ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Κυριακή 28 Μάι 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Σχόλια της εφ. Νέα Κρήτη προς τις περιβαλλοντικές οργα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Κάβο Σίδερο - Βάι
ecocrete , Δευτέρα, 22 Σεπτέμβριος 2008


Τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου η εφημερίδα Νέα Κρήτη δημοσίεψε στη στήλη Επικρίσεις τα παράκάτω σχόλια ανώνυμου συντάκτη:

«Εμπλοκή
Φαίνεται ότι η επαρχία Σητείας το έχει στο «ριζικό της» σε σχέση με τις εμπλοκές και τα περίεργα των κατά καιρούς επενδύσεων.

Εκτός της περιπέτειας της μεγάλης επένδυσης γύρω από το Τοπλού, περιπέτειες έχει και άλλη μεγάλη επένδυση στην ευρύτερη περιοχή...

Εξαγορά
Διότι δεν εξηγείται αλλιώς εταιρεία κατασκευαστικών επενδύσεων να εξαγοράζεται από άλλη κυπριακών συμφερόντων, αλλά οι αγοραστές να παραλαμβάουν σαν να μη συμβαίνει τίποτα και έκταση που πωλήθηκε στους αρχικούς επενδυτές, από άλλο πρόσωπο και όχι από τους δικαιούχους της, και ωστόσο παρά τις δικαστικές αποφάσεις οι «νέοι επενδυτές» να κάνουν πως δεν τρέχει τίποτα...»


Την επόμενη μέρα (Τρίτη 9 Οκτωβρίου) ο συντάκτης της Νέας κρήτης συνεχίζει:


«Θα τρελαθούμε;

¶λλο πάλι κι αυτό. Γράφαμε χθες για σοβαρά προβλήματα συγκεκριμένης επένδυσης στην επαρχία Σητείας, η οποία μάλιστα εξαγοράστηκε (το 60%) από κυπριακά συμφέροντα και το άλλο 40% το κράτησε η αρχική επενδυτική και κατασκευαστική εταιρεία, με βασικό πρόβλημα, το οποίο κληροδοτήθηκε και στους νέους μεγαλομετόχους, ότι στην έκταση των 2,5 χιλιάδων στρεμμάτων περίπου τα 250 αλλά εξ αδιαιρέτου στρέμματα, διάσπαρτα σε όλη την έκταση, πουλήθηκαν από άτομο που δεν του ανήκαν, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι τους να προσφύγουν δικαστικά και να μπλοκάρει όλη η επένδυση.

Σήμερα μάθαμε και σας γράφουμε ότι ο δικηγόρος του αρχικού επενδυτή είναι το ίδιο πρόσωπο που προσφέρθηκε να παράσχει αφιλοκερδώς νομικές συμβουλές στους Οικολόγους της περιοχής, που αντιδρούν στην άλλη μεγάλη επένδυση περί το Τοπλού. Θα μας τρελάνουν αυτοί οι «πράσινοι»; Α, μπορεί σε πολλά να συμφωνούμε μαζί τους για το Τοπλού, αλλά ξέρετε τι λένε για τη «γυναίκα του Καίσαρα».

Διότι και αυτή η επένδυση προβλέπει δύο μεγάλα γκολφ. Οι οικολογικές ευαισθησίες δεν μπορεί να είναι επιλεκτικές για κάποιους, ούτε με αντιπαροχή υπηρεσιών».


Ακολούθησε η παρακάτω απάντηση από μέλος της Γραμματείας του Δικτύου ΟικοΚρήτη:


«Ηράκλειο, 9 Σεπτεμβρίου 2008

Προς την εφημερίδα ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ, στήλη ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ

Αξιότιμε κε συντάκτη,

Στα σημερινά (Τρίτη 9/9/2008) σχόλιά σας αναφερόμενος στις επενδύσεις με παραθεριστικές κατοικίες και γήπεδα γκολφ στην περιοχή της επαρχίας Σητείας και γενικά στους "οικολόγους της περιοχής" έχω να παρατηρήσω τα εξής:

1. Οι "οικολόγοι της περιοχής" είναι τα σωματεία Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δήμου Ιτάνου και η Οικολογική Ομάδα Σητείας καθώς και η Συντονιστική Επιτροπή Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και Πολιτών Επαρχίας Σητείας.

