ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Τα περιβαλλοντικά προβλήματα της πόλης μας Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - Περιβάλλον
Μανόλης Βουτυράκης , Πέμπτη, 18 Σεπτέμβριος 2008


α) Προβλήματα : Η καθαριότητα και η λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος αποτελούν δύο από τις σημαντικότερες συνιστώσες της ποιότητας ζωής των δημοτών και καθιστά μια πόλη ελκυστική στους επισκέπτες της. Μια καθαρή πόλη αποτελεί ένδειξη πολιτισμού των δημοτών της, ενώ η λειτουργικότητα γνώρισμα σεβασμού της Δημοτικής αρχής προς τον πολίτη. Η καθαριότητα και η εικόνα που παρουσιάζει η πόλη μας αφορά όλους και είναι ευθύνη όλων μας, της δημοτικής αρχής και των δημοτών. Η δημοτική αρχή οφείλει να υλοποιεί συγκεκριμένες δράσεις, αλλά και οι δημότες πρέπει να είναι αρωγοί στις προσπάθειες του Δήμου, να βλέπουν την πόλη προέκταση του σπιτιού τους. Η επιτυχία των δράσεων του Δήμου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συμμετοχή και την υποστήριξη των δημοτών. Η συμμετοχή τους αποτελεί την κινητήρια δύναμη για περαιτέρω δράσεις.

β) Κυκλοφοριακό και ποιότητα ζωής: Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Ηράκλειο είναι το κυκλοφοριακό για το οποίο το 64% των κατοίκων εκφράζεται αρνητικά. Ακολουθούν με χαμηλότερα ποσοστά, το οδικό δίκτυο, τα τροχαία ατυχήματα, το θέμα της καθαριότητας, το κόστος και η έλλειψη των χωρών στάθμευσης. Στη λίστα των προβλημάτων ακολουθούν με αξιόλογο ποσοστό, η ύδρευση, τα τοπικά έργα, η πολεοδομία, έλλειψη ελεύθερων χώρων.
Σχετικά με την ποιότητα ζωής, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης του Ηρακλείου (87%) κρίνει τη ζωή της κρητικής πρωτεύουσας ακριβή, ενώ το(81%) πιστεύει ότι δεν υπάρχουν αρκετά πάρκα, πλατείες και ελεύθεροι χώροι γενικότερα. Το 94% βρίσκει δύσκολα να παρκάρει, ενώ η ηχορύπανση και η άναρχη δόμηση αποτελούν πρόβλημα για επτά στους δέκα κατοίκους. Λίγοι πιστεύουν ότι μπορεί κανείς να βρεί εύκολα δουλειά (37%) και πολύ λιγότεροι (16%) θεωρούν ότι είναι εύκολο να αγοράσει κανείς σπίτι σε λογική τιμή. Αυτό που φαίνεται ότι δεν λείπει καθόλου από το Ηράκλειο είναι οι δυνατότητες για ψυχαγωγία και διασκέδαση.
Όσον αφορά τις μετακινήσεις, οι πολίτες του Ηρακλείου χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο αυτοκίνητο (43%), ενώ το (18%) προτιμά μοτοσικλέτα. Ελάχιστοι επιλέγουν το ταξί (μόλις 3%) και αρκετοί το λεωφορείο. Με τα πόδια μετακινείται το 20%.

γ) Ηχορύπανση: μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα. O χωροταξικός σχεδιασμός των ακίνητων και κινητών πηγών εκπομπής θορύβου στη πόλη μας επηρεάζει όλο τον πληθυσμό, τόσο στο κέντρο, όσο και στην περιαστική ζώνη. Ο θόρυβος από το υφιστάμενο πολιτικό, αλλά και στρατιωτικό αεροδρόμιο, ο κυκλοφοριακός θόρυβος κάθε κατηγορίας οχημάτων, ο βιομηχανικός θόρυβος από εγκαταστάσεις διάσπαρτων βιοτεχνιών, κλιματιστικών κα υδραυλικών εγκαταστάσεων, ο εργοταξιακός θόρυβος από κατασκευές έργων κ.λ.π., έχει αναγάγει τον αστικό θόρυβο σε μείζων περιβαλλοντικό πρόβλημα.
Οι χώροι ψυχαγωγίας και ειδικότερα τα κέντρα διασκέδασης στ Ηράκλειο, όπως και στις περισσότερες μεσογειακές πόλεις, λόγω κλιματολογικών συνθηκών, είναι υπαίθριοι και συνεπώς συνιστούν πηγή ηχορύπανσης.
Αλλά και τα κλειστά κέντρα διασκέδασης βρίσκονται συνήθως σε χώρους κατοικημένους, ακόμα σε ισόγεια ή υπόγεια κατοικιών, με συνεπεία να είναι αναγκαία η καλή ηχομόνωση. Τα κέντρα διασκέδασης είναι αιτία όχλησης, όχι μόνο λόγω, του θορύβου που προκαλείται σε αυτά, αλλά και λόγω του δευτερογενούς θορύβου της κίνησης γύρω από αυτά κατά τις ώρες λειτουργίας τους.

