ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Πέμπτη 02 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Οι Μπαχάι ηγέτες κρατούνται σε απομόνωση στο Ιράν Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ανθρώπινα Δικαιώματα
ΜΠΑΧΑΪ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ , Τρίτη, 03 Ιούνιος 2008

Οι Μπαχάι ηγέτες κρατούνται σε απομόνωση στο Ιράν

Αυξάνεται η ανησυχία για την τύχη τους

Οι έξι Μπαχάι ηγέτες, οι οποίοι συνελήφθησαν στις 14 Μαΐου κρατούνται σε άγνωστο σημείο, χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρους ή συγγενείς, αυξάνοντας την ανησυχία της Διεθνούς Μπαχάι Κοινότητας για την τύχη τους.

"Παρόλο που οι πρώτες αναφορές έδειχναν ότι τους είχαν πάει στις περιβόητες φυλακές Evin, στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε πού είναι και είμαστε πολύ ανήσυχοι", είπε η εκπρόσωπος Τύπου της Μπαχάι κοινότητας της Ελλάδας.

"Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι παραβιάζονται τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. Δεν έχουν πρόσβαση σε συνήγορο υπεράσπισης ή συγγενικό τους πρόσωπο. Δεν γνωρίζουμε καν αν έχουν παρουσιαστεί μπροστά σε δικαστή ή αν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τύπου είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι έχουν συλληφθεί για "λόγους ασφαλείας και όχι για την πίστη τους", ισχυρισμοί οι οποίοι είναι εντελώς αβάσιμοι και ατεκμηρίωτοι".

"Κάνουμε έκκληση στην διεθνή κοινότητα, στις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στους ευσυνείδητους ανθρώπους, καθώς και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους να πιέσουν την Ιρανική κυβέρνηση έτσι ώστε να σεβαστεί τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων ως κρατούμενοι και να τους επιτραπεί να έχουν πρόσβαση σε συνήγορο υπεράσπισης και επαφή με τον έξω κόσμο – ως ένα ελάχιστο πρώτο βήμα", είπε η εκπρόσωπος Τύπου.

Αυτές οι συλλήψεις προκάλεσαν την έντονη καταδίκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών και των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Οι έξι άνδρες και γυναίκες, όλοι τους μέλη της εθνικής συντονιστικής ομάδας, η οποία μεριμνούσε για τα απολύτως απαραίτητα των Μπαχάι στο Ιράν συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια μιας εκκαθάρισης που είναι δυσοίωνα παρόμοια με τα επεισόδια της δεκαετίας του '80, όταν ένας σημαντικός αριθμός Ιρανών Μπαχάι ηγετών απήχθηκαν και εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. Το έβδομο μέλος της εθνικής συντονιστικής ομάδας είχε συλληφθεί στις αρχές Μαρτίου στο Mashhad αφού είχε κληθεί από το εκεί Γραφείο του Υπουργείου Πληροφοριών για ένα δήθεν ασήμαντο θέμα.

Δεν γνωρίζουμε, για κανέναν τους, πού ακριβώς κρατούνται, είπε η εκπρόσωπος Τύπου.

Επίσης είπε "Είχαμε καταλάβει ότι τους έξι τους είχαν οδηγήσει στις φυλακές Evin - η έβδομη παρέμενε στο Mashad – κυρίως επειδή τα έγγραφά που είχαν στα χέρια τους οι κυβερνητικοί πράκτορες που τους συνέλαβαν στις 14 Μαΐου υποδείκνυαν ότι θα τους οδηγούσαν σε εκείνες τις περιβόητες φυλακές. Εντούτοις, λαμβάνοντας υπόψη τις προσπάθειες που έκαναν οι συγγενείς τους για να μάθουν περισσότερα για την τύχη τους, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους με υπεκφυγές και αντικρουόμενες ιστορίες, πρέπει τώρα να πούμε ότι δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται. Και αυτό το γεγονός αυξάνει την ανησυχία μας για την τύχη τους και το τι μέλλει γενέσθαι.

