ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Πέμπτη 01 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ερώτηση του Παπαδημούλη και απάντηση του Δήμα για το Κ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Περιβαλλοντικός Ιτάνου - Κάβο Σίδερο
Γ. Τ. Δημ. Παπαδημούλη , Τρίτη, 10 Ιούνιος 2008

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣE ΠΡOΣTATΕΥOMΕNH ΠΕΡΙOXH NATURA ΣTO ΚΑΒΟ ΣΙΔΕΡΟ ΛAΣΙΘΙOΥ

Kομισιόν: "Kάθε σχέδιο το οποίο είναι δυνατόν να επηρεάζει σημαντικά τον τόπο πρέπει να επιτρέπεται μόνον αφού οι εθνικές αρχές βεβαιωθούν ότι δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα του τόπου"

Απάντηση Δήμα στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Στις ελληνικές αρχές πετάει το μπαλάκι η Κομισιόν σε ό,τι αφορά τα σχέδια της κατασκευής τουριστικών οικισμών σε προστατευόμενη περιοχή Natura στη Βορειανατολική Kρήτη, υπογραμμίζοντας όμως ότι "κάθε σχέδιο το οποίο είναι δυνατόν να επηρεάζει σημαντικά τον τόπο πρέπει να εκτιμάται δεόντως, λαμβανομένων υπόψη των στόχων διατήρησης και επιτρέπεται μόνον αφού οι εθνικές αρχές βεβαιωθούν ότι δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα του τόπου", όπως προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου για θέματα Περιβάλλοντος Επιτρόπου κ. Στ. Δήμα στον Δημήτρη Παπαδημούλη.

O ευρωβουλευτής του ΣΥΝ αναφερόταν στην ερώτησή του στα σχέδια βρετανικής εταιρίας για την κατασκευή έξι τουριστικών οικισμών και ξενοδοχείων πολυτελείας, συνολικής δυναμικότητας 7.000 κλινών, τρία γήπεδα γκολφ και σταθμό αφαλάτωσης σε έκταση 26.000 στρεμμάτων του ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή» (Mονή Tοπλού), στην περιοχή Κάβο Σίδερο του Δήμου Ιτάνου, Νομού Λασιθίου, παρά τις έντονες αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων, πολιτών και τοπικών φορέων και τη σχετική προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπογράμμιζε μάλιστα ότι ανάπτυξη αυτή είναι σε αντίθεση με τον εγκεκριμένο περιφερειακό σχεδιασμό της Κρήτης, ο οποίος δεν προβλέπει τέτοιου είδους χρήσεις για τη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς και ότι η έκταση στην οποία σχεδιάζεται η επένδυση βρίσκεται μέσα σε περιοχή του Δικτύου Natura 2000 με κωδικούς GR 4320006 και GR 4320009.

Στην απάντησή του, ο Έλληνας Επίτροπος αναφέρει ότι "η Επιτροπή δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες του επενδυτικού σχεδίου που αναφέρει το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου."

Υπενθυμίζει όμως ότι "ο σχετικός τόπος Natura 2000 (τόπος κοινοτικού ενδιαφέροντος GR4320006 “Βορειοανατολικό άκρο Κρήτης: Διονυσάδες, Ελάσα και Χερσόνησος Σίδερο – ¶κρα Μαυροβούνι – Βάι – ¶κρα Πλάκα και Θαλάσσια Ζώνη”) βάσει της οδηγίας για τους οικοτόπους (ενδιαιτήματα) 92/43/ΕΟΚ [1], που περιέχει τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας GR4320009 “Βορειοανατολικό ¶κρο Κρήτης” η οποία έχει χαρακτηριστεί κατΆ εφαρμογή της οδηγίας για την πτερωτή πανίδα 79/409/ΕΟΚ [2], απολαύει του καθεστώτος προστασίας του άρθρου 6 της οδηγίας για τα ενδιαιτήματα.

Αναλύοντας την αναφορά του αυτή στην κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία, ο κ. Δήμας υπογραμμίζει:

"Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 της οδηγίας, πρέπει να αποφεύγονται η υποβάθμιση των οικοτόπων και οι ενοχλήσεις επί των ειδών, ενώ, σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 3, κάθε σχέδιο το οποίο είναι δυνατόν να επηρεάζει σημαντικά τον τόπο πρέπει να εκτιμάται δεόντως λαμβανομένων υπόψη των στόχων διατήρησης και επιτρέπεται μόνον αφού οι εθνικές αρχές βεβαιωθούν ότι δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα του τόπου.

