ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 08 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004: Εκλογική διακύρηξη των Οικολόγων Πράσ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολόγοι Πράσινοι , Παρασκευή, 21 Μάιος 2004

Οικολόγοι Πράσινοι

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004:
ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΣΟΥ

Στις 13 Ιουνίου εκλέγουμε το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι η πρώτη φορά που μαζί μας ψηφίζουν και οι πολίτες 10 νέων χωρών-μελών αλλά και η πρώτη φορά που εμφανίζονται πανευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν στις ευρωεκλογές αυτές, στο πλαίσιο της κοινής εκστρατείας του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, που ιδρύθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο από 32 πράσινα κόμματα όλης της Ευρώπης. Ζητώντας για πρώτη φορά την ψήφο των πολιτών, θέλουμε να παρουσιάσουμε συνοπτικά τις απόψεις μας για τον κόσμο, την Ευρώπη και τη χώρα μας αλλά και για τις προτεραιότητες και τους στόχους της πολιτικής οικολογίας και του πράσινου κινήματος.

1. ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ Ν’ ΑΛΛΑΞΕΙ

Παγκοσμιοποίηση και διαψεύσεις

Στον παγκόσμιο περίγυρο της Ευρώπης, οι ελπίδες των πρώτων χρόνων μετά τον Ψυχρό Πόλεμο δεν επαληθεύθηκαν.

 • Οι υποσχέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη έμειναν στα χαρτιά. Περιβάλλον και  κοινωνική συνοχή παραμένουν υποτελή στην οικονομία και τις αγορές.
 • Επεμβάσεις και πόλεμοι δεν περιορίστηκαν. Η βία επανεισάγεται και στη Δύση, με τυφλές εγκληματικές επιθέσεις. Ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» περιορίζει βασικές ελευθερίες και επιτείνει τα αδιέξοδα.
 • Φτώχεια, αναλφαβητισμός και  πείνα συνεχίζουν να αφορούν την πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού, η κοινωνική ανασφάλεια επεκτείνεται και στον ανεπτυγμένο Βορρά. Κάθε μέρα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από μολυσμένο νερό ή από απουσία στοιχειώδους ιατρικής περίθαλψης.
 • Το κλίμα του πλανήτη συνεχίζει να επιβαρύνεται, η παγκόσμια βιοποικιλότητα συρρικνώνεται, πετρέλαιο και νερό πυροδοτούν νέες συγκρούσεις. Το καθημερινό μας φαγητό έχει γίνει ναρκοπέδιο, η προώθηση των μεταλλαγμένων απειλεί να μας κάνει όλους πειραματόζωα σε ένα πείραμα που θα είναι αδύνατον να τερματιστεί.
 • Τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα φέρνουν επιπλέον στο προσκήνιο την επικίνδυνη αξίωση της ηγεσίας των Η.Π.Α. για ένα μονοπολικό κόσμο, όπου οι ίδιες θα είναι αποδεσμευμένες από το διεθνές δίκαιο και τις υποχρεώσεις της παγκόσμιας συνεργασίας.

Στο παγκόσμιο αυτό τοπίο, τα λίγα θετικά βήματα αποδείχθηκαν ανεπαρκή. Η προτεραιότητα στην οικονομία οδηγεί, νομοτελειακά σχεδόν, σε νεοφιλελεύθερες επιλογές, που αφήνουν περιορισμένα μόνο περιθώρια για κοινωνικές και περιβαλλοντικές πολιτικές.

Οικοδομώντας έναν «άλλο κόσμο»

Απέναντι σε όλα αυτά, έχει αναδυθεί μια παγκόσμια κοινωνία των πολιτών, που δεν περιμένει πια τα πάντα από τις κυβερνήσεις. Πέρα από την απλή διεκδίκηση ή την επεξεργασία προτάσεων, πέρα από τη συμμετοχή σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ή κινήματα πολιτών, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο στηρίζουν με τις καθημερινές τους επιλογές εναλλακτικές προσπάθειες σε τομείς, που ξεκινούν από έμπρακτη αλληλεγγύη με τον Τρίτο Κόσμο και φθάνουν μέχρι τη βιολογική γεωργία, την ήπια ενέργεια και την υπεύθυνη διαχείριση των αποταμιεύσεών τους.

Κοινή είναι η πεποίθηση ότι ο «άλλος κόσμος» δεν θα έρθει ποτέ, αν δεν αρχίσουμε να τον δημιουργούμε εμείς. Η ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού μπορεί να ανατραπεί μόνο με ριζική αλλαγή προτεραιοτήτων και μια νέα ισότιμη σχέση ανάμεσα σε κοινωνία, οικονομία και περιβάλλον.

Το ίδιο ευρύ ρεύμα αποτέλεσε τον κορμό του μεγάλου διεθνούς κινήματος αμφισβήτησης που ξεκίνησε από το Σιάτλ, συνδέοντας τα επιμέρους αιτήματα με μια συνολικότερη αμφισβήτηση του συστήματος αλλά και των κινητοποιήσεων κατά της εισβολής στο Ιράκ, που ανέδειξαν την παγκόσμια κοινή γνώμη σε «δεύτερη υπερδύναμη».

Οι απαντήσεις μας είναι και παγκόσμιες

Η εμπειρία αυτή εμπνέει και τις δικές μας απαντήσεις. Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, μόνο ενταγμένοι σε ένα παγκόσμιο κίνημα που οικοδομεί ένα κόσμο πιο δίκαιο και πιο βιώσιμο:

 • Αμφισβητώντας τη δικτατορία της οικονομίας και την ισοπέδωση των τοπικών πολιτισμών.
 • Απορρίπτοντας κάθε νοσταλγία για τα περιχαρακωμένα εθνικά κράτη των προηγούμενων δεκαετιών.
 • Εξαλείφοντας το γόνιμο έδαφος, που επιτρέπει την ανάπτυξη της βίας, της τρομοκρατίας και της ξενοφοβίας.
 • Οικοδομώντας ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ με ανοικτά σύνορα, πολυμερή συνεργασία, αποκεντρωμένη οικονομία με κέντρο την τοπική και περιφερειακή κλίμακα, πολυπολιτισμικές κοινωνίες με ισχυρούς δεσμούς αλληλεγγύης, ισχυρή παγκόσμια προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος.

2. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Η Ευρώπη έχει σήμερα δύο πρόσωπα

Για μας, η ειρηνική ενοποίηση της Ευρώπης αποτελεί σαφή πρόοδο απέναντι στα εθνικά κράτη. Ρυθμίσεις για βιώσιμη οικονομία, για έλεγχο της ανεξέλεγκτης αγοράς και εκδημοκρατισμό του διεθνούς εμπορίου ή για προστασία από την κλιματική αλλαγή, δύσκολα μπορούν να λειτουργήσουν με επιτυχία σε μια μόνο χώρα. Επιπλέον, η διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, προσφέροντας ευρύ πεδίο παρεμβάσεων. Απέναντι στην Ευρώπη δεν αισθανόμαστε λοιπόν ούτε ανασφάλεια ούτε θαυμασμό. Νιώθουμε πολίτες της και η κριτική μας στάση συμβαδίζει με τη διεκδίκηση συμμετοχής στις εξελίξεις.

