ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Κυριακή 05 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Εκπαίδευση
Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων , Τετάρτη, 16 Ιούλιος 2008

Με αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποίησαν στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων Σάββατο 12 Ιουλίου με εισηγήσεις του Π. Δασκαλάκη, Υπεύθυνου του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας και Φ. Ποντικάκη, Υπεύθυνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων τονίζουν τα εξής:

• Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα των καιρών, με την έξαρση της κλιματικής αλλαγής, με την αναγκαστική μετανάστευση εκατομμυρίων ανθρώπων (περιβαλλοντικών προσφύγων), με τους πολέμους που γίνονται για το πετρέλαιο, το νερό και τους άλλους φυσικούς πόρους, με τις πόλεις χωρίς πράσινο, γεμάτες νέφος και ΙΧ, με τους τελευταίους ελεύθερους χώρους όπως οι ¨¶γιοι Απόστολοι, το στρατόπεδο Μαρκοπούλου και η ΑΒΕΑ στα Χανιά να απειλούνται με τσιμεντοποίηση, με τις ακτές να γίνονται αντικείμενο καταστροφικής εκμετάλλευσης και την άρνηση να ληφθούν προστατευτικά μέτρα γιΆ αυτές (π.χ. Λαφονήσι), με αυθαίρετα και ξενοδοχεία να ξεφυτρώνουν χωρίς κανέναν έλεγχο στο πουθενά, με τα διατροφικά σκάνδαλα (τρελές αγελάδες, ηλιέλαιο κλπ) να διαδέχονται το ένα το άλλο. Για να αλλάξει κάτι σε όλα αυτά είναι σημαντική και η αλλαγή της συνείδησης των πολιτών και των καθημερινών τους συνηθειών, τόσο των απιδιών όσο και των μεγάλων.

• Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση βρίσκεται στον αντίποδα του κλασικού σχολείου, αποτελεί μια ριζοσπαστική παιδαγωγική πρόταση, μια δραστηριότητα χωρίς βαθμούς κι εξετάσεις, με εθελοντική συμμετοχή των μαθητών και των εκπαιδευτικών, με ενεργό το ρόλο των μαθητών που οι ίδιοι μαζί με τους εκπαιδευτικούς αποφασίζουν το θέμα, το χρόνο, τις μεθόδους και τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν. Συνδέει το σχολείο και τους μαθητές με την τοπική κοινωνία και τα προβλήματά της, τα οποία μελετούν οι μαθητές συλλέγοντας πληροφορίες κι αντικρουόμενες απόψεις και προτείνοντας οι ίδιοι λύσεις χρησιμοποιώντας κριτική σκέψη. Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση προετοιμάζει αυριανούς ενεργούς πολίτες.

• Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση δεν πρέπει να περιορίζεται στο σχολείο και στα παιδιά μόνο. Επείγει να φτάσει και στους νέους αλλά και στους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες, ένα θέλουμε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα που αφορούν π.χ. την εξοικονόμηση νερού κι ενέργειας, τη μείωση των σκουπιδιών και την ανακύκλωση, την αποδοχή των ήπιων μορφών ενέργειας και την απεξάρτησή μας από το πετρέλαιο.

• Θεσμοί όπως τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης πρέπει να στηριχθούν και να δημιουργηθούν νέα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα, ώστε να έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτά σχολεία και μαθητές. Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης πρέπει να δένονται με την τοπική κοινωνία σε μια προσπάθεια αλλαγής της σε οικολογική κατεύθυνση.

• Είναι εξευτελιστικό να δίνονται ποσά της τάξης των τριάντα (30) ευρώ για κάθε σχολείο που υλοποιεί πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπως έγινε φέτος. Οι φιλοπεριβαλλοντικές διακηρύξεις πρέπει να γίνουν πράξη με τη γενναία χρηματοδότηση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης τόσο στα σχολεία (καλύπτοντας τα έξοδα επισκέψεων των μαθητών, εκδόσεων των σχολείων κλπ), όσο κι έξω από αυτά.

• Ο θεσμός του Υπεύθυνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης πρέπει να ενισχυθεί και να στηριχθεί από την Πολιτεία.

• Θα πρέπει να προβλεφθεί χρόνος μέσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων και για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπου η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση γίνεται εκτός ωραρίου μετά το μάθημα, με μεγάλες δυσκολίες για μαθητές κι εκπαιδευτικούς.

• Η συνεργασία των οικολογικών οργανώσεων με το σχολείο μπορεί να δώσει σημαντικά αποτελέσματα τόσο για την αλλαγή των συνειδήσεων όσο και για την αλλαγή της κοινωνίας και την προστασία του περιβάλλοντος. Αντίθετα, η παρουσία χορηγών σε προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κινδυνεύει να διασύρει το θεσμό, να κατευθύνει ιδεολογικά τις σχετικές δραστηριότητες και να περιορίσει τη δυνατότητα έκφρασης διαφορετικών απόψεων (πχ όταν χορηγός είναι μια πετρελαϊκή εταιρεία).

Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων
http://pras-cha.blogspot.com
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
ecogreenscrete@gmail.comhttp://ecogreens-crete.blogspot.com
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
ecogreen@otenet.grwww.ecogreens.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 11 Δεκέμβριος 2010 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 104 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57085086
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.