ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολογική Ομάδα Σητείας Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Aπ' τον Περιβαλλοντικό Tρόμο στην Περιβαλλοντική Hγεμον Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Ομάδα Σητείας - Λασίθι στην Πλώρη, Νομαρχιακή Κίνηση
Αντώνης Ανηψητάκης , Τρίτη, 17 Ιούνιος 2008

του Αντώνη Ανηψητάκη

Ο κίνδυνος απ' την κλιματική αλλαγή είναι υπαρκτός. Τίποτα δεν μένει ίδιο, κανείς μας δεν δικαιούται να μένει στα ίδια. Δεν αρκεί να ρίχνουμε ευθύνες στους άλλους, δεν είμαστε δικαστές, είμαστε φορείς του προβλήματος. Το καίριο ζήτημα είναι αν μπορούμε να γίνουμε φορείς της λύσης. Ο καθένας μας και όλοι μαζί.

Δεν πιστεύω όμως στα "πρέπει". Με ατέλειωτα "πρέπει" φτάσαμε ως εδώ. "Πρέπει" στο σπίτι, στο σχολείο, στην εκκλησιά, στο κόμμα, στην ΤV. Τα "Πρέπει" συχνά τα σπέρνουν στον κήπο του φόβου. Δεν υποτιμώ την αλήθεια των σεναρίων καταστροφής. Όμως απ' το συνταγολόγιο των "πρέπει", προτιμώ τη θετική δράση, που γεννά η συνείδηση. Κι απ' την καλλιέργεια του φόβου που μας σπρώχνει πιο βαθιά στον καναπέ, αναζητώ την ανάταση που μπορεί να γεννήσει η συντροφικότητα, η τέχνη, η ανθρωπιά.

Προτιμώ απ' τους λίγους ήρωες που θυσιάζονται, τους απλούς ανθρώπους που βρίσκουν τρόπους να χαίρονται τη ζωή και έχουν λόγους να προστατεύσουν την ποιότητά της με καθημερινές, απλές, αντιηρωικές πράξεις. Θέλω να πω πως αν είναι να γιατρέψουμε το περιβάλλον, να του αποκαταστήσουμε τις χαμένες μυρωδιές, να το βοηθήσουμε να μας προσφέρει ξανά χυμούς αυτό δεν πιστεύω πως θα το κάνουν κάποιοι άλλοι, λίγοι ήρωες, με ένα ευαγγέλιο, ένα κόκκινο ή ένα πράσινο βιβλιαράκι στο ένα χέρι κι ένα μαχαίρι στο άλλο. Θα υπάρχει κι άλλος τρόπος να σωθεί ο πλανήτης. Ας τον ψάξουμε, με λογισμό, όνειρο, ποίηση. Με την πειθώ, όχι με τον τρόμο. Αθροίζοντας δυνάμεις, εμπνεόμενοι περισσότερο απ' του πολύτροπου Οδυσσέα το μυαλό παρά απ' του ηρωικού Αχιλλέα το θυμό.

Ας κάνω ένα παιχνίδι με το χρόνο. Ένα rewind, μια ανάποδη κίνηση που θα με φέρει 10-30-50 χρόνια πίσω. Συνεργεία αποδομούν το ρυπογόνο εργοστάσιο της ΔΕΗ στον Αθερινόλακκο, οι αθερίνες ξαναμαζεύονται στο κολπάκι, χτίστες αποικοδομούν σπίτια και αποσύρονται στα ορεινά, αγρότες αποσυναρμολογούν θερμοκήπια και παλεύουν με τη γη όπως πάλευαν αιώνες, εκατομμύρια φυτοφάρμακα ξεθάβονται, εκατοντάδες λευκά είδη, ψυγεία, κουζίνες σκαρφαλώνουν τις πλαγιές και οι ανεξέλεγκτες χωματερές αποκτούν την παλιά τους ομορφιά. Αρχαιοκάπηλοι ξαναθάβουν στη γη θησαυρούς. Έτσι βλέπουμε το Μακρυγιαλό, όπως ήταν παλιά. Με ένα καθαρό περιβάλλον, αλλά με ανθρώπους πιο φτωχούς, πιο κουρασμένους, αλλ' ίσως λιγότερο αγχωμένους.

