ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Πέμπτη 30 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Πιό μαύρο και από τον άνθρακα το μέλλον της ΔΕΗ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ενέργεια
GREENPEACE , Παρασκευή, 05 Σεπτέμβριος 2008

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ GREENPEACE ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ

Οι αρνητικές οικονομικές αποδόσεις της ΔΕΗ συνδέονται άμεσα με τις κακές περιβαλλοντικές επιδόσεις της, επισημαίνει η Greenpeace. Μόνο η στροφή στην εξοικονόμηση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η σταδιακή απεξάρτηση από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα μπορούν να σώσουν την εταιρία από βέβαιη οικονομική καταστροφή στο εγγύς μέλλον.

Σύμφωνα με τον οικονομικό απολογισμό της ΔΕΗ, το α' εξάμηνο του 2008 έκλεισε με ζημίες ρεκόρ ύψους 111,8 εκατ. € για την εταιρία. Οι μισές από τις ζημίες αυτές προέρχονται από την επιβάρυνση με 56,9 εκατ. ευρώ για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών για το πρώτο εξάμηνο του έτους, αφού παρά τη μειωμένη ηλεκτροπαραγωγή με λιγνίτη λόγω των παρατεταμένων απεργιών, η ΔΕΗ συνέχισε να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα. Οι ίδιες οι εκτιμήσεις της ΔΕΗ μάλιστα αναθεωρούν την αρχική της πρόβλεψη για τις συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) για το έτος 2008, εκτινάσσοντας το έλλειμμα των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 στα 9 εκατ. τόνους (αρχική εκτίμηση: 8 εκατ. τόνοι).

Η αδυναμία και απροθυμία της ΔΕΗ να προχωρήσει σε ουσιαστικές μειώσεις των ρύπων επενδύοντας στην εξοικονόμηση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνονται εν τέλει οι καταναλωτές με εκατομμύρια ευρώ ετησίως για να καλυφθεί η υπέρβαση των ρύπων. Κάθε τόνος CO2 κοστίζει σήμερα περί τα 25 €, ενώ η τιμή αυτή αυξάνεται διαρκώς. Από το 2013 μάλιστα, η τιμή αυτή όχι μόνο θα ξεπεράσει τα 40 € ανά τόνο (όπως εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή) αλλά θα αφορά στο σύνολο των ρύπων της ΔΕΗ και όχι ένα μικρό κλάσμα τους όπως ισχύει σήμερα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε τέσσερα χρόνια από τώρα, η ΔΕΗ θα πρέπει να πληρώνει την εμμονή της στα ορυκτά καύσιμα περίπου 2 δις ευρώ ετησίως. Η επιβάρυνση αυτή θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές, αυξάνοντας τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας περίπου κατά 50% σε σχέση με τις σημερινές.

Ο μόνος τρόπος για να μειωθεί αυτή η επιβάρυνση είναι να μειωθούν οι ρύποι, να επενδύσει δηλαδή η ΔΕΗ σε μέτρα εξοικονόμησης και σε ΑΠΕ. Τι κάνει αντί αυτού η ΔΕΗ;

Προγραμματίζει και νέους ρυπογόνους λιγνιτικούς σταθμούς, ορέγεται τον εισαγόμενο λιθάνθρακα, επιμένει να εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από το πετρέλαιο στα νησιά και αδιαφορεί για την εξοικονόμηση.

Την ώρα που η ΔΕΗ στα νησιά αναγκάστηκε κατά το α' εξάμηνο του 2008 να δαπανήσει επιπλέον 90 εκατ. ευρώ για την αγορά πετρελαίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007, αφήνει ανεκμετάλλευτη τη λαμπρή ευκαιρία των αιολικών που έχουν δυόμιση φορές μικρότερο κόστος παραγωγής από το πετρέλαιο.

Την ώρα που η διανομή λαμπτήρων εξοικονόμησης στους καταναλωτές θα εξοικονομούσε στη ΔΕΗ σχεδόν ένα δις κιλοβατώρες ετησίως και θα μείωνε τη ρύπανση κατά ένα εκατ. τόνους CO2 ετησίως, η ΔΕΗ συνεχίζει να απορρίπτει προκλητικά την πρόταση της Greenpeace1 να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια, όπως έχουν ήδη κάνει ενεργειακές εταιρίες σε άλλες χώρες.

"Η σχιζοφρενική συμπεριφορά της ΔΕΗ δείχνει ότι υπάρχει κάτι σάπιο στην εταιρία. Από τη μία πλευρά αποδίδουν τις οικονομικές τους ζημιές στη χρήση ορυκτών καυσίμων και από την άλλη σχεδιάζουν την κατασκευή νέων συμβατικών, ρυπογόνων μονάδων αγνοώντας τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας. Η ΔΕΗ πρέπει να περάσει στην εποχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τις εξοικονόμησης, αλλιώς νομοτελειακά θα καταστραφεί οικονομικά", σημείωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Σημείωση προς συντάκτες:
1. Η Greenpeace έχει επανειλημμένα προτείνει στη ΔΕΗ την προσφορά από την εταιρία δύο λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Η κίνηση αυτή μπορεί να αποτρέψει την κατασκευή ενός νέου θερμοηλεκτρικού σταθμού ισχύος εκατοντάδων MW (μεταξύ 370-530 MW), ο οποίος θα κόστιζε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Αντίθετα, το μέτρο αυτό θα κόστιζε μόλις 20-25 εκατ. € (8 εκατ.
λαμπτήρες), ενώ θα συνέβαλε άμεσα στη μείωση των ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 920.000 τόνους ετησίως, καθώς και τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές.

GREENPEACE
Για περισσότερες πληροφορίες: Δημήτρης Ιμπραήμ, 210 38 06 374 & 5, 6979 44 33 05

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 240 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57641605
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.