ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Παρασκευή 02 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Κατηγορούνται για κλοπή οι δυο ακτιβιστές της Greenpeace πο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Διάφορα
Greenpeace , Πέμπτη, 17 Ιούλιος 2008

Ανησυχία περιβαλλοντικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων από όλο τον κόσμο

Ο δημόσιος κατήγορος στο Αομόρι Ιαπωνίας απάγγειλε την  Παρασκευή 11 Ιουλίου, κατηγορίες για κλοπή και παραβίαση χώρου στους δύο ακτιβιστές της Greenpeace που αποκάλυψαν το λαθρεμπόριο κρέατος φάλαινας που προέρχεται από το δήθεν "επιστημονικό" πρόγραμμα φαλαινοθηρίας. Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν στον Junichi Sato και τον Toru Suzuki, παρόλο που οι ίδιοι είχαν προσφερθεί να συνεργαστούν με κάθε αστυνομική έρευνα και είχαν ήδη δώσει, με δική τους πρωτοβουλία, σημαντικές αποδείξεις για το μεγάλης κλίμακας κύκλωμα λαθρεμπορίου που χρηματοδοτεί μάλιστα η ιαπωνική κυβέρνηση. Οι δύο ακτιβιστές παραμένουν υπό κράτηση από τις 20 Ιουνίου.

Οι δύο ακτιβιστές συνελήφθησαν ένα μήνα αφότου η έρευνα της Greenpeace επιβεβαίωσε πληροφορίες από πρώην εργαζομένους του φαλαινοθηρικού στόλου, ότι μέλη του πληρώματος μετέφεραν λαθραία κρέας φάλαινας από το πλοίο-εργοστάσιο Nisshin Maru μέσα σε κουτιά χαρακτηρισμένα σαν "προσωπικές αποσκευές" για να το πουλήσουν με σκοπό το προσωπικό τους κέρδος. Οι Sato και Suzuki βρήκαν ένα τέτοιο κουτί και το παρέδωσαν στην Εισαγγελία του Τόκιο στις αρχές Μαΐου, μαζί με όλα τα υπόλοιπα αποδεικτικά στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει. Την ημέρα της σύλληψής τους η Εισαγγελία του Τόκιο εγκατέλειψε την έρευνα για το λαθρεμπόριο ενώ η αστυνομία εισέβαλε στο γραφείο της Greenpeace στην Ιαπωνία και σε σπίτια στελεχών της οργάνωσης κατάσχοντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και αρχεία.

"Από την αρχή ήταν ξεκάθαρο ότι η σύλληψη, η κράτηση και τώρα οι κατηγορίες εναντίον των δύο ακτιβιστών είχαν πολιτικό κίνητρο και ότι ισχυρές δυνάμεις από το ιαπωνικό κατεστημένο προσπαθούν να σταματήσουν νόμιμες και ειρηνικές διαμαρτυρίες, για να προστατέψουν το επονομαζόμενο "επιστημονικό" πρόγραμμα φαλαινοθηρίας", δήλωσε η Αλεξάνδρα Μεσαρέ, διευθύντρια τμήματος εκστρατειών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. ‘Ήταν κάτι παραπάνω από μια απλή μαζική αστυνομική έρευνα για την υποτιθέμενη κλοπή του κουτιού: ο Junichi και ο Toru δεν θα είχαν κρατηθεί αν είχαν εντοπίσει κάποιο άλλο είδος λαθρεμπορίου και το είχαν παραδώσει στις αρμόδιες αρχές για έρευνα."

Η φαλαινοθηρία για εμπορικούς σκοπούς έχει απαγορευτεί αλλά η Ιαπωνία, χρησιμοποιώντας το πρόσχημα της "επιστημονικής έρευνας", εξακολουθεί να σκοτώνει φάλαινες μέσα στο Καταφύγιο του Νότιου Ωκεανού. Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου από τη Greenpeace, έγινε σαφές πως το πρόγραμμα φαλαινοθηρίας, που επιδοτείται μάλιστα από κρατικά κονδύλια, στην πραγματικότητα εξυπηρετεί το κύκλωμα λαθρεμπορίου και όχι την επιστήμη.

"Αντί να κατηγορεί τους ειρηνικούς ακτιβιστές που αποκάλυψαν το σκάνδαλο του "επιστημονικού" προγράμματος φαλαινοθηρίας, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας θα έπρεπε να ανακαλέσει όλες τις άδειες για φαλαινοθηρία στο Καταφύγιο του Νότιου Ωκεανού, να αφήσει ελεύθερους τους ακτιβιστές και να διατάξει άμεση και ανεξάρτητη έρευνα για το σκάνδαλο του λαθρεμπορίου κρέατος φάλαινας."

Ήδη περίπου 240.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν στείλει επιστολές διαμαρτυρίας στην Ιαπωνική κυβέρνηση, απαιτώντας την απελευθέρωση των δύο ακτιβιστών και την έναρξη έρευνας για το σκάνδαλο λαθρεμπορίας κρέατος φάλαινας. Διαμαρτυρίες έχουν πραγματοποιηθεί έξω από Ιαπωνικές πρεσβείες σε 35 πόλεις και 30 χώρες, ανάμεσά τους και η Αθήνα. Σχεδόν 30 μη κυβερνητικές οργανώσεις, έχουν είτε υπογράψει Δήλωση διαμαρτυρίας, είτε έχουν στείλει γράμματα υποστήριξης, ανάμεσά τους η Διεθνής Αμνηστία, η Oxfam, το International Fund for Animal Welfare, η Oceana και η Διεθνής Διαφάνεια.

Σημειώσεις

1. Ο πλήρης φάκελος της Greenpeace για το σκάνδαλο βρίσκεται στο: http://www.greenpeace.org/greece/news/whale-meet-scandal

2. Το Μάιο, η τετράμηνη έρευνα της Greenpeace στην Ιαπωνία αποκάλυψε κύκλωμα λαθρεμπορίου κρέατος από φάλαινες που είχαν θανατωθεί για "επιστημονική έρευνα". Το κύκλωμα περιελάμβανε μέλη του πληρώματος του πλοίου-εργοστασίου Nisshin Maru του φαλαινοθηρικού στόλου, πάνω στο οποίο οι φάλαινες τεμαχίζονταν και τοποθετούνταν σε κουτιά. Η έρευνα απέδειξε πως μέλη του πληρώματος έπαιρναν, σαν προσωπικές αποσκευές, τα κουτιά που περιείχαν τα καλύτερα κομμάτια κρέατος φάλαινας και τα διακινούσαν λαθραία στην αγορά. 
 
Η Greenpeace απέκτησε ένα από τα κουτιά με το κρέας φάλαινας. Τα συνοδευτικά του έγγραφα είχαν πλαστογραφηθεί ώστε να γράφουν πως περιείχε "χαρτόνι" αλλά στην πραγματικότητα το κουτί περιείχε 23,5 κιλά κρέατος φάλαινας εξαιρετικής ποιότητας και αξίας 3.000 δολαρίων. Η Greenpeace παρέδωσε το κουτί σαν αποδεικτικό στοιχείο στο γραφείο του Εισαγγελέα του Τόκιο στις 8 Μαΐου. Η οργάνωση εντόπισε συνολικά άλλα 47 παρόμοια κουτιά.

3. Η Δήλωση που έχουν υπογράψει περιβαλλοντικές οργανώσεις και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκεται εδώ:
http://www.greenpeace.org/international/press/releases/tokyo-two-statement-of-concer

Greenpeace

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 61 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56167388
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.