Ας κάνω τώρα την ανάποδη κίνηση, ας πάω 10-20-30 χρόνια μπροστά. Ο Μακρυγιαλός είναι ένας οργανωμένος οικισμός, με σχέδιο πόλης, βιολογικό καθαρισμό, πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους κι ένα Νότιο Όδικό ¶ξονα που δεν ενοχλεί. Το ΣΧΟΟΑΠ εφαρμόζεται με καθορισμένες ζώνες για τα θερμοκήπια και για τον τουρισμό. Η βιολογική καλλιέργεια ανθεί, το ίδιο ο οικοτουρισμός και ο αγροτουρισμός. Η τοπική εταιρεία Αποκατάστασης, όχι ανάπτυξης παρακαλώ, έχει εκπονήσει πρότυπο πρόγραμμα ανακαίνισης των ορεινών οικισμών, αξιοποιεί τις δυνατότητες τηλεργασίας και προσελκύει ξένους απ' όλο τον κόσμο που επιλέγουν την περιοχή για μόνιμη κατοικία. Η παραλιακή ζώνη έχει συναινετικά αποκατασταθεί. Η ανακύκλωση λειτουργεί, οι ποικίλες πληγές στο τοπίο έχουν κλείσει. Η λογική της εξοικονόμησης και ορθολογικής διαχείρισης των πόρων έχει περάσει σ' όλες τις ηλικίες. Στον Αθερινόλακκο δεν καίει πια μαζούτ, λειτουργεί εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών και μουσείο ενέργειας, ενώ απέναντι στο Κουφονήσι, όπου το μεγάλο αρχαίο θέατρο οργανώνεται κάθε χρόνο μεσογειακό φεστιβάλ θεάτρου νέων. Οι αρχαιότητες έχουν αναδειχθεί σ' όλη την περιοχή. Οι κάτοικοι απολαμβάνουν μια καλή ποιότητα ζωής, ένα ικανοποιητικό εισόδημα και είναι περήφανοι που είναι μακρυγιαλιώτες και κρητικοί.

Σχολιάζω τις δυο εικόνες: Πόσο στραβά αρμενίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες. Πόση δουλειά μας περιμένει τις επόμενες.

"Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν μπορούν να λυθούν αν μείνουμε στο ίδιο επίπεδο σκέψης που είχαμε όταν τα δημιουργήσαμε" μας συμβουλεύει ο Αϊνστάιν.

Τον προσέχω και διατυπώνω τρεις σκέψεις γύρω από τρεις λέξεις: Συμβιβασμός, νομιμότητα, ηγεμονία.

1. Να αποκτήσουμε ορίζοντα λύσεων μέσα από μια κουλτούρα διαλόγου, συνεννόησης, συμβιβασμού.
Το έξοχο οικολογικό σύνθημα σκέψου πλανητικά, δράσε τοπικά επιβάλει δραστική αλλαγή οριζόντων στην πολιτική μας σκέψη. Οι πολιτικές δυνάμεις, τα πολιτικά πρόσωπα οφείλουν να μετατοπίσουν τον ορίζοντα των στόχων τους, από τη διεκδίκηση ποσοστών στην αναζήτηση λύσεων. Ο πλανήτης δεν είναι πια αυτό το στέρεο ρίγκ πάνω στο οποίο μέχρι τώρα συνηθίζαμε να εκδηλώνουμε τους ανταγωνισμούς μας Είμαστε όλοι πάνω σ' ένα κλαδί έτοιμο να σπάσει, σε μια βάρκα που παραπαίει. Η πολιτική σήμερα απαιτεί έξυπνους τρόπους να διαχειριζόμαστε τις διαφορές μας προστατεύοντας παράλληλα το μείζον, το κλαδί μας, την κοινή μας βάρκα.
Τα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν γνωρίζουν μαντρότοιχους ιδιοκτησιών, όρια δήμων και νομών, σύνορα κρατών. Ο τοπικισμός, ο εθνικισμός, οι λογής λαϊκισμοί και οι εξυπνακίστικες ατάκες που διχάζουν, είναι συμπεριφορές απολύτως άγονες. Απαιτείται διάλογος, συμβιβασμοί, συμφωνίες, κοινή δράση, έλεγχος, αξιολόγηση και ξανά ο κύκλος, απαιτείται μια νέα πολιτική κουλτούρα συνεργασιών για την οποία όμως ελάχιστα ξέρουμε, αφού επί χρόνια θητεύουμε στη λογική των αυτοδυναμιών, της αλαζονείας και των διασταυρούμενων καταγγελιών. Μόνος του όμως κανείς δεν μπορεί αλλά και κανείς δεν περισσεύει. Κι όσο κι αν ο διάλογος είναι εύηχη λέξη και όλοι την αποδέχονται το φυσιολογικό τέκνο του διαλόγου, το συμβιβασμό, κανείς δεν τον θέλει. Κι όμως χωρίς συμβιβασμούς, προγραμματικές συμφωνίες σε επίπεδο δήμων, νομού, περιφέρειας, με ασυντόνιστες επιμέρους δράσεις κανένα πρόβλημα, καμιά λύση δεν θα ‘ρθει, κι αν θα ‘ρθει δεν θα 'ναι η καλύτερη. Σκέφτομαι την ενέργεια, το νερό, τα σχέδια πόλης, τα σκουπίδια, το βιολογικό, τις πυρκαγιές, τη διαχείριση του νερού, τα πάντα.