Όμως η σημερινή Ευρώπη, της Κομισιόν και των κυβερνήσεων, απέχει πολύ από αυτό που θέλουμε:

Η «άλλη Ευρώπη» είναι ήδη εδώ

Ευρώπη, όμως, δεν είναι μόνο οι κυβερνήσεις και η Κομισιόν, ούτε οι μεγάλες επιχειρήσεις που συχνά συνδιαμορφώνουν τις σημαντικότερες αποφάσεις. Ευρώπη είναι πριν από όλα οι κοινωνίες των 25 -πλέον- χωρών, που βάζουν και αυτές τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις:

 • Θεματικές πλειοψηφίες για μια σειρά «πράσινα» αιτήματα έχουν ήδη δημιουργηθεί σε αρκετές χώρες, ανοίγοντας δρόμους για προώθηση πολιτικών που πριν λίγα χρόνια θα ήταν αδιανόητες.
 • Εναλλακτικές λύσεις αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά μέσα από προσπάθειες σε χώρους βιολογικής γεωργίας και μικρών αγροτών, ήπιας ενέργειας και κοινωνικής οικονομίας, συμπαράστασης σε θύματα κοινωνικού αποκλεισμού και έμπρακτης αλληλεγγύης με τον Τρίτο Κόσμο.
 • Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και κινήματα συγκροτούν μια ισχυρή Κοινωνία Πολιτών, ικανή να πιέζει, να προτείνει και να δημιουργεί.
 • Πράσινα κόμματα σε όλες σχεδόν τις χώρες επηρεάζουν την κοινωνία και τις εξελίξεις σε έκταση πολύ μεγαλύτερη από τα εκλογικά τους ποσοστά.
 • Οι 45 ευρωβουλευτές της Ομάδας των Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο έχουν ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο να επιδείξουν, όχι μόνο ως παρεμβάσεις και καταγγελίες αλλά και ως τελικές αποφάσεις, εξασφαλίζοντας και ευρείες πλειοψηφίες σε κρίσιμα θέματα.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΑΠΟΤΥΠΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ
Η Ευρώπη που θέλουμε δεν μπορεί παρά να είναι:

Δημοκρατική και ομοσπονδιακή
Οι σημερινές δομές της Ε.Ε. στηρίζονται στην Κομισιόν και τα Συμβούλια Υπουργών, όργανα που αποτελούνται από εκπροσώπους κυβερνήσεων. Μόνο σε μια πραγματική ευρωπαϊκή ομοσπονδία μπορούμε να έχουμε πλήρως εκλεγμένα όργανα και ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό ζητάμε αναβαθμισμένο ρόλο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διασφάλιση διαφάνειας και διάκρισης των εξουσιών, ενδυνάμωση της συμμετοχής των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της Κοινωνίας των Πολιτών, περιορισμό της σημερινής υπέρμετρης επιρροής των μεγάλων επιχειρήσεων. Εξίσου μας ενδιαφέρει και η ευρύτερη δυνατή ελευθερία όλων μας από τους καταναγκασμούς του κράτους και της οικονομίας και η δυνατότητα να κρατάει καθένας τη ζωή του στα χέρια του.
       
Οικολογικό πρότυπο
Ευρώπη δεν είναι μόνο οι θεσμοί αλλά και οι πολιτικές. Θέλουμε ενισχυμένη προστασία του περιβάλλοντος, με δυνατότητα κάθε χώρας να θεσπίζει ακόμη υψηλότερα επίπεδα προστασίας. Για τα επόμενα χρόνια δίνουμε προτεραιότητα στην ανάκαμψη της βιοποικιλότητας, την προστασία από τις χημικές ουσίες, τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και την απόκρουση των μεταλλαγμένων, τη σύνδεση των Ταμείων Συνοχής με τις επιταγές της περιβαλλοντικής προστασίας, τη βιώσιμη διαχείριση των μεταφορών, την προστασία του κλίματος, τον περιορισμό των αποβλήτων και απορριμμάτων αλλά και την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Παράλληλα όμως η Ευρώπη οφείλει να διαμορφώσει νέα πρότυπα ευημερίας, στηριγμένα περισσότερο στην ποιότητα ζωής και λιγότερο στην αγοραστική δύναμη και την ανάλωση πολλαπλάσιων φυσικών πόρων από αυτούς που της αναλογούν. 
       
Χωρίς αποκλεισμούς
Θέλουμε μια Ευρώπη που να χωράει όλους όσους ζουν σ’ αυτή. Λέμε ΟΧΙ στην Ευρώπη-Φρούριο και απορρίπτουμε κάθε σκέψη ότι μπορούν να θυσιάζονται ελευθερίες για χάρη της «ασφάλειας». Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στη διαφορά, για ανοικτές και πολυπολιτισμικές κοινωνίες, για κοινωνική και οικονομική ασφάλεια για όλους με κατοχύρωση και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, για αναζωογόνηση της αλληλεγγύης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Χρέος της Ευρώπης είναι να ασκεί συνεπή πολιτική υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και σε παγκόσμιο επίπεδο, μακριά όμως από κάθε πειρασμό για βίαιη επιβολή τους.     
       
Δεσμευμένη στην οικοδόμηση της ειρήνης
Για μας η ασφάλεια δε μπορεί να εκφράζεται πια με στρατιωτικούς όρους. Η συμμετοχή στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας υπήρξε τραγική και για την ίδια την Ευρώπη, καθώς άνοιξε το δρόμο για άλλους πολέμους αλλά και για το σημερινό νέο κύκλο βιαιότητας. Η Ευρώπη οφείλει να ασκεί πολιτικές έγκαιρης και ειρηνικής πρόληψης των συγκρούσεων, αντιπαρατιθέμενη σε βίαιες πολιτικές άλλων δυνάμεων, όπως η κατοχή του Ιράκ ή των Παλαιστινιακών Εδαφών. Αγωνιζόμαστε για διάλυση του ΝΑΤΟ, αποστρατικοποίηση της Ευρώπης και κατάργηση των όπλων μαζικής καταστροφής που και η ίδια διαθέτει. Ο Ευρωστρατός μπορεί να συζητηθεί μόνο ως συντονισμός των εθνικών στρατιωτικών μηχανισμών, με αποκλειστικούς στόχους τη συνολική μείωση των εξοπλισμών και τη δημιουργία άοπλων μονάδων αποτροπής κρίσεων. Ταυτόχρονα όμως ζητάμε προώθηση όλων των μη βίαιων επιδιώξεων του αντιμιλιταριστικού κινήματος. Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής θέλουμε μια Ευρώπη εκτός γεωπολιτικών ανταγωνισμών, ικανή για ευρύτατες πολυμερείς συνεργασίες, που θα σταθούν εμπόδιο στις επιδιώξεις για ένα μονοπολικό κόσμο. Αρνούμαστε όμως τη λογική της συγκρότησης μιας ευρωπαϊκής υπερδύναμης, με ή χωρίς ανταγωνισμό με τις Η.Π.Α.
       
