ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 01 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η επένδυση στις Νηες και το περιβάλλον Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ανάπτυξη - Βιώσιμη ανάπτυξη - Αποανάπτυξη
Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας , Πέμπτη, 25 Σεπτέμβριος 2008

Οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 είναι μια ευκαιρία για το ΠΣ του Βόλου, αλλά και ευρύτερα για τους Νομούς Μαγνησίας και Λάρισας να προωθήσουν καλύτερα την ανάπτυξή τους, αλλά και να εφαρμόσουν δράσεις και πολιτικές που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα, την ανάπτυξη και την αειφορία των περιοχών στις οποίες θα εφαρμοστούν.

Αρχικός και βασικός στόχος των Μεσογειακών Αγώνων πρέπει να είναι ένα "πράσινο" (οικολογικό) αθλητικό γεγονός. Δυστυχώς, τόσο οι δηλώσεις και η στάση των αρμόδιων φορέων (Ελεγκτική και Οργανωτική Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων), όσο και οι δηλώσεις των αρμόδιων της κεντρικής κυβέρνησης, που υποδεικνύουν τον παρθένο κατά τα άλλα χώρο στις Νηες της Σούρπης Μαγνησίας ως τον αποδέκτη αυτής της δράσης, καταστρατηγούν αυτή την επιδίωξη και θέτουν σε τεράστιο οικολογικό κίνδυνο την περιοχή. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για την περιοχή του Σωρού, κοντά στο Βόλο.

Μετά από πρόσκληση του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιου, πραγματοποιήθηκε, στις 15 Ιουνίου 2006, συνάντηση εκπροσώπων τεσσάρων οικολογικών οργανώσεων της περιοχής μας (Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού "Εν Δράσει", Οικολόγοι Πράσινοι, Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, Σταθμός Περίθαλψης Αγρίων Ζώων και Πτηνών) με το Μητροπολίτη. Σε Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε την ίδια μέρα αναφέρονταν και τα εξής:
"Ο κ. Ιγνάτιος δήλωσε κατά τη συνάντηση, ότι υπάρχει απόφαση και ανάγκη αξιοποίησης της έκτασης που κατέχει η Μητρόπολη στις Νηες. Δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα επιτρέψει την κατασκευή γηπέδου γκολφ και το θέμα το εξετάζει προσεκτικά και πολύπλευρα, με γνώμονα τις ανάγκες της εκκλησίας και την προστασία του περιβάλλοντος".

Την Τρίτη 19/03/2008, συναντήθηκαν στα γραφεία της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας εκπρόσωποι της Εταιρείας Aristo Developers (Hellas) Α.Ε και της Golfing Developments Α.Ε., που είναι μέλη του Ομίλου Dolfing Capital Investors (DCI) με οικολογικές οργανώσεις και εκπροσώπους κατοίκων της περιοχής Μαγνησίας.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών ανέλυσαν το μοντέλο ανάπτυξης της μονάδας στην περιοχή Νηες της Σούρπης, διαβεβαιώνοντας ότι θα τηρηθούν όλες οι οικολογικές προδιαγραφές που επιβάλλονται και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. ενώ θα ενισχυθεί η τοπική κοινωνία με ποικίλες δραστηριότητες.

Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων δήλωσαν ότι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από ορισμένες από τις απαντήσεις που δοθήκαν στα θέματα που τέθηκαν και δεν εμπιστεύονται ότι θα τηρηθούν τα υποσχόμενα, όπως έχει συμβεί σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

Οι εκπρόσωποι των οικολογικών οργανώσεων και των κατοίκων έθεσαν το θέμα της αμφισβήτησης του δικαιώματος της εκκλησίας να διαχειρίζεται εν λευκώ την εκκλησιαστική περιουσία και των επενδυτών να επεμβαίνουν σε μια παρθένα περιοχή και να της αλλάζουν χρήση, γεγονός που έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον, ιδιαίτερα από το υδροβόρο και ρυπογόνο γήπεδο γκολφ.

