ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολογική Ομάδα Σητείας Κυριακή 07 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Χαιρετισμός του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ιτάνου στη Λ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Ομάδα Σητείας - Λάστρος 2008
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΤΑΝΟΥ , Σάββατο, 09 Αύγουστος 2008

από τον Μανόλη Τσαντάκη, Δημοτικό Σύμβουλο Ιτάνου

Εμείς που ζούμε στη Ανατολική Κρήτη, ιδίως εμείς που κατοικούμε στη Σητεία και στα περίχωρα και πιο συγκεκριμένα εμείς που λατρεύουμε τη γη των παππούδων μας που έζησαν κοντά στο Κάβο Σίδερο, στο Βάι, από το Παλαίκαστρο μέχρι τη Ζάκρο, δεν είμαστε ικανοί να πάμε τον τόπο μας ένα βήμα μπροστά, δεν έχουμε οράματα και προοπτικές ανάπτυξης! Αυτά αγαπητοί φίλοι αναφέρει στη περιβόητη μελέτη της η Αγγλική εταιρεία, που φιλοδοξεί να μετατρέψει τη πιο όμορφη και αυθεντική μεριά της Κρήτης, δίπλα από το φοινικόδασος Βάι, στη μεγαλύτερη αποικία real estate και να επιχειρήσει το μεγαλύτερο πείραμα ξεπουλήματος γης και σπιτιών που έγινε ποτέ στην Ευρώπη. Και αυτά με τη σύμφωνη γνώμη του μεγαλύτερου οικονομικού συνεταιρισμού εκκλησίας και κράτους φυσικά.

Οι παγκοσμιοποιητές του τουρισμού θέλουν να μετατρέψουν τη Κρήτη σε ένα απέραντο τεχνητό θέρετρο, σε ένα τόπο που δεν θα θυμίζει τίποτα από Κρήτη αφού έχουν ήδη αρχίσει εδώ και πολλά χρόνια να αλλοιώνουν το φυσικό ανάγλυφο και τη φυσική δημιουργία χιλιάδων ετών. Η Κρήτη του αύριο, που ούτε κατ όνομα δεν θα θυμίζει το θρυλικό νησί των μύθων, αφού πιθανότατα θα μετονομασθεί σε Νέα Κρήτη, σε τίποτα δεν θα διαφέρει από γνωστά προτεκτοράτα στα χέρια αρπαχτικών πολυεθνικών εταιρειών. Αυτό θα επιτευχθεί με τον γνωστό τρόπο, αγορά γης, πληθυσμιακή αλλοίωση, κτύπημα στη γλώσσα και στην ιστορία μας. Λαός χωρίς ιστορική μνήμη χωρίς τη φύση και τον πολιτισμό του είναι η ευκολότερη λεία των καθοδηγητών και εμπνευστών της παγκοσμιοποίησης και της νέας τάξης πραγμάτων. Ας μην μας φαίνονται όλα αυτά μακρινά και απραγματοποίητα. Η Ισπανία είναι ένα κοντινό και ζοφερό παράδειγμα κακοποίησης και βιασμού της φύσης και περιβαλλοντικής αλλοίωσης. Η Μαγιόρκα, η Μινόρκα, τα Κανάρια και ιδίως η Τενερίφη δεν θυμίζουν πια σε τίποτα τα πανέμορφα εξωτικά νησιά. Μετατράπηκαν σε τεχνητές οάσεις με εκατομμύρια ξενοδοχεία και πισίνες θυσιάζοντας τη φύση στο βωμό του κεφαλαίου και της κερδοσκοπίας των ολίγων και ισχυρών τουριστικών κολοσσών. Η Κύπρος είναι ένα άλλο τραγικό παράδειγμα κράτους προτεκτοράτου με την τσιμεντοποίηση των ακτών και την μετατροπή της σπάνιας ενδημικής βλάστησης με άλλη τεχνητή και γενετικά τροποποιημένη βλάστηση για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των καρκινογόνων και υδροβόρων γηπέδων γκολφ. Όσο για το νερό, είναι πλέον αγαθό προς εξαφάνιση και όλοι ξέρουμε ότι τεράστιες υδροφόρες από την Ελλάδα τροφοδοτούν τη μεγαλόνησο με νερό.
Αν μπορούσαμε να ανατρέξουμε στο παρελθόν θα βλέπαμε ότι εκατομμύρια άνθρωποι από τη μινωική Κρήτη μέχρι και πριν λίγες δεκαετίες ζούσαν σε απόλυτη αρμονία με τη φύση χωρίς ποτέ να διαταραχθεί αυτή η χρυσή ισορροπία.