2. Οι παραπάνω μαζί με 280 πολίτες και τις υπόλοιπες περιβαλλοντικές οργανώσεις της Κρήτης με τον συντονισμό του Παγκρήτιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη" έχουν προσφύγει από τον Απρίλιο του 2007 στο ΣτΕ κατά της Κ.Υ.Α. που εγκρίνει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επένδυσης στο Κάβο Σίδερο. Δικηγόρος της υπόθεσης αυτής είναι αποκλειστικά και μόνο ο κ. Μάριος Χαϊνταρλής ο οποίος δεν έχει καμία απολύτως σχέση με κανέναν επενδυτή.

3. Σε κάθε ευκαιρία οι παραπάνω οργανώσεις έχουν τονίσει ότι στρέφονται κατά του συγκεκριμένου μοντέλου τουριστικής και οικοδομικής ανάπτυξης που προωθούν ΟΛΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ αυτές οι επενδύσεις όχι μόνο στην Ανατολική Κρήτη αλλά σε όλο το νησί. Αυτό είναι πολύ εύκολα αντιληπτό αν μπει κανείς στον κόπο να διαβάσει τις ανακοινώσεις και τα κείμενα των ομιλιών αυτών των οργανώσεων, τα οποία θα βρείτε όλα αναρτημένα στον ιστοχώρο ecocrete.gr.

4. Ο δικηγόρος στον οποίο αναφέρεστε στο σχόλιό σας είναι πιθανόν ο κ. Φειδίας Κοντεμενιώτης στον οποίο ανετέθει ανεξάρτητα από στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου (και όχι βέβαια από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις) η εργασία «Νομοτεχνική ανάλυση και αξιολόγηση της Σύμβασης μεταξύ του ιδρύματος "Παναγία Ακρωτηριανή" και της Αγγλικής εταιρείας "Loyalward Ltd" για την προτεινόμενη τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή "Κάβο Σίδερο" Δήμου Ιτάνου Λασιθίου Κρήτης».

Η μελέτη αυτή είναι εξαιρετική αλλά δεν έχει άμεσο ενδιαφέρον για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις διότι δεν τις απασχολεί τόσο το ήθος και το ποιόν των επενδυτών όσο το περιεχόμενο των σχεδιαζόμενων επενδύσεων. Όμως φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη διότι διαφώτισε πολλές σκοτεινές πλευρές της ιστορίας, πέραν των σοβαρών περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών επιπτώσεων της επένδυσης. Σύμφωνα με τη μελέτη υπάρχουν σκανδαλώδη στοιχεία που σχετίζονται με την αφερεγγυότητα των επενδυτών αλλά και την περίεργη εμπιστοσύνη που τους παρέχει το εκκλησιαστικό Ίδρυμα σ' ένα πλαίσιο απίστευτης ανοχής από την πλευρά της πολιτείας που όφειλε να ελέγξει τη νομιμότητα αυτής της σύμβασης.
 
Τελειώνοντας τις επισημάνσεις μου ελπίζω να γίνεται κατανοητό ότι λόγος που ο αγώνας των οργανώσεων αυτών έχει επικεντρωθεί σήμερα στο Κάβο Σίδερο είναι προφανής: Είναι η μοναδική επένδυση που έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό (ΜΜΕ και ΚΥΑ) ώστε να μπορεί κανείς να αντιδράσει με συγκεκριμένες ενέργειες.

Αν αύριο άλλοι επενδυτές προχωρήσουν τα σχέδιά τους και δεν δείτε τις περιβαλλοντικές οργανώσεις να αντιδρούν τότε θα δικαιούστε και θα πρέπει να κάνετε σχόλια περί "επιλεκτικών" οικολογικών ευαισθησιών και "αντιπαροχή υπηρεσιών".

