόλης Βουτυράκης
ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 82 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54548232
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.