ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Κυριακή 28 Μάι 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΤΟ ΑΛΑΛΟΥΜ ΤΟΥ ΟΜΑΛΟΥ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων - Ομαλός - Σαμαριά
Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων , Πέμπτη, 19 Ιούνιος 2008


Το πασίγνωστο και πολυτραγουδισμένο οροπέδιο του Ομαλού Χανίων είναι καθιερωμένος τόπος εκδρομής αλλά και πέρασμα προς διάφορους άλλους ορειβατικούς – πεζοπορικούς προορισμούς (Καταφύγιο Καλλέργη, πέρασμα φαραγγιού Σαμαριάς από το Ξυλόσκαλο, πορεία προς Κουστογέρακο από τον Σελινιώτικο Γύρο κ.ά.). Είναι φανερό πως μια «ανάπτυξη» –με την καλή έννοια- της ευρύτερης περιοχής, οπωσδήποτε θα βασίζεται κατά μεγάλο μέρος στον τουρισμό.

Σε ποιόν τουρισμό όμως; Στον μαζικό που δημιουργεί τεράστια περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα και δημιουργεί οικιστικά εκτρώματα; Ή στον ήπιο περιηγητικό-φυσιολατρικό τουρισμό, που μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά και αλληλοϋποστηρικτικά με την τοπική γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή χωρίς να διαλύσει τον κοινωνικό ιστό και τον τοπικό πολιτισμό;

Η ερώτηση δεν είναι ρητορική, είναι ουσιαστική, και είναι σημαντικό να απαντήσουν σ΄αυτήν και η τοπική αυτοδιοίκηση, και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το ΥΠΕΧΩΔΕ και όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στα έργα και τις διάφορες δραστηριότητες της περιοχής.

Είναι ουσιαστική, γιατί, όποιος αποδέχεται την ήπια και «αειφορική» εκδοχή της ανάπτυξης (όπως εμείς), πρέπει να πάρει μέτρα για την ουσιαστική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής (βλάστηση, πανίδα, υδρογεωλογία, οικολογική λειτουργία, τοπίο). Αυτή τη στιγμή, όμως, παρατηρούμε στην περιοχή έργα και δραστηριότητες που είτε αντιφάσκουν μεταξύ τους είτε μονόπλευρα και ανεξέλεγκτα οδηγούν σταδιακά σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος χωρίς δυνατότητα επανόρθωσης. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε:

• Στην ανεξέλεγκτη, χωρίς σχέδιο και συχνά παράνομη οικοδόμηση ξενοδοχείων, ταβερνών κ.α. οικημάτων, με τρόπο που δημιουργεί αλλοίωση του τοπίου και αισθητική υποβάθμιση (οπως εκθέσαμε σε παλαιότερη ανακοίνωσή μας).

• Στην εκτεταμένη υπερβόσκηση που γίνεται στην περιοχή, που υποβαθμίζει σοβαρά τη βλάστηση και απαιτεί τη λήψη μέτρων, μια και με την αύξηση της θερμοκρασίας που παρατηρείται χρόνον με το χρόνο η κατάσταση θα χειροτερέψει.

• Στην επικείμενη κατασκευή από τον Ο.Α.ΔΥ.Κ. λιμνοδεξαμενής για άρδευση έκτασης 292 στρεμμάτων στο οροπέδιο (προς την πλευρά του Σελινιώτικου Γύρου), δηλαδή πολύ μεγάλης σε μέγεθος σε σχέση με τη συνολική επιφάνεια του οροπεδίου (που είναι περίπου 6.000 στρέμματα). Κανείς δεν θα είχε αντίρρηση γενικά για μια λογικού μεγέθους λιμνοδεξαμενή στην περιοχή, που θα μπορούσε να βοηθήσει την τοπική αγροτική οικονομία και την πυρασφάλεια του Εθνικού Δρυμου.

Ωστόσο, κρίνουμε πως το συγκεκριμένο μέγεθος:

α) Θα οδηγήσει, σε συνδυασμό με την κατασκευή δεξαμενής 500 κ.μ., σε σοβαρή αλλοίωση του τοπίου (όπως βλέπουμε το οροπέδιο από ψηλά).

β) Δεν δικαιολογείται σε καμμία περίπτωση η ανάγκη για συγκέντρωση 750.000 κυβικών μέτρων νερού, ποσότητα πολύ μεγαλύτερη από τις απαιτήσεις των λίγων καλλιεργειών τις περιοχής, όπως παραδέχονται και οι συγγραφείς της σχετικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Τελικά, γίνεται ένα τόσο μεγάλο έργο μόνο και μόνο για να εκταμιευτούν κάμποσα εκατομμύρια Ευρώ από την Ε.Ε.; Η μήπως γίνεται για να δρομολογηθεί στο οροπέδιο μια αλαλούμ τουριστική «ανάπτυξη» με πλήθος ξενοδοχείων με πισίνες και γκαζόν, όπως διαφαίνεται από το κείμενο της παραπάνω ΜΠΕ; Δεν μπορεί να γίνει μικρότερο το έργο;


ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ
Τ.Θ. 215 - ΧΑΝΙΑ 73100 - ΤΗΛ.- FAX.: 2821020075
E-mail: ecohania@otenet.gr, web site: www. ecocrete.gr


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 187 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58155388
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.