ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολογική Πρωτοβ. Χανίων Κυριακή 07 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Έξω οι δεινόσαυροι της πολιτικής από τον βιότοπο Χρυσο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων - Λαφονήσι
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ , Τετάρτη, 23 Ιούλιος 2008

ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ "ΦΥΣΗ 2000"

Η αθλιότητα του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα έχει καταστροφικές συνέπειες στο θέμα της (υποχρεωτικής) προστασίας του περιοχών του Ευρωπαϊκού Δικτύου "ΦΥΣΗ 2000" (που το ίδιο το Ελληνικό κράτος πρότεινε και η Ε.Ε. ενέκρινε). Κι αυτό γιατί το σύστημα αυτό προστασίας, σωστής διαχείρισης και ανάδειξης περιοχών οικολογικής σημασία και φυσική ομορφιά αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τη γενικώτερη ανάπτυξη ολόκληρων περιοχών που, ήδη, προσβλέπουν κυρίως στον τουρισμό για την αύξηση του εισοδήματος των κατοίκων τους.

Λίγα λόγια για τη λογική της διαχείρισης των περιοχών αυτών: Η σημερινή άποψη για τη σωστή διαχείριση περιοχών με ιδιαίτερη οικολογική αξία (π.χ. βουνών και φαραγγιών με μεγάλη βιοποικιλότητα, λιμνών και άλλων υγροτόπων, εκβολών ποταμών κ.λ.π.) δεν κινείται στη λογική της απόλυτης απαγόρευσης ανθρώπινων δραστηριοτήτων σε μια γεωγραφική περιοχή, ούτε στη λογική της ξεκομμένης από την τοπική κοινωνία εξουσίας μιάς κρατικής υπηρεσίας. Δέχεται πως ο τοπικός πληθυσμός πρέπει να ασκεί τις οικονομικές δραστηριότητες (γεωργία, αλιεία, κτηνοτροφία κ.λ.π.) που ήδη ασκεί, με τρόπο όμως που δεν προκαλεί ζημιά στο περιβάλλον, και να εμπλέκεται στη διαχείριση μέσω των εκλεγμένων εκπροσώπων του της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η διαχείριση γίνεται μέσω συλλογικού Φορέα Διαχείρισης στον οποίο συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες, εκπρόσωποι αρμόδιων υπηρεσιών και εκπρόσωποι του ή των τοπικών Δήμων. Προηγουμένως έχουν φτιαχτεί, μετά από μελέτη της περιοχής, Διαχειριστικά Σχέδια και Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες. Η διαδικασία αυτή καταλήγει στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, που οριστικοποιεί τη νομική προστασία της περιοχής.

Όλα τα παραπάνω είναι νομοθετημένα, και είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί αργά ή γρήγορα, -παρ΄ όλες τις σκόπιμες καθυστερήσεις- σε όλες τις περιοχές του Δικτύου ΦΥΣΗ 2000 στην Ελλάδα, έστω και με την απειλή μεγάλων προστίμων από την Ε.Ε.

Με αφορμή το θέμα της πολύπαθης περιοχής Χρυσοσκαλίτισσας-Ελαφονησιού, περιοχής με καταπληκτική αισθητική, οικολογική, ιστορική αξία, με ιδανικές συνθήκες για οικοτουριστική ανάπτυξη, που καταστρέφεται, όμως, από την εισβολή ενός μαζικού τουρισμού χωρίς κανόνες, ας δούμε τι σημαίνει πρακτικά το καθεστώς προστασίας. Συνήθως ακολουθείται ένα πρότυπο με "ζώνες προστασίας", όπου μόνο σε κάποιους μικρούς σε έκταση πυρήνες που θεωρούνται πολύ σημαντικοί και ευάλωτοι υπάρχουν δραστικές απαγορεύσεις οικονομικών δραστηριοτήτων και γύρω από αυτούς οι όποιοι περιορισμοί μειώνονται σταδιακά όσο μεγαλώνει η απόσταση. Στην περίπτωση θαλάσσιας/παραθαλάσσιας περιοχής με αμμοθίνες, άρκευθους (θαλασσόκεδρα) κ.α. φυτά και ζώα όπως στο Ελαφονήσι και στην απέναντι ακτή, είναι προφανές πως θα υπάρχει τουλάχιστον μια παραθαλάσσια ζώνη απόλυτης προστασίας. Εξω από αυτήν οι περισσότερες δραστηριότητες (μικρές τουριστικές και μεταποιητικές μονάδες, γεωργία, κτηνοτροφία κ.α.) θα επιτρέπονται, περισσότερο ή λιγότερο ελεγχόμενες ώστε να μην δημιουργούν αισθητικά/περιβαλλοντικά προβλήματα.