Εντύπωση είχε προκαλέσει και η ενημέρωση, από πλευράς των επενδυτών, ότι η επένδυση θα αναπτυχθεί σε ιδιόκτητη έκταση 3.000 στρεμμάτων! Αυτό προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά για την αδιαφάνεια με την οποία έχει κινηθεί μέχρι σήμερα η Μητρόπολη Δημητριάδος, η οποία σύμφωνα με τα λεχθέντα, από τους εκπροσώπους των εταιρειών, έχει πουλήσει τα 1.500 στρέμματα και "ενοικιάσει" τα υπόλοιπα 1.500, που είναι δασική έκταση, για 99 χρόνια! Ο Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος έχει αρνηθεί να δώσει στη δημοσιότητα τα συμβόλαια αγοραπωλησίας.

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας δεν θέλει να αναμειχθεί στην πολιτική διαμάχη που έχει ξεσπάσει και αδιαφορεί για το ποιος στην πραγματικότητα είναι ο επενδυτής. Γνωρίζει όμως ότι αυτές οι επενδύσεις είναι επενδύσεις real estate και επομένως υπάρχει μεγάλο οικολογικό πρόβλημα στη δέσμευση γης από τις τεράστιες παρθένες εκτάσεις, που κατέχει η εκκλησία, όταν αυτές πρόκειται να τσιμεντοποιηθούν και μάλιστα όταν δεν έχουν δικαίωμα στην "εν λευκώ" διαχείρισή τους.

Αντιδρούμε λοιπόν στην επένδυση στις Νηες (και το Σωρό) γιατί είναι και υδροβόρα και ενεργοβόρα και περιλαμβάνει διαδικασίες αφαλάτωσης, τη στιγμή που η αφαλάτωση θα πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για ανάγκες πόσιμου νερού στις νησιωτικές και κάποιες παραθαλάσσιες περιοχές που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Στη διαδικασία της αφαλάτωσης προστίθενται κάποια χημικά τα οποία στη συνέχεια αποβάλλονται στους υδάτινους αποδέκτες (τη θάλασσα κυρίως), δημιουργώντας τεράστιες αλλοιώσεις στο περιβάλλον και την οικολογία τους.

Επιπλέον, ο Νομός Μαγνησίας είναι ένας από τους ελληνικούς Νομούς που αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο της λειψυδρίας, ιδιαίτερα από τη στιγμή που υλοποιήθηκαν μεγάλα οικολογικά εγκλήματα (αποξήρανση Κάρλας), των οποίων τις επιπτώσεις προσπαθούμε τώρα να αναστρέψουμε (ανασύσταση Κάρλας, φράγμα Παναγιώτικου, λιμνοδεξαμενές κτλ).

Τέλος, σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζεται οικολογική μία παρέμβαση που υποβαθμίζει την χλωρίδα, την πανίδα και γενικώς την οικολογική αξία του χώρου στον οποίο εντάσσεται, όσο και να περιλαμβάνει τις πιο βέλτιστες, περιβαλλοντικά, τεχνολογίες.

Εν όψει λοιπόν και των προηγούμενων, καλούμε τα κόμματα να ρωτήσουν τους αρμόδιους Υπουργούς αν:
• Προτίθενται να ανταποκριθούν θετικά στο δίκαιο αίτημα των κατοίκων και των φορέων της περιοχής για απαγόρευση κατασκευής οποιασδήποτε τέτοιας υποδομής στην περιοχή Νηες;
• Θα εισηγηθούν την εξαίρεση του αθλήματος του γκολφ από τους Μεσογειακούς του 2013;

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Κώστας Βολιώτης, Ηλίας Φρυτζαλάς

Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας
Μέλος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ
Εφημερίδα ΟΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Γαζή 216, 382 22 Βόλος
Τηλ. & Φαξ : 24210 38387, 20620, 6977 686838

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 65 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57044736
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.