δ) Καταπατούνται βάναυσα τα δικαιώματα των πεζών:
Η κατάσταση στο Ηράκλειο και σε άλλες ελληνικές πόλεις γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο αφόρητη, μια και για πάντα έχουν κατακλυσθεί από αυτοκίνητα και μηχανάκια, ενώ η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται με νέους και παλιούς ρύπους .Δεν υπάρχει χώρος πια για τους ανθρώπους. Μέσα στα επόμενα 15 χρόνια προβλέπεται ότι τα αυτοκίνητα θα έχουν διπλασιασθεί. Κι όμως, οι πόλεις έχουν φτιαχτεί για τους ανθρώπους και όχι τις μηχανές. Και οι άνθρωποι έχουν φτιαχτεί για να περπατούν Είναι επίσης υποχρεωμένοι να περπατούν Οι μόνιμοι χρήστες των I.X και των δικύκλων δεν είναι η πλειονότητα. Την πλειονότητα αποτελούν οι πεζοί, μόνιμοι ή περιστασιακοί και τα λεγόμενα "εμποδιζόμενα άτομα" (άτομα με κινητικά προβλήματα, γυναίκες με παιδιά, με ψώνια, ηλικιωμένοι, παιδιά, προσωρινά τραυματίες κ.α) Τα δικαιώματα τους καταπατούνται βάναυσα, θωρούνται πολίτες β' κατηγορίες. Δεν βρίσκουν χώρο να βαδίσουν, τα πεζοδρόμια, πεζοδρόμοι, πλατείες είναι συνήθως κατειλημμένα από εμπορεύματα.
Οι παράνομες καταλήψεις των χώρων των πεζών έχουν λάβει τέτοιες διαστάσεις, ώστε ακόμα και το βάδισμα στην πόλη να έχει καταντήσει μια δύσκολη υπόθεση, και να είναι σχεδόν αδύνατη, όταν συνδυάζεται με δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή προβλήματα κινητικότητας. Έτσι αυτές οι απαράδεκτες μετακινήσεις πεζών, δημιουργούν ουσιαστικά ένα είδος κοινωνικού αποκλεισμού, όχι μόνο των ατόμων με αναπηρίες, αλλά και πολλών άλλων εμποδιζομένων ατόμων. Επί πλέον αυτός ο διωγμός των πεζών ενισχύει τη μεγαλύτερη στρέβλωση του κυκλοφοριακού προς όφελος ενός αντιπαραγωγικού και ακατάλληλου για τις πόλεις τρόπου μετακίνησης που στηρίζεται κυρίως στα ΙΧ αυτοκίνητα και στις μοτοσικλέτες, και έμμεσα τη ρύπανση, το θόρυβο και τα ατυχήματα που αυτός προκαλεί. Πάνω απ' όλα όμως αυτή, βαρβαρότητα έρχεται σε αντίθεση με την αίσθηση του δικαίου και αποτελεί προσβολή προς τις πολιτιστικές και ανθρωπιστικές παραδόσεις του ελληνικού λαού.

