ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 27 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Όταν το λάδι των συμφερόντων, μας στέλνει για... σέρβις Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Καταναλωτές
ΒΙΟΖΩ , Τετάρτη, 28 Μάιος 2008

Νοθευμένο με Ορυκτέλαια Ηλιέλαιο

Οι παλιοί έλεγαν: "φάε λάδι και έλα βράδυ", προφανώς όμως δεν εννοούσαν τον -αλά Φρανκεστάιν- συνδυασμό ηλιελαίου με ορυκτέλαιο, γιατί η ποθητή συνάντηση θα κατέληγε μάλλον σε κανένα... βουλκανιζατέρ.

Το ζήσαμε και αυτό, στην Ελλάδα της ελιάς οι κερδοσκόποι γέμισαν τα τηγάνια μας με βαλβολίνες. Δεν μας ενημέρωσαν όμως να πάρουμε σειρά για ΚΤΕΟ και καραδοκεί πρόστιμο.

Νοικοκυριά και χώροι μαζικής εστίασης κάτω από την –βουλωμένη- μύτη των χημείων και των ελεγκτικών μηχανισμών εφοδιάστηκαν (ακουσίως ή εκουσίως) με λάδια Ουκρανίας... συνοθηλεύματα της φρίκης!

Ήταν η σταγόνα... λαδιού που ξεχείλισε το ποτήρι της καταναλωτικής ανοχής, για να μην πούμε νιρβάνας.

Το ακούσαμε όλοι, φώναξαν: "Φτάνει πια" με φωνή δυνατή, γεμάτη απόγνωση και είπαμε: "Να τη πετιέται η Ρωμιοσύνη... μην την κλαις, κλάψε τους κερδοσκόπους".

Παρασυρόμενοι από το "τσουνάμι" των αντιδράσεων οι κρατικοί μηχανισμοί κινητοποιήθηκαν. Έσπευσαν ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ να το αποσύρουν από τα σούπερ μάρκετ, δεν μας πληροφόρησαν όμως πόσο καιρό οι μολυσμένες παρτίδες κοσμούσαν τα ράφια, είτε σε μορφή "ηλιελαίου" είτε ως μαγιονέζες, σάλτσες κ.α.

Επέσαν σε βαθειά μελέτη... ετικέτας οι καταναλωτές μπας και αποφύγουν τον ελαιοσυνδυασμό του τρόμου, μιας και μέχρι την τελευταία στιγμή αυτά κυκλοφορούσαν ανάμεσα μας. Ούτε στις Πανελλήνιες τόσο διάβασμα... Ώσπου να κοπάσει και αυτή η μπόρα.

Και τα ερωτήματα κίνησαν στρατιές προς τα γραφεία των αρμοδίων, με επικεφαλής ένα κεφαλαίο ΓΙΑΤΊ:

Γιατί τρώμε αυτό το λάδι τόσο πολύ καιρό χωρίς να μας ενημερώσει κανείς; [1].
Γιατί το ηλιέλαιο ερχόταν ακατέργαστο – χύμα από τρίτες χώρες χωρίς τα χημεία μας να το εντοπίσουν, παρά την υποχρεωτική χημική ανάλυση;
Κύριε... κύριε... να πω; Εγώ ξέρω!

Τα χημεία μας κάνουν (όταν μπορούν) ένα τυπικό έλεγχο, που δεν περιλαμβάνει και πολλά πολλά. ¶λλωστε η μάζα θα το φάει.

Αλλά κι ένα σημαντικό μέρος εισήλθε στην χώρα χωρίς κανένα χημικό έλεγχο, αφού ερχότανε από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Εξάλλου, διαπιστώθηκε ότι μέσα στο ηλιέλαιο δεν υπήρχαν μόνο ορυκτέλαιο, αλλά και τοξικές χημικές ενώσεις και βαρέα μέταλλα, που ανίχνευσαν ανεξάρτητα χημικά εργαστήρια.

Το ίδιο πρόβλημα είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Φεβρουάριο και στην Ισπανία και κανείς δεν ευαισθητοποιήθηκε να ελέγξει αν και στην δική μας αγορά κυκλοφόρησε νοθευμένο ηλιέλαιο.

Καμία από τις μεγάλες εταιρείες με πολυδιαφημιζόμενες πιστοποιήσεις, με συστήματα ελέγχου (ISO, HACCP κλπ) δεν βρήκε την παραμικρή νόθευση και το κυκλοφόρησε στην αγορά.

Και τότε ένας θόρυβος ακούστηκε. Ήταν από την κατάρρευση μιας σειράς μύθων όμορφα πλασμένων.

Αλήθεια ή μύθος;

Με την κερδοσκοπία ΔΕΝ μπορούμε να έχουμε ασφαλή τρόφιμα

Οι κερδοσκοπικές εταιρείες ΔΕΝ μπορεί να αποδεχτούν κοινωνική ευθύνη και οργανωμένο έλεγχο με πρότυπα ISO (HACCP κλπ.)

