ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 09 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Νέα μεταλλεία βωξίτη στον πολύπαθο Ελικώνα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Απόβλητα - Μεταλλεία
Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον , Τετάρτη, 23 Ιούλιος 2008

Μετά την πρόσφατη γνωστοποίηση της απόφασης του υπουργείου ανάπτυξης να εγκρίνει την επέκταση του εγκατεστημένου αιολικού πάρκου στην Αγία ¶ννα, διπλασιάζοντας τις ανεμογεννήτριες και τη συνολική ισχύ της εγκατάστασης από 24 σε 48 MW, μια νέα αρνητική εξέλιξη για τον πολύπαθο Ελικώνα είναι γεγονός:

Με τη βούλα, πλέον, απέκτησαν άδεια λειτουργίας 2 νέα μεταλλεία βωξίτη, σε απόσταση αναπνοής από την Αρβανίτσα, της εταιρείας "ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΒΩΞΙΤΑΙ ΕΛΙΚΩΝΟΣ – Γ. Λ. ΜΠΑΡΛΟΣ Α.Β.Ε.Μ.Ε", που ανήκει, πλέον, στην "S & B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.", του ομίλου Κυριακόπουλου. Η πρώτη εγκατάσταση βρίσκεται στη θέση "¶νω Φούσκες" (στα όρια της κοινότητας Κυριακίου) και η άλλη εγκατάσταση στις θέσεις "Όμορφη Λάκκα και Καφενέζα" (η πρώτη στα όρια της κοινότητας Κυριακίου και η δεύτερη στα όρια του δήμου Κορώνειας, Δ.Δ. Αγίας ¶ννας). Πώς, όμως, φτάσαμε ως εδώ:

· Στις παραπάνω περιοχές έχει παραχωρηθεί, με βασιλικό διάταγμα του 1959 (που τροποποίησε παλιότερο διάταγμα του 1929), δικαίωμα μεταλλειοκτησίας στο Γ. Λ. Μπάρλο.
· Η εταιρεία υπέβαλλε αίτηση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, στις 26/4/2006, και αίτηση έγκρισης τεχνικής μελέτης, στις 12/4/2007.
· Τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο 2007, το δημοτικό συμβούλιο Κορώνειας δίνει αρνητική γνωμοδότηση και το κοινοτικό συμβούλιο Κυριακίου θετική.
· Στις 28/2/2007, το νομαρχιακό συμβούλιο (σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου) δίνει αρνητική γνωμοδότηση για την εγκατάσταση στη θέση "Όμορφη Λάκκα - Καφενέζα" και στις 28/3/2007 θετική γνωμοδότηση για τη θέση "¶νω Φούσκες".
· Το έγγραφο, όμως, που αποστέλλει το νομαρχιακό συμβούλιο στο ΥΠΕΧΩΔΕ, αναφέρει ότι δίνει θετική γνωμοδότηση και για τις δύο εγκαταστάσεις.
· Στις 19/12/2007, το ΥΠΕΧΩΔΕ εκδίδει τις αποφάσεις έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, και για τις δύο εγκαταστάσεις, κάνοντας μνεία θετικής γνωμοδότησης του νομαρχιακού συμβουλίου, και τις κοινοποιεί στο νομαρχιακό συμβούλιο.
· Στις 7/3/2008, το υπουργείο ανάπτυξης εκδίδει απόφαση έγκρισης της τεχνικής μελέτης.
· Στις 6/5/2008, η διεύθυνση δασών Ν. Βοιωτίας παρέχει έγκριση επέμβασης σε δασική έκταση και στις 8/5/2008, το δασαρχείο Λιβαδειάς υπογράφει το πρωτόκολλο εγκατάστασης της εταιρείας. Έτσι ολοκληρώνεται ο κύκλος και ανοίγει ο δρόμος για την κανονική λειτουργία των μεταλλείων.

Όταν οι επιτροπές των κατοίκων (Μάϊος 2008), βλέποντας να προχωρούν οι εργασίες στην επίμαχη περιοχή, ανακινούν το θέμα και αναζητούν τις αδειοδοτήσεις, έρχεται στο φως το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, αλλά και η λαθροχειρία της διαστρέβλωσης της απόφασης του νομαρχιακού συμβουλίου, για τη μία εγκατάσταση. Αρχικά, οι υπηρεσίες του Ν.Σ. αποδίδουν το γεγονός σε λάθος του ΥΠΕΧΩΔΕ, για να αποκαλυφθεί στη συνέχεια ότι το ίδιο το Ν.Σ. απέστειλε παραποιημένη την απόφασή του. Τότε, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, αποστέλλει έγγραφο επανόρθωσης στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Σημειώνουμε και το εξής: έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που γνωμοδοτεί για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, αναφέρει ότι η διέλευση των φορτηγών με το βωξίτη θα γίνεται μέσα από την Αρβανίτσα. Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις των εκπροσώπων της εταιρείας, ούτε στην περιβαλλοντική και την τεχνική μελέτη, ούτε και στις αποφάσεις έγκρισής τους δεν υπάρχει σχετική αναφορά και δέσμευση.

Τα ερωτήματα έρχονται αυθόρμητα:

· Ποια η σκοπιμότητα (αν υπάρχει) της παραποίησης της απόφασης του Ν.Σ. και ποια η αντίδραση του Ν.Σ. στο γεγονός αυτό;
· Από την περίοδο των γνωμοδοτήσεων (αρχές 2007), μέχρι και την εποχή των εγκρίσεων (Δεκέμβρης 2007 – Μάρτιος 2008), ασχολήθηκε κανείς από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση ή το δημοτικό συμβούλιο Κορώνειας με την υποστήριξη των αρνητικών γνωμοδοτήσεων που έδωσαν; Μήπως θεωρούν ότι με την έκδοση τυπικών αρνητικών γνωμοδοτήσεων, εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και απεκδύονται των ευθυνών τους;
· Ακόμη και όταν εκδίδονται οι εγκρίσεις, γιατί δεν ενημερώνουν την τοπική κοινωνία, γιατί δεν την κινητοποιούν και γιατί αφήνουν να παρέλθουν οι προθεσμίες για την άσκηση ένδικων μέσων;
· Ασχολήθηκε κανείς, έστω και εκ των υστέρων, με την υπόθεση της διαδρομής μεταφοράς του βωξίτη; Τους φαίνεται τόσο απλό να μετατραπεί η Αρβανίτσα σε κρανίου τόπο;

Σημειώνουμε ότι και η απόφαση επέκτασης του υπάρχοντος αιολικού πάρκου στην Αγία ¶ννα αντιμετωπίστηκε με τον ίδιο τρόπο. Η περίοδος για την άσκηση ένδικων μέσων (13 Ιουλίου 2008) παρήλθε, χωρίς ο δήμος Κορώνειας, παρά τις σχετικές αποφάσεις και υποσχέσεις, να κάνει το παραμικρό.

Γι' αυτά και άλλα πολλά, όπως τα σχεδιαζόμενα νέα αιολικά πάρκα και το τεράστιο δίκτυο των αντίστοιχων γραμμών μεταφοράς, θα συζητήσουμε στην πλατεία της Αγίας ¶ννας, το Σάββατο 26/7, στις 8 μ.μ., με πρωτοβουλία της επιτροπής φορέων και κατοίκων Αγίας ¶ννας.

Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον
http://symparataxi.blogspot.com
symparataxi@gmail.com

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 121 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58253290
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.