ε) Η καθαριότητα της πόλης: H επίτευξη ενός υψηλού επιπέδου καθαριότητας σε μια πόλη σαν το Ηράκλειο δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού είναι μια πόλη με έναν πολύ πυκνό αστικό ιστό. Ο στόχος πρέπει να παραμένει οι κοινόχρηστοι χώροι να είναι καθαροί και διαθέσιμοι στους πολίτες, να είναι τοποθετημένος ο απαραίτητος αριθμός κάδων, οι κάδοι να είναι σε καλή κατάσταση πλυμένοι και καθαροί, και η αποκομιδή των απορριμμάτων να γίνεται σε καθημερινή βάση και μόνο βραδινές ώρες. Για την επιτυχή και αδιάλειπτη αποκομιδή των απορριμμάτων, απαραίτητος είναι ο αξιόπιστος μηχανολογικός εξοπλισμός αλλά και η σωστή διαχείριση του στόλου των κάδων. Λαμβάνοντας υπόψη την παλαιότητα αλλά και την διαρκή λειτουργία του μηχανολογικού εξοπλισμού κάτω από δυσμενείς συνθήκες, ιδιαίτερη πρόνοια πρέπει να δίνεται στην άμεση επισκευή των βλαβών που προκύπτουν. Συγχρόνως πρέπει να καταβάλλονται διαρκείς προσπάθειες για την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού.

στ) Το ανύπαρκτο πράσινο: Κάποτε οι άνθρωποι στο Ηράκλειο ήτανε γνώριμοι μεταξύ τους, τα χαμηλά σπίτια γεμάτα αγιοκλήματα και μυρωδάτα λουλούδια και στα καφενεία οι άνθρωποι σύχναζαν για ένα ουζάκι τότε υπήρχαν και οι πλατείες με το πράσινό τους, τις ιστορίες τους και το ιδιαίτερο τους χρώμα. Με τον καιρό το Ηράκλειο άλλαξε. Τα σπίτια με τις αυλές αντικατέστησαν πολυκατοικίες, τα λουλούδια περιορίσθηκαν στις γλάστρες στα μπαλκόνια, οι παλιές πλατείες εκσυγχρονίσθηκαν, έχασαν την ομορφιά τους, το χρώμα τους και όλα έγιναν τσιμέντο.

Σήμερα η κατάσταση που επικρατεί στο Ηράκλειο είναι απογοητευτική, αφού το πράσινο στην πόλη δεν εκτείνεται παρά σε μερικές δεκάδες στρέμματα. Η άναρχη δόμηση την τελευταία εικοσαετία εκτιμάται πως έχουν χτιστεί 20.000 αυθαίρετα και πολυώροφα κτίρια η έλλειψη νερού, κυρίως στην αρχή δεκαετίας του 90, αλλά και χαμηλή ιεράρχηση της αξίας πρασίνου, μετέτρεψαν το Ηράκλειο σε μια από τις ελληνικές τσιμεντουπόλεις, σε σημείο να διεκδικεί μάλιστα μια από τις πρώτες θέσεις ανάμεσά τους. Στην πραγματικότητα το Ηράκλειο διαθέτει σήμερα μόλις δύο πάρκα του Θεοτοκόπουλου και του Γεωργιάδη και τα δύο όμως μαζί δεν ξεπερνούν σε έκταση τα 15 στρέμματα. Χαρακτηριστικό της κατάστασης πώς ακόμη και εκεί που γίνεται επέκταση του σχεδίου πόλης καθυστερημένα και ενώ ήδη έχουν χτιστεί αυθαίρετα οι μικρές νησίδες δεν δενδροφυτεύονται ,αφού προτεραιότητα έχουν η αποχέτευση και η ασφαλτόστρωση
Ακόμα και η κοπή των ελάχιστων δένδρων, γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες και πολλές φοράς χωρίς λόγο. Αλλά και στην περίπτωση χτισίματος νέας οικοδομής, μπορεί να μεταφυτευθεί σε άλλο σημείο ή να επαναφυτευθεί στο ίδιο σημείο.

ζ) Τι πρέπει να κάνουμε:Να συνειδητοποιήσουμε την έκταση του "τερατουργήματος" μέσα στο οποίο ζούμε, ν' αφυπνιστούμε και να αποδυθούμε σε αγώνα, για να περισώσουμε ότι είναι δυνατό να περισωθεί. Βασικά, να εμποδίσουμε την παραπέρα επιδείνωση. Παράλληλα επειδή, το πρόβλημα είναι κατουσίαν πολιτικό, οφείλουμε να είμαστε, ρεαλιστικότεροι στις πολιτικές μας επιλογές, αν επιθυμούμε να αποφύγουμε τον ολοκληρωτικό όλεθρο μέσα στις απάνθρωπες σημερινές πόλεις-κλουβιά που συνθλίβουν όλο και περισσότερο, όλο και πιο επικίνδυνα.

Μανόλης Βουτυράκης
Φυσικός Περιβ/γος

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 57 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54567540
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.