ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 03 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
"Χρυσές" πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Χαλκιδική! Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Διάφορα
Επιτροπή Ενεργών Πολιτών Βορείου Χαλκιδικής , Δευτέρα, 28 Ιούλιος 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Νεοχώρι 23η Ιουλίου 2008

"Πουλάει" και πολιτισμό τώρα η "Ελληνικός Χρυσός AE" και η Νομαρχία Χαλκιδικής "αγοράζει"! Οι εκδηλώσεις "Καλοκαίρι στη Χαλκιδική μας" έχουν σαν κύριο χορηγό την ιδιοκτήτρια εταιρεία των μεταλλείων του Στρατονικού Όρους "Ελληνικός Χρυσός ΑΕ".

Οι εκδηλώσεις που ανήγγειλε για το φετινό καλοκαίρι ο Πολιτιστικός Οργανισμός της Νομαρχίας Χαλκιδικής υπό τον γενικό τίτλο "Καλοκαίρι στη Χαλκιδική μας", οι οποίες είναι υψηλού επιπέδου και λαμβάνουν χώρα σε πολλά και διαφορετικά μέρη του νομού, δυστυχώς κρύβουν μια μεγάλη παγίδα!

Με έκπληξη διαπιστώνεται ότι στους κύριους χορηγούς είναι και η ιδιοκτήτρια εταιρεία των μεταλλείων του Στρατονικού Όρους (πρώην μεταλλεία Κασσάνδρας) "Ελληνικός Χρυσός ΑΕ" .
Η Επιτροπή Ενεργών Πολιτών Βορείου Χαλκιδικής δεν μπορεί να αφήσει αναπάντητη μια τέτοια προκλητική ενέργεια που προσβάλλει τους κατοίκους της Χαλκιδικής, τους παραθεριστές και τους επισκέπτες της.

Για όσους δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι η εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός ΑΕ" είναι αυτή που συνεχίζει -όπως και η αλήστου μνήμης TVX Gold- την εξόρυξη στην θέση "Μαύρες Πέτρες", η οποία γίνεται εξ' ολοκλήρου κάτω από το χωριό της Στρατονίκης με καθημερινή χρήση φουρνέλων, που έχει καταθέσει αιτήσεις στο Υπουργείο Ανάπτυξης για μεταλλευτική δραστηριότητα στη θέση Σκουριές στο παρθένο δάσος του βουνού Κάκκαβος, το οποίο είναι η φυσική συνέχεια του Στρατονικού Όρους και που επαναφέρει μελέτες για ίδρυση της καταστροφικής μεταλλουργίας χρυσού. Επίσης, είναι μια εταιρεία που ονειρεύεται τη μετατροπή της Βόρειας Χαλκιδικής σε ένα απέραντο μεταλλείο, σε αντίθεση με τους κατοίκους της που τη θέλουν πράσινη και καθαρή. Με τη συγκεκριμένη χορηγία προσπαθεί -δημιουργώντας εντυπώσεις- να αποκτήσει ερείσματα και στα πολιτιστικά δρώμενα της Χαλκιδικής και αυτό εγείρει σοβαρά ερωτηματικά.

Ερωτηματικά όμως τίθενται και για τη στάση της Νομαρχίας. Ανάμεσα στις χιλιάδες επιχειρήσεις τις Χαλκιδικής γιατί άραγε επιλέχτηκε η συγκεκριμένη εταιρεία; Δεν γνωρίζουν οι διοικούντες του Πολιτιστικού Οργανισμού, ο Νομάρχης και το Νομαρχιακό Συμβούλιο πως μια τέτοια ενέργεια συνιστά ηθικό τουλάχιστον σκάνδαλο έναντι του Λαού της Χαλκιδικής; Με ποιόν τρόπο πάρθηκε αυτή η απόφαση, η οποία, εκτός των άλλων εκθέτει και μια σειρά από καλλιτέχνες που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις αυτές και που τήρησαν ή έχουν τηρήσει στο παρελθόν θέση συμπαράστασης στους κατοίκους που αγωνίζονται ενάντια στη μεταλλευτική δραστηριότητα;

Μάλιστα τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές το Θεατρικό Εργαστήρι Πολυγύρου εξέδωσε ήδη ανακοίνωση που εκφράζει "πλήρη αγνοία", "απαιτεί άμεση διόρθωση στο διαδίκτυο και στα έντυπα", όπως επίσης δηλώνει "την ξεκάθαρη αποστασιοποίηση του Θ.Ε.Π. από τη χορηγία της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ".

Η Επιτροπή Ενεργών Πολιτών Βορείου Χαλκιδικής καλεί τους κατοίκους της Χαλκιδικής τους παραθεριστές και τους επισκέπτες να μποϋκοτάρουν με κάθε τρόπο τις εκδηλώσεις της Νομαρχίας οι οποίες τελούνται υπό την χορηγία της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός ΑΕ" εκτός εάν έχει ανακοινωθεί η απόσυρσή της.