Με θετικό παγκόσμιο ρόλο
Η Ευρώπη έχει ήδη σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή. Υποχρέωσή της είναι να προσαρμόσει το ρόλο αυτό στις αξίες της αλληλεγγύης, της οικολογίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λειτουργώντας ως θεματοφύλακάς τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Οφείλει να δώσει έμφαση στην αλληλεγγύη με τις φτωχότερες χώρες και κοινωνίες, στην ανεξαρτητοποίηση και ενίσχυση του ρόλου του Ο.Η.Ε. με εκδημοκρατισμό του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Ευρώπη έχει το ειδικό βάρος για να προωθήσει ριζικές αλλαγές στη λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας: με θεσμούς δημοκρατικού ελέγχου, φορολόγηση των διεθνών χρηματαγορών (φόρος Τόμπιν), οικολογικά και κοινωνικά κριτήρια στις ρυθμίσεις για το εμπόριο, καθιέρωση εταιρικής ευθύνης με αυστηρούς και δεσμευτικούς κανόνες για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
       
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ: ΟΧΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Για να περιορίσει το δημοκρατικό της έλλειμμα, η Ευρώπη έχει ανάγκη ένα Συνταγματικό Χάρτη, με ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που τώρα έχουν αποτελματωθεί με ευθύνη των κυβερνήσεων. Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση είναι ότι για πρώτη φορά δεν κρίθηκαν όλα σε αδιαφανείς διακυβερνητικές διαπραγματεύσεις αλλά λειτούργησε μια σχετικά συμμετοχική Συντακτική Συνέλευση, έστω και μη εκλεγμένη

Το υπάρχον σχέδιο όμως δεν καλύπτει τις θέσεις και τα οράματά μας. Θετικό είναι ότι κατοχυρώνει την πολυπολιτισμική ταυτότητα της Ε.Ε, κάνει σημαντικές αναφορές στα θέματα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και καθιερώνει δυνατότητα πανευρωπαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, με 1 εκατομμύριο υπογραφές πολιτών. Από την άλλη πλευρά, διαπιστώνουμε επιβολή νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων στις οικονομικές επιλογές και ουσιαστικές ελλείψεις σε περιβαλλοντικά θέματα ενώ η σημασία της αειφορίας υποβαθμίζεται.

 • Για το πράσινο κίνημα, το σχέδιο αυτό μπορεί να είναι μόνο ένα πρώτο βήμα και όχι η ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ζωτικό θέμα είναι λοιπόν να μείνει ανοικτή η πόρτα για μελλοντικές βελτιώσεις, με απάλειψη των διατάξεων που απαιτούν ομοφωνία για κάθε μελλοντική αναθεώρηση.
 • Θεωρούμε αδιανόητο να εγκριθεί το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα μόνο από τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια, όπως σχεδιάζεται προς το παρόν. Μαζί με όλα τα πράσινα κόμματα και με πλήθος κινήματα πολιτών, απαιτούμε Πανευρωπαϊκό Δημοψήφισμα και στις 25 χώρες, με ανοικτό δημόσιο διάλογο και πλήρη ενημέρωση των πολιτών.

3. ΕΛΛΑΔΑ: Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ

Έλλειμμα βιωσιμότητας σημαίνει και κρίση προοπτικών

Σε απλά λόγια, βιωσιμότητα, δηλαδή αειφορία, είναι να μην κόβεις το κλαδί που κάθεσαι. Στην Ελλάδα, από τις βασικές πολιτικές που υλοποιήθηκαν με διακομματική στήριξη τα τελευταία 10-15 χρόνια, οι περισσότερες αντιστρατεύονταν ευθέως κάθε έννοια βιωσιμότητας. Τα αδιέξοδα που συσσωρεύονταν επί χρόνια, τώρα πια είναι δύσκολο να κρυφτούν:

 • Η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων αποδεικνύεται λανθασμένη επιλογή, με ακόμη χειρότερη συνέχεια. Το κόστος είναι βαρύ και μακροχρόνιο, τόσο για το περιβάλλον της Αττικής, όσο και για την περιφερειακή ισορροπία της χώρας, το δημόσιο χρήμα και τα δικαιώματά μας.
 • Η οικονομία δεν απογειώθηκε ούτε με το ευρώ, ούτε με τα «Μεγάλα Έργα» ούτε με το 2004. Αντίθετα, ό,τι έγινε με το εύκολο χρήμα από το χρηματιστήριο, κινδυνεύει τώρα να επαναληφθεί με τις αξίες των ακινήτων και τα χρέη των καταναλωτών.
 • Γύρω από τα «Μεγάλα Έργα» και τους Ολυμπιακούς οικοδομήθηκε μια ολόκληρη οικονομία με ημερομηνία λήξης. Τι θα συμβεί όταν σβήσουν τα φώτα της τελετής λήξης και αρχίσουν να στερεύουν τα κοινοτικά κονδύλια;
 • Κρίσιμοι τομείς, όπως η γεωργία και ο τουρισμός, πληρώνουν ήδη τα αδιέξοδα της κοντόφθαλμης ανάπτυξης και τη λεηλασία των φυσικών και πολιτιστικών τους πόρων.
 • Τα δύο τρίτα της χώρας έχουν απογυμνωθεί από κατοίκους και παραγωγικές δραστηριότητες. Το υπόλοιπο ένα τρίτο περιλαμβάνει την πιο υδροκέφαλη πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Τα αδιέξοδα αυτά δεν αποτελούν πια απλά περιβαλλοντικά προβλήματα. Οδηγούν σε συνολικότερη ΚΡΙΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, που είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί χωρίς ριζικές αλλαγές πολιτικής
      
Οι δύο όψεις της σχέσης με την Ευρώπη

Αρκετοί βλέπουν στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις το βασικότερο λόγο συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην πραγματικότητα όμως τα χρήματα αυτά δεν βοήθησαν πάντα τη χώρα μας:

 • Συχνά διατέθηκαν για απαράδεκτες επιλογές, που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ήταν αδιανόητες. Η ειρωνεία είναι ότι, χωρίς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, θα ήταν αδιανόητη και η υλοποίησή τους.
 • Κρίσιμες ευρωπαϊκές πολιτικές αποδείχθηκαν αντιοικολογικές, ενθαρρύνοντας μεγάλα οδικά έργα ή οδηγώντας σε εγκατάλειψη των περιοχών που δεν προσφέρονταν για εντατική γεωργία.

