ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολόγοι Πράσινοι , Παρασκευή, 21 Μάιος 2004

Οικολόγοι Πράσινοι
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
www.ecogreens.gr
e-mail: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ

ΑΝΕΤΟΙΜΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ
Οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουν τις αδυναμίες που αποκαλύπτει η πρόσφατη επιμόλυνση της Δράμας

Με άμεση δράση απάντησαν σήμερα μέλη των Οικολόγων Πράσινων στη Θεσσαλονίκη στη διακίνηση μεταλλαγμένων σπόρων καλαμποκιού από την εταιρεία Pioneer. Στόχος τους ήταν να δείξουν όχι μόνο την ανεπάρκεια των υπηρεσιών να αντιμετωπίσουν την εισβολή των μεταλλαγμένων αλλά και την ουσιαστική ανοχή τους στις πολυεθνικές της μετάλλαξης.

Συγκεκριμένα, οι οικολόγοι προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των γραφείων της Pioneer Hi-Bred Hellas, που βρίσκονται μέσα σε δημόσιο χώρο, στο Αγρόκτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, φωνάζοντας συνθήματα «ούτε στο ράφι ούτε στο χωράφι» κτλ και ανοίγοντας διάλογο με τους υπαλλήλους.

Όπως μάλιστα δήλωσε ο νομαρχιακός σύμβουλος και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, «είναι απαράδεκτο να διατίθεται χώρος που προορίζεται για την επιστημονική έρευνα σε πολυεθνικές και μάλιστα αυτές που πολιορκούν τη χώρα και την Ευρώπη με μεταλλαγμένα. Το γεγονός γίνεται σκανδαλώδες, όταν το ΚΕΠΠΥΕΛ, που ελέγχει τους σπόρους, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από τις αποθήκες της Pioneer, στον ίδιο χώρο!»

Οι οικολόγοι αφού κατάλαβαν συμβολικά τα γραφεία της εταιρείας, ανέβηκαν και στο γραφείο του προϊσταμένου του ΚΕΠΠΥΕΛ και ζήτησαν εξηγήσεις για την όλη κατάσταση αλλά και για το που αλλού έχουν διατεθεί σπόροι από την εταιρεία αυτή, μια και ήδη –εκτός από τις καλλιέργειες των 1.071 στρεμμάτων στο νομό Δράμας- έχουν εντοπιστεί και άλλα 130 στρέμματα στο νομό Καβάλας από ιδιώτες και όχι από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Το δίκτυο διανομής της Pioneer Hi-Bred Hellas απλώνεται σε όλη την Ελλάδα και επομένως τα ερωτήματα είναι εύλογα. Πρόκειται για έναν κολοσσό, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και διακίνησης υβριδίων καλαμποκιού στον κόσμο, την Pioneer Hi-Bred International, Inc., που έχει εμφανιστεί από το 1978 στην ελληνική αγορά μέσω της ΚΥΔΕΠ. Το 1981 τα προϊόντα της διατίθενται από την ΧΕΛΛΑΦΑΡΜ Α.Ε., από το 1991 γίνεται Joint Venture με τη ΧΕΛΛΑΣΙΝΤ Α.Ε., που το 2000 μετονομάζεται σε Pioneer Hi-Bred Hellas A.E.

Ήδη όμως από το 1999 η Pioneer Hi-Bred International, Inc., είναι πλέον μέλος του ομίλου DuPont. Η DuPont εμφανίζεται ως «ο παγκόσμιος ηγέτης στην ανάπτυξη και προμήθεια προηγμένης γενετικής τεχνολογίας σε όλους τους παραγωγούς ανά τον κόσμο». Με έδρα το Des Moines της Iowa η Pioneer έχει εξαπλωθεί παγκόσμια και το 2003 είχε εισοδήματα 27 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι υπάλληλοί της φτάνουν τους 77.000. Παγκόσμια λειτουργεί σε περισσότερες από 70 χώρες με 135 μονάδες κατασκευής και επεξεργασίας. Έχει περισσότερα από 40 εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης και υπηρεσίας πελατών στις Ηνωμένες Πολιτείες και περισσότερα από 35 εργαστήρια σε 11 άλλες χώρες. Είναι η 67η μεγαλύτερη βιομηχανία/ εταιρία των ΗΠΑ.

