ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 29 Νοέ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Μήπως έχετε παρεξηγήσει τους οικολόγους; Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικόλόγοι Πράσινοι , Παρασκευή, 21 Μάιος 2004

Αχ Ευρώπη!

Μερικές παρεξηγήσεις και οι πράσινες απαντήσεις τους

1. Για ποια Ευρώπη μιλάτε;

Αυτήν την Ευρώπη, που μας ελκύει και μαζί μας προβληματίζει, που μας συνεπαίρνει με την οξυδέρκεια των πνευματικών της τέκνων και ταυτόχρονα μας αγανακτεί με τις επιλογές ή την αδράνεια των ηγετών της, που μας καλεί να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον της και ταυτόχρονα οικοδομείται από μη εκλεγμένα όργανα, που προσφέρει ένα επίπεδο ζωής στους λαούς της και ταυτόχρονα θέλει να ξεχνά ότι στήριξε τον πλούτο της στην εκμετάλλευση άλλων, που διακηρύσσει την πίστη της στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ποιότητα της ζωής και ταυτόχρονα εκτρέφει πολιτικές και πολιτικούς που τα υποσκάπτουν, που καλλιεργούν την αγοραιοποίηση των πάντων, το ρατσισμό, την ξενοφοβία, την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και της φύσης.

2. Η Ευρώπη δεν πέφτει …κομμάτι μακριά;

Οι πολίτες των χωρών της Ευρώπης, εξαντλημένοι από δύο καταστροφικούς παγκόσμιους πολέμους με επίκεντρο την ίδια, επειδή είχαν χάσει την πίστη τους στις εθνικές πολιτικές που βασίζονταν στον εθνικισμό, αγκάλιασαν την ιδέα της ευρωπαϊκής ενότητας μακριά από μίση, συγκρούσεις, αίμα και ανθρώπινο πόνο. Τη σκυτάλη έχουν πάρει ήδη τα κοινωνικά κινήματα ενώ την ίδια στιγμή στην Ελλάδα εξακολουθούμε -κόμματα και πολίτες- να παραμένουμε μίζερα εθνοκεντρικοί.

Η Ευρώπη όμως δεν είναι υποσημείωση στα προγράμματα του κομματικού ανταγωνισμού ούτε ένα κακό που πρέπει να ξορκίσουμε. Η Ευρώπη δεν είναι μακριά ή κοντά –μακριά της είναι όσοι αφήνουν τους άλλους να τη διαμορφώνουν.

3. Εμείς …πάμε Ευρώπη!

Γνωρίζουμε από την εποχή του θείου Κ. Καραμανλή ότι «ανήκομεν εις την Δύσιν». Όμως και το ότι η ανάπτυξη της εθνικιστικής ιδεολογίας ταύτισε κάθε ευρωπαϊστή με τους «ευρωλιγούρηδες». Ας μην πετάξουμε όμως το παιδί μαζί με τα βρώμικα νερά της λεκάνης. Η Ευρώπη είναι το κοινό σπίτι των λαών της, που αξίζει να γίνει οικολογικό και αλληλέγγυο.

Στις 13 Ιουνίου εκλέγουμε, μαζί με τους πολίτες 10 νέων χωρών-μελών, το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και διαμορφώνουμε την πρότασή μας για την Ευρώπη που θέλουμε, για το ρόλο της σε έναν κόσμο που αλλάζει. Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν στις ευρωεκλογές αυτές, σε μια κοινή καμπάνια μαζί με τους Πράσινους όλης της Ευρώπης. Τον περασμένο Φεβρουάριο στη Ρώμη 32 πράσινα κόμματα, άλλα με μεγάλη προϊστορία και άλλα σχετικά καινούρια, ιδρύσαμε το πρώτο πανευρωπαϊκό κόμμα, το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα.

Ζητώντας για πρώτη φορά την ψήφο των πολιτών, θέλουμε να μιλήσουμε για τον κόσμο που ονειρευόμαστε, για τις προτεραιότητες και τους στόχους της πολιτικής οικολογίας και του πράσινου κινήματος.

