ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Κυριακή 02 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΧΑΝΙΩΝ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Ενεργειακό ζήτημα - Κλιματική κρίση
Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων , Δευτέρα, 16 Ιούνιος 2008

Με αφορμή τα σχέδια για τη δημιουργία ηλιοθερμικού σταθμού 50 MW σε έκταση 2.000 στρεμμάτων της Μονής Γουβερνέτου στο Ακρωτήρι Χανίων, οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων έχουν να επισημάνουν τα παρακάτω:

1. Είμαστε υπέρ των ήπιων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η ηλιακή και η ηλιοθερμική, που μαζί με την αιολική ενέργεια, τα μικρά υδροηλεκτρικά και την εξοικονόμηση και την αλλαγή τρόπου ζωής, παραγωγής, κατανάλωσης και οργάνωσης της κοινωνίας, μπορούν να αποτελέσουν την εναλλακτική λύση απέναντι στο σημερινό ρυπογόνο αδιέξοδο της κοινωνίας του πετρελαίου, ενάντια σε "λύσεις" όπως η πυρηνική ενέργεια που εξετάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, που δημιουργούν περισσότερα προβλήματα και κινδύνους (να μην ξεχνάμε το Τσέρνομπιλ και τα πυρηνικά απόβλητα).

2. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα των ήπιων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι η δυνατότητα που δίνουν για αποκέντρωση και παραγωγή σε τοπικό επίπεδο (σπιτιού, δήμου ή κοινότητας), προωθώντας έτσι στην πράξη μορφές άμεσης δημοκρατίας και απεξάρτηση από κέντρα εξουσίας (ενεργειακή δημοκρατία). Γι' αυτό είναι σημαντικό το μέγεθος των σταθμών παραγωγής ενέργειας από ήπιες και ανανεώσιμες μορφές να είναι μικρό και οι σταθμοί αυτοί να είναι τοπικά ελεγχόμενοι, να προσφέρουν δηλαδή τα οφέλη τους άμεσα στην τοπική κοινωνία.

3. Η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από ήπιες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό είναι κάτι που γίνεται πλέον ολοένα και πιο επίκαιρο και αναγκαίο, με τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη, με τους πολέμους και την πολιτική εξάρτηση που το συνοδεύουν, με τη ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας και τις διακοπές ρεύματος που αναμένονται το καλοκαίρι.

4. Ακόμη περιμένουμε από την τοπική πολιτική ηγεσία να διεκδικήσει και την κυβέρνηση να ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα κλεισίματος των πετρελαϊκών σταθμών όπως η Ξυλοκαμάρα στα Χανιά (ισχύος περίπου 350 MW, ενώ τα Χανιά καταναλώνουν περί τα 150 MW), που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή, επιτείνουν την εξάρτηση της Κρήτης και της χώρας συνολικά από εισαγόμενα καύσιμα, προκαλούν ατμοσφαιρική ρύπανση που με τη μορφή νέφους (μαζί με τα καυσαέρια των ΙΧ) είναι πλέον ορατή στον ουρανό των Χανίων με συνέπειες για την υγεία των κατοίκων των Χανίων.

5. Θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν να γίνονται ανεξάρτητες μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα Χανιά, να ανακοινώνονται τα αποτελέσματά τους και να λαμβάνονται έκτακτα μέτρα σε περιπτώσεις υπέρβασης των ορίων, μέχρι να απομακρυνθεί ο σταθμός της ΔΕΗ.

6. Η κυβέρνηση θα πρέπει επειγόντως να προωθήσει τις εφαρμογές ήπιων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε επίπεδο οικιακής κατανάλωσης, να δώσει δηλαδή επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές για να υπάρχει ενεργειακή αυτονομία σε επίπεδο κατοικίας με φωτοβολταϊκά στη στέγη (ηλιακές στέγες) κλπ. Στη Γερμανία υπάρχουν χιλιάδες ηλιακές στέγες μετά από πρόταση των Πράσινων που εφαρμόστηκε, στην Ελλάδα με τόση ηλιοφάνεια, είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα, αντί να προωθεί τέτοια προγράμματα και την ανάπτυξη ενός κλάδου παραγωγής φωτοβολταϊκών στο πλάι της βιομηχανίας παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων, η οποία είναι από τις ελάχιστες εξαγωγικές βιομηχανίες της χώρας μας. Για την καθυστέρηση προώθησης των ήπιων μορφών ενέργειας στη χώρα μας υπάρχουν ευθύνες στο σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τόσο εκείνων που κυβέρνησαν ή κυβερνούν όσο και της αντιπολίτευσης, της Αριστεράς μη εξαιρουμένης.

7. Για κάθε συγκεκριμένη πρόταση δημιουργίας σταθμού παραγωγής ενέργειας από ήπιες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να εξετάζεται το σύνολο των στοιχείων της πρότασης, η σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, πριν την οριστική αποδοχή ή απόρριψή της. Το κριτήριο της "αισθητικής" είναι καθαρά υποκειμενικό (εμείς προτιμάμε να βλέπουμε ανεμογεννήτριες και ηλιακούς σταθμούς αντί για το νέφος της Ξυλοκαμάρας που επιβαρύνει και την υγεία μας), όμως σημαντικό είναι ο όποιος σταθμός παραγωγής από ήπιες μορφές ενέργειας να μην ξεπερνά τη φέρουσα ικανότητα ενός τόπου.

Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
ecogreen@otenet.grwww.ecogreens.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
ecogreenscrete@gmail.comhttp://ecogreens-crete.blogspot.com

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 11 Δεκέμβριος 2010 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 49 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55186280
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.