ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 08 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ορισμένα θέματα που μάλλον δεν θα ακούσετε στην προεκλ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Ν. Χρυσόγελος , Τετάρτη, 26 Μάιος 2004

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Ορισμένα θέματα που μάλλον δεν θα ακούσετε στην προεκλογική εκστρατεία

Του Ν. Χρυσόγελου,
μέλους του Πανελλαδικού Συμβουλίου
καθώς και υποψήφιου στο ευρωψηφοδέλτιο των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Τρεις μόλις εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές κι ελάχιστα θέματα τίθενται προς συζήτηση. Ένα από τα θέματα που πρέπει να μας απασχολούν, ίσως ένα από τα πιο σοβαρά, είναι η ανεργία, που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους με τρόπο καθοριστικό για τη ζωή τους. Η χώρα μας αν και εμφανίζει από τους πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης έχει καταγεγραμμένη ανεργία κοντά στο 10%.

Η ανεργία, ιδιαίτερα η μακροχρόνια, αντιμετωπίζεται συχνά ως πρόβλημα του ανέργου, αλλά είναι πρωταρχικά πρόβλημα της κοινωνίας γιατί τη στερεί από ζωντανές δυνάμεις και διαμορφώνει τις συνθήκες περιθωριοποίησης σημαντικών κοινωνικών ομάδων. Θα έπρεπε, λοιπόν, να συζητήσουμε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας με πολιτικούς και όχι απλώς με τεχνοκρατικούς όρους για τη μείωση της ανεργίας.  

Τα άλλα πολιτικά κόμματα και οι κλασικοί οικονομολόγοι προτείνουν ως λύση για την ανεργία την αύξηση ή τουλάχιστον τη διατήρηση του σημερινού ρυθμού ανάπτυξης. Μοιάζει να αγνοούν, όμως, ότι ενώ οι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας είναι κ.ο. 3,7% την οκταετία 1996-2003, δεν αυξάνονται οι θέσεις εργασίας, κάτι που αντιβαίνει στις «ορθόδοξες» αντιλήψεις των οικονομολόγων.

 Ένα ποσοστό τουλάχιστον 40% του Γ' ΚΠΣ κατευθύνεται σε οδικά έργα και παρόμοιες υποδομές. Αυτές, όμως, οι οικονομικές δραστηριότητες και όσες σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς αγώνες και γενικότερα η σημερινή οικονομική μεγέθυνση (ανάπτυξη) στηρίζονται κυρίως στην ένταση τεχνολογίας ή κεφαλαίου   αλλά σχεδόν καθόλου στην ένταση εργασίας ή στην οικολογική και κοινωνική αναδιάρθρωση. Με απλά λόγια, επιπρόσθετα στην σπατάλη πόρων και τη μεγάλη διαφθορά, για τα λεγόμενα μεγάλα έργα - που απορροφούν το μεγαλύτερο ποσοστό των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων - δαπανώνται αναλογικά πολύ μεγαλύτερα ποσά για μηχανήματα και τεχνολογία και πολύ λίγα για εργασία.

Είναι φανερό ότι οι σημερινές οικονομικές προτεραιότητες δεν επιλύουν τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, προσθέτουν καταναλωτικές δαπάνες στον οικογενειακό αλλά και τον εθνικό προϋπολογισμό και δημιουργούν ελάχιστες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα τοπικής σημασίας. Για παράδειγμα, για κάθε χιλιόμετρο εθνικής οδού δαπανώνται 4-6.000.000 Ευρώ αλλά ελάχιστες θέσεις εργασίας δημιουργούνται και πολύ περισσότερο διατηρούνται μακροχρόνια Ακόμα και οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται κατά την εκτέλεση των έργων έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Μετά την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων και την πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων αναμένεται αύξηση της ανεργίας αλλά και μαζικές απελάσεις μεταναστών και ξένων εργατών που σήμερα απασχολούνται στα έργα.