Από την άλλη πλευρά, στην Ευρώπη η παρουσία των πράσινων κομμάτων και η πίεση της κοινωνίας των πολιτών έχουν οδηγήσει και σε σημαντικά βήματα προόδου. Έτσι, η κοινοτική νομοθεσία καλύπτει ένα μέρος από την υστέρηση της χώρας μας σε ζητήματα κοινωνικών δικαιωμάτων και περιβαλλοντικής προστασίας. Στην πράξη κάνουμε εισαγωγή βιωσιμότητας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η οικολογική πολιτική να ριζώσει και στη δική μας κοινωνία

Όμως και η θετική αυτή συμβολή χρειάζεται προσοχή: Όσο η συνείδηση των πολιτών δεν εξελίσσεται παράλληλα με τις όποιες βελτιώσεις στη νομοθεσία, πολλές από τις θετικές ρυθμίσεις μένουν τελικά στα χαρτιά. Αρκετές ακόμη νίκες παραμένουν εύθραυστες, καθώς κερδίζονται στα δικαστήρια και χάνονται στην κοινωνία ή ανατρέπονται με νομοθετικά πραξικοπήματα που περιορισμένη μόνο αντίσταση συναντούν. Ζωτική και επείγουσα ανάγκη είναι να αποκτήσει η βιωσιμότητα ισχυρές ρίζες και στη δική μας κοινωνία.

Δυστυχώς στην Ελλάδα η κοινωνία των πολιτών αντιμετωπίζει ακόμη δυσκολίες στην ανάπτυξή της. Σοβαρό ρόλο σε αυτό παίζει και η επίπλαστη ομοφωνία των μηνυμάτων που δέχονται οι πολίτες, καθώς όλα τα κόμματα αφήνουν τα σοβαρά ζητήματα εκτός πολιτικού διαλόγου. Πρόσθετο εμπόδιο αποτελεί η παγιωμένη αντίληψη να τα περιμένουμε όλα από το κράτος, αντί να αναζητούμε οι ίδιοι λύσεις και τρόπους να γίνουμε συμμέτοχοι σε αυτές.

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η παρουσία των Πράσινων επηρέασε καταλυτικά και τις αντιλήψεις του μέσου πολίτη. Η ίδια ανάγκη είναι πια αισθητή και στη χώρα μας: Παράλληλα με τη δράση των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των τοπικών πρωτοβουλιών ή κινημάτων, απαραίτητο είναι να εκφραστούν οι οικολογικές αντιλήψεις και στις μικρές ή μεγάλες μάχες της πολιτικής. Γι’ αυτό ακριβώς ζητάμε την συμμετοχή και τη στήριξη σας στην προσπάθεια των Οικολόγων Πράσινων.  
       
4. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΜΑΣ ΖΩΗ

Στο κυνήγι των οικονομικών δεικτών, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ αντιπαρατάσσουμε τον αγώνα για καλύτερη ποιότητα ζωής, για όλους.

Φαγητό που να μη μας «τρώει», ύπαιθρος με ζωή και προοπτικές

Το καθημερινό μας τραπέζι έχει γίνει ναρκοπέδιο. Πολλές παθήσεις οφείλονται στις παρενέργειες της διατροφής μας ενώ οι καρκίνοι θερίζουν. Σαν να μην έφθανε αυτό, τα μεταλλαγμένα απειλούν σήμερα να μας κάνουν όλους πειραματόζωα σε ένα παγκόσμιο πείραμα χωρίς επιστροφή. Σε όλες τις χώρες, οι Πράσινοι ήταν οι πρώτοι που έθεσαν στο επίκεντρο τα ζητήματα της ασφάλειας των τροφίμων και της προστασίας του καταναλωτή, πετυχαίνοντας σημαντικές νίκες.

Η ενίσχυση των προδιαγραφών και των ελέγχων είναι απαραίτητη αλλά δεν αρκεί. Αγωνιζόμαστε για ένα ανεπτυγμένο κίνημα καταναλωτών που να ψηφίζει καθημερινά με την αγοραστική του δύναμη αλλά και για μια άλλη κουλτούρα διατροφής: Απόλαυση του φαγητού χωρίς πίεση χρόνου, μείωση της κατανάλωσης κρέατος, βιολογικά τρόφιμα προσιτά σε όλους, προτεραιότητα στα τοπικά προϊόντα, στήριξη στα μικρά καταστήματα και την απευθείας δικτύωση παραγωγών – καταναλωτών.

Για να τρώμε όμως με ασφάλεια, χρειάζεται συμφιλίωση της πόλης με την ύπαιθρο και ριζικές αλλαγές στον τρόπο παραγωγής. Το στρατηγικό πλεονέκτημα του Έλληνα αγρότη δε βρίσκεται στην εντατική γεωργία αλλά στην ήπια ποιοτική παραγωγή. Αυτοί που έχουν στραφεί στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία δείχνουν ένα ρεαλιστικό δρόμο, που χρειάζεται στήριξη με ουσιαστικές πολιτικές, όπως γίνεται ήδη σε άλλες χώρες.

 • Γεωργία πέρα από τις μονοκαλλιέργειες με κορμό τη βιολογική παραγωγή, με παραδοσιακές ποικιλίες που δεν χρειάζονται φυτοφάρμακα, με αντικίνητρα στη χρήση των χημικών, με εξοικονόμηση νερού στην άρδευση και σταμάτημα παράλογων έργων όπως η εκτροπή του Αχελώου, με υπεύθυνη και ήπια μεταχείριση των ζώων που εκτρέφονται.
 • Προτεραιότητα στα συμφέροντα των μικρών αγροτών και της ήπιας παράκτιας αλιείας και στη σύνδεση με δραστηριότητες που μπορούν να φέρουν επιπλέον εισοδήματα, όπως ο αγροτουρισμός ή η επιτόπια μεταποίηση των προϊόντων.
 • Αγώνας για αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, ώστε οι επιδοτήσεις να στηρίζουν πραγματικά τους μικρούς παραγωγούς και την προστασία του περιβάλλοντος, και όχι την εντατικότερη παραγωγή προϊόντων που πετιούνται στις χωματερές ή εξοντώνουν οικονομικά τους παραγωγούς του Τρίτου Κόσμου.
 • Απόλυτο ΟΧΙ στα μεταλλαγμένα, με στήριξη κάθε πολιτικής που μπορεί να σταματήσει την αυταρχική επιβολή τους. Η απαίτηση για ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ σε όλη την έκτασή της, έχει κεντρική θέση στους στόχους μας.

Ανθρώπινες πόλεις και ποιοτικό περιβάλλον για όλους

Οι κάτοικοι των πόλεων, που άφησαν τα χωριά τους με όνειρο μια καλύτερη ζωή, πρέπει να αρχίσουν να ονειρεύονται ξανά. Ο ελεύθερος χρόνος, η ποιότητα της ζωής και η ανθρώπινη επαφή συνθλίφτηκαν κάτω από το κυνήγι του χρήματος, το νέφος και τη δικτατορία του ΙΧ. Ακόμα και το Σαββατοκύριακο ταυτίστηκε με τη «μεγάλη φυγή».

