ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 23 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΩΣ ΧΩΡΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Φώτης Ποντικάκης , Πέμπτη, 08 Ιανουάριος 2004

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΩΣ ΧΩΡΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η περιοχή των Αγίων Αποστόλων αποτελεί παραδοσιακό τόπο αναψυχής αλλά και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους Χανιώτες. Πρόκειται για έναν από τους κυριότερους τόπους όπου τα Χανιωτόπουλα μαθαίνουν κολύμπι.

Ιστορικά, η περιοχή των Αγίων Αποστόλων επιλέχτηκε στη δεκαετία του '30 από τον αείμνηστο δάσκαλο Μάνο Μασούρη (και τους άλλους δασκάλους που πήραν την πρωτοβουλία) για τη λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων των Χανίων, των Παιδικών Εξοχών. Η περιοχή αρχικά ήταν ξερότοπος, αλλά δενδροφυτεύτηκε στη συνέχεια για να διευκολύνει τη λειτουργία των Παιδικών Εξοχών. Τα σχολεία των Χανίων, ο στρατός κι οι πρόσκοποι ήταν αυτοί που ανέλαβαν κι υλοποίησαν τη δενδροφύτευση, όπως ανάγλυφα τα περιγράφει ο Μάνος Μασούρης στο ημερολόγιό του, αποσπάσματα του οποίου είχαν δημοσιευτεί παλιότερα στη διμηνιαία οικολογική εφημερίδα "Φουρόγατος" που εκδίδει η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων. Προσωπικότητες όπως ο δάσκαλος Μάνος Μασούρης πρέπει να μένουν τυπωμένες στην ιστορική μνήμη των Χανιωτών: Πρωτοπόρος ιδρυτής των Παιδικών Εξοχών, στο ημερολόγιό του περιγράφει με εύγλωττο τρόπο τις προσπάθειες για την ίδρυση των κατασκηνώσεων, με κίνητρό του τη φροντίδα και την υγιεινή διαβίωση των φτωχών κυρίως παιδιών της εποχής του. Ο Μάνος Μασούρης έβλεπε τη λειτουργία των κατασκηνώσεων ως απαραίτητη κι αναγκαία όχι μόνο για την επαφή των παιδιών με τη φύση, αλλά και για την υγεία τους και για την προώθηση της ανεξαρτητοποίησής τους από τους γονείς, της απόκτησης δεξιοτήτων, της άσκησης αλλά και της καλλιέργειας της υπευθυνότητάς τους. Κατάφερε να βρει τα κονδύλια, να λειτουργήσουν οι κατασκηνώσεις, κι υπήρξε διευθυντής τους επί σειρά ετών. Ο φωτισμένος αυτός δάσκαλος αργότερα στην Κατοχή συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση, υπήρξε γραμματέας του ΕΑΜ στην περιοχή Ινναχωρίου, συνελήφθη κι εκτελέστηκε από τους Ναζί.

"Για τα παιδιά όλα γίνηκαν, και στα παιδιά ανήκουν", έγραψε στο ημερολόγιό του τη μέρα που πρωτόειδε τα παιδιά να πλατσουρίζουν στη θάλασσα των Αγίων Αποστόλων. Κάτι που ξέχασαν κάποιοι από τις επόμενες γενιές που πήραν την απόφαση να καταργήσουν τις Παιδικές Εξοχές των Αγίων Αποστόλων, εν όψει της δημιουργίας παιδικών κατασκηνώσεων αλλού, στον Καλαθά. Απόφαση που πάρθηκε σε βάρος γενιών ολόκληρων παιδιών, καθώς παιδικές κατασκηνώσεις στον Καλαθά ξεκίνησαν να λειτουργούν μόλις πριν λίγα χρόνια. Εν τω μεταξύ, ερειπωμένο στέκει το κτίριο των Παιδικών Εξοχών επί δεκαετίες στους Αγίους Αποστόλους, ερειπωμένες οι μνήμες, ξεχασμένοι οι φωτισμένοι δάσκαλοι που ίδρυσαν τις Παιδικές Εξοχές, εγκαταλελειμμένα τα φτωχά παιδιά των Χανίων στη μοίρα τους.

Κι από τότε, δεκαετίες τώρα, που σταμάτησε η λειτουργία των Παιδικών Εξοχών στους Αγίους Αποστόλους, η συντριπτική πλειοψηφία των Χανιωτόπουλων καταδικάστηκε να μεγαλώνει στις αλάνες των Χανίων, κι αργότερα στην τσιμεντούπολη που κατάντησαν τελευταία τα Χανιά, με ελάχιστους έως καθόλου χώρους για το παιχνίδι των παιδιών, με την κατάργηση της παραδοσιακής γειτονιάς και την ανατροφή των σύγχρονων παιδιών στις πολυκατοικίες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Εν τούτοις, η περιοχή των Αγίων Αποστόλων, μην έχοντας παραδοθεί κι αυτή στο αδηφάγο ιδιωτικό κέρδος, γλίτωσε την τσιμεντοποίηση κι αποτελεί ως και σήμερα χώρο όπου τα παιδιά των Χανίων μαθαίνουν κολύμπι, κυρίως με πρωτοβουλία των οικογενειών τους. Η περιοχή αυτή δίπλα στα Χανιά αποτελεί μοναδικό πνεύμονα πρασίνου κι ελεύθερο χώρο για κολύμπι, για εκδρομές αλλά και για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση των σχολείων.