Σας παρακαλώ όμως μέχρι τότε να είστε πιο δίκαιος και να διορθώσετε την ζοφερή εικόνα με την οποία παρουσιάσατε τις περιβαλλοντικές οργανώσεις σαν να είναι πιόνια στα χέρια κάποιων επενδυτών. Αντίθετα θα ήταν καλύτερα να τις βοηθήσετε με κάθε τρόπο αφού με πενιχρά μέσα και τεράστια προσπάθεια και πάντα τεκμηριώνοντας τον λόγο τους, προσπαθούν να υπερασπίσουν το φυσικό περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους, το τοπίο και την προοπτική της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης στο νησί μας από τις αστοχίες της εξουσίας και τις επιθέσεις μεγάλων και μικρών οικονομικών συμφερόντων.

Στη διάθεσή σας για κάθε περεταίρω διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,

Αριστείδης Παπαδάκης

Μέλος της Γραμματείας του Παγκρήτιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη", Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου».


Στο φύλλο της 11 Σεπτεμβρίου 2008 η εφημερίδα δημοσιεύει ένα μέρος της παραπάνω επιστολής και δίπλα σε τονισμένο πλαίσιο το παρακάτω σχόλιο:


«ΚΑΛΕΣ οι διευκρινήσεις των οικολόγων σε θέματα εξαιρετικά λεπτά για την περιοχή της Σητείας και προς άρση κάθε παρεξήγησης που θα μπορούσε να τραυματίσει ανεπανόρθωτα την εικόνα του αγώνα τους. Βέβαια οφείλουμε να πούμε ότι για την "ταμπακέρα" των ερωτημάτων μας, πέραν του να ξεκαθαρίσουν ποιος είναι ο μοναδικός νομικός τους σύμβουλος, απαντήσεις δεν είχαμε. Διότι άλλο το να εξετάσουμε το είδος των επενδύσεων που πρέπει να γίνουν στην περιοχή και άλλο να πάμε στο άλλο άκρο, το οποίο είναι «καμία επένδυση σε μια από τις πλέον αποκλεισμένες σε ευκαιρίες περιοχές του νησιού». Προφανώς και θα συμφωνήσουμε ότι "ιερές" μπίζνες δε γίνονται.

Αλλά ουσιαστικά με τη στάση των ενστάσεών σας, δεν έχετε ακούσια έστω ευνοήσει τους "άφραγκους" ¶γγλους επενδυτές, που έτσι καλύπτουν την αδυναμία τους πίσω από τις δικαστικές σας προσφυγές; Αν δεν υπήρχαν αυτές θα έπρεπε να είχε προχωρήσει το έργο, αλλά πώς, όταν δεν έχουν βρει τα φράγκα;

Εντύπωση μας προκαλεί, τέλος, ότι, ενώ οι Οικολόγοι απαντούν στο σχόλιό μας, εκείνος που προς το παρόν δεν αντιδρά είναι ο δικηγόρος της εταιρείας με την άλλη επένδυση στη Χιόνα. Αυτής που το 60% πωλήθηκε σε κυπριακών συμφερόντων εταιρεία, παρότι η αρχική εταιρεία γνώριζε ότι 250 στρέμματα εξ αδιαιρέτου στη συνολική έκταση είναι επίδικα!!! Αλήθεια οι μέτοχοι της εταιρείας ιδίως κατά Λονδίνο μεριά γνωρίζουν ότι, μεταξύ άλλων, αγόρασαν επίδικη έκταση και συμφωνούν με τον κίνδυνο τα ωραία τους λεφτά να πάνε στο βρόντο;»

Στις 11 Σεπτεμβρίου, εστάλει στην εφημερίδα η παρακάτω επιστολή:

«Αγαπητή Νέα Κρήτη,

ενημερωθήκαμε για τα σχόλια σας στα φύλλα της 7&8 Σεπτεμβρίου που αφορούν στους "οικολόγους" της περιοχής. Επιτρέψτε μας να τα θεωρήσουμε ατυχή γιατί εντάσσονται στο δημοφιλές πλην άδικο στερεότυπο, "όλοι διαπλέκονται, όλοι ίδιοι είναι".

