ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. Παρασκευή 12 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Βιστονίτιδα λίμνη και η Μονή Βατοπεδίου Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - Περιβάλλον
Μανόλης Βουτυράκης , Παρασκευή, 05 Σεπτέμβριος 2008

1) Βιστονίτιδα και Μονή Βατοπεδίου
Η λίμνη Βιστονίτιδα και οι παραλίμνιες περιοχές της απετέλεσαν εδώ και ένα χρόνο το μήλο της έριδος, ανάμεσα στο μοναστήρι του Βατοπεδίοιυ, το Δημόσιο και των κατοίκων. Τα ελληνικό Δημόσιο από το 2003 έως το 2005, αντιδικούσε με τη μονή για την ιδιοκτησία της λίμνης, μέχρι το 2005 οπότε το Δημόσιο παραιτήθηκε των δικαιωμάτων του και παραχώρησε την προστατευόμενη από συνθήκη RAMSAR, στη μονή Βατοπαιδίοιυ (παρουσίασε τίτλους από την βυζαντινή εποχή), παραβιάζοντας το νομικό καθεστώς των υγροβιότοπων και των περιοχών Νatura.

Είναι γνωστό σε όλους ότι, Μοναστήρια, Μητροπόλεις και άλλα εκκλησιαστικά ιδρύματα διαφεντεύουν αγροτικές, δασικές εκτάσεις και μεγάλα λιβάδια, την ίδια ώρα που στα διπλανά χωριά οι αγρότες δεν έχουν ούτε στρέμμα γης για να ρίξουν λίγο στάρι ή για να βοσκήσουν τα ζωντανά τους.

Η Αγία Μονή Βατοπεδίοιυ, παρά την μέλη έκταση που της ποαραχωρήθηκε, η αξία της ήταν μικρή, καθώς ως υγροβιότοπος το μόνο που θα μπορούσες να χτίσεις εκεί είναι κανένα Παρατήριο πουλιών και κανένα ξενώνα για τους οικολόγους. Έτσι το μοναστήρι έδωσε πίσω τον υγροβιότοπο και τις παραλίμνιες περιοχές, με αντάλλαγμα οικόπεδα φιλέτα στην Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Αττική με αποκορύφωμα στα πλαίσια της ανταλλαγής το Ολυμπιακό Χωριό.

2) Συνθήκη RAMSAR
Είναι αναγκαίο, παραβλέποντας τις αντιπαραθέσεις των εξουσιών, να γνωρίζουμε, τι είναι υγρότοπος, τις αξίες του, το νομικό καθεστώς προστασίας τους κυρίως όμως την διεθνή συνθήκη RAMSAR.
Η Βιστονίτιδα λίμνη είναι υγροβιότοπος, που βρίσκεται στα νότια σύνορα των Νομών Ξάνθης και Ροδόπης και είναι προέκταση του όρμου του Πόρτο –Λάγος. Έχει έκταση 45.000 στρέμματα και το βάθος κυμαίνεται από 2 έως 3,5 m. H λίμνη Βιστονίτιδα είναι φυσικός αποδέκτης όλων των ορεινών χειμάρρων της περιοχής.

Η Σύμβαση για τους Υγροβιότοπους Διεθνούς Σημασίας υπογράφτηκε τις 2 Φεβρουαρίου 1971 στην Περσική πόλη Ραμσάρ και άρχισε να ισχύει στις 21 Δεκεμβρίου 1975. Η Ελλάδα έχει υπογράψει τη συγκεκριμένη σύμβαση και την επικύρωσε με το Ν.Δ.191/74.