Για τους προγόνους μας Μινωίτες η φύση ήταν η μεγάλη μητέρα, ύπαρξη θεοποιημένη. Ο σεβασμός και η συνύπαρξη με κάθε δημιούργημα της ήταν αυτονόητο και δεδομένο. Λάτρευαν και τιμούσαν το μεγαλείο και την πρόνοια της φύσης και όλου του μυστηρίου της ζωής. Η αμέριστη λατρεία εξωτερικευότανε με μία ζωηρή ευαισθησία για την επιλογή των τοπίων και των θέσεων ιδιαίτερης ομορφιάς που διάλεγαν ως χώρους λατρείας για τους ναούς και τα ιερά τους.
Γι' αυτό όπως τα αρχαία ευρήματα είναι μνημεία της φωτεινής αυτής εποχής και χρήζουν προστασίας και υπεράσπισης ως ιερά, έτσι και την Κρητική φύση πρέπει να την τοποθετήσουμε στον θρόνο της ψυχής μας και να την στέψουμε ως μνημείο ιερό στην συνείδησή μας γιατί μέσα απ' αυτήν και την γνώση της διατηρούμε την φυσική επικοινωνία μας με την φυλή μας και τους προγόνους μας. Έτσι γεννάται η υποχρέωση σε όλους εμάς να την γνωρίσουμε βαθιά, να την προστατεύσουμε σαν ιερό χώρο, δείγμα διατήρησης και συνέχισης πολιτισμού για τις μελλοντικές γενεές, προσπαθώντας οι μορφές του τόπου αυτού και τα στοιχεία του, να παραμείνουν - όσο το δυνατό αναλλοίωτα.

Σήμερα όμως οι τόποι και οι χώροι αυτοί οι ιεροί κινδυνεύουν με καθολικό αφανισμό.
Η αρχαιολογία η πρώην κραταιά υπηρεσία που στο παρελθόν έδινε μάχες και κράτησε την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Κρήτη μακριά από τις μπουλντόζες και την τσιμεντοποίηση, η ίδια υπηρεσία σήμερα δυστυχώς είναι η πρώτη που δίνει τις άδειες, η πρώτη που έχει υποκύψει στις πιέσεις. Στον Δήμο Ιτάνου είναι σκανδαλωδώς απίστευτο πως δόθηκε η άδεια στις δυο μεγάλες επενδυτικές εταιρείες, στη μια για να περάσουν τα γκολφ πάνω από το λατομείο της αρχαίας Ιτάνου κοντά στο Βάι, περιοχή με διάσπαρτες πανάρχαιες κολόνες να κείτονται στην επιφάνεια της γης χιλιάδες τώρα χρόνια και στην άλλη στον Κάβο Πλάκο περιοχή απίστευτης φυσικής ομορφιάς και αρχαιολογικών ευρημάτων που θα έπρεπε να είχε προ πολλού κηρυχτεί ως αρχαιολογικό πάρκο. Ακολουθούν δασική υπηρεσία και πολεοδομία. Όπως καταλαβαίνεται ο κρατικός μηχανισμός αδυνατεί να βάλει φραγμό και να περισώσει ακόμα και αυτές τις περιοχές που υποτίθεται ότι είναι υποχρεωμένος να προστατεύσει, τις περιώνυμες περιοχές φυσικού κάλλους, τις περιοχές Natura. Πολλές φορές μου δίνεται η εντύπωση ότι οι περιοχές Natura θεσμοθετήθηκαν για να υποδείξουν στους επενδυτές που πρέπει να χτίσουν.

Ένας θεσμός που πιστεύουμε πως απέμεινε ακόμα αλώβητος για να ελπίζουμε είναι η δικαιοσύνη. Μια φωνή που έχουμε χρέος και μπορούμε να υψώσουμε, να αντισταθούμε, είναι η φωνή της αγανάκτησης, η φωνή των ευαισθητοποιημένων και συνειδητοποιημένων πολιτών, η φωνή που σιωπηλά κραυγάζει από τη ψυχή μας, η φωνή που μας προστάζει πως έχουμε χρέος ιερό να προστατέψουμε αυτή τη γη που είναι το φυσικό μας καταφύγιο, γιατί δεν μπορούμε να ζήσουμε πουθενά αλλού, η μόνη ελπίδα μας είναι η δική μας η αποφασιστική, η συνειδητοποιημένη, η δυνατή φωνή.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΤΑΝΟΥ

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 09 Αύγουστος 2008 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 85 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54546834
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.