ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Κυριακή 25 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΟΙ ΗΠΑ διώκουν δικαστικά την Greenpeace ως "εγκληματική οργ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολόγοι Πράσινοι , Τρίτη, 18 Μάιος 2004

Οικολόγοι Πράσινοι
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

Η.Π.Α.: ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ Η… GREENPEACE;

Γίνεται σήμερα η δίκη για το αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ενώνουν τη φωνή τους με το παγκόσμιο κύμα αντιδράσεων

Ακούγεται αδιανόητο αλλά δεν πρόκειται για αστείο: Το ομοσπονδιακό Υπουργείο Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. (δηλαδή η ίδια η αμερικανική κυβέρνηση) έχει ξεκινήσει δικαστική δίωξη εναντίον του αμερικανικού τμήματος της GREENPEACE, ζητώντας να χαρακτηριστεί … «εγκληματική οργάνωση». Η αμερικανική κυβέρνηση επικαλείται νόμο του… 19ου αιώνα, που ενεργοποιείται τώρα για πρώτη φορά. Αν η προσφυγή της γίνει δεκτή, η λειτουργία της GREENPEACE στις Η.Π.Α. θα απαγορευτεί.

Η δίκη αρχίζει σήμερα Δευτέρα 17 Μαΐου στο Μαϊάμι. Αφορά παλαιότερη ενέργεια της οργάνωσης, τον Απρίλιο του 2002, όταν είχε ανεβάσει ακτιβιστές της σε πλοίο που έπλεε στα ανοικτά της Φλόριντα φορτωμένο με τροπική ξυλεία από παράνομη υλοτομία στον Αμαζόνιο. Οι ακτιβιστές είχαν κρεμάσει στο πλοίο πανώ με το σύνθημα «ΠΡΟΕΔΡΕ ΜΠΟΥΣ, ΒΑΛΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΥΛΟΤΟΜΗΣΗ»  Η δίωξη δεν αφορά μόνο τους συγκεκριμένους ακτιβιστές αλλά και ολόκληρη την αμερικανική GREENPEACE, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία των Η.Π.Α.

Ακόμη και στις πιο δύσκολες εποχές του Ψυχρού Πολέμου και παρά τους αυστηρούς περιορισμούς στις πολιτικές δραστηριότητες των αριστερών πολιτών τους, οι Η.Π.Α. είχαν τουλάχιστον κρατήσει τα προσχήματα αποφεύγοντας να θέσουν εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας. Στις σημερινές πάντως συνθήκες, του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται ότι αισθάνεται ακόμη λιγότερη υποχρέωση να σέβεται τις ελευθερίες των πολιτών.

Οι ανοικτοί λογαριασμοί της κυβέρνησης Μπους με τη GREENPEACE χρονολογούνται από την εκστρατεία της οργάνωσης κατά των δοκιμών για το στρατιωτικό πρόγραμμα του «Πολέμου των ¶στρων», την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2001. Το πρόγραμμα είχε τότε αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα από θεαματικές ενέργειες μη βίαιης διαμαρτυρίας που είχαν παραβιάσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις υψίστης ασφαλείας, επισύροντας σειρά δικαστικών διώξεων. Παρά το δικαστικό συμβιβασμό που είχε τότε επιτευχθεί, φαίνεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιχειρεί να πάρει τώρα τη ρεβάνς.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η μη βία μπορεί να φέρνει σε δύσκολη θέση την κρατική εξουσία αλλά και ότι η επίκληση της ασφάλειας αφορά λιγότερο την προστασία των πολιτών και περισσότερο την ισχύ των κυβερνώντων. Το μήνυμα που επιχειρείται να σταλεί, είναι ότι κανενός οι ελευθερίες δεν θα θεωρούνται πλέον δεδομένες, όταν τις ασκεί με τρόπο ιδιαίτερα «ενοχλητικό».

Η δίωξη της GREENPEACE έχει ξεσηκώσει κύμα διαμαρτυριών, τόσο διεθνώς όσο και στις ίδιες τις Η.Π.Α., ακόμη και από κορυφαίους εκπροσώπους του αμερικανικού κατεστημένου. Η εκστρατεία της οργάνωσης στο διαδίκτυο για υπογραφές διαμαρτυρίας και υποστήριξης που θα κατατεθούν στο δικαστήριο, έχει ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τον αρχικό στόχο των 50.000 υπογραφών: πάνω από 65.000 υπογραφές διαμαρτυρίας έχουν ήδη συγκεντρωθεί ενώ η εκστρατεία συνεχίζεται. Για όσους θέλουν να υπογράψουν, το σχετικό κείμενο υπάρχει στο http://www.greenpeaceusa.org/bin/view.fpl/10048/action id/195.html

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ενώνουν τη φωνή τους με το διεθνές κύμα διαμαρτυρίας, ζητώντας να σταματήσει η δίωξη κατά της οργάνωσης, δίωξη που δυνητικά αποτελεί απειλητικό προηγούμενο για τις ελευθερίες όχι μόνο στις Η.Π.Α. αλλά και σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα επισημαίνουν το αίτημα για αποτελεσματικά μέτρα κατά των συμφερόντων που λεηλατούν τα τροπικά δάση αλλά και τους συνολικότερους κινδύνους από την επίσημη πολιτική των Η.Π.Α. στα ζητήματα του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 311 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55075075
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.