Η σπατάλη οικονομικών πόρων, εξαιτίας της απουσίας συντονισμού μεταξύ διαφόρων φορέων και υπηρεσιών αλλά και της διαφθοράς, συμβάλλει και αυτή στην εμφάνιση ενός υψηλού ρυθμού … ανάπτυξης.  Μια εφημερίδα υπολόγισε αυτό που όλοι βλέπουμε καθημερινά γύρω μας: μόνο στην Αττική κάπου 600 χιλιόμετρα δρόμων και πεζοδρομίων σκάβονται, φτιάχνονται και μετά ξανασκάβονται για να γίνουν κάποια άλλα έργα. Αλήθεια πόσες φορές έχει σκαφτεί το Σύνταγμα, πόσες φορές έχει φτιαχτεί η Ομόνοια και τι χρήματα έχουν κοστίσει όλα αυτά; Η απίστευτη, αυτή σπατάλη πόρων στερεί από άλλους τομείς και ιδιαίτερα την περιφέρεια χρηματοδοτήσεις που είναι αναγκαίες τόσο για διαρθρωτικές αλλαγές όσο και για δημιουργία θέσεων εργασίας.

Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης διατηρούνται και λόγω της αυξανόμενης κατανάλωσης που ξεπερνάει την παραγωγική βάση της χώρας. Για παράδειγμα, αφού δεν έχουμε καλές συγκοινωνίες και ανθρώπινες πόλεις, όλο και περισσότεροι πολίτες δαπανούν τεράστια ποσά από τον οικογενειακό προϋπολογισμό για την αγορά και κίνηση του ΙΧ και την αναζήτηση μιας σύντομης φυγής από την «αβίωτη» πόλη κλπ. Η αύξηση των ασθενειών του σύγχρονου τρόπου ζωής αυξάνει, επίσης, τις δαπάνες για την υγεία (στην πραγματικότητα για την αρρώστια). Μήπως, λοιπόν, επενδύουμε σε λάθος κατεύθυνση;

Υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας, που να μην μετατοπίζουν, όμως, το πρόβλημα, όπως για παράδειγμα η υιοθέτηση μιας πολιτικής που μπορεί να μειώνει την ανεργία αλλά από την άλλη μπορεί να αυξάνει τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων; Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν αλλά πρέπει να δοκιμάσουμε την εφαρμογή νέων πολιτικών που να προωθούν ταυτόχρονα μια  βιώσιμη, μακροχρόνια, οικονομία, την προστασία του περιβάλλοντος και κοινωνικούς στόχους, μεταξύ άλλων τη μείωση της ανεργίας μέσω θέσεων απασχόλησης σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά χρήσιμους τομείς. Μερικές τέτοιες προτάσεις θέτουν προς συζήτηση οι Οικολόγοι Πράσινοι, που επέλεξαν τις Ευρωεκλογές ως την πρώτη εκλογική τους καταγραφή.

Βιώσιμη ανάπτυξη

Η οικονομική ανάπτυξη μας βοήθησε  να εξασφαλίσουμε μια πιο άνετη ζωή. Από την άλλη, διαπιστώνουμε ότι χάνουμε πολλά άλλα αγαθά που είχαμε στο παρελθόν  ή που θα θέλαμε να έχουμε στο μέλλον: ασφάλεια για όλους τους ανθρώπους, καθαρό αέρα για τα πνευμόνια μας, χώρο να παίζουν τα παιδιά, τρόφιμα που ικανοποιούν όχι μόνο την πείνα μας αλλά και τις αισθήσεις και την ανάγκη μας για καλή υγεία, αίσθηση αλληλεγγύης και συνεργασίας με τους γύρω μας…

Το ερώτημα της εποχής μας είναι: μπορούμε να αναπτύξουμε μια οικονομική πολιτική που ενσωματώνει την περιβαλλοντική και κοινωνική διάσταση, να κάνουμε πράξη αυτό που ονομάζουμε βιώσιμη ανάπτυξη;  Μπορούμε να προωθήσουμε μια οικονομία που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας, θα συμβάλει στην ευημερία των κοινωνιών και θα διατηρεί μακροχρόνια τον φυσικό και πολιτισμικό πλούτο;