Για τους τσάρους της οικονομίας, τα λεφτά και ο χρόνος που σπαταλάμε για τις μετακινήσεις μας, ανεβάζουν το ΑΕΠ και τροφοδοτούν υποσχέσεις για νέα οδικά δίκτυα, πληρωμένα από την τσέπη μας. Η δημόσια γη, οι παραλίες, τα περιαστικά δάση καταπατήθηκαν και τώρα μας χρυσοπουλιώνται ως μεζονέτες στα προάστια. Απλά καθημερινά πράγματα, όπως το περπάτημα στο πεζοδρόμιο ή το παιχνίδι των παιδιών γίνονται πραγματική περιπέτεια. Χιλιάδες θύματα των τροχαίων, συνήθως πεζοί, πληρώνουν επιλογές και αντιλήψεις που ελάχιστα συζητιούνται και σπανιότερα αμφισβητούνται.

Το οικολογικό κίνημα αγωνίζεται για οικολογικές πόλεις ήδη από τη δεκαετία του ’70. Το όραμα αυτό είναι ρεαλιστικό. Με πολύχρονους αγώνες έχει εφαρμοστεί σε πλήθος ευρωπαϊκές πόλεις, λειτουργώντας με επιτυχία και κάνοντας την ζωή των κατοίκων καλύτερη. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε το παρόν στις μάχες για ελεύθερους χώρους, για επιστροφή της φύσης στην πόλη, για μέσα μαζικής μεταφοράς ποιοτικά και φθηνά, για πόλη φιλική στον πεζό, το ποδήλατο και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, για σεβασμό των άλλων μορφών ζωής, για άλλη χωροταξία, που να κάνει τη ζωή μας ποιοτική.

Γύρω από τις πόλεις μας, τα δάση και η δημόσια γη δέχονται άγριες επιθέσεις, τα τελευταία ιδίως χρόνια. Συμμετείχαμε ενεργά από την πρώτη στιγμή στο κίνημα για την υπεράσπισή τους και θα συνεχίσουμε τον αγώνα αυτόν και στα χρόνια που έρχονται. Αγωνιζόμαστε όμως και για συνολικότερη προστασία της φύσης, όχι μόνο με προστατευόμενες περιοχές και απαγορευτικά μέτρα αλλά κυρίως με την ανάπτυξη μιας οικονομίας ήπιων δραστηριοτήτων, συμφιλιωμένων με τη φύση και την προστασία του περιβάλλοντος. Η θετική εμπειρία από περιοχές που δοκίμασαν αυτό το δρόμο, όπως οι Πρέσπες και η Δαδιά, δείχνει ότι η γνωστή καταστροφική ανάπτυξη δεν είναι μονόδρομος.

Τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα

Είναι πηγή ενέργειας, λιπασμάτων και αξιόλογων πρώτων υλών. Στην Ελλάδα είναι ακόμα πηγή ρύπων, καταστροφής ρεμάτων και περιαστικού πράσινου και αιτία προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Στους Οικολόγους Πράσινους συμμετέχουν άνθρωποι που πρωτοστάτησαν στα κινήματα για ανακύκλωση και αξιοποίηση των σκουπιδιών και πολέμησαν τις συσκευασίες μιας χρήσης, που οι εταιρίες χρεώνουν στον καταναλωτή. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η πολιτική που προτείνουμε για τα σκουπίδια θεωρείται ήδη μονόδρομος. Αγωνιζόμαστε να μειωθούν τα απόβλητα μας κατά 50% τα επόμενα χρόνια μέσα από προγράμματα μείωσης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, με πιο ενεργό ρόλο των πολιτών.

Ενέργεια συμφιλιωμένη με τη ζωή

Σε μια χώρα τόσο προικισμένη από τον ήλιο και τον άνεμο, η σημερινή ενεργειακή πολιτική αποτελεί παραλογισμό. Το 70% του ηλεκτρισμού της χώρας μας παράγεται στην πεδιάδα της Πτολεμαΐδας, στο Αλιβέρι και τη Μεγαλόπολη και η υπόλοιπη ενέργεια προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από το πετρέλαιο. Η ενέργεια από λιγνίτη και πετρέλαιο κοστίζει πανάκριβα, με σοβαρές επιπτώσεις στο κλίμα του πλανήτη, ρύπανση σε ολόκληρες περιοχές, ακόμη και πολέμους για το πετρέλαιο. Η χώρα μας, είχε δεσμευτεί στο Κιότο να μην αυξήσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα περισσότερο από 25% μέχρι το 2012. Όμως μέχρι το 2008 θα έχουμε υπερβεί το 43% και από το 2005 θα πληρώνουμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για να αγοράζουμε «δικαιώματα ρύπανσης», λόγω αποτυχίας να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας.

Η λύση βρίσκεται στην εξοικονόμηση ενέργειας, την απεξάρτηση από το λιγνίτη και στη στροφή σε ήπιες και ανανεώσιμες μορφές με την προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών και πρακτικών, όπως: μείωση της γραφειοκρατίας για την έκδοση αδειών για αιολικά πάρκα, προώθηση ενός προγράμματος τοποθέτησης φωτοβολταϊκών συστημάτων για παραγωγή ενέργειας σε τουλάχιστον 10.000 σκεπές (σχολείων, δημόσιων κτιρίων, σπιτιών κα), συμφέρουσα τιμή για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά, φορολογικά κίνητρα στους πολίτες για εξοικονόμηση ενέργειας και εφαρμογές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προώθηση της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές.  Η εξοικονόμηση σημαίνει καλύτερη ζωή και μειωμένα έξοδα για όλους μας αλλά και ουσιαστικό ρόλο στους πολίτες, με κίνητρα και ενημέρωση για τα όσα μπορούμε να κάνουμε οι ίδιοι. Η καθιέρωση ενεργειακού φόρου στα ορυκτά καύσιμα μπορεί να συνδυαστεί με αντίστοιχη ελάφρυνση της σημερινής φορολογίας στην εργασία όλων μας.

Η εξοικονόμηση ενέργειας περνάει και μέσα από τις μεταφορές. Όλα σχεδόν τα έργα υπηρετούν σήμερα το αυτοκίνητο και το αεροπλάνο, που έχουν και τις μεγαλύτερες απαιτήσεις σε καύσιμα. Στροφή προς το σιδηρόδρομο, το πλοίο και τις συνδυασμένες μεταφορές αλλά και λιγότερη χρήση του ΙΧ στις πόλεις, σημαίνει σοβαρή εξοικονόμηση ενέργειας, λιγότερη ρύπανση, κέρδη για το κλίμα αλλά και καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους μας.

