ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Κυριακή 25 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Όχι ΓΙΑ την κοινωνία αλλά ΜΕ την κοινωνία Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ποταμοί - φράγματα - εκτροπές
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ , Δευτέρα, 18 Αύγουστος 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ CAMPING ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΝΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΣΤΙΣς 7, 8, 9 και 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΟΧΩΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Τα νερά του Αχελώου δεν γυρνάνε πίσω, δεν λιμνάζουν και δεν επαναλαμβάνονται ούτε μία στιγμή. Στο δρόμο τους συμπαρασύρουν κάθε χρόνο τα φερτά υλικά της δεισιδαιμονίας, της προκατάληψης, της ανεπάρκειας ακρωτηριάζοντας τα ακόμη περισσότερο. Το κάνει για να υποδηλώσει με το πιο βροντερό τρόπο ότι Κοινωνία και Φύση πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία και σε συμφωνία προς την εμπειρία του ανοιχτού.

Αυτό κατάλαβαν άνθρωποι από όλη την Ελλάδα και κατέφθασαν στη Mεσοχώρα με δικά τους έξοδα, να σταθούν δίπλα στο πληγωμένο ποτάμι, να παίξουν στα νερά του,να συζητήσουν, να στοχαστούν, να συμμετάσχουν στην εκκλησία του δήμου, να διαδηλώσουν και κυρίως να διαπιστώσουν ότι κάτι φταίει στο "βασίλειο της Δανιμαρκίας". Η νέα αγνότητα ανέδειξε το φετινό αντάμωμα στην Μεσοχώρα τριπλάσιο σε ποσότητα από το περσινό ενώ τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά ήταν εμφανή αφού αγκάλιαζε όλο τον πληθυσμό ηλικίας από 3 μηνών εώς..., ενώ η βοήθεια των Μεσοχωριτών ήταν γνωστή και δεδομένη στην οργάνωση του camping, και η διαδήλωση είχε διπλάσιο κόσμο από πέρυσι με σαφώς μεγαλύτερη συμμετοχή των μεσοχωριτών.

Φέτος όλα είχαν την σημασία τους: οι καθημερινοί ποδοσφαιρικοί αγώνες στην πλατεία του χωριού μεταξύ Μεσοχωριτών – camping, οι αγώνες σκοποβολής και τοξοβολίας, η κατάληψη (!!!) της Νομαρχίας, το παιδικό εργαστήρι στην πλατεία με τα παιδιά του χωριού, οι συζητήσεις για το χωροταξικό, το ελεύθερο camping, και την ενέργεια (λιθάνθρακας, πυρηνική ενέργεια κλπ), τα ρεμπέτικα, η συνέλευση στο χωριό, ο Πουλικάκος, ο Αχελώου ρους, ο σύλλογος κατακλυζομένων, η διαδήλωση, η αρπαγή της σακκούλας με τις κροτίδες του μικρού Κυριάκου και της μαρίδας από τους μπάτσους, το θεατρικό του Nosotros. Όλοι ήταν σοβαροί και έτοιμοι. Για αυτό με την κοινωνία και όχι για την κοινωνία!

Δεν αισθανόμαστε διοργανωτές για να ευχαριστήσουμε. Είναι καλύτερα όλοι να ευχαριστήσουν όλους. Στην καρδιά του καλοκαιριού με την λειψυδρία να ακινητοποιεί τις αγροτικές καλλιέργειες στη Θεσσαλία, πραγματοποιήθηκαν οι κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις της Πανελλαδικής Κίνησης ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου, στη Μεσοχώρα Τρικάλων.

Την Πέμπτη 7 Αυγούστου στις 11 το πρωί μέλη της Πανελλαδικής Κίνησης έκαναν συμβολική κατάληψη στη Νομαρχία Τρικάλων όπου επιδόθηκε ψήφισμα το οποίο εκτός απο τις επιπτώσεις θέτει ερωτήματα και θέσεις για την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων της Θεσσαλίας και την αναπροσαρμογή των καλλιεργειών του μεγαλύτερου κάμπου της χώρας. "Εάν συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο διαχείρισης των νερών, δεν μας φτάνουν ούτε 10 Αχελώοι" τονίζεται στο ψήφισμα. Μετά τη συμβολική κατάληψη της Νομαρχίας (δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα και στο τοπικό κανάλι αλλά και στις τοπικές καθημερινές εφημερίδες όπως "Η ΕΡΕΥΝΑ", "Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ" και ο "ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ" της Παρασκευής 8 Αυγούστου καθώς και σε ημερήσιες αθηναϊκές) ακολούθησε διαμαρτυρία μπροστά στο κεντρικό κτήριο της ΔΕΗ καταγγέλλοντας την για την επιθετική της συμπεριφορά στο περιβάλλον αλλά και για την πληρωμένη της προπαγάνδα κατά των κοινωνικών διεργασιών γύρω απο την εκτροπή και τα μεγάλα φράγματα. Όχι μόνο το ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά και οι εταιρείες στρέφονται ενάντια στη σαφή κοινοτική οδηγία περί δημόσιας διαβούλευσης. Αντί αυτής καταχωρούν στα ΜΜΕ πληρωμένα αντιεπιστημονικά κείμενα με τον πιο χυδαίο λαϊκισμό προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντά τους. Η αντικοινωνική αυτή προπαγάνδα δε, πληρώνεται με χρήματα των φορολογούμενων πολιτών.