"Όλες οι εξηγήσεις που δόθηκαν σε μια δήλωση της Ιρανικής κυβέρνησης είναι εντελώς αβάσιμες", είπε η εκπρόσωπος Τύπου, αναφερόμενη στις δηλώσεις που έκανε ο Ιρανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Gholam-Hossein Elham σε μια συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην Τεχεράνη και στην οποία παραδέχτηκε τη σύλληψη και φυλάκιση των έξι Μπαχάι ηγετών.

"Οι ισχυρισμοί δεν είναι καινούριοι, και η Ιρανική κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι αναληθείς", είπε η εκπρόσωπος Τύπου. "Το αποδεδειγμένο σχέδιο της ιρανικής κυβέρνησης ήταν πάντα να εξοντώσει την Μπαχάι κοινότητα και αυτές οι πρόσφατες συλλήψεις αντιπροσωπεύουν μια εντατικοποίηση αυτού του σχεδίου".

"Η ομάδα των Μπαχάι που συνελήφθη στις 14 Μαΐου, όπως κι οι χιλιάδες Μπαχάι που έχουν δολοφονηθεί, φυλακιστεί, ή έχουν καταπιεστεί με διάφορους τρόπους, από το 1979, διώκονται μόνο και μόνο λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων. Η καλύτερη απόδειξη αυτού του γεγονότος είναι ότι, κατ’ επανάληψη, τους έχουν προσφέρει την ελευθερία τους με αντάλλαγμα να αποκηρύξουν τις Μπαχάι πεποιθήσεις τους και να ασπαστούν το Ισλάμ - μια εναλλακτική που ελάχιστοι επέλεξαν".

"Όχι μόνο η Μπαχάι κοινότητα του Ιράν δεν αποτελεί απειλή για την κρατική ασφάλεια, αλλά τρέφει και μεγάλη αγάπη για τη χώρα της και είναι βαθειά αφοσιωμένη στην πρόοδο της. Αυτό αποδεικνύεται, λόγου χάριν, από το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Μπαχάι έχει παραμείνει στο Ιράν παρά τον έντονο διωγμό, ή από το ότι οι Μπαχάι σπουδαστές, στους οποίους αρνήθηκαν την πρόσβαση στην εκπαίδευση στο Ιράν και αναγκάστηκαν να σπουδάσουν στο εξωτερικό, έχουν επιστρέψει για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας τους, ή και από την πρόσφατη προσπάθεια των Μπαχάι στο Σιράζ να προσφέρουν σχολική εκπαίδευση σε μη προνομιούχα παιδιά - μια προσπάθεια που αντιμετωπίσθηκε από την κυβέρνηση με τη σύλληψη, τον Μάιο του 2006, περίπου 54 Μπαχάι συμμετεχόντων", είπε η εκπρόσωπος Τύπου.

Στην κάλυψή της συνέντευξης τύπου του κ. Elham, το Πρακτορείο Ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας (IRNA) ανέφερε ότι οι έξι Μπαχάι είχαν συλληφθεί για "λόγους ασφαλείας και όχι για την πίστη τους". Το IRNA ανέφερε επίσης ότι ο κ. Elham είπε ότι οι έξι Μπαχάι είχαν κατά κάποιον τρόπο διασυνδέσεις με "ξένους, και ειδικότερα με τους Σιωνιστές".

Η εκπρόσωπος Τύπου αναφέρθηκε και σε αυτό το θέμα λέγοντας:

"Οι κατηγορίες που συνδέουν τους Μπαχάι με τον Σιωνισμό είναι μια διαστρέβλωση της ιστορίας: Η Μπαχάι Πίστη έχει την παγκόσμια έδρα της στο Ισραήλ επειδή ο Μπαχάολλα εστάλη, στα μέσα του 1800, ως φυλακισμένος στους Αγίους Τόπους από δύο Ισλαμικές χώρες: την Οθωμανική Τουρκία και το Ιράν.

"Η κατηγορία ότι οι Μπαχάι είναι Σιωνιστές έχει αποδοθεί στους Μπαχάι από το Ιράν τα τελευταία 30 χρόνια, και δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια της κυβέρνησης να υποκινήσει το μίσος εναντίον των Μπαχάι στον Ιρανικό πληθυσμό γενικότερα. Αυτή είναι μόνο η πιο πρόσφατη επανάληψη σε μια μακροχρόνια ακολουθία προσπαθειών να υποδαυλίσει το μίσος συνδέοντας τους Μπαχάι με πράκτορες ξένων δυνάμεων, είτε της Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, ή των Ηνωμένων Πολιτειών – και τώρα του Ισραήλ – τα οποία είναι εντελώς αβάσιμα.