Τα πλεονεκτήματα
Σωστή διαχείριση σημαίνει σταμάτημα της ρύπανσης από διάφορες πηγές, ενημέρωση των ντόπιων κατοίκων και επισκεπτών, αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος με διάφορα βελτιωτικά έργα, επισκευή συντήρηση μνημείων, δημιουργία θέσεων εργασίας για φύλαξη-ξενάγηση-ενημέρωση επισκεπτών κ.α. Γενικά, δίνει κατευθύνσεις και δημιουργεί κανόνες για τις ντόπιες επιχειρήσεις και τους κατοίκους, που μεσοπρόθεσμα οδηγούν σε σημαντική αύξηση των επισκεπτών στην περιοχή, σε ανάπτυξη επιστημονικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, σε εισροή πόρων και σαν επακόλουθο, σε πολύ σημαντική ανάπτυξη της περιοχής με οφέλη που καρπώνεται όλη η τοπική κοινωνία. Υπάρχει πλήθος παραδειγμάτων περιοχών σε όλο τον κόσμο -παλαιότερα φτωχών και παρηκμασμένων-, που σώθηκαν από τη μιζέρια και την υποβάθμιση εξ αιτίας τέτοιων προγραμμάτων.

Η Ελληνική καθυστέρηση
Στην Ελλάδα, αντί να εκμεταλλευτούμε αυτή την πολύτιμη ευκαιρία, ανεχόμαστε την καθημερινή ασυδοσία ορισμένων (συνήθως με πολιτική κάλυψη) που θησαυρίζουν σε βάρος του περιβάλλοντος και της τοπικής κοινωνίας με "αρπαχτές", μέχρις ότου η κακοποίηση του τοπίου, η μόλυνση και η καταστροφή των βιοτόπων δώσει το οριστικό τέλος σε αυτή την τυχάρπαστη "ανάπτυξη". Το έργο αυτό το έχουμε δεί πολλές φορές στη χώρα μας, τόσο στις αμμώδεις ακρογιαλιές όσο και αλλού.

Και είδαμε πρόσφατα το θλιβερό φαινόμενο οι βουλευτές του νομού με πλήρη ανευθυνότητα, να παραπληροφορούν, να κινδυνολογούν ασύστολα και να λαϊκίζουν άθλια, προσπαθώντας να ακυρώσουν τις προτάσεις της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για την περιοχή που προαναφέραμε, που δεν έχουν οριστικοποιηθεί μια και δεν έχουν μπεί κάν σε δημόσια διαβούλευση! Δείχνοντας για άλλη μια φορά τη δουλικότητά τους απέναντι σε κύκλους που ορέγονται την οικοδόμηση τεράστιων ξενοδοχείων "δίπλα στο κύμα" στη συγκεκριμένη περιοχή και τη φοβία τους μπροστά στη δύναμη συγκεκριμένων ΜΜΕ (βλ. και χτεσινή ομόφωνη ανακοίνωση του Δημοτικού Συμβουλίου Ινναχωρίου που αναφέρεται στις δηλώσεις των βουλευτών).  

Επειδή θεωρούμε πως πολύς κόσμος έχει πιά αγανακτήσει με αυτές τις πρακτικές και το πολιτικό κλίμα σιγά-σιγά αλλάζει, ζητούμε α) από την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς να ολοκληρώσει το συνολικό έργο προστασίας της περιοχής όπως έχει υποχρέωση και β) από όλους τους ενεργούς πολίτες να καταγγείλλουν δημόσια τη συγκεκριμένη αντιπεριβαλλοντική στάση των βουλευτών του νομού με γράμματα στις εφημερίδες και με κάθε πρόσφορο μέσον. Αν οι κύριοι αυτοί επιμένουν στην πολιτική τους μυωπία και είναι ανίκανοι να προσαρμοστούν στις επιταγές του παρόντος, ας φροντίσουμε να έχουν τη μοίρα που επεφύλαξε η φυσική εξέλιξη στους δεινόσαυρους...

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ
Τ.Θ. 215 - ΧΑΝΙΑ 73100 - ΤΗΛ.- FAX.: 2821020075
E-mail:
ecohania@otenet.gr, web site: www. ecocrete.gr

ιδιοκτησιακό
mentor , 2008-08-25 17:14:15
στήν ελαφόνησο πηγαίναμε παρέες πρίν 35 χρόνια που δεν είχε καλά-καλά ανακαλυφθεί απο τους ξένους. Εχω μια απορία . τότε θυμάμε την είχε συρματοπλέξει.μία "παράξενη" εταιρία η ελαφόνησοςΑ.Ε και εμείς ρίχναμε τα σύρματα για να κατεβουμε στην παραλία.Ερχοντουσαν κάτι "παράξενοι" για να μας διώξουν αλλά δεν καταφερναν τίποτα. Δεν ξέρω ποιοι κρύβωνται πίσω απο αυτή τηνεταιρία αλλά αυτό είναι το ΜΕΓΑΛΟ θέμα.

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τετάρτη, 15 Δεκέμβριος 2010 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 58 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54548303
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.