Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Πατρίς"

Στο... μικροσκόπιο ο μαυροπετρίτης Διεθνής συνάντηση ειδικών για την προστασία του στο Mουσείο Φυσικής Iστορίας
Oρνιθολόγοι, ειδικοί στην μελέτη και προστασία των γερακιών και των θαλάσσιων πουλιών από την Eλλάδα, την Iσπανία, την Iταλία, την Kροατία, την M. Bρετανία και το Mαρόκο θα μετέχουν σε διεθνή συνάντηση εργασίας που πραγματοποιείται από 29-31 Mαΐου στο Mουσείο Φυσικής Iστορίας.
H συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Δράσεις για την προστασία του μαυροπετρίτη στην Ελλάδα» (LIFE03/ NAT/ GR/ 000091), το οποίο υλοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, την Βρετανική Ορνιθολογική Εταιρεία (RSPB) και το Υπουργείο Γεωργίας.
Ο μαυροπετρίτης (Falco eleonorae), ή αλλιώς Βαρβάκι, είναι ένα αποικιακό πουλί που ξεχειμωνιάζει στην Ανατολική Αφρική (κυρίως στη Μαδαγασκάρη) και έρχεται στη Μεσόγειο (αλλά και στις δυτικές ακτές του Μαρόκου και τις Κανάριες Νήσους) τον Απρίλιο έως Μάιο, ενώ η φθινοπωρινή του μετανάστευση ξεκινάει στις αρχές Οκτωβρίου. Οι Μαυροπετρίτες συνήθως φτιάχνουν τις αποικίες τους σε απόκρημνες πλαγιές κοντά στη θάλασσα και σε μικρά νησιά. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου τρέφονται κυρίως με ιπτάμενα έντομα, ενώ το φώλιασμα και η γέννηση των αυγών γίνεται στα τέλη Ιουλίου και οι νεοσσοί εκκολάπτονται μετά από περίπου ένα μήνα, γεγονός που τους επιτρέπει να εκμεταλλεύονται την παρουσία των μεταναστευτικών πουλιών, μια ιδιαίτερα άφθονη πηγή τροφής.
Ο παγκόσμιος αναπαραγωγικός πληθυσμός του μαυροπετρίτη υπολογίζεται στα 6.500 ζευγάρια περίπου, με τα 4.500 εξ? αυτών να εντοπίζονται στο Αιγαίο και το Κρητικό Πέλαγος, καθιστώντας το έτσι το σημαντικότερο ίσως είδος πτηνού που φιλοξενεί η Ελλάδα. Ας σημειωθεί ότι ο μαυροπετρίτης προστατεύεται από μια σειρά Ευρωπαϊκές και διεθνείς Οδηγίες και Συμβάσεις, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση του πληθυσμού του.
• Μεταξύ των σημαντικότερων απειλών που αντιμετωπί
• οποία ο μαυροπετρίτης φωλιάζει.
• Η παρουσία των παραθεριστών στις θέσεις φωλιάσματος κατά την εποχή της επώασης των αυγών και της ανατροφής των νεοσσών, που αναγκάζει τους γονείς να εγκαταλείψουν τις φωλιές τους.
• Η έντονη όχληση και θήρευση από τα αιγοπρόβατα, τα κυνηγόσκυλα, αλλά και από τα τρωκτικά, που σε πολλά νησιά έχουν αυξηθεί ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια.
• Η υπερβολική χρήση εντομοκτόνων και άλλων σκευασμάτων φυτοπροστασίας, τα οποία εκτός από τους καταναλωτές δηλητηριάζουν και την άγρια ζωή, αυξάνοντας τη θνησιμότητα και μειώνοντας την αναπαραγωγική επιτυχία πολλών οργανισμών.
Στη συνάντηση εργασίας θα συζητηθούν τεχνικές για την παρακολούθηση, καταμέτρηση και γενικότερη μελέτη του μαυροπετρίτη, προκειμένου να εφαρμοστεί μια κοινή μεθοδολογία η οποία θα εγγυηθεί την μέγιστη δυνατή επιτυχία των προσπαθειών μελέτης και προστασίας του είδους. Τέλος, τη Δευτέρα, 31 Μαΐου 2004, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στη νήσο Δία, η οποία αποτελεί μια από τις 9 περιοχές υλοποίησης του προγράμματος. . ecocrete.gr . |