Υγεία πέρα από την περίθαλψη

Πολιτική για την υγεία σημαίνει κυρίως παρέμβαση στις αιτίες που την καταστρέφουν. Τοξικές ουσίες και καρκινογόνοι παράγοντες, ρύπανση και επικίνδυνα τρόφιμα, ρύπανση και ατυχήματα αλλά και ανθυγιεινοί τρόποι ζωής ή παρενέργειες από θεραπείες, επιβαρύνουν την υγεία μας πολύ περισσότερο από ό,τι μπορεί να βοηθήσει η όποια ιατρική περίθαλψη. Το παγκόσμιο οικολογικό κίνημα αγωνίζεται από καιρό να προωθήσει την προληπτική ιατρική, να απεξαρτήσει τον κλάδο της υγείας από τα συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας και των μεγάλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, που πολλαπλασιάζουν το κόστος της περίθαλψης, υποβάλλουν εκατομμύρια ζώα σε βασανιστήρια για άσκοπα πειράματα και εμποδίζουν τη στροφή σε εναλλακτικές και ολιστικές προσεγγίσεις, που δίνουν έμφαση στην πρόληψη. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε όχι μόνο για δωρεάν περίθαλψη και καλύτερη διαχείριση των υπηρεσιών υγείας αλλά κυρίως για λιγότερη ανάγκη περίθαλψης.

Παιδεία πέρα από την εκπαίδευση, πολιτισμός πέρα από τις τέχνες

Στην χώρα όπου γεννήθηκε ο δυτικός πολιτισμός και η Ευρώπη ως έννοια, η παιδεία παραμένει ο φτωχός συγγενής. Το αίτημα για δωρεάν παιδεία είναι πιο επίκαιρο παρά ποτέ, αφού η αφαίμαξη των μαθητών, των φοιτητών αλλά και κάθε ανθρώπου, που θέλει να μορφωθεί είναι τρομακτική. Όχι μόνον τα φροντιστήρια αλλά και κάθε άλλη δραστηριότητα, χορός, τέχνες, ξένες γλώσσες, αθλητισμός, επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Το σχολείο σήμερα δεν έχει ανάγκη απλά από περισσότερα κονδύλια. Ακόμα και γνωστικά αντικείμενα, που καλύπτονται επαρκώς, μετατρέπονται από το σχολικό πρόγραμμα, σε στείρες πληροφορίες. Η παγκόσμια τάση μετατροπής της γνώσης σε σύνολο πληροφοριών πιθηκοποιεί τον άνθρωπο και τον προετοιμάζει για τη θέση του ως άβουλο και ανεύθυνο γρανάζι μια μηχανής. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και κορυφαίοι επιστήμονες φαίνονται ανίκανοι να καταλάβουν, πέρα από την ειδικότητα τους, τις γενικότερες επιπτώσεις του έργου τους, στο περιβάλλον και την κοινωνία. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα αντισταθούμε στη μετατροπή των πανεπιστημίων σε ΙΕΚ τριετούς φοίτησης, όπου -χωρίς θεωρητικό υπόβαθρο- διδάσκονται οι τρέχουσες δεξιότητες, που σύντομα θα απαξιωθούν.

Από την άλλη, ο πολιτισμός έχει περιοριστεί στην επιχορήγηση -άξιων ή μη- καλλιτεχνών, την ίδια ώρα, που στην καθημερινή μας συμπεριφορά δικαιώνεται η κοινωνική αναλγησία, η μικροπαρανομία και η ανέλιξη σε βάρος των υπολοίπων. Μέσα στις συνθήκες της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, η αντίσταση στον πολιτισμικό ιμπεριαλισμό περνάει μέσα από τον σεβασμό της διαφορετικότητας και της αυτόνομης δημιουργίας. Ο άλλος πολιτισμός της καθημερινότητας οφείλει να βρίσκεται στον αντίποδα της μαζικής κουλτούρας και των υποπροϊόντων της, που σκοτώνει την ποιότητα και την αυθεντική συγκίνηση των ανθρώπων.

Στρατευόμαστε λοιπόν σε μια ειρηνική επανάσταση, που θα επαναφέρει το συνολικό ζήτημα της παιδείας και του πολιτισμού στο προσκήνιο.

5.  ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ

Η πολυπολιτισμικότητα είναι πλούτος. Οι Οικολόγοι Πράσινοι και το παγκόσμιο οικολογικό κίνημα θεωρούν την ποικιλότητα και τη διαφορετικότητα ζωτικά στοιχεία για την εξέλιξη και την προοπτική της κοινωνίας. Όλοι οι πολιτισμοί, που ήκμασαν στην ιστορία της ανθρωπότητας, μεγαλούργησαν όταν προσέλκυσαν και αξιοποίησαν ανθρώπους κάθε φυλής, χρώματος και θρησκείας. Η ίδια η φύση στηρίζει την εξελικτική της δύναμη στην ένωση και συνύπαρξη διαφορετικών και αντιθέτων. Έτσι, σε αντίθεση με άλλα ανθρωπιστικά κινήματα, που στηρίζουν τις κοινωνικές μειοψηφίες από ανεκτικότητα και φιλανθρωπία, οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ επιμένουμε ότι κάθε κοινωνική μειοψηφία είναι πολύτιμη και αναγκαία για μια καλύτερη ζωή.
       
Η Ελλάδα ξανά το Σταυροδρόμι των Εθνών

Από την αρχαιότητα μέχρι το Βυζάντιο και την Οθωμανική αυτοκρατορία, η Ελλάδα και όλη η Μεσόγειος ήταν σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών, με την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων να είναι κατά κανόνα κεκτημένη. Κλειστά σύνορα, εθνικισμοί, εθνοκαθάρσεις και ιδεολογίες ρατσισμού είναι φαινόμενα των τελευταίων αιώνων.

Σοβαρή μεταναστευτική πολιτική σημαίνει σήμερα δυνατότητες νόμιμης μετανάστευσης; ισότητα εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ευρωπαϊκή ιθαγένεια και ελεύθερη διακίνηση πανευρωπαϊκά, κάτι που θα αμβλύνει και τις πιέσεις σε χώρες σαν τη δική μας. Σημαίνει, ακόμη, σοβαρές προσπάθειες για  βελτίωση του επιπέδου ζωής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες προέλευσης των μεταναστών.

Θεωρούμε ότι η συνεισφορά των οικονομικών μεταναστών στην ελληνική κοινωνία είναι σημαντική και θα γίνει ακόμη σημαντικότερη αν εξασφαλίσουν ένα επίπεδο διαβίωσης και απρόσκοπτης άσκησης της ιδιαίτερης πολιτισμικής και θρησκευτικής τους ταυτότητας. Μόνον αν η κοινωνία μας δεν τους αντιμετωπίζει ως «φθηνή πηγή πλούτου» και ανθρώπους δεύτερης κατηγορίας, θα νιώσουν ότι έχουν και αυτοί υποχρεώσεις απέναντι στην κοινωνία που τους φιλοξενεί.

Οι Έλληνες, άλλωστε, έχουν εμπειρία από μετανάστευση.

Η διαφορά είναι δικαίωμα

Ο αποκλεισμός μπορεί να φθάσει πολύ μακριά. Ξένοι, άνεργοι, ηλικιωμένοι, ανάπηροι, γυναίκες, παιδιά, ζουν σε μια κοινωνία που δε φτιάχτηκε γι’ αυτούς αλλά για έναν φανταστικό μέσο όρο και εύκολα παραβλέπει τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Πολύ περισσότερο ισχύει αυτό για τις μειοψηφίες που κουβαλούν το βάρος κοινωνικών προκαταλήψεων.