2. Η νομιμότητα ιδιαίτερα για την Ελλάδα σήμερα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Προέχει να νομιμοποιήσουμε την Ελλάδα. Υπάρχουν δυο Ελλάδες. Μια στα χαρτιά και μια εντελώς διαφορετική, της πράξης. Συνήθως συντάσσουμε δυο μελέτες, μια για τις υπηρεσίες που πιθανόν να ελεγχθεί και μια για την πράξη που κατά κανόνα δεν θα ελεγχθεί. Κι αν διαπιστωθεί παράβαση την "τακτοποιούμε" με νομιμοποιήσεις, στραβά μάτια και καθολική σχεδόν ανοχή στα περιβαλλοντικά εγκλήματα. Αυτό που παλιά ονομάζαμε ρουφιανιά, κάρφωμα είναι σήμερα γενναία πολιτική πράξη. Οι ψεύτικες υπεύθυνες δηλώσεις παράγονται μαζικά, ως ανέξοδα συγχωροχάρτια. Αν όμως τις εξέταζε κάποιος σοβαρά όλη η Ελλάδα θα ‘ πρεπε να' ναι μια τεράστια φυλακή για να μας χωρέσει. Όσο αργούμε να καταργήσουμε αυτό το διχασμό, ανάμεσα στην Ελλάδα των νόμων και την Ελλάδα της πράξης, τόσο δυσκολότερα θα τον υπερβούμε στο μέλλον, τόσο θα επιβαρύνουμε τα παιδιά μας με το ξεβρόμισμα των δικών μας πράξεων. Το κόστος αυτής της σχιζοειδούς νεοελληνικής πραγματικότητας είναι τεράστιο: ηθικό, περιβαλλοντικό, οικονομικό.
Η νομιμότητα για μια ορισμένη πολιτική παράδοση θεωρείται κομφορμισμός, συντηρητισμός. Διαφωνώ. Τα συντάγματα και οι νόμοι, ιστορικά συμμάζεψαν την αυθαιρεσία βασιλιάδων και κατεχόντων και προήλθαν από τα κάτω. Απ' την γενικευμένη ανομία και αυθαιρεσία διαιωνίζονται και οξύνονται οι κοινωνικές διαφορές. Ο λαός έχει συμφέρον να επιβάλει την εφαρμογή των νόμων και το σεβασμό τους και να διεκδικεί δημοκρατικά την βελτίωσή τους. Έχω στο νου μου μια φράση του Ηλία Ηλιού, στους πολιτικούς τους αντιπάλους "θα σας ρέψουμε στη νομιμότητα". Την θεωρώ εξαιρετικά επίκαιρη. Nα είμαστε πείσμονες, μαχητικοί, αλλά και σταθερά προσανατολισμένοι σε μεθόδους μη βίας. Μη βία. Μου φέρνει στο νου ένα στίχο των dοors, "they have the guns but we have the numbers" . Κι αν έπρεπε να διαλέξω έναν ηγέτη εξομολογούμαι πως θα προτιμούσα τον τρόπο του Γκάντι απ' τον τρόπο του Τσε.