Από την Πέμπτη 7/8 άρχισαν να συρρέουν στο camping εκατοντάδες πολίτες κάθε ηλικίας και κοινωνικής διαστρωμάτωσης. Οι συζητήσεις που δοργάνωσε η ομάδα Urbi et Orbi: κοινωνία και φύση/πόλη και ελευθερία, διεξήχθησαν σε υψηλό επίπεδο, τη μια μέρα (Πέμπτη) για το χωροταξικό και την άλλη (Παρασκευή 8/8) για την ενέργεια και το νερό. Ιδιαίτερη συμμετοχή σε αυτές είχαν πολίτες απο κινήσεις για τους ελεύθερους χώρους της μητρόπολης των Αθηνών αλλά και άλλων αστικών κέντρων καθώς και πολίτες από κινήσεις για το περιβάλλον και την ενέργεια. Η ενέργεια αναδείχθηκε κορυφαίο θέμα των συζητήσεων αφού συνδέεται με τα περισσότερα θέματα χωροταξίας και περιβάλλοντος. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη σχέση της εκτροπής του Αχελώου και του κατακλυσμού της Μεσοχώρας με τον ενεργειακό σχεδιασμό, αφού στα έργα κεφαλής ανήκουν τα μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα της Μεσοχώρας και της Συκιάς.

Το Σάββατο 9/8 το απόγευμα η Πανελλαδική Κίνηση κάλεσε ανοιχτή συνέλευση στην πλατεία του χωριού. Όλοι μαζί, Μεσοχωρίτες και οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις συμφώνησαν ψήφισμα κατά του νέου νόμου Σουφλιά για την αναγκαστική απαλλοτρίωση όλων των περιουσιών του χωριού ανεξαιρέτως αν πνίγονται ή όχι από τη λίμνη του φράγματος. Το ΥΠΕΧΩΔΕ αποδεικνύει για άλλη μια φορά την κοινή του πολιτική με αυτή των εταιρειών ενάντια στα συμφέροντα της κοινωνίας. Οι συμμετέχοντες στη συνέλευση δέχθηκαν με ενθουσιασμό την πρόταση της Πανελλαδικής Κίνησης για ένα έκτακτο, άμεσο camping στην κοίτη του Αχελώου στην περίπτωση που αποφασιστεί να κλείσουν τα νερά του ποταμού για να σχηματιστεί η λίμνη. Στην περίπτωση αυτή θα έχουμε ένα άμεσο camping, όπου για να πνίξουν τη Μεσοχώρα θα πρέπει να πνίξουν και εμάς. Αυτή είναι η απάντηση στο ΥΠΕΧΩΔΕ και τη ΔΕΗ και ας τη λάβουν σοβαρά υπόψιν τους.

Το κίνημα ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου ενάντια στον κατακλυσμό της Μεσοχώρας είναι πλέον συγκροτημένο σε βάθος και η παρουσία αυτού θα είναι συνεχής. Έγιναν προτάσεις για παρεμβάσεις σε μεγάλα και μικρά αστικά κέντρα της Θεσσαλίας ενώ αποφασίστηκε η συμμετοχή της Πανελλαδικής Κίνησης στο μπλοκ της ενέργειας στις 6 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ που οργανώνουν οι "Πολίτες Κατά του Λιθάνθρακα" (όλες οι κινήσεις για τον λιθάνθρακα στην Ελλάδα), ο σύλλογος κατοίκων Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης και πλήθος άλλων κινήσεων.
Την Κυριακή 10/8 στις 12 μμ έγινε πορεία ενατοντάδων πολιτών στο φράγμα της Μεσοχώρας στην κορυφή της οποίας βρίσκονταν οι κάτοικοι της περιοχής μαζί με τα παιδιά,ενώ ομάδα της Πανελλαδικής Κίνησης κρέμασε στη στέψη του φαραωνικού και καταστροφικού έργου, πανό μήκους 120m που σε ένα τμήμα του απεικονίζεται ο Αχελώος να κυνηγάει τον Ηρακλή. Τα ΜΑΤ ήταν πάλι εκεί για να εισπράξουν τα απαξιωτικά πειράγματα των γεροντισών και των γερόντων της Μεσοχώρας.