 • Οι εθνικές και γλωσσικές μειονότητες είναι πλούτος και όχι απειλή. Στηρίζουμε το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού, προωθούμε στήριξη των λιγότερο ομιλούμενων γλωσσών και των παραδοσιακών πολιτισμικών στοιχείων.
 • Η θρησκευτική ελευθερία δεν είναι θέμα πλειοψηφίας και μειοψηφίας αλλά ουδετερότητας του κράτους απέναντι στις προσωπικές αντιλήψεις των πολιτών του. Πρακτικά αυτό μπορεί να γίνει μόνο με χωρισμό κράτους και Εκκλησίας.
 • Η αναπηρία δεν επιτρέπεται να σημαίνει αποκοπή από τη ζωή. Τα ¶τομα με Ειδικές Ανάγκες έχουν δικαίωμα στο σεβασμό, στην επαγγελματική σταδιοδρομία, στις δυνατότητες κοινωνικής συμμετοχής αλλά και στην ιδιαίτερη υποστήριξη που έχουν ανάγκη, με στόχο μια αυτόνομη, αξιοπρεπή ζωή. Οι πόλεις μας δεν μπορούν πια να είναι προσπελάσιμες μόνο στους «αρτιμελείς».
 • Ο σεξουαλικός προσανατολισμός αποτελεί προσωπική υπόθεση κάθε πολίτη, άνδρα και γυναίκας. Υποστηρίζουμε την κατάργηση όλων των διακρίσεων στη νομοθεσία αλλά και το ότι η κοινωνία δεν πρέπει να θεωρεί την ομοφιλοφυλία κοινωνικό στίγμα. 

Η εξάρτηση από ναρκωτικά δεν αντιμετωπίζεται με την καταστολή. Θέλουμε μια πολιτική πέρα από τις απαγορευτικές λογικές και την περιθωριοποίηση των χρηστών, που θα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις βαθύτερες ρίζες της εξάρτησης. Η αναθεώρηση της νομοθεσίας σε εθνικό επίπεδο πρέπει να συνδυαστεί με μια παγκόσμια κινητοποίηση για την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής πολιτικής καθώς και της αναχρονιστικής Συνθήκης του ΟΗΕ για τις ναρκωτικές ουσίες. 

Νέοι: ας εμπιστευτούμε ξανά τα όνειρά τους

Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται, σε πολλές ευρωπαϊκές κοινωνίες και την Ελλάδα, μια συνεχώς αυξανόμενη αποστασιοποίηση των νέων από κοινωνικά θέματα, την πολιτική και τη συλλογική δράση. Το κίνημα ενάντια στη παγκοσμιοποίηση προσφέρει μια αισιόδοξη νότα ενεργοποίησης, παρόλα αυτά όμως η πλειοψηφία των νέων έχει εγκλωβιστεί σε μια αδιέξοδη πολιτική κουλτούρα, που τους αποξενώνει όλο και πιο πολύ από το καθημερινό βίωμα της πολιτικής καθώς και από τη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων.

Για πολλούς η εσωστρέφεια έχει γίνει η πιο αποτελεσματική άμυνα για να αντιμετωπίσουν τη σκληρή καθημερινή πραγματικότητα, την ανεργία, το αναχρονιστικό εκπαιδευτικό σύστημα, τον περιορισμό των ατομικών ελευθεριών, τις γεμάτες ένταση διαπροσωπικές σχέσεις. Η καταστολή και οι αποφάσεις από τα «πάνω» υποσκάπτουν τη σύνθεση οραμάτων και το δημιουργικό διάλογο, τις ανατρεπτικές αποφάσεις και τη διαφορετικότητα της έκφρασης, την εμπέδωση της ενεργού πολιτικής δράσης και της αλληλεγγύης. Τα όνειρα ποδοπατιούνται από τον κυνισμό της καθημερινότητας και ο ελεύθερος δημιουργικός χρόνος είναι πλέον αγαθό σε ανεπάρκεια.

Πιστεύουμε στον ενεργό ρόλο των νέων στην κοινωνική και πολιτική ζωή και στην ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής κουλτούρας και πρακτικής προς ένα πιο συμμετοχικό μοντέλο σε τοπικό, ευρωπαϊκό και πλανητικό επίπεδο.
       
Γυναίκες: όταν η πλειοψηφία της κοινωνίας αποτελεί μειονότητα

Η κοινωνία μας κουβαλάει ακόμη αιώνες πατριαρχικών αντιλήψεων. Η οικοδόμηση ισότιμων ανθρώπινων σχέσεων ξεκινά από τις σχέσεις των δύο φύλων, αφορά εξίσου άνδρες και γυναίκες και βρίσκεται στην αιχμή των οικολογικών διεκδικήσεων. Υποστηρίζουμε πολιτικές ισότητας εργασιακών δικαιωμάτων και ευκαιριών, οικογενειακές πολιτικές που στηρίζουν την αυτονομία και τα περιθώρια επιλογής των γυναικών, ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στη δημόσια ζωή. Ο αγώνας μας για κοινωνία πέρα από τη βία, αφορά και τις μορφές βίας που πλήττουν ιδιαίτερα τις γυναίκες: τη βία μέσα στη οικογένεια, το βιασμό, το δουλεμπόριο γυναικών για σεξουαλική εκμετάλλευση. Σημειώνουμε τέλος ότι δικαιώματα και αξιοπρέπεια έχουν οι γυναίκες και όταν δεν εργάζονται.

Ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες για όλους

Η ελευθερία είναι αδιαίρετη. Όταν δεν είναι για όλους, χάνει το νόημά της και γίνεται προνόμιο ή μικροεξουσία. Η επίκληση της ασφάλειας εύκολα καταλήγει σε στενότερο έλεγχο της κοινωνίας από το κράτος. Κατακτήσεις όπως η κατάργηση της θανατικής ποινής συχνά ακυρώνονται από πρακτικές όπως η «τυχαία εκπυρσοκρότηση».

Ο αγώνας λοιπόν για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αφορά μόνο τη θεσμική τους κατοχύρωση αλλά και την καθημερινή πρακτική τους εφαρμογή. Αρνούμαστε να δεχθούμε εκπτώσεις στις ελευθερίες των πολιτών και την προστασία τους απέναντι στην εξουσία, όποιοι και αν είναι οι λόγοι που προβάλλονται. Στην τάση για «αποτελεσματικότερο» (και ισχυρότερο) κράτος, αντιτάσσουμε το αίτημα για ισχυρή και ανοικτή κοινωνία, με σεβασμό στα δικαιώματα όλων.

Ορισμένοι θεσμοί βρίσκονται στον αντίποδα της ανοικτής και μη βίαιης κοινωνίας που επιδιώκουμε. Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα των στρατευμένων και των αντιρρησιών, για την περικοπή των εξοπλιστικών δαπανών αλλά και για την προοπτική μιας κοινωνίας πέρα από τον ρατσισμό, τον εθνικισμό και τον μιλιταρισμό.