4. Πάλι θα μας μαυρίσετε την ψυχή;

Είναι αλήθεια ότι από τη δεκαετία του ’70, που άρχισαν να κάνουν εμφανή την παρουσία τους τα οικολογικά κινήματα, συνεχώς καταγγέλλουν τα συμφέροντα, την υποβάθμιση της ζωής και της φύσης, την περιστολή των ανθρώπινων δικαιωμάτων, το μιλιταρισμό, τον καταναλωτισμό, την κερδοσκοπία, την πείνα κ.α. και κάποιοι απαντούν πως «δεν καταστράφηκε και ο κόσμος βρε αδερφέ!». Φαντάζεται όμως κανείς πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς την αντίσταση των πολιτών, μέσα και έξω από τους θεσμούς, χωρίς τις νίκες ακόμη και σε δικαστικές μάχες, χωρίς την αλλαγή της συνείδησης των ανθρώπων;

Όλα αυτά τα χρόνια η οικολογική κριτική δυστυχώς έχει επιβεβαιωθεί σε όλες τις «προφητείες» της. Μόνο που λίγο λίγο συνηθίζουμε στην επιδείνωση όλων των δεικτών και δεν εξεγειρόμαστε. Η σκληρή κριτική μας στον κόσμο που ζούμε είναι γιατί είμαστε ερωτευμένοι με τη ζωή και θέλουμε να ζήσουμε σ’ έναν κόσμο πιο όμορφο.

5. Σταματήστε τον πλανήτη …να κατέβω!

Δυστυχώς το περιβάλλον και η κοινωνική αλληλεγγύη παραμένουν στο περιθώριο και θυσιάζονται συχνά στο όνομα της νεοφιλελεύθερης ανάπτυξης. Το κλίμα του πλανήτη ανατρέπεται, απειλώντας το περιβάλλον, την υγεία, την κοινωνική ευημερία αλλά και την οικονομία ευάλωτων χωρών. Η παγκόσμια βιοποικιλότητα συρρικνώνεται, ο έλεγχος του πετρελαίου και του νερού πυροδοτούν νέες συγκρούσεις και πολέμους. Η έκθεσή μας σε κινδύνους αυξάνεται με την εισβολή των μεταλλαγμένων στο περιβάλλον αλλά και στο πιάτο μας. Αλλού σπαταλάμε το νερό, και τις πρώτες ύλες ενώ αλλού οι άνθρωποι πεθαίνουν γιατί δεν έχουν καθαρό νερό ή τα στοιχειώδη μέσα για να επιβιώσουν. Στο Βορρά συνεχίζουμε ν' αυξάνουμε τα απόβλητά μας αλλά σε πολλές χώρες του Νότου οι άνθρωποι δεν έχουν να φάνε ούτε σκουπίδια. Τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού πρέπει να επιβιώνουν  με ελάχιστα Ευρώ κάθε μέρα ενώ μια μικρή μειοψηφία κατέχει περισσότερο πλούτο και από αυτόν που έχουν ισχυρά κράτη. Γι’ αυτό σκεφτόμαστε συνολικά και παγκόσμια και δρούμε τοπικά.

6. Τίποτε δεν είναι τόσο χάλια που να μην μπορεί να γίνει χειρότερο.

Αντί να αγωνιζόμαστε να περιορίσουμε τα σημαντικά κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, ο κόσμος οδηγείται σε μεγαλύτερη ανασφάλεια και παράλογες συγκρούσεις, τρόμο και φόβο, ξενοφοβία και αποξένωση. Μοιάζει να έχουμε ανοίξει τον ασκό του Αιόλου λόγω του φανατισμού, της εμμονής σε μονομερείς ενέργειες, της εύκολης προσφυγής στη βία, της περιθωριοποίησης σημαντικών τμημάτων του παγκόσμιου πληθυσμού, της υποθήκευσης του κύρους Διεθνών Οργανισμών όπως ο ΟΗΕ. Και προφανώς η πολιτική των ΗΠΑ «κατά της τρομοκρατίας» έχει το κύριο μερίδιο της ευθύνης.

Αφρική, Βαλκάνια, Αφγανιστάν, Τσετσενία, Ιράκ, Παλαιστίνη, 11η Σεπτέμβρη, 11η Μάρτη, Μπαλί, Καζαμπλάνκα, είναι πληγές σε έναν κόσμο που ματώνει όλο και περισσότερο, που δείχνει να αποδεσμεύεται όλο και περισσότερο όχι μόνο από το διεθνές δίκαιο, το διάλογο, την ειρηνική επίλυση των διαφορών και την υποχρέωση διεθνούς συνεργασίας αλλά και από την ίδια την έννοια της λογικής. Κι αυτό πρέπει να το σταματήσουμε.