Παρουσιάζουν τα μέλη των περιβαλλοντικών οργανώσεων της περιοχής, ως έχοντα δυο μέτρα και δυο σταθμά για τις δυο επενδύσεις που συζητούνται στην περιοχή natura στο ΒΑ άκρο της Κρήτης, ότι ενώ αντιδρούμε στην επένδυση στο Τοπλού- Κάβο Σίδερο, σιωπούμε και άρα εμμέσως ευνοούμε την επένδυση στο γειτονικό Κάβο Πλάκο.

Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι αντιμετωπίζουμε με ενιαίο τρόπο και τις δυο επενδύσεις. Θεωρούμε ότι τέτοιου τύπου εγχειρήματα είναι εκτός τόπου γιατί δεν συνάδουν με την ζώνη natura και τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής, είναι εκτός χρόνου γιατί προβλέπουν ανοήτως υδροβόρα γκολφ σε περιοχή απειλούμενη με ερημοποίηση, είναι δε και εκτός νόμου γιατί δεν σέβονται το εγκεκριμένο χωροταξικό Κρήτης που ρητώς αποκλείει τέτοιες επενδύσεις.

Η προσφυγή μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αφορά μόνο την επένδυση στον Κάβο Σίδερο - Τοπλού, γιατί μόνο αυτή έχει προχωρήσει, γιατί μόνο γι αυτήν έχουν εκδοθεί περιβαλλοντικοί όροι και επομένως μόνον αυτή νομιμοποιούμαστε να προσβάλουμε. Ελπίζουμε δε, μετά και την 4η αναβολή, να συζητηθεί επιτέλους στις 7 Νοεμβρίου 2008, οπότε και έχει ορισθεί. Όμως είναι φανερό ότι πιθανή δικαίωσή μας για τον Κάβο Σίδερο θα δημιουργήσει ευνοϊκό δεδικασμένο και για όποια άλλη ανάλογη επένδυση επιχειρηθεί στην περιοχή.

Η υπόθεση Τοπλού - Κάβο Σίδερο πέραν της σκανδαλώδους περιβαλλοντικής διάστασής της, να παρουσιάζεται ένα έργο μαμούθ σε προστατευόμενη περιοχή ως πρότυπο αειφορίας, έχει και μια σκανδαλώδη οικονομική, νομική και πολιτική πλευρά. Παράγοντες της τοπικής Εκκλησίας σε προσυνεννόηση με ελάχιστα φυσικά πρόσωπα ιδρύουν Κοινωφελές Ιδρυμα και τα φυσικά πρόσωπα ιδρύουν εταιρεία για να συνεργαστούν σε ένα επιχειρηματικό σχήμα που προπαγανδίζεται ως μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις στη Μεσόγειο. Το "τρύπιο" ελληνικό κράτος εγκρίνει το deal και το "διεθνή" διαγωνισμό κατακυρώνοντας το έργο παρανόμως στην Loyalward - Minoan, μια εταιρεία που από την ίδρυση της πριν 17 χρόνια έως σήμερα, παραμένει πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με την περιουσία της Μονής, εκμεταλλευόμενη χρηματιστηριακά το μοναδικό ουσιαστικά περιουσιακό της στοιχείο που είναι η διάτρητη συμφωνία της με το εκκλησιαστικό Ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή. Πρόκειται για μια εταιρεία που δεν έχει πραγματοποιήσει ποτέ πουθενά τίποτα. Το ότι χρησιμοποιούμε τους παραπάνω χαρακτηρισμούς δεν οφείλεται σε νομική αφέλεια, αλλά στην τεκμηρίωση που παρέχει η νομοτεχνική ανάλυση και αξιολόγηση της συμφωνίας αυτής, που εκπόνησε ο δικηγόρος κ. Φειδίας Κοντεμενιώτης. Την μελέτη αυτή του την αναθέσαμε έξη αιρετοί σύμβουλοι της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου, μέλη οι περισσότεροι των οικολογικών οργανώσεων της περιοχής. Στην επιστημονική επάρκεια της έρευνας αυτής (http://www.ecocrete.gr/images/stories/texts/cavosideroreportgr.pdf), τα ευρήματα της οποίας ουδείς έχει μέχρι στιγμής αντικρούσει ή ανασκευάσει κατά το παραμικρό, έχουν βασιστεί ερωτήσεις στην Βουλή και στην Ευρωβουλή από βουλευτές όλου του πολιτικού φάσματος, ενώ η νομιμότητα και διαφάνεια της όλης συναλλαγής αποτελεί αυτή τη στιγμή αντικείμενο έρευνας από αρμόδιες αρχές σύμφωνα με σχετικό αίτημά μας. Είναι επίσης γεγονός ότι από το περιεχόμενο της μελέτης αντλούνται σημαντικά στοιχεία που ενισχύουν την προσφυγή μας στο ΣτΕ, της οποίας το χειρισμό είχαμε εξ αρχής αναθέσει στο δικηγόρο κ. Χαϊνταρλή.