Πρόσφατες μελέτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση εντοπίζουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η κοινωνική οικονομία είναι οι τομείς που μπορούν να δημιουργήσουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ήδη σε άλλες χώρες εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι εξασφαλίζουν τα μέσα επιβίωσης τους από παρόμοιες δραστηριότητες. Όλο και περισσότερο γίνεται κατανοητό σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο ότι για να επιτευχθεί μακροχρόνια η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να εφαρμοσθεί ένα σύνολο αλληλοσυμπληρούμενων νομοθετικών, οικονομικών και κοινωνικών μέτρων. Η διατήρηση του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος απαιτεί ενεργή εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας και δημιουργία θέσεων εργασίας κοινωνικά και περιβαλλοντικά απαραίτητων, δηλαδή «πράσινων επαγγελμάτων», όπως αποκαλούνται σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα πράσινα επαγγέλματα μπορούν να αφορούν σε παραδοσιακούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας, από τη γεωργία και αλιεία, την αποκατάσταση των ξερολιθιών μέχρι τον τουρισμό και τις υπηρεσίες, αλλά και εντελώς νέους τομείς, όπως η παραγωγή  «πράσινων προϊόντων», η προώθηση καθαρών τεχνολογιών, η υλοποίηση σχεδίων «οικολογικής αποτελεσματικότητας», η εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης και ελέγχου (E.M.A.S. και ΙSO 14000), η εξοικονόμηση και σωστή διαχείριση του νερού, η εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, η αξιοποίηση των αποβλήτων, η ανάπτυξη οικολογικών συστημάτων μεταφοράς, η διαφύλαξη και διαχείριση ενός οικοσυστήματος, η διαχείριση μιας παράκτιας ζώνης, η διαχείριση ενός δάσους, η παρακολούθηση της εξέλιξης ενός οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας, η οικο-ξενάγηση, η οικολογική γεωργία και κτηνοτροφία, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση. Η μείωση της ανεργίας μέσω της δημιουργίας «πράσινων επαγγελμάτων» μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για την οικολογικά και κοινωνικά βιώσιμη ανάπτυξη μιας περιοχής. 

Η προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί ένα σύνολο επενδύσεων και επαγγελμάτων. Είναι διαπιστωμένο ότι η αγορά αλλά και ο δημόσιος τομέας παίζουν ένα σημαντικό ρόλο. Όμως, όπως παραδέχεται σε έκθεσή της ακόμα και η Παγκόσμια Τράπεζα, η αγορά δεν είναι από μόνη της σε θέση να αντιμετωπίσει όλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι ο δημόσιος / κρατικός τομέας δεν έχει συχνά την ευελιξία και προσαρμοστικότητα να αντιμετωπίσει πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα. Αναδεικνύεται όλο και περισσότερο η σημασία και ο ρόλος του τρίτου τομέα, του κοινωνικού τομέα και των «κοινωνικών εταιριών» στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και ιδιαίτερα  της προστασίας του περιβάλλοντος. Ο κοινωνικός τομέας (μη κυβερνητικές οργανώσεις, τοπικοί συνεταιρισμοί, ενώσεις παραγωγών, μη κερδοσκοπικές εταιρίες, μικρές τοπικές επιχειρήσεις με κοινωνικά κίνητρα και υπευθυνότητα κα) βασίζεται κυρίως στην εθελοντική κινητοποίηση πολιτών, την προσαρμοστικότητα και ευελιξία των δομών, την κοινωνική ευαισθησία των συμμετεχόντων, την καλύτερη αξιοποίηση των επενδυμένων πόρων, την απασχόληση περισσότερων ατόμων ανά επενδυμένο κεφάλαιο, την ένταση εργασίας και γνώσης αντί την ένταση κεφαλαίου και τεχνολογίας. Συνδυάζει δηλαδή κοινωνικά και περιβαλλοντικά ενδιαφέροντα, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα οικονομικά αποτελέσματα και αύξηση της απασχόλησης.  

