ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολογική Ομάδα Σητείας Κυριακή 07 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Λάστρος: Το Σητειακό χωριό Εστία Πολιτισμού και ευαισθ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Ομάδα Σητείας - Λάστρος 2008
Δρ. ΔΗΜ. ΒΑΡΕΛΑΣ , Σάββατο, 09 Αύγουστος 2008

Και ήταν τεράστιο αυτό το πλήθος που εκυριαρχείτο από τους νέους. Χιλιάδες άνθρωποι που ήρθαν εκεί με εκατοντάδες αυτοκίνητα όχι μόνο από το Λασίθι, αλλά και από μακρινά μέρη της Κρήτης όπως τα Ανώγεια. Αυτό το πλήθος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Οικολογικής Ομάδας Σητείας και άλλων συναφών κινήσεων της Μεγαλονήσου, αλλά και διαφορετικών οργανώσεων με πατριωτικές ευαισθησίες, κυρίως όμως στην συνειδησιακή παρόρμηση.

"Εμπρός όσοι δεν 'θετε
του Μίνωα την γη
μπετόν να την σκεπάζει
μια βουρκωμένη αυγή..."

Αφορμή για την εκδήλωση ήταν η ανάγκη να ευαισθητοποιηθούν και να συμμετάσχουν στον αγώνα για την σωτηρία της Κρήτης από την βουλιμία των παγκόσμιων αρπάγων και των λίγων, αλλά σε νευραλγικές θέσεις, ντόπιων γραικύλων.

Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή. Οικολογικές, Πολιτιστικές, Φυσιολατρικές αλλά και κομματικές οργανώσεις έδωσαν το παρών. Πολλοί καλλιτέχνες προσφέρθηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αφιλοκερδώς και όχι μόνον Κρητικοί, αλλά και από την Θεσσαλονίκη και από την άλλη Ελλάδα, ακόμη και ένας Ισπανός έλαβε μέρος αφού είδε την πατρίδα του να καταστρέφεται από τον άναρχο τουρισμό.

Η ενθουσιώδης μαζική εκδήλωση με το υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικό πρόγραμμα ήταν ένα ηχηρό όσο και αυστηρό μήνυμα προς εκείνους που επιβουλεύονται την Κρητική γη, ιδιαίτερα στο ανατολικό άκρο της, την Σητεία, με δήθεν τουριστική ανάπτυξη, στην πραγματικότητα με ολέθριες μακροχρόνιες αποικιακές δεσμεύσεις με την βοήθεια ελαχίστων ντόπιων νέο-καπιταλιστών με μαύρες "μπούρκες".
Και αυτό το μήνυμα γίνεται τόσο μάλλον ηχηρό καθόσον είχε και το πολύ πρακτικό αποτέλεσμα να συρρεύσουν στα ταμεία κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ για την συνέχιση και την διεύρυνση του αγώνα σε δικαστικό και πολιτικό επίπεδο, για τη διάσωση της πατρώας γης από τους φιλόδοξους άρπαγες.

Διψήφιος αριθμός μουσικών και αοιδών προσήλθαν να συμμετάσχουν αφιλοκερδώς και διάσημοι άνθρωποι του πνεύματος και του πολιτισμού έστειλαν από το εξωτερικό μηνύματα συμπαραστάσεως.
Αντιπρόσωποι διαφόρων περιβαλλοντικών οργανώσεων ήλθαν στην Λάστρο για συμπαράσταση αλλά και για ενημέρωση του κοινού, πάνω στα διάφορα τοπικά περιβαλλοντικά προβλήματα της Ελλάδας π.χ. Ελαιώνας, ¶γιος Κοσμάς, Παλαιό αεροδρόμιο Αθηνών, δάσος Σεϊχ Σου Θεσσαλονίκης κ.α., έστησαν τραπεζάκια με διαφωτιστικό υλικό προς διανομή, μεταξύ αυτών και οι Λασιθιώτες του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης.
Πολλοί επιφανείς Έλληνες, επιστήμονες, συγγραφείς, πολιτευτές κ.α. ήλθαν στην Λάστρο από όλη την Ελλάδα ή έστειλαν μηνύματα συμπαραστάσεως.

Οι οικοδεσπότες, οι Λαστρινοί, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να φιλοξενήσουν τους αμέτρητους επισκέπτες και να αντιμετωπίσουν τις απρόοπτες ανάγκες που δημιούργησε η πρωτοφανής αυτή κοσμοσυρροή στο μικρό αλλά πανέμορφο, πραγματικά Κυκλαδίτικο χωριό τους.

Επικεφαλής η ακούραστη ιατρός Μαρία Συλιγνάκη, Πρόεδρος του Τοπικού Δημοτικού Διαμερίσματος. Χαιρέτισε αγωνιστικά τα συρρεύσαντα πλήθη και τόνισε: "Φθάνει πια η αδηφάγος ανάπτυξη. Πρέπει να τεθεί μια χαρακιά (διαχωριστική γραμμή) μεταξύ λογικής αναπτύξεως και προστασίας του περιβάλλοντος".

Αυτό το σημείωμα δεν είναι ενημερωτική ανταπόκριση ώστε να γίνει λεπτομερής αναφορά σε όσους αγωνίσθηκαν με αυταπάρνηση για να δημιουργηθεί το ελπιδοφόρο κίνημα για την σωτηρία της Κρητικής γης του οποίου λαμπρός και πολύ ενθαρρυντικός σταθμός είναι η κοσμοσυρροή της Λάστρου!!! Όλους αυτούς θέλω να ευχαριστήσω από ψυχής, να συγχαρώ και να ευχηθώ – όπως και κάθε ευαίσθητος πατριώτης – καλή δύναμη, άκαμπτο θάρρος για την συνέχιση αυτού του αγώνα προς σωτηρία της πατρίδας στο πρόσωπο εκείνου ο οποίος υπήρξε ο δημιουργός και είναι η ψυχή του Οικολογικού Κινήματος στον τόπο μας, του Πολιτικού Μηχανικού Αντώνη Ανηψητάκη.

Ας σημειωθεί ότι κατά τις ομιλίες και την εκτέλεση του μουσικού προγράμματος –που παρακίνησε σε έντονο χορό δεκάδες ανθρώπους – προβαλλόταν επαναλαμβανόμενο ένα σύνολο έγχρωμων φωτογραφιών από την ωραία και αμόλυντη φύση της Κρήτης και θλιβερές εικόνες από την... αναπτυξιακή καταστροφή της. Κάθε έπαινος ανήκει στον δημιουργό του, Αρχιτέκτονα Οδυσσέα Σγουρό και στους συνεργάτες του.

Δρ. ΔΗΜ. ΒΑΡΕΛΑΣ
Γεωπόνος - Περιβαλλοντολόγος

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 100 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54546876
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.