ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Περιβαλ. Σύλλογος Ρεθύμνου Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η ιδιωτικοποίηση των σκουπιδιών Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου - Απορρίμματα - Απόβλητα
Δήμος Τσαντίλης , Τρίτη, 15 Ιούλιος 2008


Τα σκουπίδια δεν ανήκουν σε κανέναν. Είναι απόβλητα που πρέπει να εξαφανιστούν από τα οπτικό και οσφρητικό μας πεδίο. Η εξαφάνισή τους ονομάζεται διαχείριση και παραδοσιακά ανήκει στα βασικά καθήκοντα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αποκομιδή και θάψιμο στην δημοτική χωματερή ή κάποιον χώρο κατΆ όνομα «υγειονομικής ταφής» ήταν οι μεγάλες σπαζοκεφαλιές που έπρεπε να λύσουν οι Δήμαρχοι. Τα κατάφεραν; Οι πάνω από 2000 παράνομες χωματερές ανά την επικράτεια δείχνουν ότι απέτυχαν. Οι δήμοι πνίγονται από τα σκουπίδια των δημοτών τους.

Η αποτυχία των δήμων να διαχειριστούν ο καθένας τα δικά του σκουπίδια μετέθεσε το πρόβλημα ένα επίπεδο πιο πάνω. Αυτό που ο κάθε δήμος δεν μπορεί μόνος του να κάνει, θα το κάνει η συνεργασία των δήμων και ο «περιφερειακός σχεδιασμός». Τον περιφερειακό σχεδιασμό, βέβαια. πιο πολύ τον ακούμε τα παρά τον βλέπουμε. Σύμφωνα δε με μια ακραία άποψη, ο περιφερειακός σχεδιασμός δεν είναι παρά μια άπιαστη χίμαιρα που ουδέποτε θα υλοποιηθεί. ΓιΆ αυτό οι δήμοι ομνύουν μεν στον περιφερειακό σχεδιασμό, δεν εγκαταλείπουν όπως τις τοπικές λύσεις. Εκεί που δήμοι και περιφερειακός σχεδιασμός απέτυχαν υπόσχεται να επιτύχει η προηγμένη τεχνολογία μεγάλης κλίμακας. Έτσι δεν έλειψαν οι αναφορές
στην θερμική επεξεργασία των απορριμμάτων με ή χωρίς ανάκτηση ενέργειας. Στον περιφερειακό σχεδιασμό ανήκε η ανεύρεση χώρων και η επιλογή της τεχνολογίας

Όλα αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Η νέα εποχή, που μόλις αρχίσαμε να διανύουμε χαρακτηρίζεται από τρεις σημαντικές εξελίξεις: (α) την αποτυχία του μέχρι σήμερα σχεδιασμού, (β) το ενδιαφέρον των μεγάλων κατασκευαστικών επιχειρήσεων να αναλάβουν την διαχείριση των απορριμμάτων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια εξυπακούεται (γ) τις νέες τάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων, που προβλέπουν την δημιουργία ενός πλαισίου που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να εμπλακούν στην διαχείριση των απορριμμάτων σε ισότιμη και ανταγωνιστική βάση.

Το πλαίσιο αυτό ονομάζεται «Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ)» Τι είναι αυτό; Είναι ένα εργαλείο για την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τους δήμους και την μεταβίβαση της αρμοδιότητας για το σημαντικότατο θέμα της επιλογής τεχνολογίας, από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Να πώς δουλεύει το εργαλείο αυτό. ΚατΆ αρχή υπάρχει μια ασάφεια στο τι ακριβώς είναι μια «ολοκληρωμένη εγκατάσταση». Η ασάφεια αυτή είναι ηθελημένη. ΟΕΔΑ είναι μια εγκατάσταση μεταβαλλόμενης γεωμετρίας. Πόσο μεγάλη θα είναι; Αυτό θα μας το πουν οι οικονομολόγοι με βάση τις οικονομίες κλίμακας. Και, ώ του θαύματος, η μεγάλη κλίμακα ταιριάζει πάντα γάντι στην μεγάλη κλίμακα των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων. Ποια τεχνολογία θα χρησιμοποιεί; Αυτό θα το αποφασίσουν οι τεχνικοί με βάση τις περιβαλλοντικές και τις τεχνικές προδιαγραφές που θα τους δοθούν. Η μεγάλη κλίμακα είναι και πάλι προαποφασισμένη. Που θα χωροθετηθούν οι ΟΕΔΑ; Όπου προκύψει από τα σωστά, πειραγμένα ή λανθασμένα στοιχεία που θα αλέσει κάποιος υπολογιστής.

Και οι δήμαρχοι, τα δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια; Οι πολίτες; Κακά τα ψέματα. Ο ρόλος που τους επιφυλάσσεται είναι να χειροκροτήσουν την «αντικειμενική» απόφαση κάποιων αόρατων «ειδικών» και κάποιων δυσνόητων υπολογιστικών μοντέλων. Όλοι αυτοί καλούνται να εγκρίνουν την χωροθέτηση μιας μεγάλης «ολοκληρωμένης» μονάδας χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς εγκρίνουν. Για όσους αμφιβάλλουν, δεν έχουν παρά ανατρέξουν στο σχετικό φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (1 Ιουλίου 2003) για να διαπιστώσουν ότι ως «ΟΑΔΕ νοούνται τα πάσης φύσεως έργα και δραστηριότητες διαχείρισης, επεξεργασίας και διάθεσης απορριμμάτων, όπως Εργοστάσιο Μηχανικής Διαλογής Απορριμμάτων και Κομποστοποίησης, Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, Μονάδα Θερμικής Επεξεργασίας, Χώρος Υγειονομικής Ταφής, Μονάδα Επεξεργασίας Στραγγισμάτων, Μονάδα Συλλογής Βιοαερίου, Μονάδα Επεξεργασίας Ελαστικών κ.ά.»

Ύστερα απΆ όλα αυτά, τι αξία έχει αν είναι ειλικρινείς ή όχι οι δηλώσεις του Περιφερειάρχη κ. Τσόκα ότι πρόκειται «ξεκάθαρα για μονάδα Ενεργειακής Αξιοποίησης των Απορριμμάτων της Κρήτης», ή ο ισχυρισμός του Προέδρου της ΕΣΔΑΚ κ. Κουράκη, ότι πρόκειται για «χωροθέτηση ΟΕΔΑ, που μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει και την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων». Τι αξία έχει, τέλος, αν είναι ειλικρινής ή όχι η διαβεβαίωση του Δημάρχου Ρεθύμνου κ. Μαρινάκη, ότι πρόκειται για «εργοστάσιο μηχανικής διαλογής απορριμμάτων και κομποστοποίηση» και ότι «αποκλείει κάθε μορφή θερμικής επεξεργασίας».

Δήμος Τσαντίλης


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 90 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57104765
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.