ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 09 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Παράνομη η εξόρυξη με εκρηκτικά κάτω από τη Στρατονίκη Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Απόβλητα - Μεταλλεία
Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων , Δευτέρα, 01 Σεπτέμβριος 2008

Κυνική ομολογία της εταιρείας ότι ούτε τηρεί, ούτε προτίθεται να τηρήσει τους Περιβαλλοντικούς Όρους!

Ρεκόρ παραγωγής μολύβδου-ψευδαργύρου από το μοναδικό εν λειτουργία μεταλλείο της ανακοίνωσε στις 14 Αυγούστου 2008 η EUROPEAN GOLDFIELDS, μητρική εταιρεία της ιδιοκτήτριας των Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Το υπόγειο μεταλλείο που παραπλανητικά ονομάζεται "μεταλλείο Στρατωνίου" και βρίσκεται, σύμφωνα με την εταιρεία, "σε απόσταση 4 χλμ. από την παραθαλάσσια πόλη του Στρατωνίου", είναι στην πραγματικότητα ακριβώς κάτω από τον παραδοσιακό οικισμό της Στρατονίκης. Από το Σεπτέμβριο του 2005, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ εξορύσσει το μεταλλείο αποκλειστικά με χρήση εκρηκτικών, κατά παράβαση των εγκεκριμένων όρων εξόρυξης, με τρομακτικούς κινδύνους για τον οικισμό και τους κατοίκους του.

Παράνομη διάνοιξη στοάς κάτω απο τη Στρατονίκη

Το δελτίο τύπου της EUROPEAN GOLDFIELDS είναι μια ωμή παραδοχή ότι τα χειρότερα για τη Στρατονίκη δεν έχουν έρθει ακόμα. Ανακοινώνεται η διάνοιξη μιας νέας στοάς που θα εξασφαλίσει πρόσβαση στα ανώτερα (και πλουσιότερα) τμήματα του κοιτάσματος, δηλαδή ακόμα πιο κοντά στα σπίτια της Στρατονίκης. Η διάνοιξη της στοάς αυτής είναι παντελώς παράνομη, καθώς δεν καλύπτεται από καμία άδεια, και επιβεβαιώνει ότι ο μοναδικός στόχος της εταιρείας είναι το κέρδος, με οποιοδήποτε κόστος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση:

"Μια νέα είσοδος στο επίπεδο +360 διανοίχθηκε και ένα Road Header (RH) μεταφέρθηκε και άρχισε την εκσκαφή μιας νέας κεκλιμένης στοάς η οποία θα συνδέσει την επιφάνεια με τις υψηλές περιοχές εξόρυξης και θα επιτύχει πρόσθετη πρόσβαση, αερισμό και υπηρεσίες λιθογόμωσης για τα υψηλά επίπεδα του κοιτάσματος".

Η είσοδος της νέας στοάς έχει διανοιγεί σε απόσταση μόλις 300 μ. από τον οικισμό της Στρατονίκης και η στοά έχει διατομή 6μ. Χ 6μ. Πρόκειται δηλαδή για τη μεγαλύτερη στοά μεταλλείων στην Ελλάδα, συγκρίσιμη σε διαστάσεις με τις νέες σήραγγες της Εθνικής Οδού, και διανοίγεται συνολικά κάτω από τη Στρατονίκη, σε βάθος μόλις 60 μ. κάτω από τα σπίτια!

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για τη διάνοιξη στοάς από την επιφάνεια του εδάφους απαιτείται νέα Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, την οποία η εταιρεία δεν διαθέτει. Επιπλέον, η ισχύουσα άδεια λειτουργίας της εταιρείας (ΚΥΑ 143088/2005 και ΚΥΑ 45129/1999) δεν επιτρέπει καμία εξορυκτική δραστηριότητα πάνω από το επίπεδο +300, δηλαδή 120 μ. κάτω από τον οικισμό. Όμως εκεί, κοντά στην επιφάνεια, βρίσκονται τα πλουσιότερα τμήματα του κοιτάσματος και η νέα στοά ανοίγεται ακριβώς για να εξυπηρετήσει την εξόρυξη αυτών των τμημάτων!

Το παραμύθι του "μετροπόντικα"

Η εξόρυξη με φουρνέλα του μεταλλείου κάτω από τη Στρατονίκη που είχε ξεκινήσει από την TVX στις αρχές του 2000, σταμάτησε τον Ιανουάριο του 2003 με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας, αφού είχε ήδη προκαλέσει σημαντικές ζημιές στα σπίτια του χωριού. Η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων που έλαβε η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ το 2005 στηρίχθηκε εξ’ολοκλήρου σε μια απάτη: ότι η εξόρυξη θα γίνει χωρίς τη χρήση εκρηκτικών, με το μηχάνημα Road Header, έναν τύπο "μετροπόντικα". Οι Επιστημονικές Επιτροπές που όρισε η Κυβέρνηση και τα 5 συναρμόδια Υπουργεία-Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού, Υγείας -που αδειοδότησαν τη νέα εξόρυξη, αποδέχθηκαν πλήρως τον ισχυρισμό της εταιρείας ότι: "μόνο η εξόρυξη με το Road Header (μηχανική εκσκαφή) διασφαλίζει τη Στρατονίκη και τους κατοίκους της, αφού θα αντικαταστήσει τα επικίνδυνα εκρηκτικά". Το παραμυθάκι του μετροπόντικα έγινε πιστευτό χωρίς δεύτερη κουβέντα και έτσι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς έγιναν συνεργοί στο έγκλημα εναντίον της Στρατονίκης!