7. Η κόλαση είναι οι …άλλοι

Η χειρότερη λύση είναι να κυριαρχήσει ο φόβος, η υστερία και η λογική ρατσιστικών και εθνικιστικών ομάδων που στο όνομα της πατρίδας, της θρησκείας ή της ασφάλειας ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά. Το μεγαλύτερο λάθος είναι να οδηγηθούμε σε μια Ευρώπη-φρούριο που, ενώ δεν θα μπορέσει να σταματήσει τους φανατικούς και τους τρομοκράτες που δεν υπολογίζουν τη ζωή, θα καταστρέψει τις αξίες μας, θα πλήξει τη δημοκρατία και θα δημιουργήσει πανικόβλητους, γεμάτους άγχος και υστερία πολίτες. Και το κυριότερο, θα αυξήσει αυτούς που θα θέλουν να καταστρέψουν αυτό το φρούριο, αφού θα νοιώθουν ότι δεν μπορούν να μοιραστούν με την Ευρώπη ένα κοινό και καλύτερο μέλλον. Το δικό μας όπλο είναι η αλληλεγγύη.

8. Πού πάτε …ξυπόλητοι στ’ αγκάθια;

Γνωρίζουμε ότι οι δυνάμεις μας είναι σήμερα μικρές. Δεν έχουμε ούτε κρατική χρηματοδότηση ούτε επενδύουν σε μας τα συμφέροντα για να τα ξαναεισπράξουν ως κυβέρνηση ούτε και έχουμε ροκανίσει τα κρατικά ταμεία προς χάρη του κόμματος. Ακόμη και ως προς τους άλλους Πράσινους, εμείς τους ενισχύσαμε με συμβολικό ποσό για να οργανωθεί η κοινή καμπάνια. Η δύναμή μας είναι ότι πάρα πολλοί πολίτες, άνδρες και γυναίκες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες. Αν είμαστε όλοι αυτοί μαζί, τότε είμαστε πολλοί, αποτελούμε μια σημαντική δύναμη, που μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις.

9. Ψεκάστε, ψηφίστε, τελειώσατε;

Το πιο επικίνδυνο αλλά μαζικό κόμμα είναι το …κώμα της ιδιώτευσης. Οι πολίτες όμως έχουν τεράστια δύναμη. Η κριτική τους στάση στην καθημερινότητα, ο τρόπος που ζούνε, μετακινούνται, διασκεδάζουν και καταναλώνουν, που αντιμετωπίζουν τους άλλους και τα παιδιά τους, είναι μέρος μια συνειδητής στάσης που μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο και πιο ασφαλή για τους ίδιους αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Μπορούμε π.χ. να κάνουμε πολιτική και επιλέγοντας προϊόντα που στηρίζουν μια οικολογικά και κοινωνικά υπεύθυνη παραγωγή, που οδηγούν στην ευημερία των τοπικών κοινωνιών όσο και στην επικράτηση πιο δίκαιων εμπορικών σχέσεων, ιδιαίτερα με κοινωνικές ομάδες και κοινότητες που βιώνουν την περιθωριοποίηση εξαιτίας μιας άγριας αγοράς και μιας παγκοσμιοποίησης που ευνοεί τους λίγους σε βάρος των πολλών και του πλανήτη. ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ.

10. Και γιατί αφήνετε τους λύκους και τις οχιές;

Πρόκειται για την πιο ηλίθια και έντεχνα διαδεδομένη συκοφαντία, που την αναπαράγουν ακόμη και καλοπροαίρετοι αλλά απαίδευτοι άνθρωποι. Οι ιστορίες με …λύκους βασίζονται στην προκατάληψη που εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη στην ψυχή των ανθρώπων. Αντίθετα, εκτιμάται ότι πολλές από τις ζημίες που καταλογίζονται στο λύκο, προκαλούνται από αδέσποτα σε ημιάγρια κατάσταση σκυλιά, που δεν έχουν κανένα κώδικα «συμπεριφοράς». Το μοναδικό πρόγραμμα διάσωσης του λύκου είναι αυτό στον Αετό Φλώρινας, όπου σε περιφραγμένο χώρο ζουν λύκοι που προέρχονται από αιχμαλωσία και θα περάσουν εκεί την υπόλοιπη ζωή τους, αφού είναι ανίκανοι να βρουν μόνοι την τροφή τους. Οι μόνοι που έχουν απελευθερώσει άτυχα λυκάκια (αφού σκότωσαν τη μάνα τους) είναι οι κυνηγοί, που έχουν μεσάνυχτα από το πως λειτουργεί το οικοσύστημα.

