ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 24 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ Ή ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ; Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ενέργεια
Greenpeace , Πέμπτη, 05 Ιούνιος 2008

Η GREENPEACE ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΛΑΜΠΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ

Η ΔΕΗ ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙ ΤΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ;

Με κεντρικό σύνθημα "Μπλακάουτ: μια προσφορά της ΔΕΗ – Εξοικονόμηση ενέργειας τώρα", ακτιβιστές της Greenpeace διένειμαν την Τρίτη το πρωί λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη. Στόχος τους ήταν να επαναλάβουν στη ΔΕΗ προηγούμενη πρόταση της Greenpeace για προσφορά δύο λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Με αυτό τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος για την εξοικονόμηση ενέργειας ως την πιο άμεση, καθαρή και οικονομική λύση για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Παράλληλα, θα γίνει ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την αποφυγή των αναμενόμενων μπλακάουτ.

Η ανταπόκριση του κοινού στην ενέργεια της Greenpeace ήταν εντυπωσιακή, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι Έλληνες καταναλωτές αντιλαμβάνονται τα τεράστια περιβαλλοντικά οφέλη της εξοικονόμησης ενέργειας.

Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί το 50% της λύσης για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας και την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Γεγονός που η ελληνική κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά, στρεφόμενη αποκλειστικά στην κατασκευή νέων ρυπογόνων σταθμών παραγωγής ενέργειας για την κάλυψη της αυξανόμενης κατανάλωσης. Ένα απλό μέτρο, όπως η αντικατάσταση δύο λαμπτήρων πυρακτώσεως με εξοικονόμησης ενέργειας σε κάθε σπίτι, μπορεί από μόνο του να αποτρέψει την κατασκευή ενός νέου θερμοηλεκτρικού σταθμού ισχύος εκατοντάδων MW (μεταξύ 370-530 MW), ο οποίος θα κόστιζε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Αντίθετα, το μέτρο που προτείνει η Greenpeace θα κόστιζε μόλις 20-25 εκατ. € (8 εκατ. λαμπτήρες), ενώ θα συνέβαλε άμεσα στη μείωση των ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 920.000 τόνους ετησίως, καθώς και τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές.

"Την ώρα που η κατανάλωση ενέργειας στη χώρα μας αυξάνεται κατακόρυφα, δεν μπορούμε να στραφούμε παρά μόνο στο αυτονόητο: την εξοικονόμηση. Η ΔΕΗ οφείλει να ανοίξει το δρόμο προς την ορθολογική χρήση της ενέργειας, προσφέροντας σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό 2 λάμπες εξοικονόμησης", δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, Υπεύθυνη του Δικτύου Δράσης Καταναλωτών της Greenpeace.

Παρόμοια πρόταση είχε καταθέσει η Greenpeace στη ΔΕΗ το 1996. Η ΔΕΗ τότε παρείχε διευκολύνσεις πληρωμής στους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου, της Κρήτης και της Θράκης για την αγορά λαμπτήρων εξοικονόμησης. Χάρη σε αυτό το πρόγραμμα, αντικαταστάθηκαν 121.000 λάμπες πυρακτώσεως με εξοικονόμησης, με αποτέλεσμα να μειωθεί η αιχμή της ζήτησης κατά 8 MW, δηλαδή περίπου όσο είναι η εγκαταστημένη ισχύς της Μήλου. Παρά την επιτυχία του όμως, το πρόγραμμα δεν επαναλήφθηκε.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα για τις Κλιματικές Αλλαγές (Εθνικό Αστεροσκοπείο, Μάρτιος 2002), η αντικατάσταση συμβατικών λαμπτήρων από λάμπες εξοικονόμησης στον οικιακό και τριτογενή τομέα (δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες), μπορεί να οδηγήσει το 2010 σε μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 1,4 εκατ. τόνους, όσο δηλαδή εκπέμπει ο ατμοηλεκτρικός σταθμός Χανίων (Πηγή: ΥΠΕΧΩΔΕ).

"Η ΔΕΗ ουσιαστικά παραδέχεται ότι η ενεργειακή της πολιτική όχι μόνο καταστρέφει το περιβάλλον αλλά και είναι οικονομικά ασύμφορη. Αντί λοιπόν να σχεδιάζει την κατασκευή πετρελαϊκών και ανθρακικών σταθμών και να ζητάει απελευθέρωση των τιμολογίων ρεύματος, πρέπει να επενδύσει στην εξοικονόμηση ενέργειας", δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, Υπεύθυνος για την Εκστρατεία Κλιματικών Αλλαγών και Ενέργειας της Greenpeace.

Η Greenpeace ζητά
o Από τη ΔΕΗ να προχωρήσει άμεσα στο σχεδιασμό ενός προγράμματος για την παροχή σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό 2 λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας.
o Από το Υπουργείο Ανάπτυξης να υποστηρίξει τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη του παραπάνω στόχου.

Greenpeace
Για περισσότερες πληροφορίες:
Ναταλία Τσιγαρίδου, 210 3806374 – 5, 6973 087230

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 76 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57574969
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.