Οι χώρες που υπέγραψαν τη σύμβαση συμφωνούσαν στα εξής:
- Οι υγροβιότοποι είναι φυσικοί πόροι με μεγάλη αξία (αναψυχή, οικονομική, επιστημονική)
- Οι υγροβιότοποι αποτελούν ενδιαιτήματα σπάνιων ειδών.
- Τα υδρόβια πουλιά μεταναστεύουν εποχιακά και πρέπει να προστατεύονται,
- Τα οικοσυστήματα πρέπει να προστατευτούν για την αειφόρο ανάπτυξη και διατήρηση, εφ' όσον ο άνθρωπος εξαρτάται από το περιβάλλον,
- Απαγορεύεται η μετατροπή των υγροβιότοπων σε άλλη μορφή.
- Έχουν μεγάλη περιβαλλοντική αξία λόγω της ποικιλότητας των οικοσυστημάτων και της βιοκοινότητας τους.
- Οι υγρότοποι αποτελούν συνδυασμό φυσικών βιοτόπων. Είναι σύνθετα οικοσυστήματα και παρέχουν οφέλη ως προς την αλιεία, την κτηνοτροφία, τη δασική ξυλεία, την αναψυχή και την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Στην Ελλάδα υπάρχουν 11 υγροβιότοποι Διεθνούς σημασίας που ανήκουν στον κατάλογο της Σύμβασης RAMSAR: 1) Δέλτα Έβρου 2) Δέλτα Νέστου 3) Λίμνη Κερκίνης 4) Λίμνη Μητρικού, 5) Λίμνη Βιστωνίτιδα, 6) Λίμνη Βόλβη και Κορώνεια, 7) Δέλτα ποταμών Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, 8) Αμβρακικός κόλπος, 9) Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου –Αιτωλικού 10) Λιμνοθάλασσα Κατύχι και Δάσος Στροφιλιάς, 11) Λίμνη Μικρή Πρέσπα.

3) Νομική προστασία υγροβιότοπων: Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομολογία (Ν.1650/86 αρ. 18 & 19, ΣτΕ, Συνθήκη Ραμσάρ κ.α.), οι υγροβιότοποι έχουν τον χαρακτήρα του κοινόχρηστου πράγματος. Το δικαίωμα χρήσης τους συνίσταται στην απόλαυση και ωφέλεια που προκύπτει από την αξία τους. Η κοινή ωφέλεια μπορεί να συνίσταται στην ανάπαυση, στην αναψυχή και στην μύηση των πολιτών στις μεθόδους αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπινων δραστηριοτήτων και φυσικών δυνατοτήτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Στο άρθρο 18 παρ. 1. του Ν. 1650 /86 για την "προστασία του περιβάλλοντος" αναφέρεται ότι η φύση και το τοπίο προστατεύονται και διατηρούνται, ώστε να διασφαλίζονται οι φυσικές διεργασίες, η αποδοτικότητα των φυσικών πόρων, η ισορροπία και η εξέλιξη των οικοσυστημάτων καθώς και η ποικιλομορφία, η ιδιαιτερότητα ή μοναδικότητά τους.

4) Η διπλή παρανομία : Συνιστά μετά από την παραπάνω νομολογία, διπλό σκάνδαλο η παραχώρηση αρχικά της Βισθονίτιδας Λίμνης, διότι τα κοινόχρηστα αγαθά ανήκουν στο λαό και όχι σε ιδιώτες και Μοναστήρια, αλλά και διότι στην ίδια Μονή παραχωρήθηκε δασική έκταση-φιλέτο 8.600 στρεμμάτων στη Χαλκιδική το οποίο αποχαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με συνοπτικές διαδικασίες. Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις δεν αποχαρακτηρίζονται (παρά για λόγους δημοσίου συμφέροντος), αλλά και για τον πρόσθετο λόγο ότι είναι αρχαιολογικός χώρος και το Σύνταγμα ορίζει ότι "τα μνημεία, οι παραδοσιακές περιοχές και τα παραδοσιακά στοιχεία προστατεύονται από το κράτος.

Μπορεί κάποιοι ιερωμένοι να θέλουν την Εκκλησία "οίκον εμπορίου". Δεν μπορεί όμως το κράτος να ενθαρρύνει αυτές τις βλέψεις και να συνεργεί εκχωρώντας δημόσια αγαθά, να συμπράττει σε ιεροσυλία εις βάρος του λαού και του περιβάλλοντος.

Μανόλης Βουτυράκης

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 98 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54583781
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.