ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Σάββατο 20 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων - Απόψεις
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ , Τρίτη, 24 Ιούνιος 2008

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
Περιβάλλον και τοπικές κοινωνίες

Η χρήση "ήπιων" και "εναλλακτικών" πηγών ενέργειας εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, και στην Ελλάδα, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση. Η γενική μας θέση είναι υπέρ αυτών των τρόπων παραγωγής ενέργειας, στο βαθμό που:

• Βλάπτουν λιγότερο το φυσικό περιβάλλον (ή δεν το βλάπτουν καθόλου) από όσο το βλάπτουν οι συμβατικές μονάδες παραγωγής που καίνε κάρβουνο ή πετρέλαιο ή οι πυρηνικοί σταθμοί.
• Μειώνουν την εξάρτηση από το πετρέλαιο κ.α. ορυκτά καύσιμα.
• Προσφέρονται για μονάδες μικρής/μεσαίας κλίμακας ("Το μικρό είναι όμορφο").
• Λειτουργούν με τεχνολογία απλή, κατανοητή, που δεν δημιουργεί επικίνδυνες εξαρτήσεις τεχνογνωσίας ούτε κίνδυνο για τους εργαζόμενους.
• Προσφέρονται για αποκεντρωμένη χρήση σε μικρές κοινότητες, αγροτόσπιτα κ.α. και η ενέργεια που παράγουν χρησιμοποιείται κατά προτεραιότητα τοπικά.
• Δεν δημιουργούν ενοχλήσεις σε κατοικημένες περιοχές ούτε λειτουργούν ανταγωνιστικά σε οικονομικές δραστηριότητες που είναι τοπικά σημαντικές.

Πάντως, κάθε συγκεκριμένη περίπτωση-πρόταση πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά, γιατί υπάρχουν διαφορές και στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται και ιδιομορφίες σε κάθε περιοχή.
Για παράδειγμα: Η γεωθερμία (που σίγουρα ανήκει στις "εναλλακτικές" πηγές) είναι πάντα "ήπια"; (Όπως εφαρμόστηκε "πιλοτικά" από τη ΔΕΗ στη Μήλο τη δεκαετία του 1980 αποτέλεσε δυσφήμιση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας).
Στην Ελλάδα έχουμε ήδη την εμπειρία των αιολικών πάρκων και –σε μικρότερη κλίμακα- των φωτοβολταϊκών. (Υπάρχουν περίπου 20 "αιολικά πάρκα" στην Κρήτη). Η εμπειρία αυτή μπορεί ξεκάθαρα να χαρακτηριστεί θετική.

Στην περίπτωση των ανεμογεννητριών έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις (τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές χώρες) όσον αφορά το τοπίο, και σε μερικές περιπτώσεις για ενόχληση κατοικιών που είναι σε κοντινή απόσταση. Η αρχαιολογική υπηρεσία σε μία ή δύο περιπτώσεις στην Κρήτη έχει προβάλει "βέτο" σε εγκατάσταση κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους (Φαλάσσαρνα). Το θέμα του τοπίου, πάντως, σηκώνει πολύ συζήτηση και είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενικό, ή έχει να κάνει με αμφιλεγόμενα στερεότυπα (του πώς αντιλαμβανόμαστε το "ωραίο" τοπίο). Σίγουρα μεγάλο ρόλο παίζει η κλίμακα της τεχνητής εγκατάστασης μέσα στο συνολικό τοπίο. Είναι η σχέση κάποιων μεγεθών, όπως τα βλέπει κανείς.

Είναι οι (πραγματικά τεράστιες) ανεμογεννήτριες στο Πέτρας Σελί στο Σέλινο αντιαισθητικές; Δεν είναι εύκολο να απαντήσει κανείς. Και με ποια λογική ανοίγει αυτή η συζήτηση, όταν οι τεράστιοι πυλώνες μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης της ΔΕΗ διασχίζουν όλη την Ελλάδα;

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως σχετικά με τις 20 τουλάχιστον περιπτώσεις των αιολικών πάρκων της Κρήτης, σχεδόν καμμία διαμαρτυρία δεν ακούστηκε.

Είναι αλήθεια πως, επειδή τώρα πιά δίνονται (και πολύ σωστά) κίνητρα σε επιχειρήσεις για εγκατάσταση μονάδων ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών, ηλιοθερμικών σταθμών κ.α., έχουν μπεί στο παιχνίδι μεγάλες εταιρείες, που αποσκοπούν στο κέρδος από την πώληση του ρεύματος στο εθνικό δίκτυο και επιδιώκουν το γιγαντισμό των μονάδων (και συχνά η τοπική κοινωνία δεν βλέπει κάποιο χειροπιαστό όφελος από τη δημιουργία αυτών των μονάδων). Αυτό πραγματικά μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα.

Θα ήταν καλύτερο να δραστηριοποιούνταν περισσότερο στον τομέα αυτόν δήμοι και τοπικές περιβαλλοντικές/αναπτυξιακές εταιρείες, που μπορούν να λειτουργήσουν με ευρύτερα κοινωνικά κριτήρια. Θα ήταν επίσης καλό να δίνονται και στα νοικοκυριά κίνητρα για τη χρήση ήπιων/ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως δίνονται σε επιχειρήσεις. Κάτι τέτοιο θα άλλαζε δραματικά την κατάσταση μέσα σε λίγα χρόνια.

Με το κείμενο αυτό θελήσαμε να δώσουμε ένα αρχικό στίγμα της άποψής μας για την πιο σωστή εφαρμογή των εναλλακτικών πηγών ενέργειας στη χώρα μας. Με βάση τις θέσεις αυτές θα κρίνουμε, με μεγάλη προσοχή και εξετάζοντας το συγκεκριμένο σχέδιο, κάθε προτεινόμενη μονάδα παραγωγής στην Κρήτη, όπως αυτή που προωθείται σε έκταση της Μονής Γουβερνέτου στο Ακρωτήρι. Ειδικά στην περίπτωση του Ακρωτηρίου, πάντως, χρειάζεται να αποφευχθούν τα μεγάλα μεγέθη, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με τεχνολογία που δεν έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα παρα μόνο πειραματικά σε μικρή κλίμακα (Ηλιοθερμικός σταθμός*)- και με δεδομένο το γεγονός πως το Ακρωτήρι είναι μια μικρή περιοχή βεβαρυμένη με πολλές δραστηριότητες.

* Τα ηλιοθερμικά συστήματα δεν έχουν σχέση με τα φωτοβολταϊκά, (που μετατρέπουν κατ' ευθείαν ένα μέρος της φωτεινής ενέργειας σε ηλεκτρικό ρεύμα). Τα ηλιοθερμικά λειτουργούν με κάτοπτρα που αντανακλούν και συγκεντρώνουν το ηλιακό φώς σε ένα σημείο, όπου θερμαίνεται νερό (είτε ένα ειδικό υλικό, το οποίο με τη σειρά του θερμαίνει νερό και το κάνει ατμό, που δίνει κίνηση σε ατμοστρόβιλο που με τη σειρά του κινεί ηλεκτρογεννήτρια η οποία παράγει ρεύμα).

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ
Τ.Θ. 215 - ΧΑΝΙΑ 73100 - ΤΗΛ.- FAX.: 2821020075
E-mail:
ecohania@otenet.gr, web site: www. ecocrete.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τρίτη, 24 Ιούνιος 2008 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 123 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54655361
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.