Οι δυνατότητες της περιοχής των Αγίων Αποστόλων για δραστηριότητες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των σχολείων είναι τεράστιες:

* Πρώτα απ' όλα ως χώρος εκδρομών των σχολείων. Στις σύγχρονες πόλεις τέτοιοι χώροι σπανίζουν, με την ολοένα και μεγαλύτερη οικοδόμηση κάθε ελεύθερου χώρου. Και στα Χανιά, υπάρχουν πλέον ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι, ενώ μοναδικοί χώροι πρασίνου που έχουν απομείνει μες στην πόλη είναι ο Κήπος και κάποια μικρότερα παρκάκια (Πευκάκια, Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας). Μόνο περιμετρικά της πόλης έχουν απομείνει το δάσος του Αγίου Ματθαίου κι οι ¶γιοι Απόστολοι. Η ύπαρξή τους είναι σημαντική γιατί δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά της τσιμεντούπολης να έρθουν σε μια στοιχειώδη επαφή με τη φύση, προτού ξεχάσουν εντελώς τι σημαίνει η λέξη "χώμα", η λέξη "δέντρο" κ.ο.κ.

* Οι ¶γιοι Απόστολοι αποτελούν μοναδικό επισκέψιμο χώρο με εύκολη πρόσβαση για τις ομάδες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των σχολείων, για την πρακτική μελέτη θαλάσσιου και παραθαλάσσιου οικοσυστήματος, αμμοθινών, δάσους, για γνωριμία με φυτά και ζώα του τόπου μας.

* Είναι ακόμη τόπος όπου μπορούν να διεξάγονται περιβαλλοντικές δραστηριότητες των σχολείων όπως παιχνίδια γνωριμίας με τη φύση, παιχνίδια ρόλων, δραματοποίηση, κυνήγι χαμένου θησαυρού, παραδοσιακά παιχνίδια κλπ.

* Στους Αγίους Αποστόλους μπορούν ακόμη να γίνονται συναντήσεις περιβαλλοντικών ομάδων των σχολείων, παρουσιάσεις εργασιών σχολείων, ανταλλαγή απόψεων και υλικού μεταξύ μαθητών διαφορετικών σχολείων, συζητήσεις με ειδικούς επιστήμονες αλλά και ξεναγήσεις ομάδων σχολείων. Μπορούν π.χ. να ορισθούν Περιβαλλοντικά Μονοπάτια, διαδρομές για τα σχολεία για να τις περπατάνε με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων, δασολόγων, γεωπόνων, βιολόγων κλπ.

* Οι ¶γιοι Απόστολοι μπορούν ακόμη να αποτελέσουν χώρο κατασκήνωσης για περιβαλλοντικές ομάδες σχολείων, που είναι δυνατόν κάλλιστα να συνδυαστούν με δράσεις προστασίας της περιοχής (π.χ. συμβολικοί καθαρισμοί) και γνωριμίας με τη φύση.

* Τέλος, τα ερείπια των παλιών Παιδικών Εξοχών μπορούν να αναστηλωθούν και να αξιοποιηθούν για όλες αυτές τις δραστηριότητες αλλά και για τη φιλοξενία παιδιών, καθώς και για εκδηλώσεις περιβαλλοντικού και πολιτιστικού περιεχομένου.

Αυτά είναι βέβαια μερικές μόνο ιδέες. Οι μαθητές κι οι εκπαιδευτικοί των Χανίων σίγουρα θα έχουν πολλές να προσθέσουν. Αυτό που μένει όμως είναι η πολιτική βούληση των τοπικών -κι όχι μόνο- αρχόντων να διασφαλίσουν την περιοχή για χάρη των παιδιών των Χανίων, για χάρη των πολιτών των Χανίων και των επισκεπτών.

Κι υπάρχει τώρα μια μοναδική ευκαιρία, με την προεκλογική περίοδο, με την κινητοποίηση του συνόλου των φορέων των Χανίων, να γλιτώσει η περιοχή την προοπτική ιδιωτικοποίησης και την τσιμεντοποίηση με την ένταξη της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) ΑΕ στο χρηματιστήριο.

Την Κυριακή που μας πέρασε στην εφημερίδα "Καθημερινή" της Αθήνας δημοσιεύτηκε κατάλογος των περιοχών που ανήκουν στην ΕΤΑ ΑΕ και θα εξαιρεθούν από την ένταξη της εταιρείας στο χρηματιστήριο. Οι περιοχές αυτές θα παραχωρηθούν στις τοπικές κοινωνίες. Οι ¶γιοι Απόστολοι δεν ήταν σ' αυτόν τον κατάλογο (οδεύουν δηλ. για το χρηματιστήριο!). Οι υποψήφιοι βουλευτές των Χανίων μπορούν να πιέσουν για την εξαίρεση και των Αγίων Αποστόλων και την απόδοσή τους στην τοπική Αυτοδιοίκηση. Και βέβαια, ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Χριστοδουλάκης, ο οποίος θα είναι υποψήφιος βουλευτής στα Χανιά για πρώτη φορά έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι. Κι εδώ δεν χωράνε πλέον προεκλογικές υποσχέσεις αλλά μόνον έργα: Μέχρι το τέλος αυτού του μηνός (που εντάσσεται η ΕΤΑ ΑΕ στο χρηματιστήριο) υπάρχει η μοναδική ευκαιρία να εξαιρεθεί κι η περιοχή των Αγίων Αποστόλων από την ένταξη της περιουσίας της ΕΤΑ ΑΕ στο χρηματιστήριο και να παραχωρηθεί στους Χανιώτες, στην τοπική κοινωνία..

Φώτης Ποντικάκης
Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Αγωγής Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Χανίων

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 10 Ιανουάριος 2004 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 71 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57562606
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.