Όσο για τις οχιές (αλλά και άλλα «απωθητικά» ζώα) που κάποιοι χρεώνουν στους οικολόγους ότι τα απελευθερώνουν (ποτέ δεν ανέφεραν τίποτε π.χ. για πεταλούδες ή σκίουρους)  μπορεί η συγκυριακή αύξησή τους να οφείλεται στη μείωση των αρπακτικών, που τρέφονται από αυτά αλλά τα πυροβολούν οι κυνηγοί και τα εξοντώνουν τα φυτοφάρμακα. Τα μόνα που απελευθερώνονται στην Ελλάδα –εκτός από τη φαντασία κάποιων- είναι πυροβολημένα πουλιά μετά την αποθεραπεία τους.

11. Πάλι θα μας …πρήξετε με το περιβάλλον;

Για μας, η Οικολογία δεν είναι απλά η επιστήμη των φυσικών οικοσυστημάτων αλλά και ένα εργαλείο ανάλυσης και κριτικής, που ξεκινάει από μία καινούργια οπτική γωνία για να επανατοποθετήσει τον άνθρωπο μέσα στη φύση. Επεκτείνεται αναπόφευκτα στην κριτική του τρόπου ζωής, παραγωγής και κατανάλωσης και αντιπροτείνει ένα νέο μοντέλο κοινωνίας, απελευθερωμένο απ’ τις διάφορες εντάσεις, που σήμερα υποδουλώνουν τον άνθρωπο. Αυτή είναι η πολιτική οικολογία, που προσπαθεί να αξιοποιήσει και τις εμπειρίες του κινήματος της ανθρώπινης χειραφέτησης. Η αδυναμία των άλλων πολιτικών κομμάτων να προσφέρουν στο κίνημα αυτό κάτι παραπάνω από στοιχειώδη στήριξη, επαναφέρει την ανάγκη για αυτόνομο οικολογικό πόλο. Χώρο για την οικολογία προσφέρει και το διεθνές κίνημα αμφισβήτησης, που ξεκινάει μετά το 1999 από το Σηάτλ, με πασιφανείς πράσινες συνιστώσες.  

Στην εποχή της γενικευμένης σύγχυσης, του θρυμματισμού των αξιών και των ιδεολογιών, της υποτίμησης της κοινής δράσης των ανθρώπων, οφείλουμε να προτάξουμε ένα νέο ουτοπικό όραμα. Και ταυτόχρονα να επιδιώξουμε «να σώσουμε λίγο από το αύριο που μας κλέβουν».

12. Είστε σίγουροι ότι θέλουμε να πάμε στον «άλλο κόσμο»;

Σήμερα έχει αναδυθεί μια παγκόσμια Κοινωνία των Πολιτών, που δεν περιμένει πια τα πάντα από τις κυβερνήσεις. Πέρα από την απλή διεκδίκηση ή την επεξεργασία προτάσεων, πέρα από τη συμμετοχή σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ή κινήματα πολιτών, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο στηρίζουν με τις καθημερινές τους επιλογές εναλλακτικές προσπάθειες σε τομείς που ξεκινούν από δίκτυα «Δίκαιου Εμπορίου» με κοινότητες του Τρίτου Κόσμου και φθάνουν μέχρι τη βιολογική γεωργία, την ήπια ενέργεια και την υπεύθυνη διαχείριση των αποταμιεύσεών τους.

Κοινή είναι η πεποίθηση ότι ο «άλλος κόσμος», που «είναι εφικτός», δεν θα έρθει ποτέ, αν δεν αρχίσουμε να τον δημιουργούμε εμείς από σήμερα. Το ίδιο ευρύ ρεύμα αποτέλεσε τον κορμό του μεγάλου διεθνούς κινήματος αμφισβήτησης, που ξεκίνησε από το Σηάτλ με το σύνθημα ότι «οι άνθρωποι είναι πάνω από τα κέρδη» αλλά και των κινητοποιήσεων κατά της εισβολής στο Ιράκ, που ανέδειξαν την παγκόσμια κοινή γνώμη σε «δεύτερη υπερδύναμη».

