ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Κυριακή 05 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ρύπανση από θόρυβο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ηχορύπανση
Δημήτρης Παπαδημούλης , Πέμπτη, 18 Σεπτέμβριος 2008

Σύμφωνα με απάντηση του αρμόδιου για θέματα Περιβάλλοντος Επιτρόπου κ. Στ. Δήμα σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥN Δημήτρη Παπαδημούλη ακόμη δεν έχουν εκπονηθεί οι απαιτούμενοι από την οδηγία 2002/49/ΕK στρατηγικοί χάρτες θορύβου για τα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα, τους σιδηροδρομικούς άξονες και τα αεροδρόμια, παρότι η προθεσμία εκπόνησής τους έχει παρέλθει εδώ και ένα χρόνο.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφερόμενος στις επιμέρους διατάξεις της οδηγίας 2002/49/ΕK "σχετικά με την αξιολόγηση και τη διαχείριση του περιβαλλοντικού θορύβου", ζητούσε να πληροφορηθεί εάν οι ελληνικές αρχές έχουν διαβιβάσει στην Επιτροπή τις πληροφορίες σχετικά με τους στρατηγικούς χάρτες θορύβου και τις οριακές τιμές για θορύβους οδικής κυκλοφορίας, θορύβους από αεροδρόμια και βιομηχανικούς χώρους.

O κ. Δήμας αναφέρει ότι " όσον αφορά τις διατάξεις του άρθρου 5 παράγραφος 4 της Οδηγίας 2002/49/EΚ1, οι ελληνικές αρχές κοινοποίησαν τις ζητηθείσες πληροφορίες στην Επιτροπή με επίσημη επιστολή τους στις 25 Ιανουαρίου 2007".

Tο άρθρο αυτό ορίζει ότι "το αργότερο στις 18 Ιουλίου 2005, τα κράτη μέλη διαβιβάζουν στην Επιτροπή πληροφορίες για τις τυχόν ισχύουσες στην επικράτειά τους ή υπό εκπόνηση οριακές τιμές, εκφρασμένες με τη βοήθεια των Lden και Lnight και, κατά περίπτωση, των Lday και Levening,για θορύβους οδικής κυκλοφορίας, θορύβους σιδηροδρομικής κυκλοφορίας, θορύβους αεροπορικής κυκλοφορίας κοντά στα αεροδρόμια και θορύβους σε βιομηχανικούς χώρους, μαζί με εξηγήσεις σχετικά με την υλοποίηση των οριακών τιμών.

O Έλληνας Επίτροπος υπογραμμίζει όμως πως: "όσον αφορά το άρθρο 5 παράγραφος 1 και το παράρτημα IV της προαναφερόμενης Οδηγίας, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν αναφέρει τίποτα ακόμη, αλλά ενημέρωσαν την Επιτροπή με επιστολή τους στις 28 Δεκεμβρίου 2007 ότι έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την χαρτογράφηση του θορύβου".

Συγκεκριμένα, κατά το περιεχόμενο των άρθρων 5 παρ. 1, 7 παρ. 1 και το παράρτημα IV αυτής, θα έπρεπε "το αργότερο στις 30 Ιουνίου 2007, να έχουν εκπονηθεί και, ενδεχομένως, εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές στρατηγικοί χάρτες θορύβου για την κατάσταση που επικρατούσε το προηγούμενο ημερολογιακό έτος σε όλα τα πολεοδομικά συγκροτήματα άνω των 250000 κατοίκων, για όλους τους μεγάλους οδικούς άξονες, όπου καταγράφεται κυκλοφορία άνω των έξι εκατομμυρίων οχημάτων ετησίως, για όλους τους μεγάλους σιδηροδρομικούς άξονες όπου διακινούνται άνω των 60000 συρμών ετησίως, και για όλα τα μεγάλα αεροδρόμια εντός των επικρατειών τους".

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

"Oι πολίτες των μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων, αλλά και εκείνοι που ζουν κοντά στα αεροδρόμια και τους μεγάλους οδικούς άξονες υποφέρουν καθημερινά από την ανεξέλεγκτη ηχορρύπανση. H "παράλειψη" των ελληνικών αρχών να προχωρήσουν στην επίσημη χαρτογράφηση του θορύβου αυτού έχει ως συνέπεια την ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση για την συμμόρφωση με τις οριακές τιμές που έχει θέσει η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία. Περιμένουν κι άλλη ευρωκαταδίκη; Ζητούνται κυβερνητικά ευήκοα ώτα για μέτρα εναντίον της ηχορρύπανσης"...

Δημήτρης Παπαδημούλης

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 63 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57078690
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.