ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 09 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Γκρεμίζουν τα φράγματα στην Αμερική Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ποταμοί - φράγματα - εκτροπές
Σύλλογος Θεοδωριανιτών ¶ρτας , Κυριακή, 08 Ιούνιος 2008


Οι Η.Π.Α. υπήρξαν πρωτοπόροι τον τελευταίο αιώνα στην δημιουργία φραγμάτων στα ποτάμια για διάφορους λόγους. ¶λλα από αυτά τα φράγματα ήταν για την παραγωγή ενέργειας, άλλα για άρδευση και ύδρευση και άλλα χρησιμοποιούνταν σαν αποθήκες νερού. Κατασκευάστηκαν 75.000 φράγματα μεγαλύτερα των 2 μέτρων και 10.000 φράγματα μικρότερα. Μέχρι τότε πίστευαν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις των φραγμάτων στο περιβάλλον, ήταν ελάχιστες.

Τις τελευταίες δεκαετίες όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Συνειδητοποίησαν πλέον ότι οι αρνητικές συνέπειές τους, είναι πολύ περισσότερες από τις ωφέλειες. Διαπίστωσαν ότι τα φράγματα καταστρέφουν κάθε είδους ζωής στα ποτάμια, καθώς εμποδίζουν την μετακίνηση των ψαριών και βλάπτουν ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον, ανατρέποντας τη λεπτή ισορροπία των χημικών, φυσικών και βιολογικών διαδικασιών που αποτελούν έναν υγιή ποταμό.

Τα τελευταία χρόνια οι περιβαλλοντικοί κανόνες και νόμοι έγιναν πολύ αυστηροί, με αποτέλεσμα να σταματήσει πλέον η κατασκευή φραγμάτων. Επίσης το κόστος που απαιτείται, ώστε τα παλιότερα φράγματα να εναρμονιστούν με τους τωρινούς αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες, είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος που απαιτείται για την απομάκρυνση των φραγμάτων. Έτσι λοιπόν άρχισε με γοργούς ρυθμούς η απομάκρυνση με κάθε τρόπο των φραγμάτων από τα ποτάμια. Μόνο το 2004 καταστράφηκαν 60 φράγματα μικρά και μεγάλα, ενώ την περίοδο 1999- 2003 καταστράφηκαν 465 φράγματα.και αναμένεται σύντομα η απομάκρυνση άλλων 100.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην αλλαγή αυτή της αντίληψης για τη χρησιμότητα των φραγμάτων είναι οι εξής:

1. Καλύτερη επιστημονική κατανόηση των αρνητικών επιπτώσεων των φραγμάτων. Έχουν διαπιστωθεί πλέον επιστημονικά οι αρνητικές επιπτώσεις των φραγμάτων στα οικοσυστήματα των ποταμών.

2. Βρέθηκαν άλλες εναλλακτικές λύσεις. Ενώ τα φράγματα εξυπηρετούν διάφορες ανθρώπινες ανάγκες, έχουν αναπτυχθεί πλέον άλλοι τρόποι για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες χωρίς φράγματα. Έχουν στραφεί πλέον σε άλλους τρόπους παραγωγής ενέργειας κι όχι από τα φράγματα, που θεωρείται επιβλαβής τρόπος για το περιβάλλον.

3. Η γήρανση των φραγμάτων. Η μέση διάρκεια ζωής ενός φράγματος είναι τα 50 χρόνια. Ο συνεχής έλεγχος που απαιτείται και οι επισκευές, είναι μεγαλύτερες σε κόστος, από ότι η απομάκρυνση του φράγματος.

4. Απομάκρυνση φραγμάτων υδροενέργειας. Αυτή τη στιγμή στις Η.Π.Α. υπάρχουν 2.400 φράγματα υδροενέργειας. Κάθε τριάντα ή πενήντα χρόνια πρέπει να γίνει αναθεώρηση της άδειάς τους. Οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να αποδείξουν πλέον, σύμφωνα με τους νέους αυστηρούς περιβαλλοντικούς νόμους, ότι η λειτουργία του φράγματος είναι προς το δημόσιο συμφέρον και όχι σε βάρος του περιβάλλοντος και του ποταμού, πράγμα πάρα πολύ δύσκολο. Η μη καταβολή πλέον δημόσιων επιχορηγήσεων κατέστησε τα φράγματα υδροενέργειας μη ανταγωνιστικά.

5. Ευνοϊκή αντιμετώπιση από το κοινό της απομάκρυνσης των φραγμάτων. Έχει δοθεί μεγάλη δημοσιότητα και έχει ενημερωθεί πλήρως το κοινό για τις αρνητικές επιδράσεις των φραγμάτων τόσο οικονομικές όσο και οικολογικές. Επίσης κατάλαβαν οι τοπικές κοινωνίες, ότι τα οικονομικά τους οφέλη από τα φράγματα είναι πολύ λιγότερα από τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την τουριστική αξιοποίηση των ποταμών, μετατρέποντάς τους σε χώρους αναψυχής και ποτάμιων σπορ.

Ύστερα από όλα αυτά αναρωτιέται κανείς γιατί στην Ελλάδα, τουλάχιστον την τελευταία τετραετία έχουν δοθεί εκατοντάδες άδειες σε ιδιώτες για τη δημιουργία φραγμάτων και μικρών υδροηλεκτρικών σε πάρα πολλά ποτάμια της Ελλάδας; Ποιος γνωρίζει περισσότερα εμείς ή αυτοί;

Πηγή: www.americanrivers.org
Αναδημοσίευση από τον Σύλλογο Θεοδωριανιτών ¶ρτας
http://www.theodoriana.com


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 104 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58253719
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.