13. Οι Πράσινοι δεν …βομβάρδισαν τη Σερβία;

Κάποιοι αναπαράγουν ακόμη αυτή τη συκοφαντία ενώ οι οικολογικές οργανώσεις στη χώρα μας είχαν καταδικάσει το 1999 τη στρατιωτική επέμβαση και πήραν μέρος σε όλες τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας. Επιπλέον, οργάνωσαν και δικές τους εκδηλώσεις, με διαμαρτυρία στη γερμανική πρεσβεία κατά την επίσκεψη του Γιόσκα Φίσερ στην Αθήνα και με συνάντηση Πράσινων από όλα τα Βαλκάνια για την από κοινού καταδίκη της επίθεσης. Βέβαια, αντίθετα με τμήματα της εγχώριας Αριστεράς, κανείς Πράσινος δεν είχε υποστηρίξει το καθεστώς του Μιλόσεβιτς. Αλλά και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Πράσινων (31 κόμματα) είχε καταδικάσει την επέμβαση ενώ και οι Γερμανοί είχαν διχαστεί, στην προσπάθειά τους να συμβαδίσουν με τις κυβερνητικές τους δεσμεύσεις. Υπέρ της επέμβασης ήταν και τα αριστερά κόμματα που συγκυβερνούσαν τότε στην Ιταλία και τη Γαλλία. Δεν ξεχνούμε όμως ότι την κύρια ευθύνη για τους βομβαρδισμούς είχαν τα συντηρητικά και σοσιαλιστικά κόμματα.

Δύο μόλις χρόνια μετά, η Παγκόσμια Χάρτα των Πράσινων απέκλεισε κατηγορηματικά τη νομιμοποίηση ανάλογων επεμβάσεων και το σχετικό κείμενο υιοθετήθηκε και από τους Γερμανούς. Επιστέγασμα ήταν η έντονη αντίθεση όλων των πράσινων κομμάτων στην εισβολή των Η.Π.Α. στο Ιράκ.

14. Μα οι Πράσινοι έχουν …συμβιβαστεί!

Οι Πράσινοι δεν περιμένουν να καταρρεύσει το σύστημα για να εφαρμόσουν τις προτάσεις τους. Φτιάχνουμε τους καιρούς που ζούμε και παλεύουμε «να σώσουμε οτιδήποτε κι αν σώζεται». Πράσινα κόμματα έχουν πλέον παρουσία και επιτυχίες σε όλες τις ηπείρους και συνεχίζουν να επεκτείνονται σε «άγονες» μέχρι τώρα χώρες. Πολλοί αγνοούν ότι στην Ταϊβάν οι Πράσινοι μπόρεσαν να σταματήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας τους ή ότι στη Βραζιλία έχουν 6 βουλευτές στην Ομοσπονδιακή Βουλή και έναν υπουργό στην κυβέρνηση Λούλα. Λίγοι επίσης ξέρουν ότι ο Ραλφ Νέηντερ, έκπληξη των προηγούμενων προεδρικών εκλογών στις Η.Π.Α., ήταν και είναι ο επίσημος υποψήφιος των Αμερικανών Πράσινων.   

Εντυπωσιακές επιτυχίες έχουν οι Πράσινοι και ως δημοτική διαχείριση σε πόλεις μεσαίου κυρίως μεγέθους: 
- Στο Ελσίνκι η συμμετοχή των αστικών συγκοινωνιών στις μετακινήσεις των πολιτών αυξήθηκε σε λίγα χρόνια από 30 σε 70%. 
- το γερμανικό Φράιμπουργκ θεωρείται η ανεπίσημη οικολογική πρωτεύουσα της Ευρώπης και είναι αυτή τη στιγμή η πιο περιζήτητη πόλη για αδελφοποίηση.
- η Φρανκφούρτη αναδείχθηκε τη δεκαετία του ’90 σε πρότυπο πολυπολιτισμικότητας.
- ήδη εμφανίζονται και τα πρώτα πειράματα «πόλεων χωρίς σκουπίδια»  

Η έμφαση αυτή στην τοπική και θεματική δράση λειτουργεί και ως συνεκτικός ιστός των διαφορετικών τάσεων, από οικοαναρχικούς μέχρι τεχνοκράτες. Δεν περιμένουμε κάποια εξέγερση των μαζών για να αλλάξουμε τη ζωή μας, όπως δεν περιμένουμε να χιονίσει για να δούμε …άσπρη μέρα.

