ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Περιβαλ. Σύλλογος Ρεθύμνου Κυριακή 07 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Το ξεπούλημα της παραλίας Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου - Ακτές - θάλασσα
Δήμος Τσαντίλης , Σάββατο, 05 Ιούλιος 2008


Κάτω στο γιαλό συμβαίνουν περίεργα πράγματα. Η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου βγάζει στο σφυρί εκτάσεις της παραλίας που με ένα νομικό θαύμα περιήλθαν στην κατοχή της. Οι δυνητικοί αγοραστές είναι ξενοδόχοι της παραλίας, που με τον τρόπο αυτόν θα επεκτείνουν νόμιμα τις δραστηριότητες και τις εγκαταστάσεις τους και θα νομιμοποιήσουν παλιές τους αυθαιρεσίες.

Ας δούμε τώρα σε τι συνίσταται το θαύμα. Προηγουμένως όμως είμαστε υποχρεωμένοι να διασαφηνίσουμε ορισμένες δύσκολες έννοιες. Τι είναι αιγιαλός, τι είναι παραλία, τι είναι νέος και τι παλαιός αιγιαλός; Και το κυριότερο: πώς όλα αυτά μαγειρεύονται σε άφθονη νομική σάλτσα ώστε μέρος της παραλίας να γίνει από δημόσιο αγαθό, οικοδομήσιμο φιλέτο.

Σύμφωνα με τους κανόνες και τους προφήτες, ο αιγιαλός και η παραλία είναι πράγματα κοινόχρηστα και η κυριότητά τους ανήκει στο Δημόσιο, το οποίο τα προστατεύει και τα διαχειρίζεται. Κύριος προορισμός του αιγιαλού και της παραλίας είναι η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού σε αυτά τα δημόσια αγαθά.

Με άλλα λόγια, ο αιγιαλός και η παραλία δεν είναι για πούλημα. Δεν είναι, αλλά όμως πωλούνται. Αρκεί ο νόμιμος ή νομιμοφανής επανακαθορισμός μιας από την φύση της ασαφούς έννοιας: της έννοιας του αιγιαλού. Ο επανακαθορισμός του αιγιαλού οδηγεί αυτομάτως στον επανακαθορισμό της παραλίας και αυτός στην ελευθέρωση των ρηθέντων φιλέτων. Ας δούμε λοιπόν πως καθορίζονται αυτά τα δύο κοινόχρηστα αγαθά.

Αιγιαλός είναι η ζώνη της ξηράς που βρέχεται από την θάλασσα, όταν το χειμέριο κύμα αποκτά το μέγιστο εύρος του. Η γραμμή που οριοθετεί τον αιγιαλό ορίζεται ως η γραμμή που προσεγγίζει όσο το δυνατόν ακριβέστερα την φυσική γραμμή που διαχωρίζει την ξηρά από την θάλασσα. Παραλία τότε είναι η ζώνη ξηράς που εκτείνεται σε απόσταση 50 μέτρων από την γραμμή αιγιαλού. Είναι η ζώνη που δεν κτίζεται, ούτε πουλιέται.

Όμως τίποτε δεν μένει σταθερό στο όριο ανάμεσα στη στην ξηρά και την θάλασσα. Ας φανταστούμε, λοιπόν ότι η θάλασσα για κάποιο λόγο αποτραβιέται προς το πέλαγος αποκαλύπτοντας νέες αμμώδεις εκτάσεις.

Αδύνατος αίρεση, θα έλεγε ένας νομικός. Στην πραγματικότητα η θάλασσα δεν υποχωρεί, αλλά ανεβαίνει και διαβρώνει τις παραλίες. Στα χαρτιά όμως όλα είναι δυνατά, γιατί στα χαρτιά την αναγκαιότητα υπαγορεύει το συμφέρον.

Όποια και αν είναι η αλήθεια σχετικά με την υπόθεση εργασίας που κάναμε, η γραμμή του αιγιαλού παύει να ανταποκρίνεται στα νέα (υποθετικά) φυσικά δεδομένα. Αυτεπάγγελτα τότε, ή ύστερα από αίτηση ενδιαφερομένου, η Κτηματική Υπηρεσία κινεί την διαδικασία για τον επανακαθορισμό της γραμμής του αιγιαλού που μετατοπίζεται προς το πέλαγος.

Η μετατόπιση της γραμμής του αιγιαλού συμπαρασύρει και τον καθορισμό της παραλίας. Τα 50 μέτρα από την γραμμή του αιγιαλού εξακολουθούν να ισχύουν, μόνο που τώρα ο καθορισμός της παραλίας γίνεται με βάση τον νέο και όχι τον παλαιό αιγιαλό. Με άλλα λόγια σύσσωμη η παραλία μετατοπίζεται προς την θάλασσα.

Και εδώ αρχίζουνε τα θαύματα. Μια ζώνη της παλιάς παραλίας παύει να είναι παραλία και περνά ως δημόσιο κτήμα στην ιδιωτική περιουσία του δημοσίου. Αυτό σημαίνει ότι η ζώνη αυτή δεν προστατεύεται πλέον από τις διατάξεις που ισχύουν για τις παραλίες και ότι η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου έχει το δικαίωμα να αναρτήσει την ένδειξη «ΠΩΛΕΙΤΑΙ».

Δήμος Τσαντίλης

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 111 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54547044
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.