ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. Κυριακή 07 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Νομός Χανίων
Φώτης Ποντικάκης , Παρασκευή, 13 Ιούνιος 2008

Μετά την περσινή πτώση (πέρσι ήταν 26 προγράμματα έναντι 35 πρόπερσι), η οποία οφειλόταν στην εισαγωγή των νέων βιβλίων, τη μεγάλη απεργία των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την έλλειψη κονδυλίων, φέτος, είχαμε διπλασιασμό των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Νομό μας. Συγκεκριμένα, φέτος είχαμε 53 προγράμματα στα Δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του νομού Χανίων έναντι των 26 που είχαμε πέρσι, 1028 μαθητές (637 πέρσι) και 79 (42 πέρσι) εκπαιδευτικοί.

Πολλά σχολεία ασχολήθηκαν φέτος με το δάσος μιας και είχαμε τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού αλλά και στα πλαίσια του θεματικού έτους του Δάσους που κήρυξε ο ΟΗΕ στα πλαίσια της δεκαετίας της Εκπαίδευσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. ¶λλα σχολεία ασχολήθηκαν με το νερό, τον ήλιο και την ηλιακή ενέργεια, τις ήπιες μορφές ενέργειας, την ελιά και το λάδι. τη θάλασσα, τα απορρίμματα και την ανακύκλωση, το ποδήλατο, τα φυτά και τα ζώα του τόπου μας, το γυαλί και την πέτρα, την προστασία του περιβάλλοντος.

Η μεγάλη αυτή αύξηση των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης φέτος οφείλεται:
• Στην αυξημένη συνειδητοποίηση της περιβαλλοντικής κρίσης μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού και μετά τη συνειδητοποίηση της κλιματικής αλλαγής, Οι εκπαιδευτικοί ως ευαίσθητοι δέκτες των μηνυμάτων της εποχής μας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των καιρών.
• Στην άψογη συνεργασία που είχαμε με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Βάμου αλλά και τα άλλα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Κρήτης (Ανωγείων, Νεάπολης, Αρχανών και Ιεράπετρας), που στηρίζουν με προγράμματα Επιμόρφωσης τους εκπαιδευτικούς και δέχονται επισκέψεις σχολείων στους χώρους τους για την υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
• Στην επίσης άψογη συνεργασία που υπήρξε με τους νέους σχολικούς συμβούλους που παρότρυναν τους συναδέλφους να αναλάβουν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων και μας έδωσαν τη δυνατότητα να ενημερώσουμε ως Υπεύθυνοι γι' αυτά σε συσκέψεις διευθυντών των σχολικών μονάδων.
• Στην υποστήριξη των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από μια σειρά φορείς όπως οικολογικές οργανώσεις (Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ποδηλάτρεις), το Ενεργειακό Κέντρο της Περιφέρειας Κρήτης, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο (ΜΑΙΧ), το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης, η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΕΔΙΣΑ), η ΔΕΥΑΧ, οι υπεύθυνοι της Αρχαιολογίας και του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης αλλά και Δήμοι όπως αυτός της Σούδας.

Δυστυχώς, η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, γι' άλλη μια χρονιά, δεν χρηματοδοτείται με ευρωπαϊκά κονδύλια, μετά τη λήξη του προγράμματος που συντόνιζε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πρόπερσι, με αποτέλεσμα τα προγράμματα αυτά να χρηματοδοτούνται μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό με ελάχιστα χρήματα (30 ευρώ για κάθε πρόγραμμα). Αντίθετα, σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση υπάρχει για την Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών μέσω των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Είναι σημαντικό να υπάρξει χρηματοδότηση που να καλύπτει τα εισιτήρια των επισκέψεων των μαθητών, την έκδοση εντύπων και την αγορά απαραίτητων υλικών, κάτι που έγινε φέτος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με το πρόγραμμα "Καλλιστώ" για την επίσκεψη μαθητών που υλοποιούν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε προστατευόμενες περιοχές όπως οι Πρέσπες. Ελπίζουμε τέτοια προγράμματα να επεκταθούν την επόμενη χρονιά και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Φώτης Ποντικάκης
Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Αγωγής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 107 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54547020
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.