Πράσινες απαντήσεις για την ανεργία

Από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο έλλειμμα κοινωνικού κράτους και προστασίας για τους ανέργους. Οι άνεργοι όμως δεν βρίσκονται αντιμέτωποι μόνο με το οικονομικό τους πρόβλημα αλλά και με τις αντιλήψεις που αναγνωρίζουν αξία στον άνθρωπο μόνο όταν αυτός εργάζεται. Η ανεργία πλήττει ιδιαίτερα τις γυναίκες και τα πιο αδύναμα στρώματα, ενώ η εργασιακή ανασφάλεια αποδυναμώνει και τη θέση των εργαζομένων. Στα ζητήματα αυτά, το πράσινο κίνημα προχωρά και πέρα από τις συμβατικές απαντήσεις:

 • Με την Πράσινη Απασχόληση: οι πολιτικές που προτείνουμε μπορούν να δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας σε τομείς όπως η ήπια ενέργεια, η αξιοποίηση των απορριμμάτων, η κοινωνική οικονομία, τα συλλογικά μέσα μεταφοράς ή η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
 • Με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για όλους τους πολίτες: αυτοί που νιώθουν τη δουλειά περισσότερο ως εκβιασμό παρά ως δικαίωμα, θα μπορέσουν έτσι να ξεφύγουν από την αγορά εργασίας, ελευθερώνοντας θέσεις για τους υπόλοιπους. 
 • Με διευκόλυνση της επιστροφής στην ύπαιθρο: οι περισσότεροι από όσους θα ήθελαν να φύγουν από τις πόλεις, συναντούν σήμερα ανυπέρβλητα πρακτικά εμπόδια. Πολιτικές που θα στήριζαν τα σχέδιά τους, θα βοηθούσαν και στην απορρόφηση της ανεργίας.
 • Με Πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση: η δημιουργία θέσεων εργασίας φορολογείται σήμερα με πλήθος τρόπους ενώ η κατανάλωση ενέργειας και φυσικών πόρων σχεδόν ενθαρρύνεται. Η αντιστροφή αυτής της κατάστασης δεν θα προστάτευε μόνο το περιβάλλον αλλά θα ευνοούσε και την απασχόληση.
 • Με την αλλαγή των κοινωνικών αντιλήψεων, που θεοποιούν την παραγωγή και απαξιώνουν όλους όσους μένουν έξω από αυτήν. Δημιουργικότητα και κοινωνική προσφορά δεν μπορούν να περιορίζονται μόνο στην εργασία.
 • Με τη στήριξη εναλλακτικών τρόπων ζωής, που στηρίζονται λιγότερο στην αγοραστική δύναμη και περισσότερο στη διάθεση κάποιων να αλλάξουν τη ζωή τους. Οι αυτοδιαχειζόμενες πρωτοβουλίες, η αξιοποίηση εγκαταλειμμένων σπιτιών, οι οικολογικές κοινότητες και άλλα αντίστοιχα πειράματα αξίζουν της υποστήριξή μας.

«Η οικολογία είναι η πιο ανατρεπτική πολιτική πρόταση σήμερα»
(από πρόσφατη δήλωση του Χρόνη Μίσιου)

Οι άνθρωποι που συναντήθηκαν για να δημιουργήσουν τους Οικολόγους Πράσινους, αγωνίζονται για τους στόχους αυτούς εδώ και πολλά χρόνια μέσα από κινήματα πολιτών, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τοπικές κινήσεις αλλά και παλαιότερες οικολογικές προσπάθειες.

Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι ο στόχος μας για μια ανοικτή κοινωνία, στηριγμένη στην ανθρώπινη αλληλεγγύη και το σεβασμό προς τη φύση, οδηγεί και στο αίτημα για κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Η κατεύθυνση όμως και τα μέσα των αλλαγών είναι εξίσου σημαντικά με την επιθυμία να αλλάξουμε τον κόσμο:

 • Θέλουμε ένα κόσμο πιο οικολογικό και πιο ειρηνικό, με περισσότερη δημοκρατία και αλληλεγγύη.
 • Θέλουμε αλλαγές που να πηγάζουν από την ίδια τη δυναμική της κοινωνίας και όχι να της επιβάλλονται από κομματικά προγράμματα ή φωτισμένες πρωτοπορίες.
 • Θέλουμε λιγότερο κράτος στη ζωή μας και μεγαλύτερη αυτονομία για την κοινωνία, απορρίπτουμε όμως και τη διεύρυνση του «ιδιωτικού κράτους» των μεγάλων επιχειρήσεων και των οικονομικών συμφερόντων.

Ξέρουμε ότι οι πραγματικές αλλαγές πηγάζουν από μας τους ίδιους, ως πολίτες. Η κριτική μας στάση στην καθημερινότητα, οι σχέσεις με τους συνανθρώπους μας, ο τρόπος που ζούμε, διασκεδάζουμε, μετακινούμαστε ή καταναλώνουμε είναι μέρος μιας πολιτικής στάσης που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.

Όλα αυτά χρειάζονται και την πολιτική τους έκφραση, καθώς η επίσημη πολιτική αφήνει έξω από τις προτεραιότητές της εκείνα ακριβώς τα ζητήματα που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία. Γι’ αυτό και στις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου η υποστήριξη προς τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ μετράει διπλά:

 • Για να φέρουμε στο προσκήνιο και της δικής μας χώρας τις ιδέες της οικολογίας και του πράσινου κινήματος, για να αντιπροτείνουμε εναλλακτικές λύσεις, για να συναντηθούμε με όλους όσους μοιράζονται μαζί μας τις ίδιες ευαισθησίες και στόχους, για να διεκδικήσουμε την εκλογή του πρώτου πράσινου Έλληνα ευρωβουλευτή.
 • Για να συμβάλουμε στην αποφασιστική ενίσχυση του πράσινου κινήματος και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (και μάλιστα στην Ανατολή), με αλλαγή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τα κόμματα που ζητούσαν μέχρι τώρα την ψήφο των πολιτών δεν αναγνωρίζουν το μέγεθος και τη σημασία των προβλημάτων που θέτουμε. Συγκριτικά με τις ανάγκες της χώρας αλλά και με τα αντίστοιχα συντηρητικά, σοσιαλιστικά ή αριστερά κόμματα της Ευρώπης, οι θέσεις τους υστερούν σημαντικά. Ακόμη και όταν μιλούν για οικολογία, περιορίζονται κατά κανόνα σε γενικολογίες για το περιβάλλον, με τη διγλωσσία να αποτελεί συχνό φαινόμενο.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να καταθέσουμε αυτόνομα τη δική μας πρόταση στην ελληνική κοινωνία. Η οικοδόμηση διεξόδων από την κρίση και την αδράνεια, με ριζικές αλλαγές πολιτικής, αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα μας.

Στην προσπάθεια αυτή ζητάμε τη συμμετοχή και τη στήριξη όλων όσων εμπνέονται από τις ίδιες αξίες.
 
ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΣΟΥ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 23 Μάιος 2004 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 56 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56267780
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.