Το ότι ο συντάκτης της νομοτεχνικής μελέτης δικηγόρος συνδεόταν επαγγελματικά στο παρελθόν με τους αρχικούς ιδιοκτήτες του Κάβο Πλάκο, ήταν για μας δευτερεύον στοιχείο. Αντίθετα, εκτιμούμε ακόμη περισσότερο την προσφορά που έκανε εις βάρος των προσωπικών του συμφερόντων και διακινδυνεύοντας τη σχέση με τους παλιούς πελάτες του.

Η Οικολογική Ομάδα Σητείας θέλει με την ευκαιρία να ευχαριστήσει για τη συμπαράστασή τους τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, της Κρήτης κατ' αρχήν μέσα απ' το ελπιδοφόρο για το κρητικό περιβάλλον δίκτυο ecocrete, τα πολλά επιφανή στελέχη απ' όλα τα πολιτικά κόμματα που ανέδειξαν το θέμα, τους καταξιωμένους επιστήμονες που συνεργάστηκαν μαζί μας στη θεμελίωση της προσφυγής, τα ευάριθμα έγκυρα έντυπα, ελληνικά και διεθνή, που δημοσιοποίησαν το ζήτημα, αλλά και τους χιλιάδες πολίτες εντός και εκτός Ελλάδας που μέσα από το διαδίκτυο μάς στηρίζουν, δείχνοντάς μας ποια Κρήτη έχει ανάγκη ο κόσμος.

Επί 15 χρόνια η Οικολογική Ομάδα Σητείας σε πολύ δύσκολες συνθήκες φυλάττει Θερμοπύλες στην Ανατολική Κρήτη. Ελπίζουμε ότι τα αρνητικά παραδείγματα Τροχανάδων, Βατοπεδίων και συναφών «αναπτυξιακών» ναρκοπεδίων, αλλά και η δική μας πειστική δράση δημιουργούν σταδιακά τις προϋποθέσεις ώστε οι περιβαλλοντικές μάχες να μη χάνονται πάντοτε ηρωικά σε κάποιες Θερμοπύλες / Αθερινόλακκους, αλλά να κερδίζονται κάποτε μαζικά σε κάποιους Μαραθώνες / Βάι - Ζάκρος. Η Κρήτη οφείλει να βάλει τα δικά της αστέρια στον τουρισμό, μακριά από γκολφ και all inclusive, αναδεικνύοντας τους ποικίλους θησαυρούς της. Η συγκεκριμένη περιοχή δεν προσφέρεται για γκολφ και real estate, αλλά για ένα διεθνούς βεληνεκούς φυσιολατρικό και πολιτιστικό πάρκο. Σ' αυτό τον αγώνα θα θέλαμε τον Τύπο αυστηρό αλλά και δίκαιο κριτή.