Φέτος η διοργάνωση του camping της Πανελλαδικής κίνησης έγινε τις ίδιες ημέρες με τις Γιορτές Αχελώου που γίνονται κάθε χρόνο στη Μεσοχώρα και έχουν σαφή χαρακτήρα ενάντια στην εκτροπή και οργανώνονται απο τον σύλλογο "Αχελώου Ρούς". Κατά τη διάρκεια και των τεσσάρων ημερών πραγκατοποιήθηκαν εκδηλώσεις και δρώμενα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τη Πέμπτη στο χωριό έγινε έκθεση φωτογραφίας με θέμα την περιοχή απο το αρχείο του Μεσοχωρίτη βετεράνου της φωτογραφίας, Χρήστου Μαυρομάτη ενώ προβλήθηκε η ταινία "Εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων", ένα θέμα σχετικό με τη ζωή και την ιστορία της Μεσοχώρας. Την Παρασκευή το απόγευμα στην πλατεία του χωριού οργανώθηκε παιδικό εργαστήρι απο τη θεατρική ομάδα και τον παιδότοπο του Nosotros μαζί με τα παιδιά της Μεσοχώρας και του camping. Το θέμα ήταν τα τρόφιμα στη ζωή μας και το νερό ως αγαθό αντί για εμπόρευμα και ο τίτλος του "ο νερουλίνος και η παρέα του". Μέσα απο το θεατρικό παιχνίδι με τις αυτοσχέδιες στολές τους τα παιδιά με εκπληκτική ταχύτητα συνέλαβαν τον πυρήνα της οικολογικής συνείδησης και επέτειναν αυθορμήτως το "παιγνίδι" τους αφού έγιναν η ξεχωριστή γαλαρία των εκδηλώσεων και της συνέλευσης και η ξεχωριστή "κεφαλή" της πορείας στο φράγμα. Το βράδυ έγινε λαϊκό γλέντι με την Τρικαλινή Κομπανία "Βασίλης Τσιτσάνης".

Το Σάββατο μετά τη συνέλευση στην πλατεία του χωριού ο Δημήτρης Πουλικάκος τραγούδησε με τη συνοδεία των Νίκου Εφεντάκη και Δημήτρη Πικέα. Ο έλληνας γερόλυκος του rock απάντησε στον πιτσιρικά που του είπε "οι παππούδες δεν φοράνε σκουλαρίκια" λέγοντας του: "Ναι αλλά εγώ είμαι άλλου τύπου παππούς", και μας ταξίδεψε (αφιλοκερδώς βεβαίως) στις εικόνες της rock περιπλανησής του. Την Κυριακή οι εκδηλώσεις έκλεισαν με την παράσταση της θεατρικής ομάδας του Nosotros "Πρόταση Γάμου" του Α.Τσέχωφ. Η βραδυά τελείωσε με παραδοσιακή δημοτική μουσική και χορό. Όλες τις μέρες του camping στο ποτάμι η μουσική ομάδα του Nosotros διοργάνωσε αγώνες (πχ. τοξοβολία) ενώ τα μεσημέρια συνόδευε με κιθάρες, μπουζούκια και βιολιά τις γαστριμαγικές απολαύσεις που έβγαιναν απο το καζάνι του εθελοντή μάγειρα και των βοηθών του. Όλα αυτοοργανωμένα και με το απαραίτητο εργαλείο της διαχειριστικής συνέλευσης έκαναν το camping λειτουργικό, απολαυστικό και αποτελεσματικό.

Υ.Γ Δεν είναι στις προθέσεις μας να γινόμαστε κακοί. Αλλά είναι κάτι που αφορά τον παλιό κόσμο. Στις ίδιες ημερομηνίες ακριβώς διοργανώνονταν ένα green festival λίγα χιλιόμετρα πριν το camping με μοναδικό σκοπό να σαμποτάρουν. Χρηματοδοτούμενο από το υπουργείο πολιτισμού και διάφορες ιδιωτικές εταιρείες (Π.Α.Ε Παναθηναϊκός) κατέληξε σε ένα φιάσκο κατασπατάλησης χρημάτων σε ΜΜΕ (εφημερίδες, περιοδικά, τηλεόραση). Δεν θέλαμε να γράψουμε την λέξη "καταγγελία" μας αρκεί να πούμε αυτό που αισθανόμαστε τόσο για τους διοργανωτές όσο και για τους εξαγορασθέντες : αηδία.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ
Τηλ. Επικοινωνίας: 6942-476998 και 6984-457210
Διαδίκτυο:
http://aheloos.blogspot.com

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Δευτέρα, 18 Αύγουστος 2008 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 327 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55076283
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.