Σε τηλεοπτική εκπομπή στο τοπικό κανάλι "TV ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ", τον Αύγουστο του 2004, ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και του ΑΚΤΩΡΑ κ. Κούτρας, παρουσίασε την εταιρεία του και το "θαυματουργό" μηχάνημα ως εξής:

"Οι κάτοικοι αντιδρούσαν στην TVX για τις ανατινάξεις με τα φουρνέλα. Εμείς θα εξορύξουμε με νέα μέθοδο, με μηχάνημα που χρησιμοποιήσαμε για στοές στην ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ χωρίς πρόβλημα. Υπάρχουν επικίνδυνα κενά κάτω από τη Στρατονίκη που έγιναν από τις προηγούμενες εξορύξεις. Αν ήμουν κάτοικος της Στρατονίκης θα φοβόμουν κι εγώ. Οι κάτοικοι πρέπει να νιώθουν ανασφαλείς... Επιχειρηματικά δεν αξίζει το ρίσκο να χάσουμε λεφτά σ’αυτή την εξόρυξη. Το κάνουμε για το καλό της Στρατονίκης. Είναι ηθική υποχρέωση"!!!

Επειδή λοιπόν είχε "ηθική υποχρέωση" ο κ. Κούτρας ξανάρχισε την εξόρυξη με φουρνέλα, κάτω από τη Στρατονίκη, ακριβώς όπως και η TVX, και με αυξημένη παραγωγή. Τα φουρνέλα κάτω από τα πόδια των κατοίκων ουδέποτε σταμάτησαν. Στην "Τεχνική Έκθεση" που παρουσίασε το Μάιο του 2008 η ειδική, ορισμένη από το Υπουργείο Ανάπτυξης, "Επιτροπή Ελέγχου Τήρησης των Περιβαλλοντικών Όρων" στο μεταλλείο (ΕΠΙΤΗΡΩ), βεβαιώνεται ότι η εξόρυξη γίνεται παράνομα, αποκλειστικά με εκρηκτικά. Την απάτη της μηχανικής εκσκαφής και την ολοφάνερη ακαταλληλότητα του "μετροπόντικα" για εξόρυξη, είχαν καταγγείλει ήδη από τις αρχές του 2006 ο Δημοτικός Σύμβουλος Σταγείρων-Ακάνθου Τόλης Παπαγεωργίου και το "Παρατηρητήριο".

"Δεν σκοπεύουμε να τηρήσουμε τους Περιβαλλοντικούς Όρους"!
Το περίφημο Road Header έφτασε πράγματι στη Στρατονίκη, τον Αύγουστο του 2008, όχι όμως για να αντικαταστήσει τα φουρνέλα στην εξόρυξη αλλά για να διανοίξει τη νέα παράνομη στοά! Στις 25 Αυγούστου ο Δήμαρχος Σταγείρων-Ακάνθου και 6 Δημοτικοί Σύμβουλοι που πήγαν στην είσοδο της νέας στοάς, άκουσαν τα διευθυντικά στελέχη της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ (κ. Θεοδωρακόπουλο, κα Γαζέα) να ξεκαθαρίζουν ότι:

"Δεν πρόκειται να γίνει καμία εξόρυξη με το Road Header, διότι κατά τη λειτουργία του βγαίνει πολύ σκόνη που είναι επικίνδυνη για την υγεία των εργαζομένων! Η εξόρυξη θα εξακολουθήσει να γίνεται με φουρνέλα".

Προφανώς κατά τη διάνοιξη της ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ το μηχάνημα... δεν έβγαζε σκόνη! Τρία ολόκληρα χρόνια μετά την αδειοδότηση που βασίστηκε στο μύθευμα του μετροπόντικα, η εταιρεία και ο κ. Κούτρας ανακάλυψαν ...τη σκόνη! Και αφού τα κέρδη της εταιρείας επιβάλουν τη συνέχιση της εξόρυξης, χρησιμοποιούνται εκρηκτικά με άλλοθι την υγεία των εργαζομένων! Εν τω μεταξύ, το "επιχειρηματικό ρίσκο" του κ. Κούτρα του απέδωσε μέχρι στιγμής 70 εκατ. δολάρια.

Το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Μελετών (ΙΓΜΕ), διαπίστωσε την ύπαρξη "εγκοίλων", δηλαδή κενών χώρων στο υπέδαφος της Στρατονίκης (ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ- ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗΣ-ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ, Μάιος 2008). Στην παρουσίαση της μελέτης στο Δημοτικό Συμβούλιο Σταγείρων-Ακάνθου, τα στελέχη του ΙΓΜΕ έναναν σαφές ότι "κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τον κίνδυνο που διατρέχει η Στρατονίκη". Τα σπίτια και οι δρόμοι ρωγματώνονται καθημερινά. Τα σπίτια σείονται τρεις φορές τη μέρα από τις υπόγειες εκρήξεις.

Τα συμπεράσματα της ΕΠΙΤΗΡΩ και του ΙΓΜΕ έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης και τη Νομαρχία Χαλκιδικής. Ωστόσο, οι αρμόδιοι για την επιβολή των κυρώσεων που συνεπάγονται ακόμα και κλείσιμο της δραστηριότητας, τηρούν μέχρι σήμερα σιγή ιχθύος.

Εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να κατατεθεί νέα καταγγελία στον Εισαγγελέα και τις αρμόδιες αρχές για την παράνομη δραστηριότητα της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στο μεταλλείο της Στρατονίκης.

Μαρία Καδόγλου
Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων
www.antigold.gr
http://blog.antigold.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Δευτέρα, 01 Σεπτέμβριος 2008 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 90 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58253803
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.