Επιπλέον, πρέπει να εκπονείται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο πριν δοθεί η άδεια ανάπτυξης, σύμφωνα με τις διατάξεις της οδηγίας 85/337/ΕΟΚ [3]"

Καταλήγοντας, ο κος Δήμας τονίζει ότι: "εναπόκειται στις αρμόδιες ελληνικές αρχές να αποφασίσουν κατά πόσον το υπόψη τουριστικό έργο συμβιβάζεται με τις προαναφερόμενες απαιτήσεις, οι αρχές δε αυτές είναι επίσης υπεύθυνες για την υλοποίηση των πάσης φύσεως αναγκαίων μέτρων προστασίας και διατήρησης σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις".

Aναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

"H απάντηση του κ. Δήμα στέλνει ένα έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση της ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι "κάθε σχέδιο το οποίο είναι δυνατόν να επηρεάζει σημαντικά τον τόπο πρέπει να εκτιμάται δεόντως λαμβανομένων υπόψη των στόχων διατήρησης και επιτρέπεται μόνον αφού οι εθνικές αρχές βεβαιωθούν ότι δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα του τόπου".

Τί θα ισχυριστούν άραγε ο κ. Σουφλιάς και οι συναρμόδιοι Υπουργοί που ενέκριναν το συγκεκριμένο έργο; Ότι τα έξι χωριά, οι 7.000 κλίνες, τα τρία γήπεδα γκολφ, οι 730 πισίνες και οι 3.500 εργαζόμενοι που θα προστεθούν σ' ένα Δήμο 2.000 κατοίκων συνιστούν ήπια ανάπτυξη, η οποία δε θα παραβλάψει την ακεραιότητα του τόπου;

Είναι πιθανόν. Όταν στο προσωπικό λεξικό του κ. Σουφλιά η πυρηνική ενέργεια είναι συνώνυμη της "πράσινης", στο λήμμα "ήπια τουριστική ανάπτυξη" δεν αποκλείεται να αναφέρεται και η "ανάπτυξη- μαμούθ".

Kαλούμε την κυβέρνηση να προσέξει την απάντηση Δήμα, να αφουγκραστεί τη διεθνή έκκληση που εξελίσσεται με πρωτοβουλία κορυφαίων επιστημόνων μέσα από το διαδίκτυο και τις πιο έγκυρες εφημερίδες και να σταματήσει ενέργειες και επιλογές που βλάπτουν κατάφωρα το περιβάλλον και μάς δυσφημούν. Tην καλούμε επίσης να συστήσει επιτέλους βιώσιμους και αποτελεσματικούς Φορείς Διαχείρισης για όλες τις προστατευόμενες περιοχές Natura.

Αλλιώς επαφιέμεθα στη δίκαιη κρίση του ΣτΕ, όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες πολίτες και περιβαλλοντικές οργανώσεις, για να ανακοπεί αυτή η πορεία αλλά και για να διορθωθεί το λεξικό Σουφλιά!"

(09.06.2008 από το γραφείο τύπου του Δ. Παπαδημούλη)


Η ερώτηση του ερωβουλευτή και η απάντηση του κ. Δήμα:


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1824/08
υποβολή: Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)
προς την Επιτροπή