15. Ναι, αλλά η εξουσία διαφθείρει

Συμφωνούμε απόλυτα. Όμως η εξουσία δεν εξαφανίζεται με …κατάρες ή επαναστατική γυμναστική. Το κίνημα μπορεί να επιβάλλει κρίσιμες αλλαγές και δομικές μεταρρυθμίσεις: το χρονοδιάγραμμα κατάργησης των πυρηνικών εργοστασίων, τη στήριξη συνεταιρισμών παραγωγών-καταναλωτών, τη διασύνδεση της αγροτικής πολιτικής με τη διατροφική ασφάλεια και την προστασία των καταναλωτών, την ισότιμη ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία, τη δημόσια χρηματοδότηση για ανακαινίσεις κατειλημμένων κτιρίων κ.α.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια οι ριζοσπαστικές τάσεις γνωρίζουν μια νέα άνθηση στο εσωτερικό των Πράσινων. Το κίνημα του Σηάτλ ενίσχυσε την αίγλη των Αγγλοσαξόνων (Η.Π.Α., Βρετανία, Αυστραλία), που προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές παραδόσεις και δεν είχαν ποτέ συμμετοχή σε κυβερνήσεις. Οι Ιρλανδοί Πράσινοι ήταν από τις ελάχιστες πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν την επιτυχία του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα για τη συνθήκη της Νίκαιας, οι Αυστριακοί προτίμησαν να θυσιάσουν τις προοπτικές συμμετοχής τους στην κυβέρνηση παρά να συναινέσουν σε μια νεοφιλελεύθερη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι Σουηδοί προωθούν μέχρι και αποχώρηση της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στελέχη των Πράσινων καλούνται στις συζητήσεις του Ευρωπαϊκού και του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ ενώ η τελευταία παγκόσμια συνάντηση των Πράσινων έγινε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ της Βομβάης.

16. Μήπως είστε όλοι ίδιοι;

Έχει κάθε δίκιο να το σκέφτεται κάποιος αυτό. Δεν μπορεί όμως να εγκαταλείπει τη διαχείριση των κοινών πραγμάτων σ’ αυτούς που έχουν την ευθύνη για τα αδιέξοδα. Η απαξίωση της πολιτικής από τους πολίτες, η συνεχώς αυξανόμενη αποστασιοποίηση των νέων από τους κοινωνικούς αγώνες και τη συλλογική δράση εντείνουν το «δημοκρατικό έλλειμμα». Θέλουμε να δούμε να αλλάζει αυτή η κατάσταση, όπως και η κουλτούρα της μίζας και του «ωχ-αδερφισμού», η απομόνωση των πολιτών από τη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων και πολλά άλλα.

Επιδιώκουμε την ενίσχυση των κινημάτων, την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών, την οικολογικοποίηση της κοινωνίας και της πολιτικής, με αλλαγή της συνείδησης και των αξιών των πολιτών. Είμαστε πεισμένοι ότι χρειάζεται να παρέμβουμε συντονισμένα με όσους και όσες μπορούν να αντιληφθούν τα μηνύματα των καιρών και να αποδείξουμε στην πράξη ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ.

17. Μα πως μπορείτε να έχετε τόσο …γελοίο πρόεδρο;

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι ένας νέος, αυτόνομος πολιτικός φορέας, ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος (European Greens), που αποτελείται από 32 κόμματα σε 29 χώρες. Δεν υπάρχουν αρχηγοί ούτε πρόεδροι ούτε -πολύ περισσότερο- δεν έχουμε καμιά σχέση με αυτόν που εμφανίζεται στα ΜΜΕ ως πρόεδρος των Ελλήνων οικολόγων. Ο Βεργής έχει τόσο (αυτο)γελοιοποιηθεί, που είναι φανερό ότι κάποιοι –που γνωρίζουν πως εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του- τον προβάλουν για να συκοφαντηθεί η ίδια η οικολογία.

Αντίθετα, οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν μια εξαμελή Γραμματεία, όπου προεκλογικά δε συμμετέχει κανείς που είναι υποψήφιος. Οι συμμετοχικές διαδικασίες, η συναίνεση, η εναλλαγή, η ανακλητότητα, η αντιπροσώπευση, καθορίζουν τον τρόπο που λειτουργούμε και  αποδεικνύουν στην πράξη την προσήλωσή μας στην άμεση δημοκρατία.  Επιπλέον, με τη διενέργεια δημοψηφισμάτων (όπως π.χ. για τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές και τη σειρά των υποψηφίων) διασφαλίζουμε τη συμμετοχή όλων των μελών στη διαμόρφωση των θέσεων και των πολιτικών μας. 

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004:

Εσύ αποφασίζεις. Δεν ψηφίζεις απλώς. Επιλέγεις και τον κόσμο που θέλεις να ζήσεις.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 239 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56125080
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.