Ήδη όμως οι γίγαντες συνεργάζονται σε βάρος των αγροτών και των καταναλωτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αντιπρόεδρος της DuPont Δρ Ganesh Kishore, που ανέλαβε τον Ιούνιο του 2002 τους τομείς της γεωργίας και της διατροφής της εταιρείας, ήταν για μια 20ετία πρόεδρος και υπεύθυνος του τομέα διατροφής και βιοτεχνολογίας της Monsanto (από το 1980 μέχρι το 2000).

Να γιατί και η αντίσταση των πολιτών πρέπει να είναι παγκόσμια.

Όμως η ανίχνευση των μεταλλαγμένων παρτίδων σπόρων στη Δράμα αναδεικνύει το πόσο ανέτοιμη είναι η ελληνική γεωργία και ιδιαίτερα οι μηχανισμοί ελέγχου του πολλαπλασιαστικού υλικού (ΚΕΠΠΥΕΛ) μπροστά στην επέλαση των μεταλλαγμένων.

Το υλικό είχε έρθει με πιστοποίηση ότι είναι απαλλαγμένο από προσμίξεις γιατί όπως έχει δείξει η παγκόσμια εμπειρία, είναι μέρος της τακτικής των πολυεθνικών να δημιουργούν τετελεσμένα γεγονότα, να αυξάνουν μεθοδικά το ποσοστό επιμόλυνσης και να διασπείρουν την ηττοπάθεια στους πολίτες.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι το πρόβλημα εντοπίστηκε όταν οι μεταλλαγμένες σπορομερίδες είχαν ήδη διατεθεί στους αγρότες και είχαν πλέον σπαρθεί στους αγρούς.  Η καθυστερημένη έκδοση των εργαστηριακών αναλύσεων του Κέντρου Ελέγχου Πολλ/κού Υλικού -ΚΕΠΠΥΕΛ, εκθέτει   παραγωγούς και εμπόρους πολλ/κού Υλικού σε οικονομικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους. Επιπλέον απειλεί να «νομιμοποιήσει» από την πίσω πόρτα την καλλιέργεια Γ.Τ.Ο. χωρίς καθόλου άδειες, καθώς ούτε οι καλλιεργητές αλλά ούτε και οι διακινητές σπόρων δεν έχουν στη διάθεσή τους τα στοιχεία που θα τους επέτρεπαν να αποφύγουν τη χρήση ή διάθεση μεταλλαγμένων σπόρων. 

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ καλούν τους οργανωμένους καταναλωτές και παραγωγούς να ενώσουν τη διαμαρτυρία τους πιέζοντας:

*  Να καθορισθεί άμεσα και με σαφή τρόπο η αντικειμενική ευθύνη  για τις μεταλλαγμένες σπορομερίδες, καθώς και διαδικασίες αποζημίωσης των παραγωγών που υφίστανται βλάβη.

* Να ανακοινώνονται έγκαιρα από το Υπουργείο Γεωργίας, στην ιστοσελίδα του, οι εργαστηριακοί έλεγχοι του ΚΕΠΠΥΕΛ. Έτσι, τα Γεωπονικά  Καταστήματα προώθησης  Πολλαπλασιαστικού Υλικού θα γνωρίζουν σε ποιες σπορομερίδες ανιχνεύθηκαν ίχνη ΓΤΟ  και  σε τι  επίπεδα .

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ επισημαίνουν την κρισιμότητα του ζητήματος για την  αγροτική  παραγωγή και δηλώνουν ότι είναι  πάντα δίπλα στους αγρότες προκειμένου να καθορισθεί με σαφή τρόπο η αντικειμενική ευθύνη και να μην περάσει η παράνομη καλλιέργεια μεταλλαγμένων. Οι αντιδράσεις μας πρέπει να είναι άμεσες, μπροστά στον κίνδυνο να καταρρεύσει αυτόματα  η αγροτική παραγωγή  περιοχών  που στηρίζονται αποκλειστικά στην αγροτική οικονομία.

Η μάχη για την απόκρουση των μεταλλαγμένων συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα και ο αγώνας για να μη γίνουμε πειραματόζωα απαιτεί την ενεργοποίηση όλων μας.

Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 142 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54568094
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.