Η εμπειρία από πετυχημένα παραδείγματα σε διάφορες περιοχές είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση επικεντρώνει τελευταία την προσοχή της στα «πράσινα επαγγέλματα» και ενθαρρύνει τις εθνικές αρχές, τους τοπικούς και κοινωνικούς φορείς, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τους πολίτες να αναλάβουν πρωτοβουλίες προστασίας του περιβάλλοντος με ταυτόχρονη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι εθνικές και τοπικές αρχές έχουν υποχρεώσεις που απορρέουν από τις κατευθυντήριες γραμμές 12,13 και 14 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αντιμετώπιση της Ανεργίας (1999)  

Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, τα «πράσινα επαγγέλματα» και ο κοινωνικός τομέας είναι οι πιο δυναμικοί τομείς που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Υπολογίζεται (Έκθεση για την απασχόληση στην Ε.Ε.-Εurostat 1997) ότι ήδη σε αυτούς τους δύο τομείς απασχολούνταν το 1997 στην Ε.Ε. συνολικά 3.500.000 πολίτες :
- 2.000.000 σε υπηρεσίες σχετικά με τους τομείς καθαρών τεχνολογιών, ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, ανακύκλωσης αποβλήτων, προστασίας της φύσης και του τοπίου, οικολογικής αναβάθμισης αστικών και αγροτικών περιοχών και
- 1.500.000 στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών που χρησιμοποιούνται άμεσα για περιβαλλοντικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με μελέτες (Εurotec-Eurostat- E.E. ΓΔ XI, 1997), θα μπορούσαν να δημιουργηθούν 500.000 – 1.000.000 νέες «πράσινες» θέσεις εργασίας μέχρι το 2010 στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αλλά και της ανεργίας.


Υπάρχουν, λοιπόν, πολλά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν ότι οι τοπικές κοινωνίες και ιδιαίτερα οι νέοι μπορούν να συμβάλουν ενεργά στη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών τους, στη διατήρηση του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου, μειώνοντας δραστικά την ανεργία, δημιουργώντας κοινωνικά χρήσιμα επαγγέλματα, αναπτύσσοντας την κοινωνική οικονομία σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι απαραίτητη, όμως, η διαμόρφωση σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο κατάλληλων χρηματοδοτικών, φορολογικών και  νομοθετικών εργαλείων καθώς και η κατάλληλη εκπαίδευση και ανάπτυξη ικανοτήτων για να προωθηθούν οι σημαντικές αλλαγές στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας αλλά και να σταθεροποιηθούν ή δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας.. 

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ξεκίνησαν την προσπάθεια τους να φέρουν αυτά τα θέματα στο προσκήνιο της πολιτικής. Θα πάρουν μέρος στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2004 μαζί με τα υπόλοιπα πράσινα κόμματα. Το Φεβρουάριο 2004, τα 32 Πράσινα κόμματα από όλη την Ευρώπη δημιουργήθηκε Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα. Η εκλογή εκπροσώπου των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ στο Ευρωκοινοβούλιο και η ισχυρή παρουσία της Ομάδας των ΠΡΑΣΙΝΩΝ στο ευρωκοινοβούλιο θα ενδυναμώσουν τη συζήτηση για τη μείωση της ανεργίας και τη δημιουργία περιβαλλοντικά και κοινωνικά χρήσιμων θέσεων εργασίας.

Στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 1999 θα κριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το μοντέλο της Ευρώπης στον 21ο αιώνα. Θεωρούμε πολύ σημαντικό στις ευρωεκλογές να ενισχυθούν οι δυνάμεις των Πρασίνων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο στον Βορρά όσο και στον Νότο, ώστε όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να δυναμώσει το κίνημα των πολιτών και να ενισχυθούν οι δυνάμεις που αγωνίζονται για την αντιμετώπιση της φτώχειας, της ανεργίας, της οικολογικής κρίσης, για την πολιτιστική και κοινωνική αναγέννηση της Ευρώπης. Είναι μια τομή στον τρόπο πολιτικής σκέψης η πρόσφατη ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων στο Ιδρυτικό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στη Ρώμη (ιδρυτικό μέλος του οποίου είναι και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ): «Αν και ορισμένα συνδικάτα θεωρούν ότι η προστασία του περιβάλλοντος μειώνει τις θέσεις εργασίας, η εμπειρία μας αποδεικνύει ότι αντίθετα μόνο αν η οικολογικοποίηση της οικονομίας γίνει πράξη, αν δηλαδή υιοθετήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη, μπορούν να δημιουργηθούν και βιώσιμες μακροχρόνια θέσεις εργασίας. Γι αυτό είναι μια πρόκληση η στενή συνεργασία συνδικάτων και Πρασίνων για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ταυτόχρονα την βελτίωση της ζωής και του περιβάλλοντος αλλά και την απασχόληση».

Θέματα για τα οποία θα αγωνιστούν οι  ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ στο νέο Ευρωκοινοβούλιο σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους Πράσινους:

-Επίσημη δέσμευση όλων των Κρατών Μελών να περιορίσουν την ανεργία τουλάχιστον στο μισό μέσα σε 5 χρόνια. Η αποτυχία προώθησης των κατάλληλων πολιτικών ή της εκπλήρωσης του στόχου (κριτηρίου) αυτού θα πρέπει να οδηγεί σε κυρώσεις ανάλογες με αυτές που προβλέπονται τώρα για όσους δεν πετύχουν στους στόχους του χρέους, του ελλείμματος ή του πληθωρισμού.

- Κατάργηση του "Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης" και αντικατάστασής του από ένα "Σύμφωνο για την Απασχόληση και τη Βιωσιμότητα". Χρειάζεται να αντιμετωπισθεί διαφορετικά το δημόσιο χρέος που οφείλεται σε αποτυχημένες πολιτικές ή σπατάλη και διαφορετικά το δημόσιο χρέος που οφείλεται σε αναγκαίες δημόσιες επενδύσεις στο πεδίο της οικολογικής ανάπτυξης (προστασία περιβάλλοντος, ανάπτυξη των δημόσιων μέσων μεταφοράς ή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της οικολογικής γεωργίας, της μείωσης και ανακύκλωσης των απορριμμάτων, του περιορισμού των αποβλήτων κλπ). 

- Ανάληψη συγκεκριμένων υποχρεώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα θέματα της απασχόλησης στο πλαίσιο μιας κοινής οικονομικής πολιτικής και υιοθέτηση σε ευρωπαϊκή κλίμακα "κατώτερων ορίων" μισθών, επιδομάτων ανεργίας και συντάξεων. 

- Προώθηση άμεσα σε ευρωπαϊκό επίπεδο της εναρμόνισης των φόρων, τουλάχιστον στην απόδοση κεφαλαίων, ώστε να μην δημιουργούνται "φορολογικοί παράδεισοι για κερδοσκοπικές πολιτικές", υιοθέτηση ενός φόρου, τουλάχιστον 1%, στις νομισματικές συναλλαγές και στην κερδοσκοπία κεφαλαίων (φόρος Τόμπιν)  καθώς και προοδευτική μείωση της φορολογίας στην εργασία κι αντίθετα αύξηση της φορολογίας των πρώτων υλών, της υπερκατανάλωσης, της σπατάλης  και της ρύπανσης (πράσινοι φόροι).  Συντονισμένες και επιλεγμένες πρωτοβουλίες για την σε ευρωπαϊκή κλίμακα μείωση των ωρών εργασίας, σε πρώτη φάση σε 35 ώρες τη βδομάδα, τη μείωση του χρόνου συνταξιοδότησης, την αύξηση της διάρκειας διακοπών και μετεκπαίδευσης και την ανακατανομή της εργασίας σε όλους τους εν δυνάμει εργαζόμενους μπορούν να συμβάλλουν στην απασχόληση αλλά και στη δημιουργία μιας πιο κοινωνικής Ευρώπης.

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 132 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56267920
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.