3. Απ' τη διαμαρτυρία να περάσουμε στην πρόταση κι απ' την αντίσταση να επιδιώξουμε την ηγεμονία. Αναφέρομαι στο οικολογικό κίνημα, στην πολιτική οικολογία. Να αντιμετωπίζουμε τις επιμέρους διαφορές ως πλούτο και δύναμη και να επιδιώκουμε να τις συνθέτουμε. Ας μείνουμε μακριά από μια παράδοση που αναζητά εσωτερικούς εχθρούς. Με ανοιχτό μυαλό να αναζητούμε την πλειοψηφία, τουτέστιν συμμάχους και να δημιουργούμε σχέσεις αλληλοσεβασμού. Με όσα έχουν συμβεί σ' ανατολή και δύση κανείς δεν δικαιούται να παριστάνει κάτι περισσότερο από έναν ισότιμο συνομιλητή.

Να μπαίνουμε στο πολιτικό παιχνίδι συνδυάζοντας την κινηματική και την κυβερνητική κουλτούρα. Ας ξεφύγουμε απ' την περίεργη λογική που βλέπει την καρέκλα της εξουσίας ως ματαιόδοξο τρόπαιο, που οφείλουμε να αποφύγουμε για να μην μολυνθούμε. Λένε ότι η εξουσία συχνά διαφθείρει. Τότε όμως η πραγματική πρόκληση δεν είναι η καλογερίστικη αποχή, αλλά το να αντισταθούμε στους πειρασμούς της και να την χρησιμοποιήσουμε ως χρήσιμο πολιτικό εργαλείο. Οφείλουμε να διεκδικούμε τις καρέκλες, να τις κατακτάμε δημοκρατικά και τις ζεσταίνουμε, να τις καίμε, αν θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Διαφορετικά η εμμονή αποκλειστικά στην κινηματική δράση, έχει περιορισμένα αποτελέσματα.

Να φέρω ένα παράδειγμα. Την υπόθεση της περιβόητης επένδυσης στον Κάβο Σίδερο, που έχω λόγους να αισιοδοξώ ότι μπορεί να εξελιχθεί καλύτερα από τον Αθερινόλακκο, παρότι πιο δύσκολη από μερικές πλευρές. Τον Αθερινόλακκο η τοπική κοινωνία τον θεωρούσε κακό έργο ενώ την τουριστική επένδυση στο Κάβο Σίδερο καλό. Καταφέραμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς χρησιμοποιώντας το διάλογο στο έπακρο, και προς τα μέσα και προς τα έξω, επιμένοντας να διευρύνουμε τις συμμαχίες μας. Δεν ήταν εύκολος δρόμος. Οργανώσαμε εκδηλώσεις διαλόγου, διατυπώσαμε εναλλακτικές προτάσεις, επιχειρήματα, ενστάσεις σε κάθε ευκαιρία, σε συνεδριάσεις οργάνων και με πληθώρα δημοσιευμάτων. Στην αρχή λίγοι, οι τοπικές οικολογικές οργανώσεις, της Σητείας, της Ιεράπετρας, της Κρήτης, στην πορεία συναντηθήκαμε με πολλούς. Στήθηκε ένα δίκτυο ευαίσθητων ανθρώπων, ειδικών επιστημόνων, για να αντικρούσει τη πολυδιαφημισμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των ¶γγλων. Μετά προστέθηκαν και άλλοι που δεν ήταν πάντα οικολόγοι. Ανάμεσά τους αυτοί που φοβόντουσαν ένα νέο ΣΟΕ στην περιοχή, το αποτυχημένο εγχείρημα Τροχανά, αυτοί που πείσθηκαν από τα στοιχεία της μελέτης Κοντεμενιώτη που ξετίναξε τη σύμβαση και κανείς δεν την αντέκρουσε. Απευθυνθήκαμε παντού, απ' τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς ως τον Πατριάρχη. Αντιμετωπίσαμε ύβρεις, διαβολές, απειλές. Αποδείχτηκαν μπούμεραγκ. Αποκτήσαμε κι άλλους συμμάχους, αυτούς που δεν άντεχαν μια τέτοια αντιδημοκρατική συμπεριφορά. Σήμερα βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα έχουν καταθέσει ερωτήσεις κατά της επένδυσης. Αυτές τις μέρες δημοσιοποιήθηκε και η θετική για μας απάντηση του επιτρόπου Δήμα στον ευρωβουλευτή Παπαδημούλη. Επιστήμονες πρώτης γραμμής, όπως η Τζένιφερ Μούντι και ο Όλιβερ Ράχμαν μπήκαν μπροστά σε μια διεθνή καμπάνια κατά του έργου που έχει συγκεντρώσει στο διαδίκτυο πάνω από 8000 υπογραφές με εκατοντάδες σχόλια, εξαιρετικά εύγλωττα. Το θέμα προβλήθηκε σε μερικά από τα πιο έγκυρα έντυπα του κόσμου, αλλά και της χώρας μας. Επιμείναμε και στη νομιμότητα. Προσφύγαμε στο ΣτΕ. Αξιοποιούμε τη κοινοτική νομοθεσία για την περιοχή natura, την Ελληνική νομοθεσία και το θεσμοθετημένο χωροταξικό Κρήτης που αποκλείει τέτοια έργα. Και όσοι επιχείρησαν με νομικίστικες ακροβασίες να το υποστηρίξουν δέχτηκαν ισχυρότατο ράπισμα με την παραίτηση του νομαρχιακού Συμβούλου και πρώην δημάρχου Ιτάνου Περάκη. Σ' αυτή την πορεία βοηθήσαμε κι εμείς με τις λίγες καρέκλες μας στα δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια. Ιδιαίτερα στο Παλαίκαστρο η δουλειά του Μανόλη Τσαντάκη ήταν εξαιρετική. Το δημοτικό Συμβούλιο Ιτάνου έχει πλέον ταχθεί κατά των γκολφ και συστήνει σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση Friends of Nature τοπικές επιτροπές βιώσιμης ανάπτυξης.

