ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Περιβαλ. Σύλλογος Ρεθύμνου Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Κεραίες κινητής τηλεφωνίας : τα όρια των ορίων Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου - Ενημέρωση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ , Παρασκευή, 08 Αύγουστος 2008

Τον τελευταίο καιρό, στην πόλη μας, επικρατεί έντονος προβληματισμός γύρω απο την επικινδυνότητα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν ήδη σπεύσει να εγκλωβίσουν τον προβληματισμό αυτό στην τήρηση των ορίων ασφαλείας.

Στο πλαίσιο της ενημερωτικής μας δραστηριότητας, μαζί με τα πρακτικά του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου με διεθνή συμμετοχή για τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, καταθέσαμε και το ακόλουθο κείμενο εκ μέρους του Περιβαλλοντικού Συλλόγου:

Οι μη ιονίζουσες ακτινοβολίες, τις οποίες εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα και οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, είναι τεχνητές ακτινοβολίες που πρόσφατα δημιούργησε ο άνθρωπος. Οι έμβιοι οργανισμοί δεν έχουν αναπτύξει μηχανισμούς άμυνας απέναντι σ' αυτού του είδους τις ακτινοβολίες και οι επιδράσεις τους στον οργανισμό είναι ελάχιστα γνωστές.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν συνεχώς τα επιστημονικά δεδομένα που συμφωνούν οτι η έκθεση σ' αυτές τις ακτινοβολίες μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Παλαιότερα, επικρατούσε η άποψη οτι οι μη ιονίζουσες ακτινοβολίες έχουν μόνο θερμικές επιδράσεις και με βάση αυτήν την άποψη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε προτείνει "όρια" τα οποία, λίγο ως πολύ, έχουν υιοθετηθεί απο τα περισσότερα κράτη.

Όμως, τα όρια αυτά, που συνεχώς επικαλούνται οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, αμφισβητούνται από το σύνολο, σχεδόν, της επιστημονικής κοινότητας.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, οι χαμηλής ισχύος μη ιονίζουσες ακτινοβολίες, ακόμα και όταν βρίσκονται εντός των ορίων, έχουν επιδράσεις μη θερμικές που μπορεί να προκαλούν πολύ σοβαρότερες βλάβες στον οργανισμό απο τις θερμικές.

Τα επιστημονικά αυτά δεδομένα συχνά αποσιωπούνται και υπερισχύει η διόλου επιστημονική άποψη των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και των φερεφώνων τους οτι "δεν υπάρχει κίνδυνος εφ' όσον τηρούνται τα όρια".

Οι εταιρίες αυτές χρηματοδοτούν έρευνες που στηρίζουν την άποψη οτι η εκπεμπόμενη απο τις κεραίες ακτινοβολία είναι ακίνδυνη. Δημιουργώντας έτσι κλίμα επιστημονικής αβεβαιότητας, μπορούν να επικαλούνται αυτή ακριβώς την αβεβαιότητα προκειμένου να αντιμετωπίζουν τα επιχειρήματα των "φοβισμένων λόγω άγνοιας"
πολιτών και να παζαρεύουν με τις κυβερνήσεις τα "όρια".

Πολλές φορές, στο παρελθόν, εφησυχαστές της κοινής γνώμης περιβεβλημένοι τον τίτλο του "ειδικού" έχουν ισχυρισθεί οτι το τσιγάρο, ο αμίαντος, η ραδιενέργεια, το DDT, ο μόλυβδος, δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία ή αν κάτι τέτοιο συμβαίνει, το μέγεθος του κινδύνου είναι αμελητέο μπρος στις σημαντικές ανάγκες που καλύπτουν.

Πολλές φορές, στο πρόσφατο παρελθόν, αποδείχθηκε πέρα απο κάθε αμφιβολία ο ρόλος που είχαν παίξει αυτοί οι "ειδικοί", όμως χιλάδες άνθρωποι είχαν ήδη χάσει την υγεία τους ή την ζωή τους.

Με την συνθήκη του Μάστριχτ, εισήχθη στο ευρωπαϊκό Δίκαιο η Αρχή της Προφύλαξης σύμφωνα με την οποία όταν υπάρχουν ενδείξεις, έστω και αβέβαιες, για σοβαρές και βλαβερές επιδράσεις επιβάλλεται η λήψη προληπτικών μέτρων.

Προφανώς, μετά τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα για δυσμενείς επιδράσεις στον οργανισμό από τις μη θερμικές επιπτώσεις της ακτινοβολίας των κινητών και των κεραιών, το να επικαλείται κάποιος τα όρια, ή αγνοεί το νόημα της Αρχής της Προφύλαξης ή επιχειρεί να την παρακάμψει.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν, ήδη, επιστήμονες που μιλούν για παθητικούς χρήστες κινητής τηλεφωνίας και ίσως στο άμεσο μέλλον να απαγορευθεί η χρήση κινητών στους ίδιους χώρους που απαγορεύεται και το κάπνισμα.

Αυτή τη στιγμή, Δήμοι και πολίτες σε όλη την Ελλάδα ζητούν αλλαγή του νόμου 3431/2006 που φτιάχτηκε στα μέτρα των εταιριών κινητής τηλεφωνίας. Ζητούν να μην είναι πειραματόζωα σ' ένα πείραμα που τα αποτελέσματά του θα φανούν μετά απο χρόνια, όταν για κάποιους θα είναι πλέον αργά.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 77 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57107724
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.