ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Κυριακή 11 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Αλληλεγγύη στους αντιπυρηνικούς διαδηλωτές στην Τουρ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Πυρηνικά
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ , Δευτέρα, 01 Σεπτέμβριος 2008

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμπαραστέκονται στους αντιπυρηνικούς διαδηλωτές στην Τουρκία, που η ειρηνική τους συγκέντρωση στα πλαίσια του διεθνούς κάμπινγκ Ecotopia (Οικοτοπία) στη Σινώπη της Β. Τουρκίας διαλύθηκε από την αστυνομία και οι κατασκηνωτές εξαναγκάστηκαν να φύγουν αμέσως από την πόλη. Καλούμε τους ενεργούς πολίτες πέρα από σύνορα να εντείνουν τη συνεργασία τους και τον αγώνα τους για να κλείσουν οι επικίνδυνοι δρόμοι της πυρηνικής ενέργειας σε όλες τις γειτονικές χώρες, σε όλο τον κόσμο.

Η επίθεση της αστυνομίας στους αντιπυρηνικούς διαδηλωτές στη Σινώπη έγινε μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Ερντογάν την προηγούμενη μέρα, όπου κατηγορούσε τους οικολόγους ακτιβιστές, για τις διαδηλώσεις τους ενάντια στα πυρηνικά σχέδια της κυβέρνησης ως "αργόσχολους που δεν ξέρουν για τι πράγμα μιλάνε όσον αφορά τα θέματα της πυρηνικής ενέργειας".

Η Σινώπη με τις ωραίες και χωρίς μαζικό τουρισμό παραλίες της προορίζεται να υποδεχτεί τις ιδιωτικές ενεργειακές επενδύσεις που πρόσφατα αδειοδοτήθηκαν από την τουρκική κυβέρνηση, με τρεις γιγάντιες ανθρακικές μονάδες που θα καίνε φθηνό ρωσικό κάρβουνο που θα έρχεται μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Η Σινώπη, επίσης, σχεδιάζεται να υποδεχτεί ένα από τα τρία πυρηνικά εργοστάσια, για το οποίο θα γίνουν προσφορές στο τέλος Σεπτέμβρη.

Η τουρκική κυβέρνηση πιστεύει ότι τέτοιες φρικαλέες επιβολές θα γίνουν δεκτές χωρίς διάλογο ή αντιπαράθεση. Δείχνει τη μη ανεκτικότητά της και την περιφρόνησή της σε κάθε αντίθεση στη δική της άποψη. Τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών ποδοπατούνται, άτομα συλλαμβάνονται και προσάγονται για απλή συνάθροιση και μη-βίαιες διαμαρτυρίες με πανώ αντιπυρηνικά και υπέρ των εναλλακτικών μορφών ενέργειας.
Ζητούμε από κάθε ευαίσθητο πολίτη να δηλώσει την αλληλεγγύη και υποστήριξή του προς τους Τούρκους πολίτες και τους διεθνείς ακτιβιστές που καταδιώχθηκαν στη Σινώπη.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι ο δρόμος της πυρηνικής ενέργειας πρέπει και μπορεί να κλείσει μέσα από τη συνεργασία των αντιπυρηνικών και των οικολογικών κινημάτων καθώς και των ενεργών πολιτών πέρα από σύνορα. Το μήνυμα "ΚΑΛΙΟ ΕΝΕΡΓΟΙ, ΠΑΡΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟΙ" παραμένει επίκαιρο πάντα, όπως αποδείχτηκε και από τα τελευταία σκάνδαλα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Γαλλίας.

Ο άνεμος, ο ήλιος, η βιομάζα αποτελούν καλούς πρεσβευτές συνεργασίας σε μια εποχή που χρειάζεται να απεξαρτηθούμε από τις συγκεντρωτικές μορφές ενέργειας, όπως το πετρέλαιο και το ουράνιο, μια και όπως αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ο αγώνας για έλεγχο και κυριαρχία πάνω σε αυτές τις επικίνδυνες μορφές ενέργειας οδηγεί και σε αύξηση της ανασφάλειας και των συγκρούσεων διεθνώς (Ιράκ, Νίγηρας, Τσετσενία, Αρκτική, Γεωργία).

Ακολουθεί το κείμενο που στάλθηκε από τους ακτιβιστές στη Σινώπη:

Επείγουσα έκκληση για αλληλεγγύη
Εξοργιστική καταστολή στην Τουρκία

Πράσινοι, οικολόγοι, ειρηνικοί διαδηλωτές από όλο τον κόσμο μαζεύτηκαν στις 9 Αυγούστου στην 20η διεθνή συνάντηση της Ecotopia στον εθνικό δρυμό της Σινώπης στην Τουρκία. Η Ecotopia προωθεί αειφορικές και βιώσιμες μεθόδους διαβίωσης σε αρμονία με τη φύση και μελετά θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτή τη χρονιά η Ecotopia υποστήριξε τοπικές αντιπυρηνικές ομάδες που προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για θέματα πυρηνικής ενέργειας και προτείνουν εναλλακτικά μοντέλα παραγωγής ενέργειας. Όμως, την τελευταία βδομάδα η τοπική αστυνομία χτύπησε το κάμπινγκ με τακτικές εφόδους και παρενοχλήσεις των συμμετεχόντων έξω από το κάμπινγκ. Στις 20 Αυγούστου 6 αλλοδαποί και 5 Τούρκοι προσήχθησαν ενώ έπαιρναν μέρος σε ολονύκτια διαμαρτυρία έξω από την υπηρεσία ατομικής ενέργειας (TAEK) στη Σινώπη. Επίσης, καταδίωξε Τούρκους που είχαν πλησιάσει για να ζητήσουν υποστήριξη ενάντια στην θερμοηλεκτρική μονάδα που πρόκειται να στηθεί στην πόλη τους Γκέρζε. Στις 22 Αυγούστου 10 οπλισμένοι αστυνομικοί, με εντολή της διοίκησης της Σινώπης επέδραμαν στην Ecotopia και απείλησαν με βίαιη έξωση αν δεν εκκενώνονταν το κάμπινγκ μέσα σε 3 ώρες. Δύο μέρες νωρίτερα από τη λήξη της άδειας του κάμπιγκ, μας ώθησαν σε άμεση διακοπή του.

Στην Τουρκία, όπου η δημοκρατία καταστέλλεται, οι αρχές δεν ανέχονται την επιθυμία των πολιτών τους να ζούνε σε ασφαλές, βιώσιμο και υγιές περιβάλλον. Επίσης, οι αρχές και της κυβέρνησης και της Σινώπης ενοχλούνται από την αυξημένη ενασχόληση και ενδιαφέρον των πολιτών για τις σχεδιαζόμενες πυρηνικές και θερμοηλεκτρικές μονάδες που σχεδιάζονται για την περιοχή και προσπαθούν να εμποδίσουν την συνειδητοποίηση και ανεξάρτητη ενημέρωση των ανθρώπων για αυτά τα θέματα. Ως συμμετέχοντες εκπρόσωποι από 30 χώρες ζητούμε την αλληλεγγύη σας με το να στείλετε το παρακάτω κείμενο στις τουρκικές αρχές, χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που δίνονται παρακάτω.

Για έναν ελεύθερο από πυρηνικά κόσμο και μια πιο δημοκρατική Τουρκία ας μπλοκάρουμε τα τηλέφωνα και τα fax των τουρκικών αρχών.

-Ecotopia 2008 participants
-EYFA (European Youth For Action)
-SINYAD (Sinop Nükleersiz Kent ve Yaşam Derneği)

Το κείμενο:

(Προς κάθε ενδιαφερόμενο:)
Πληροφορηθήκαμε ότι στη συνάντηση της Ecotopia που έγινε στη Σινώπη, η οποία ανακοινώθηκε και πήρε νόμιμα άδεια αρκετούς μήνες νωρίτερα τώρα καταστέλλεται με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Αυτή η εκδήλωση είναι απόλυτα νόμιμη και απαιτούμε να σταματήσει η καταστολή της. Θα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και ενημέρωση για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση και θα συνεχίσουμε αυτή την απαίτηση αν χρειαστεί.

To whom it may concern,
We have been informed that the Ecotopia meeting being held at Sarikum nature reserve in Sinop, which was announced and received approval of its permit many months ago, is now undergoing a period of intense police suppression. This event ıs legitimate and legal, and we are demanding that the pressure is released. We will keep ourselves informed on how this situation develops and will follow up on this request if necessary.
Name/organization:
Country:
Signature:

CONTACTS:
Türkiye Cumhuriyeti Sinop Valiliği (Governership of Sinop)
Tel : 0(368) 261 15 00 -
Faks: 0368 261 15 02 - 261 55 05 -
e-posta:
valilik@sinop.gov.tr

Türkiye Cumhuriyeti Içişleri Bakanlığı (Ministry of Internal Affairs)
Telefon: +90 (312 )425 72 14
Faks: + 90 (312) 418 12 60
E-posta:
basin@icisleri.gov.tr

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı (M. of External Affairs)
Telefon: (0312) 292 10 00

Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı (M. of Justice)
Telefon: 0312 417 77 70
Fax: 0312 419 33 70

Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Orman Bakanlığı (M. of Nature and Forest)
Telefon: (0312) 207 50 00

Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı (M. of Energy and Natural Resources)
Telefon: (312) 212 64 20
Fax: (312) 223 40 84

Δείτε περισσότερα για την αντιπυρηνική καμπάνια στη Σινώπη στο:
http://www.sinopbizim.org/kampanya/en.html

Η Εκτελεστική Γραμματεία
Πληροφορίες: Μιχάλης Τρεμόπουλος, 6976 448442

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
ecogreen@otenet.gr - www.ecogreens.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Δευτέρα, 01 Σεπτέμβριος 2008 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 91 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58263650
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.