ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 02 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Όσο υπάρχουν άνθρωποι Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ , Παρασκευή, 08 Αύγουστος 2008

Όσο υπάρχουν άνθρωποι
(Ο πατέρας Ολιβερ Ζαμίτ )

Ο Ντουζάν Ζαμίτ ήταν ένας αυστραλός τουρίστας 20 χρόνων, που με τις οικονομίες του έκανε τουρισμό στη χώρα μας και συγκεκριμένα στη Μύκονο. Το κοσμοπολίτικο νησί έμελλε να είναι ο τελευταίος προορισμός του χαμογελαστού παιδιού στην περιοδεία του ανά τη μεσόγειο. Το νήμα της ζωής του έκοψαν μπράβοι της νύχτας με άγριο ξυλοδαρμό. Ο Όλιβερ Ζαμίτ είναι ο πατέρας του νεαρού αυστραλού, ο οποίος έτρεξε μόλις έμαθε ότι ο γιος του ήταν κλινικά νεκρός. Ο άνθρωπος αυτός έμελλε να δώσει στο πανελλήνιο μαθήματα αξιοπρέπειας, μεγαλοψυχίας, ανθρωπιάς αλτρουισμού. Η εμφάνισή του στα Μ.Μ.Ε, υπήρξε παράδειγμα ευγένειας πολιτισμού, αλλά και της ελπίδας ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι.

Ο Ολιβερ Ζαμίτ έζησε μια τραγωδία, όπως αυτές που περιγράφουν οι αρχαίοι έλληνες όμως την αντιμετώπισε με περηφάνια, σοβαρότητα, κοσμιότητα, εσωτερική καθαρότητα. Ξεπέρασε τα όρια της ανθρώπινης προσφοράς με την απόφασή του να δωρίσει ζωή σε άλλους ανθρώπους, από τα ζωτικά όργανα του παιδιού του. Η καρδιά του γιου του σήμερα κτυπά σε κάποιον άλλο, τα νεφρά και το συκώτι του λειτουργούν σε κάποιο άλλο σώμα., η ζωή συνεχίζεται σε άλλους συνανθρώπους μας εξ αιτίας του μεγαλείου ψυχής ενός υπέροχου ανθρώπου του Όλιβερ Ζαμίτ.

Η εμπάθεια είναι ένα άγνωστο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του Ντουζάν Ζαμίτ, το έδειξε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, όταν μιλούσε συνεχώς με τα καλύτερα λόγια για την Ελλάδα, τους Έλληνες και τον πολιτισμό της, έμεινε κυρίαρχός και συνεπής με τον εαυτό του και με ευγένεια ψυχής. Η ευγένεια του ανθρώπου και πατέρα, είναι έμφυτη, δεν έδειξε ότι έλεγε "κατά συνθήκη ψέματα" για να μην προσβάλει τους έλληνες, ούτε βέβαια ηχηρές και γλυκές εκφράσεις χωρίς περιεχόμενο εναντίον των δολοφόνων του παιδιού του. Ούτε ακόμη είχε τρόπους και συμπεριφορές, που βγαίνουν από υπολογισμό για προσωπικό και μόνο όφελος, όπως συμβαίνει με την πλειονότητα των συνανθρώπων, γεμάτοι υποκρισία και κιβδηλεία. Ο Ντουζάν Ζαμίτ ότι έλεγε, το πίστευε, έβγαινε μέσα από τον πόνο του πατέρα που του σκότωσαν το παιδί και όμως δεν φανατίστηκε με τους άλλους, απέναντι στους "μπράβους" κράτησε σωστή στάση, υπήρξε επιεικής σε όλους, κάλεσε όλους τους γονείς, να έλθουν στη θέση του και να καταλάβουν τον πόνο του.

Στην εποχή μας η αρετή της αξιοπρέπειας, δοκιμάζεται περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, λόγω των σημερινών ηθικών κρίσεων, της γενικής κατάπτωσης, του κλονισμού των ηθικών αρχών, του κατρακυλίσματος και της γενικής αφασίας και ποιότητας τουριστών, τύπου "Μαλλίων", της εκμετάλλευσης της νεολαίας από τα πρακτορεία, της υποδούλωσης στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά, της ανθρώπινης εξαχρείωσης, της υποβάθμισης της προσωπικότητας, της εξαφάνισης των δεικτών ανθρωπιάς. Οι τρόποι αυτοί συμπεριφοράς καταστρέφουν, το αίσθημα της τιμής και των ηθών, το δικό μας και των άλλων. Τραυματίζουν την ηθική συνείδηση και οδηγούν στο θάνατο.

Ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό που αναδείχθηκε από την εξωτερίκευση των εσωτερικών, διαθέσεων, σκέψεων, συναισθημάτων, ιδανικών ζωής και σκοπών του Ντουζάν Ζαμίτ είναι η ευγένεια ψυχής. Ο σωστός πατέρας ξέρει, ότι η ευγένεια είναι μόρφωση, είναι καλλιέργεια πολιτισμού, ότι ευγενής είναι εκείνος, που έχει λεπτούς τρόπους, αβρή συμπεριφορά, φιλοφροσύνη και ευψυχία. Ξέρει τη σοβαρότητα της αρετής αυτής και τη σπουδαιότητά της για την ύπαρξη σωστών ανθρωπίνων σχέσεων.