Όμως παρόλα αυτά, είμαστε ακόμα μακρυά από τον στόχο της ηγεμονίας. Είμαστε ακόμα στον αστερισμό του ΟΧΙ. Χρειάζεται ως οικολογικό κίνημα να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα. Να πούμε τη θετική μας πρόταση για τον τουρισμό και να την περάσουμε στην κοινωνία. Να διατυπώσουμε τα δικά μας αστέρια για το τουρισμό που ταιριάζουν στον τόπο μας. Στα "όχι" μας να ζευγαρώσουμε τα "ναι" μας. Ενδεικτικά: Όχι στα γκολφ , ναι στις μονάδες που αναδεικνύουν αρχαιολογικούς τόπους, φυσιολατρικές διαδρομές. Όχι στις all inclusive μονάδες, ναι σ' αυτές που τονώνουν την βιολογική γεωργία της περιοχής με την εξασφαλισμένη αγορά ποιοτικών προϊόντων. Όχι στον ενεργοβόρο κλιματισμό ναι στα "έξυπνα" κτίρια που αξιοποιούν ΑΠΕ, γεωθερμία, βιοκλιματική αρχιτεκτονική. Όχι στην ανεξέλεγκτη διασπορά μονάδων στις ακτές, ναι στην αξιοποίηση του εγκαταλελειμμένου οικιστικού κεφαλαίου των χωριών μας.

Όχι λοιπόν στον τρόμο, όχι στο "όχι", όχι στους οικολόγους ήρωες που θυσιάζονται, ναι στην μαζική, συνειδητή, απλή, καθημερινή, συντονισμένη, αντιηρωική δράση με ορίζοντα την πολιτική ηγεμονία και τις εφικτές αλλαγές από σήμερα.

Παραθέτω ένα απόσπασμα απ' το μυθιστόρημα "42ος Παράλληλος" του Τζον Ντος Πάσος. Μιλάει σε αμερικανούς εργάτες, αρχές του 20ου αιώνα ο αναρχοσυνδικαλιστής ηγέτης τους Τζην Ντεμπς.
"Δεν είμαι εργατοπατέρας. Δεν θέλω να ακολουθήσετε εμένα, ούτε κανέναν άλλο. Αν γυρεύετε κάποιον Μωυσή για να σας βγάλει από την έρημο του καπιταλισμού, θα μείνετε στον ίδιο παρονομαστή. Δε θα σας πήγαινα σ' αυτή τη γη της επαγγελίας, έστω κι αν ήταν στο χέρι μου, γιατί αν μπορούσα εγώ να σας οδηγήσω εκεί, κάποιος άλλος θα σας ξανάπαιρνε από κει."

Αντώνης Ανηψητάκης

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 51 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54567534
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.