ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 07 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.: ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολόγοι Πράσινοι , Σάββατο, 10 Ιανουάριος 2004

Οικολόγοι Πράσινοι
Δελτίο Τύπου 9.1.2004

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.:
ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΝΑ ΞΕΠΛΥΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ;

Οι Οικολόγοι Πράσινοι διαμαρτύρονται για την εισαγωγή της Ε.Τ.Α. ΑΕ στο Χρηματιστήριο και τις επικίνδυνες μεθοδεύσεις που τη συνοδεύουν

Η ιδιαίτερη σημασία κάποιων τμημάτων της ελληνικής γης δεν αποτυπώνεται μόνο στην οικολογική και πολιτιστική τους αξία αλλά αναγνωρίζεται και προστατεύεται και από το ίδιο το Σύνταγμα που τα κατοχυρώνει ως δημόσια περιουσία με κοινόχρηστο χαρακτήρα και πλήρη απαγόρευση εκποίησης: στην κατηγορία αυτή ανήκουν κυρίως ακτές και δάση αλλά και λίμνες, σπήλαια ή ιαματικές πηγές.

Αρκετά από τα σημεία αυτά έχουν περάσει από παλιά στη δικαιοδοσία του Ε.Ο.Τ., που τα διαχειριζόταν ως δημόσιος οργανισμός. Η εταιρία "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ (Ε.Τ.Α.) Α.Ε." ιδρύθηκε για τη διαχείριση της δημόσιας αυτής περιουσίας και, κατά συνέπεια, δεσμεύεται από τους ίδιους συνταγματικούς περιορισμούς που δέσμευαν και τον Ε.Ο.Τ. Έτσι, η πώληση μετοχών της σε ιδιώτες (και μάλιστα μέχρι ποσοστό 66%, όπως προβλέπει ο Ν.3105/2003 που ρυθμίζει τη μετοχοποίησή της) ισοδυναμεί με παράκαμψη των συνταγματικών διατάξεων. Για το λόγο αυτό, η έκδοση προμετόχων της Ε.Τ.Α. έχει προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και σύντομα αναμένεται η σχετική απόφαση.

Όλα αυτά όμως αποτελούν ψιλά γράμματα για τη διοίκηση της (προς το παρόν ακόμη υπό δημόσιο έλεγχο) εταιρίας, που στις 23 Δεκεμβρίου κατέθεσε αίτηση για εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η αίτηση αυτή, τη στιγμή που εκκρεμεί δικαστική απόφαση για το κατά πόσο είναι νόμιμη η μετοχοποίηση της Ε.Τ.Α., στην καλύτερη περίπτωση προσπαθεί να προλάβει την απόφαση του δικαστηρίου και στη χειρότερη να την επηρεάσει με τετελεσμένα γεγονότα.

Την ίδια στιγμή, στο νομοσχέδιο "για την αναπτυξιακή πολιτική" έχουν ενσωματωθεί με μορφή τροπολογίας πλήθος χαριστικές διατάξεις που θυσιάζουν σχεδόν τα πάντα προκειμένου να κάνουν τις μετοχές της Ε.Τ.Α. ελκυστικότερες για τους επενδυτές. Το νομοσχέδιο έρχεται για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα και είναι χαρακτηριστικό ότι η χρηματιστηριακή αξία της εταιρίας ορίζεται σε μόλις 300 εκατ. ευρώ: αν σκεφτούμε ότι ο Ε.Ο.Τ κατέχει συνολικά 70.000 στρέμματα στα πιο προνομιακά σημεία της χώρας, σε κάθε στρέμμα αναλογεί το εξωπραγματικό ποσό των... 1,5 εκατ. δραχμών. Πολλές από τις εκτάσεις αυτές θα διατεθούν για ανέγερση διαμερισμάτων που θα πωληθούν ως "τουριστικές κατοικίες", σχέδια που ισοδυναμούν με απροκάλυπτη οικοπεδοποίηση.

Η ίδια τροπολογία-νομοσχέδιο διευκολύνει και την πλήρη μεταβίβαση της κυριότητας των ακινήτων του Ε.Ο.Τ. προς την (ιδιωτική πλέον) Ε.Τ.Α. Η πρόβλεψη εξαιρέσεων για ορισμένες κατηγορίες προστατευόμενων περιοχών κάθε άλλο παρά επαρκής είναι, από τη στιγμή που η ίδια η Ε.Τ.Α., ως διαχειριστής τους, θα ελέγχεται από ιδιώτες επενδυτές.

Από τη άλλη πλευρά, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ένα ευρύ πρόγραμμα εκποιήσεων προς ιδιώτες, όχι πάντοτε ανεπίληπτο.

* Για κάποιες από τις περιπτώσεις αυτές, όπως το Μικρό Καβούρι στη Βουλιαγμένη ή τα "Ξενία" Καλαμπάκας, Σκιάθου και Πλαταμώνα (που πουλιούνται μαζί με τους εκτεταμένους χώρους πρασίνου που τα περιβάλλουν), έχουν ήδη κατατεθεί δικαστικές προσφυγές.

* Για αρκετές ακόμη περιπτώσεις, όπως το συγκρότημα της TUI/GRECOTEL στα Λουτρά Κυλλήνης ή η πώληση των ιαματικών πηγών της Λίμνης Καϊάφα, που αποτελούν προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, έχουν δει το φως της δημοσιότητας σοβαρές καταγγελίες.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι διαμαρτύρονται έντονα για τις απαράδεκτες και αντισυνταγματικές αυτές μεθοδεύσεις, που έρχονται να προστεθούν στα όσα έγιναν πρόσφατα με τα νομοσχέδια για τα δάση και τα αυθαίρετα. Εκφράζοντας τη στήριξή τους προς τις αντιδράσεις των κοινωνικών φορέων και των τοπικών κοινωνιών, τονίζουν παράλληλα την ανάγκη να ανοίξει επιτέλους ένας ουσιαστικός διάλογος για τον αναπροσανατολισμό του τουρισμού μας σε κατευθύνσεις ήπιες και βιώσιμες.

Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562 τηλ. 210 - 3241001, fax: 210 - 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631 Τηλ. 2310-222503, fax: 2310-421196
e_mail: ecogreen@otenet.gr

www.ecogreens.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 29 Φεβρουάριος 2004 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 64 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58239736
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.