ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 09 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Με επιτυχία η ημερίδα για τη Γεωθερμία από την Ελληνικ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Συνέδρια, συμπόσια, ημερίδες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού , Παρασκευή, 12 Σεπτέμβριος 2008

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, στο πλαίσιο της συστηματικής ενασχόλησης και υποστήριξης αξιοποίησης των Α.Π.Ε. (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), διοργάνωσε τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008 Ημερίδα με θέμα: "Δυνατότητες και Ευκαιρίες της Γεωθερμίας".

Στην Ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Ντίνου Λεβέντη της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, συμμετείχαν πεπειραμένα στελέχη εταιριών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, διακεκριμένοι επιστήμονες από το χώρο της γεωθερμίας καθώς εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Ειδικότερα, οι προσκεκλημένοι από την Γερμανία ομιλητές, κύριοι Heiko Ritter (Διευθυντής της WadGmbH) και Johannes Ruhland (Τεχνικό Διευθυντή της G-therm), ανέλυσαν την μακρόχρονη εμπειρία τους στον τομέα της Γεωθερμίας στην Βαυαρία, ο οποίος τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ο κ. Πέτρος Γερουλάνος (Πρόεδρος της EPIGON Marketing AG), αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις χρηματοδοτικές δυνατότητες της γεωθερμίας στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας που καταρτήθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης στις αρχές του καλοκαιριού, περιλαμβάνει ελάχιστα στοιχεία για αυτόν τον τομέα των ΑΠΕ που παρουσιάζει έως σήμερα στην χώρα μας πενιχρή αξιοποίηση.

Η μέχρι σήμερα πρακτική δείχνει πως οι ελάχιστες εφαρμογές της γεωθερμίας στην Ελλάδα περιορίζονται στη χρήση ζεστού νερού. Η χρήση ατμού στη Μήλο και τη Νίσυρο που ξεκίνησε από τη ΔΕΗ έχει πάψει να λειτουργεί από το 1986 με την επίκληση περιβαλλοντικών λόγων και δεν υπάρχει ακόμη καμία εξέλιξη στο θέμα. Η χρήση ζεστού νερού μέχρι 90ο Κελσίου γίνεται κυρίως σε αγροτικές εφαρμογές (θερμοκήπια, υδατοκαλλιέργειες, ξηραντήρια κλπ) ή για λουτροθεραπευτικό τουρισμό. Ως εκ τούτου, η περιορισμένη χρήση της γεωθερμικής ενέργειας, αφενός αφήνει ανεκμετάλλευτο το πλούσιο γεωθερμικό δυναμικό της χώρας, αφετέρου, αποτελεί μια χαμένη ευκαιρία ενίσχυσης του ενεργειακού ισοζυγίου της Ελλάδας. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που η αυξανόμενη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για κάθε κοινωνία, καθώς συνδέεται άμεσα με την εξάρτηση της χώρας από το εξωτερικό και τα ορυκτά καύσιμα.

Στην Ημερίδα, οι ομιλητές αναφέρθηκαν διεξοδικά και στις διαφαινόμενες ελληνικές προοπτικές δίνοντας έμφαση στην επιτάχυνση των εφαρμογών της γεωθερμίας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην δυνατότητα συνδυασμού έργων γεωθερμίας, αφαλάτωσης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Υπογραμμίστηκε ο μεγάλος πλούτος αποθεμάτων ζεστού νερού στην χώρα μας, και μάλιστα σε μικρό σχετικό βάθος, τα οποία είναι εύκολα προσβάσιμα και πολύ οικονομικά εκμεταλλεύσιμα.

Η γεωθερμική ενέργεια είναι ένας ενεργειακός πόρος σημαντικότατος για τις περιοχές όπου υπάρχει. Η εξόρυξη, η αξιοποίηση και η κατανάλωση της μπορεί να συμβάλλει άμεσα και σημαντικά στη γενικότερη κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη ειδικά των περιοχών αυτών που βρίσκονται κοντά σε γεωθερμικά πεδία.

Ο καθηγητής γεωθερμίας του Α.Π.Θ., κ. Μιχαήλ Φυτίκας, στην εισήγησή του παρουσίασε διεξοδικά τα άφθονα δεδομένα των γεωθερμικών πεδίων που έχουν προσδιορισθεί στη χώρα μας, η οποία θεωρείται μια από τις πιο ευνοημένες γεωθερμικά μεταξύ όλων των χωρών της Ευρώπης σημειώνοντας ότι τα γεωθερμικά πεδία της Μήλου και Νισύρου είναι από τα πιο ενδιαφέροντα και σε παγκόσμια κλίμακα. Ο κ. Μ. Φυτίκας αναφέρθηκε σε όλες τις εφαρμογές της γεωθερμίας που έγιναν και γίνονται στην χώρα μας αλλά και στις πολλές δυνατότητες αύξησής της σε πολλαπλάσιο μέγεθος, με εκμετάλλευση των υπάρχουσων και έτοιμων παραγωγικών γεωτρήσεων κυρίως στη βόρεια και ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και τον Αιγιακό χώρο (Λέσβο, Σαμοθράκη, Χίο κλπ).

Αναστασία Αριτζή
Τμήμα Επικοινωνίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Τηλ: 210 3225245, εσωτ. 8
Email:
sepi@ellinikietairia.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Παρασκευή, 12 Σεπτέμβριος 2008 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 55 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58253386
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.