ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. Κυριακή 07 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η ομορφιά του Μπάλου Χανίων κινδυνεύει... Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Νομός Χανίων
Μαρία Τιτομιχελάκη – Μπέρκη , Τετάρτη, 16 Ιούλιος 2008


Είμαστε κιόλας στη καρδιά του καλοκαιριού! Ζούμε σε μία χώρα που η ανάπτυξη της οικονομίας της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θάλασσα. Οι μεγαλύτερες πόλεις έχουν αναπτυχθεί σε κάποια περιοχή της ιδιαίτερα μεγάλης ακτογραμμής της χώρας μας, με αποτέλεσμα η κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή των κατοίκων να έχει διαμορφωθεί σε ένα μεγάλο βαθμό από τη στενή αυτή σχέση. Έχουμε λοιπόν ένα ανταγωνιστικό προϊόν έναντι των άλλων χωρών, το οποίο μαζί με τα πολιτιστικά στοιχεία που αφθονούν στην ελληνική ενδοχώρα, σε μεγάλο βαθμό ρυθμίζει την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας.

Πρόσφατα βρέθηκα μαζί με την παρέα μου στα Χανιά στον όμορφο Μπάλο, ένα ακόμη εξωτικό κρητικό θαλασσινό τοπίο με αμέτρητες αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου που αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ διαφοροποιούνται και ανα εποχή. Ήταν όνειρο μου απραγματοποίητο επι χρόνια να βρεθώ στο μαγευτικό αυτό τοπίο, στην εσχατιά της Κρήτης, όπου συναντώνται τέσσερα πελάγη (Λυβικό, Κρητικό, Ιόνιο και Μυρτώο). Μετά από ένα αληθινά κουραστικό ταξίδι και με το ήλιο να μας «ψήνει», αντικρίσαμε από μακριά αυτό το ονειρεμένο μέρος με την ρόδινη άμμο. Αληθινά αισθανθήκαμε ότι βρισκόμασταν στον παράδεισο. Έμεναν λίγα μέτρα παραλίας για να φτάσουμε και να κολυμπήσουμε σ΄αυτό το απέραντο γαλάζιο και να απολαύσουμε αυτά τα διάφανα νερά. Ξαφνικά μία αποπνικτική μυρωδιά έφτασε μέσα από τη θάλασσα και μαρτυρούσε την ασυδοσία κάποιων περαστικών πλοίων - απ΄αυτά που μεταφέρουν τους τουρίστες εκεί - που είχαν μόλις αφήσει τα κατάλοιπά τους. Με τόση δε ζέστη, η μυρωδιά γινόταν πιο έντονη και ικανή να διώξει όλους τους επισκέπτες του όμορφου αυτού τοπίου που με βήματα γοργά έβλεπες να το εγκαταλείπουν και μαζί του την ιδέα της χαλάρωσης και της ευεξίας ενός μπάνιου. Αυτό που μας εκνεύρισε ήταν η παντελής έλλειψη κάδων συλλογής απορριμμάτων, κάτι που ήταν εκ των ων ουκ άνευ ενώ η εικόνα της παραλίας μετά το πέρασμα ασυνείδητων τουριστών μαρτυρούσε ένα τραυματισμένο τοπίο που δεν είχε καμία σχέση με το ελκυστικό μέρος που διαφημίζουν τα λογής λογής τουριστικά περιοδικά.

Αισθάνθηκα αγανάκτηση για αυτούς τους ανθρώπους, που ενώ το σημείο αυτό αποτελεί το κατεξοχήν πόλο πλουτισμού τους -αφού με τα πλοία τους μεταφέρουν συνεχώς τουρίστες εκεί - εντούτοις δεν φροντίζουν, όπως όφειλαν, να το διατηρούν καθαρό αλλά και να το διατηρούν καθαρό. Σε ένα τέτοιο παρθένο περιβάλλον, πρώτιστο μέλημα του κάθε λουόμενου έπρεπε να είναι η καθαριότητα του χώρου.

Αν και οι ελληνικές ακτές βρίσκονται ανάμεσα σε εκείνες που έχουν τις περισσότερες γαλάζιες σημαίες - ένα διεθνές σύμβολο ποιότητας - στην κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών, εντούτοις ο κίνδυνος αλλαγής της εικόνας αυτής πάντα ελλοχεύει και το μέλλον τέτοιων εξωτικών τοπίων όπως του Μπάλου Χανίων, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, προδιαγράφεται σκοτεινό!!

Πότε επιτέλους οι Αρχές θα βάλουν το «χέρι επί το τύπο των ήλων»? Πότε θα αναλογιστούμε όλοι μας το μέγεθος μιας τέτοιας βάρβαρης ανθρώπινης παρέμβασης σε ένα τόπο που μοιάζει με πορτρέτο ζωγράφου που ό ίδιος ο Θεός ζωγράφισε και εμείς οι άνθρωποι βάναυσα καταστρέφουμε? Θα υπάρξει η παραδειγματική τιμωρία ποτέ όπως αρμόζει σε μια τέτοια αχαρακτήριστη συμπεριφορά?

Της Μαρίας Τιτομιχελάκη – Μπέρκη
Συμβούλου 3ου Διαμερίσματος Δ. Ηρακλείου
Μέλους της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 87 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54546842
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.