Καλεί τους καλλιτέχνες να αρνηθούν να συμμετέχουν σ' αυτές εφόσον δεν αποσυρθεί η χορηγία.
Καλεί επίσης όσους πολίτες έχουν προσωπική ή άλλη επαφή με τους καλλιτέχνες να τους ενημερώσουν για το γεγονός, ώστε να μην εκτεθούν με τη συμμετοχή τους.

Καλεί τον Νομάρχη, το Νομαρχιακό Συμβούλιο και τη διοίκηση του Πολιτιστικού Οργανισμού της Χαλκιδικής να αφουγκραστούν τη θέληση του Λαού του νομού η οποία είναι εναντίον της καταστροφής του περιβάλλοντος από την μέχρι τώρα ή την όποια επικείμενη μεταλλευτική δραστηριότητα. Ο κος Νομάρχης ας μην ξεχνά ότι μέχρι πριν εκλεγεί στον θώκο του, υπήρξε ο συνήγορος υπεράσπισης των αγωνιζόμενων κατοίκων της Στρατονίκης για τις μηνύσεις που δέχθηκαν, όταν τα ΜΑΤ προστάτευαν τις εταιρείες για να πραγματοποιούν εξόρυξη κάτω από το χωριό (η οποία παρεμπιπτόντως συνεχίζεται αδιατάρακτα).

Τους καλεί επίσης να ακυρώσουν άμεσα την χορηγία και να αποσύρουν από όποιο επικοινωνιακό υλικό (κατάλογο εκδηλώσεων, αφίσες, πανώ κλπ) το λογότυπο της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός ΑΕ" ώστε οι εκδηλώσεις να συνεχιστούν απρόσκοπτα.

Τέλος, όσο κι αν η εταιρεία "Ελληνικός ΧρυσόςΑΕ" εκτός από μεταλλεύματα -το οποία σημειωτέον της έχει παραχωρήσει έναντι "πινακίου φακής" ο πρώην "Χαλκιδικάρχης" Χρήστος Πάχτας- "πουλάει" και πολιτισμό, δεν πείθει κανέναν. Όσο εξακολουθεί να "βιάζει" τις ζωές των Στρατονικιωτών με τα καθημερινά φουρνέλα κάτω από το χωριό και με τα σχέδιά της για καταστροφή του δάσους στη θέση Σκουριές του Κακκάβου και τις μεταλλουργίες χρυσού, θα είναι υπόλογη στις συνειδήσεις των Χαλκιδικιωτών και των απανταχού ενεργών πολιτών.
Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, θα συνεχίσουν να αντιστέκονται, προσδοκώντας για τον τόπο τους βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, την παράδοση και την Iστορία τους.
 
Η απάντηση του Θεατρικού Εργαστηρίου Πολυγύρου για τις εκδηλώσεις της Νομαρχίας Χαλκιδικής

Θεατρικό Εργαστήρι Πολυγύρου
Πολύγυρος: 9.7.08
Διεύθυνση: Κτίριο Παλιού Ραδιοφωνικού Σταθμού
Αρ.Πρωτ:67
Τηλ.2371023190
63100 Πολύγυρος
ΠΡΟΣ: Π.Ο.Χ.
ΚΟΙΝ: ΜΜΕ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Το Θ. Ε. Π. με την ανοικτή επιστολή του επιχειρεί να ενημερώσει τους φορείς και το κοινό της Χαλκιδικής που το παρακολουθούν και το στηρίζουν ανελλιπώς καθ' όλη την διάρκεια της πολιτιστικής του δράσης:

Διαπιστώσαμε μέσω διαδικτύου (ιστοσελίδα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χαλκιδικής) και έντυπου υλικού ότι ο Π.Ο.Χ. έχει χορηγό των εκδηλώσεων του και κατά συνέπεια και της δικής μας θεατρικής παράστασης, εν πλήρη αγνοία μας, την εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, γνωστή σε όλους μας από τους αγώνες των κατοίκων της Χαλκιδικής για την προστασία του περιβάλλοντος.
 
Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να αποτελέσουμε το όχημα οποιασδήποτε εταιρίας που χρησιμοποιεί σαν άλλοθι τον πολιτισμό.

Επισημαίνουμε ότι το Θεατρικό Εργαστήρι Πολυγύρου επιχορηγήθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Χαλκιδικής, από το Δήμο Πολυγύρου (βασικός χορηγός) καθώς επίσης και από επιχειρηματίες της Χαλκιδικής-ως είθισται- για τη στήριξη και επιβράβευση της προσπάθειας του Θ.Ε.Π. στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.

Απαιτούμε την άμεση διόρθωση στο διαδίκτυο και στα έντυπα του Π.Ο.Χ. και δηλώνουμε την ξεκάθαρη αποστασιοποίηση του Θ.Ε.Π. από τη χορηγία της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.
Το Δ.Σ. και τα Μέλη του Θ.Ε.Π.

Επιτροπή Ενεργών Πολιτών Βορείου Χαλκιδικής

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 44 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56174014
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.