Ξέρεί πολύ καλά, πως η ευγένεια μαλακώνει τις προστριβές της κοινωνικής, αμβλύνει τις τραχύτητες και τις γωνίες, ώστε να μπορούν άνθρωποι από διαφορετικές χώρες να συναντιούνται, χωρίς να προσκρούουν σε ρατσισμούς, εθνικισμούς, χρώματα, αλλά κυρίως να μην θίγονται "για ασήμαντον αφορμήν".
Ο Ντουζάν Ζαμίτ ξέρει περισσότερο από τον καθένα, πως ευγένεια είναι εσωτερική ανάγκη, εσωτερική ανάπτυξη ένα μέρος της μόρφωσης της καρδιάς μας, λεπτό αίσθημα και προπαντός ανθρωπιά, γι' αυτό και η διαπαιδαγωγήσει σ' αυτήν αποτελεί ένα σπουδαίο κεφάλαιο της αγωγής και βρίσκεται προπαντός στα χέρια της.
Εκείνο όμως που χαρακτήρισε τον Ντουζάν Ζαμίτ σε όλες του τις εκδηλώσεις είναι ένας πρωτόγνωρος αλτρουισμός, ο οποίος εκφράστηκε με αγάπη για τους συνανθρώπους του, με έντονη φιλαλληλία, ανθρωπισμό, ανθρωπιά και ουμανισμό. Έδειξε ενδιαφέρον και φροντίδα για όλα τα παιδιά του κόσμου χωρίς να ζητήσει ανταλλάγματα. Εκδήλωσε την αγάπη του για την Ελλάδα, χωρίς να υπολογίζει προσωπικά συμφέροντα. Έβαλε το καλό των άλλων πάνω από το προσωπικό του συμφέρον.

Αν όμως νοιώθουμε μια φορά συγκλονισμένοι για την απίστευτα γενναία και αξιοπρεπή στάση του πατέρα Ντουζάν Ζαμίτ, θα πρέπει να νοιώθουμε χίλιες φορές συγκλονισμένοι για την πραγματικότητα που βιώνει η Μύκονος, αλλά και άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας μας, εξαιτίας της επιβολής της ασυδοσίας και του τρόμου που έχουν επιβάλλει με την ανοχή της Πολιτείας, οι άνθρωποι της νύχτας, οι κάθε λογής προστάτες, οι τραμπούκοι και οι μπράβοι των κερδοσκόπων, των καταπατητών και των κάθε λογής μαφιόζων, που στο όνομα του αδηφάγου κέρδους, αδιαφορούν, όχι μόνο για το σεβασμό των στοιχειωδών κανόνων νομιμότητας, αλλά για αυτή καθεαυτή την ανθρώπινη ζωή.

Η κυβέρνηση καλό είναι να αναζητήσει τα μέτρα, αλλά κυρίως τις αιτίες της ασυδοσίας σε όλα τα επίπεδα στην οποία έχουν οδηγήσει τη χώρα μας οι πολιτικές ανοχής, ενθάρρυνσης και στήριξης του πλαισίου εκκόλαψης και άνθισης των φαινομένων διαφθοράς, ανομίας και εγκληματικής συμπεριφοράς, ώστε να αντιστραφεί (αν αντιστρέφεται) το κλίμα παρακμής που διαποτίζει όλο το νησί.

Η Μύκονος για να σωθεί απαιτεί συγκεκριμένες πολιτικές και συγκεκριμένα μέτρα που θα πλήξουν εκ θεμελίων το πλαίσιο της ασυδοσίας που εγκαθιδρύθηκε στο νησί. Μέτρα στήριξης της νομιμότητας, της κοινωνικής συνοχής, της περιβαλλοντικής ισορροπίας, της βιώσιμης ανάπτυξης. Σε διαρκή διάλογο και με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέτρα στήριξης της ανόρθωσης του νησιού και όχι των κάθε λογής σκοτεινών και ασύδοτων συμφερόντων.

Ένα πρόβλημα που υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει, αλλά επιδεινώθηκε τις ημέρες αυτές, είναι ο τρόπος που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ τον κόσμο της βίας και της εγκληματικότητας. Υπακούοντας στη λογική του εντυπωσιασμού που είναι το κύριο γνώρισμά τους, δίνουν μεγάλη δημοσιότητα στις εγκληματικές δραστηριότητες (φόνοι, ληστείες, κλοπές κ.λ.π). Η δημοσιότητα αυτή καταλήγει να διεγείρει στο κοινό το αίσθημα φόβου ή στο να συντηρήσει μια ατμόσφαιρα υπολανθάνοντος πανικού που μετουσιώνεται σε συλλογική ψύχωση.

Η ήσυχη καθημερινή ζωή τρέφεται με σκηνές βίας που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ. Η ήρεμη καθημερινότητα θα ήταν ανεπιβεβαίωτη χωρίς την αναφορά στη βία του εξωτερικού κόσμου. Η βία αυτή καταναλώνεται μέσα σε συνθήκες ασφάλειας. Έτσι οι χρήστες των ΜΜΕ, στις ώρες ανάπαυσης τους κοιτάζουν τηλεόραση, ακούν ραδιόφωνο ή διαβάζουν εφημερίδες, για συμπλοκές, πολέμους, φόνους. Ζουν δηλαδή σε ασφαλείς συνθήκες την εμπειρία της ανασφάλειας.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 52 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56167930
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.