Θέμα: Τουριστική επένδυση σε προστατευόμενη περιοχή στην Aνατολική Κρήτη

Στην περιοχή Κάβο Σίδερο του Δήμου Ιτάνου, Νομού Λασιθίου, η Βρετανική εταιρία «Loyalward Ltd» σχεδιάζει την κατασκευή έξι τουριστικών οικισμών και ξενοδοχείων πολυτελείας, συνολικής δυναμικότητας 7.000 κλινών, τρία γήπεδα γκολφ και σταθμό αφαλάτωσης σε έκταση 26.000 στρεμμάτων του ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή». Οικολογικές οργανώσεις και πολίτες έχουν προσφύγει στο ΣτE για την ακύρωση της από 5.2.07 υπουργικής απόφασης έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων. Επί της ουσίας, πρόκειται για έργο ανάπτυξης παραθεριστικής κατοικίας σε μια παρθένα περιοχή, χωρίς ποτέ η ανάπτυξη αυτή να έχει ενταχθεί σε γενικότερο σχεδιασμό και μάλιστα σε αντίθεση με τον εγκεκριμένο περιφερειακό σχεδιασμό της Κρήτης (ΦΕΚ 1486 Β' 109-10-2003), ο οποίος δεν προβλέπει τέτοιου είδους χρήσεις για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Με δεδομένο ότι α) η έκταση στην οποία σχεδιάζεται η επένδυση βρίσκεται μέσα σε περιοχή του Δικτύου Natura 2000 με κωδικούς GR 4320006 και GR 4320009 (Τόπος Κοινοτικής Σημασίας της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ [1] και Ζώνη Ειδικής Προστασίας της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ [2], β) στην περιοχή υπάρχει υψηλός κίνδυνος ερημοποίησης σύμφωνα με τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για την Απερήμωση και τα προγράμματα CORINE, MEDALUS, DESERTLINKS, DESIRE, γ) στην περιοχή έχει συνταχθεί από το 1998 ειδική περιβαλλοντική μελέτη και διαχειριστικό σχέδιο που απαγορεύει την οικιστική ανάπτυξη, χωρίς να έχει έκτοτε εγκριθεί, τροποποιηθεί ή απορριφθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ, και δ) έργα μαζικής τουριστικής αστικοποίησης είναι σε πλήρη αντίθεση με τις κατευθύνσεις και τις αναγνωρισμένες ως βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών  της ΓΔ. Περιβάλλοντος της Επιτροπής, ερωτάται η Επιτροπή:

Είναι σε γνώση της ανωτέρω επένδυσης; Θεωρεί ότι παραβιάζεται η κοινοτική περιβαλλοντική πολιτική; Τί είδους μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να διαφυλάξει την περιοχή αυτή;


E-1824/08EL
Απάντηση του κ. Δήμα εξ ονόματος της Επιτροπής
(27.5.2008)

Η Επιτροπή δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες του επενδυτικού σχεδίου που αναφέρει το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου. Ο σχετικός τόπος Natura 2000 (τόπος κοινοτικού ενδιαφέροντος GR4320006 “Βορειοανατολικό άκρο Κρήτης: Διονυσάδες, Ελάσα και Χερσόνησος Σίδερο – ¶κρα Μαυροβούνι – Βάι – ¶κρα Πλάκα και Θαλάσσια Ζώνη”) βάσει της οδηγίας για τους οικοτόπους (ενδιαιτήματα) 92/43/ΕΟΚ [1], που περιέχει τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας GR4320009 “Βορειοανατολικό ¶κρο Κρήτης” η οποία έχει χαρακτηριστεί κατΆ εφαρμογή της οδηγίας για την πτερωτή πανίδα 79/409/ΕΟΚ [2], απολαύει του καθεστώτος προστασίας του άρθρου 6 της οδηγίας για τα ενδιαιτήματα. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 της οδηγίας, πρέπει να αποφεύγονται η υποβάθμιση των οικοτόπων και οι ενοχλήσεις επί των ειδών, ενώ, σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 3, κάθε σχέδιο το οποίο είναι δυνατόν να επηρεάζει σημαντικά τον τόπο πρέπει να εκτιμάται δεόντως λαμβανομένων υπόψη των στόχων διατήρησης και επιτρέπεται μόνον αφού οι εθνικές αρχές βεβαιωθούν ότι δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα του τόπου. Επιπλέον, πρέπει να εκπονείται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο πριν δοθεί η άδεια ανάπτυξης, σύμφωνα με τις διατάξεις της οδηγίας 85/337/ΕΟΚ [3].

Εναπόκειται στις αρμόδιες ελληνικές αρχές να αποφασίσουν κατά πόσον το υπόψη τουριστικό έργο συμβιβάζεται με τις προαναφερόμενες απαιτήσεις, οι αρχές δε αυτές είναι επίσης υπεύθυνες για την υλοποίηση των πάσης φύσεως αναγκαίων μέτρων προστασίας και διατήρησης σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις.


Σημειώσεις (σε όλα τα κείμενα)


[1] Οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 1992 για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, EE L 206 της 22.7.1992.

[2] Οδηγία 79/409/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 2ας Απριλίου 1979 περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών, EE L 103 της 25.4.1979.

[3] Οδηγία 85/337/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 27ης Ιουνίου 1985 για την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων δημοσίων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον, ΕΕ L 175 της 5.7.1985, όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία 97/11/ΕΚ.
ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 135 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56159175
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.