με εκτίμηση

για την Οικολογική Ομάδα Σητείας
Αντώνης Ανηψητάκης
Νομαρχιακός Σύμβουλος με το Λασίθι στην Πλώρη»


Στις 22 Σεπτεμβρίου λάβαμε την παρακάτω απάντηση στη Νέα Κρήτη από τον δικηγόρο κ. Φειδία Κοντεμενιώτη:ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΦΕΙΔΙΑ ΚΟΝΤΕΜΕΝΙΩΤΗ

Σε πρόσφατα δημοσιεύματα της εφημερίδας του Ηρακλείου ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ περιέχονται αρνητικά σχόλια και αιχμές σχετικά με τα κίνητρα της ενασχόλησής μου με το θέμα του Κάβο Σίδερο, προϊόν της οποίας ήταν η μελέτη μου με την οποία φωτίστηκαν οι μέχρι τότε άγνωστες πτυχές του όλου εγχειρήματος.

Οι σχετικές διαδόσεις δεν ακούγονται πρώτη φορά και κατά κανόνα επαναλαμβάνονται οσάκις ζητείται από τους πρωταγωνιστές να τοποθετηθούν επί της ουσίας της εκθέσεώς μου. Τότε, αντί άλλης απαντήσεως προβάλλεται μόνο η επαγγελματική μου σχέση με τους προηγούμενους ιδιοκτήτες της γειτονικής έκτασης στο Κάβο Πλάκο.

Εχω κατΆ επανάληψη βεβαιώσει ότι η μελέτη μου για τη σύμβαση του Κάβο Σίδερο (http://www.ecocrete.gr/images/stories/texts/cavosideroreportgr.pdf) συντάχθηκε έπειτα από αίτημα έξη αιρετών εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας (νομαρχιακών και δημοτικών συμβούλων), των οποίων τα ονόματα έχουν δημοσιευθεί και ένας από τους οποίους, ο πρώην Δήμαρχος Ιτάνου και κατόπιν νομαρχιακός σύμβουλος Γιάννης Περάκης, είχε δώσει μάλιστα στη δημοσιότητα σχετική επιστολή του.

Οι παλιοί πελάτες μου, τότε ιδιοκτήτες του Κάβο Πλάκο, όχι μόνο δεν είχαν καμιά σχέση με την εργασία μου για το Κάβο Σίδερο αλλά, αντίθετα, είχε καταβληθεί προσπάθεια να επιστρατευθούν για να με αποτρέψουν, πράγμα το οποίο απέκρουσα. Σχετικές διευκρινίσεις έδωσα και εγγράφως και προφορικώς προς τον πρόεδρο της Aγγλικής εταιρείας Christopher Egleton έπειτα από παραστάσεις του δικηγόρου της εταιρείας προς τον πελάτη μου. Τα σχετικά περιστατικά εκθέτω τόσο στον πρόλογο της μελέτης μου όσο και στο κυρίως κείμενό της (παράγρ. 37, υποσημείωση 11).

Δυστυχώς, για πολλοστή φορά αποφεύγεται επιμελώς η αναφορά στην ουσία της υπόθεσης, ενώ παραμένει χωρίς απάντηση η ανοικτή πρόσκλησή μου, την οποία επαναλαμβάνω και σήμερα, για δημόσια συζήτηση του θέματος υπό την αιγίδα των δικηγορικών συλλόγων Αθηνών και Λασιθίου.

Νομίζω ότι ένα ζήτημα που αφορά το μέλλον ολόκληρης της επαρχίας Σητείας και της Κρήτης γενικότερα αξίζει να τύχει σοβαρότερης αντιμετώπισης απΆ αυτήν που έχει μέχρι σήμερα.

Φειδίας Ν. Κοντεμενιώτης
Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2008
 

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Δευτέρα, 22 Σεπτέμβριος 2008 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 54 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58156774
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.