"Το πραγματικό ζήτημα, όσον αφορά τους Μπαχάι, οι οποίοι είναι ταγμένοι στον μη-κομματισμό και στη μη βία, είναι η ιδεολογία της κυβέρνησης, η οποία έχει αναλάβει μια καλά αποδεδειγμένη προσπάθεια να εμποδίσει εντελώς την ανάπτυξη της Μπαχάι κοινότητας όχι μόνο μέσω συλλήψεων, παρενοχλήσεων και φυλακίσεων αλλά και στερώντας στους νέους την εκπαίδευση και παρεμποδίζοντας τους ενήλικες να αποκτήσουν τα προς το ζην".

"Θα ρωτούσαμε εάν ζητήματα κρατικής ασφάλειας παρά ιδεολογίας ενέχονται στα πρόσφατα γεγονότα όπως η σύληση ενός Μπαχάι νεκροταφείου και η χρήση εκσκαφέα για να συνθλίψει τα λείψανα ενός Μπαχάι που ήταν θαμμένος εκεί
• στην παρενόχληση εκατοντάδων Μπαχάι μαθητών, σε όλο το Ιράν, από δασκάλους και σχολικούς λειτουργούς σε μια προσπάθεια να τους υποχρεώσουν να αποκηρύξουν την ίδια τους τη θρησκεία
• ή στη δημοσίευση, τους τελευταίους μήνες, δεκάδων συκοφαντικών αντι-Μπαχάι άρθρων στο Kayhan και σε άλλα κρατικά υποστηριζόμενα μέσα ενημέρωσης", είπε η εκπρόσωπος Τύπου.

Επίσης σημείωσε ότι κατά καιρούς διάφοροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, κληρικοί, και μέλη του δικαστικού σώματος έχουν όντως κάνει δηλώσεις, κατ' ιδίαν, σημειώνοντας τη μη-κομματική συμπεριφορά της Μπαχάι κοινότητας και την αδικαιολόγητη φύση των κυβερνητικών κατηγοριών εναντίον των Μπαχάι.

Πρόσθεσε ότι η παρούσα ιδεολογία της κυβέρνησης είναι βασισμένη κατά ένα μεγάλο μέρος στην πεποίθηση ότι δεν μπορεί να υπάρχει άλλος προφήτης μετά τον Μωάμεθ. Η Μπαχάι Πίστη αποτελεί μια θεολογική πρόκληση σε αυτήν την πεποίθηση.

"Το ζήτημα είναι η ελευθερία της θρησκείας και το ίδιο το Ιράν έχει συνυπογράψει διεθνείς συνθήκες που αναγνωρίζουν το ατομικό δικαίωμα της ελευθερίας της θρησκείας ή της πίστης, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος να αλλάξει κανείς τη θρησκεία του", είπε η εκπρόσωπος Τύπου.

"Αυτό που δεν μπορεί η Ιρανική κυβέρνηση να ανεχτεί είναι ότι ο Ιρανικός λαός ανταποκρίνεται όλο και λιγότερο στην κυβερνητική προπαγάνδα, επειδή βλέπουν την πραγματικότητα - ότι οι Ιρανοί Μπαχάι αγαπούν τη χώρα τους, είναι ειλικρινείς στην επιθυμία τους να συμβάλουν στην ευημερία της, είναι ειρηνόφιλοι, και νομοταγείς - και ότι αυτές οι ιδιότητες απορρέουν από τα πιστεύω τους. Συνεπώς, υπάρχει μια αυξανόμενη συμπάθεια για τους Μπαχάι. Όλο και περισσότερο, οι άνθρωποι σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας τους υπερασπίζονται, και κατ’ ιδίαν και δημόσια, και υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την Μπαχάι Πίστη μεταξύ του πληθυσμού", είπε η εκπρόσωπος Τύπου.

ΜΠΑΧΑΪ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με την κα Μερβάς Μαάνιαν, τηλ. 693-2277939,
mehrvash@hol.gr

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 140 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57054034
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.