Οι πιστοποιήσεις τύπου ISO, όπως γίνονται, ΔΕΝ έχουν σίγουρη αποτελεσματικότητα

Οι κρατικοί οργανισμοί τελικά ΔΕΝ έχουν πλήρη έλεγχο της κατάστασης, γιατί τα κρατικά συστήματα ελέγχου είναι διάτρητα

Εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος ΔΕΝ υπάρχει πια

Ας απαιτήσουμε σαν Καταναλωτικό Κίνημα:

Να αποσυρθούν όλα τα τρόφιμα, που παρήχθησαν με ηλιέλαιο από 1-1-2008
Να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι και οι εταιρείες, που διακίνησαν νοθευμένο ηλιέλαιο.
Να αφαιρεθούν οι πιστοποιήσεις ISO (HACCP κλπ) από τις επιχειρήσεις τροφίμων, που διακίνησαν νοθευμένο ηλιέλαιο.
Οι κρατικές αρχές ελέγχου να ανασυνταχθούν, να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν προστατεύοντας τους καταναλωτές.
Ζητούμε να υλοποιηθούν οι πιό κάτω αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της ΒΙΟΖΩ της 13ης Απριλίου 2008, που ανάμεσα στα άλλα απαίτησε:

Διεκδικούμε την θεσμοθέτηση των υποχρεωτικών ελέγχων των σημείων παραγωγής, πώλησης και διακίνησης των τροφίμων από πιστοποιητικούς οργανισμούς και τις κρατικές αρχές.
Διεκδικούμε να θεσμοθετηθούν οι έλεγχοι στην αγορά των ενώσεων καταναλωτών, με την πλήρη χρηματοδότησή τους από το κράτος.
Διεκδικούμε την ουσιαστική προώθηση της ποιοτικής και ασφαλούς γεωργίας με έλεγχο των τροφών και την ανάπτυξη των βιολογικών και υγιεινών προϊόντων.

Καλούμε τους καταναλωτές να υποστηρίξουν τις μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, το δίκαιο εμπόριο, τις επιχειρήσεις βιολογικής γεωργίας, τις "πράσινες" επιχειρήσεις και να μποϋκοτάρουν τις μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες και τις μεγάλες παγκόσμιες εμπορικές αλυσίδες.

Καλούμε τους καταναλωτές να οργανώσουν την αγορά των ετήσιων προμηθειών τους απευθείας, επιλέγοντας παραγωγούς που οι ίδιοι γνωρίζουν.

Ας αλλάξουμε το βουλιμικό καταναλωτικό ατομικό πρότυπο σε συλλογικό, ανατρέχοντας στις επιτυχίες της παράδοσης. Ας σχηματίσουμε είτε ας υποστηρίξουμε "ομάδες κοινής ζωής" εφαρμόζοντας την "ομαδική εργασία" (team work), που εφαρμόζεται στους εργασιακούς χώρους και στην υπόλοιπη ζωή μας με κοινή συμβίωση[2].

Καλούμε τους καταναλωτές να γίνουν μέλη της ΒΙΟΖΩ, που αποτελεί την ασπίδα και το δόρυ τους ενάντια στην κερδοσκοπία και την αισχροκέρδεια για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΒΙΟΖΩ

[1] Στις 8 Μαΐου 2008 οι Ελβετικές Αρχές ενημερώνουν το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), ότι βρέθηκε σε φορτίο ηλιελαίου, που εισήχθη στη χώρα τους από την Ουκρανία ορυκτέλαιο. Έτσι ενημερώθηκε ο ΕΦΕΤ, που είναι ο κόμβος του RASFF στην χώρα μας.

[2] Δείτε ολόκληρη την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης πατώντας εδώ

Στον απόηχο της Γενικής Συνέλευσης

Αθήνα, 22 Απριλίου 2008

Στην Γενική Συνέλευση της ΒΙΟΖΩ, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Απριλίου, ευαισθητοποιημένοι καταναλωτές έδωσαν το παρών στην Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, ενημερώθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις, για όλα τα φλέγοντα ζητήματα που μας αφορούν.

Δεν ήρθαν πολλοί. Θα μπορούσε να τους δει κανείς σαν... μαγιά, σαν αυτήν που εννοεί ο μπάρμπα - Γιάννης ο Μακρυγιάννης. Πως από αυτούς δηλαδή θα προκύψουν και άλλοι και πως ο ένας κοντά στον άλλο θα αποτελέσουν μια αιτία για να αποδείξουν στους παγκόσμιους κερδοσκόπους πως δεν έχουν να κάνουν με άβουλα όντα.

Θα μπορούσε κανείς να τους δει κι έτσι... Μα είναι και στιγμές που σκέφτεσαι: "Ποιό είναι τελικά το πρόβλημα; Η απληστία των μεγαλεμπόρων είτε η αδιαφορία των καταναλωτών να συγκεντρωθούν, να συζητήσουν και από κοινού να πράξουν για το δικό τους συμφέρον;"...

Όλοι μαζί συμφωνήσαμε ότι στο επόμενο διάστημα χρειάζεται να πάρουν την πρωτοβουλία τα μέλη και όχι η Διοίκηση. Ας πιάσει ο καθένας ένα μετερίζι μέσα στους κόλπους της ΒΙΟΖΩ, ενώνοντας τις δυνάμεις του με τους άλλους και ας αγωνιστούμε όλοι μαζί για να δώσουμε "πόρτα" στα μεταλλαγμένα, για την πολιτική υπόσταση της βιολογικής γεωργίας, για τον έλεγχο της αισχροκέρδειας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ας "χτίσουμε" την ΒΙΟΖΩ των ομάδων των "μελισσών". Συλλογική δουλειά (team work) όχι μόνο στον εργασιακό μας χώρο αλλά και στον προσωπικό μας χώρο. Στην δουλειά μας θέλουν ομαδοποιημένους και στη σχόλη μεμονωμένους!

Τα περιθώρια στενεύουν και καναπέδες δεν θα χωρούν.

Οι κερδοσκόποι δεν είναι δυνατότεροι από μας,απλώς εμείς δεν έχουμε καταλάβει την συλλογική μας δύναμη!

Με το πέρας των ημερών του Πάσχα, θα πιάσουμε και πάλι δουλειά. Να πορευτούμε το δρόμο που ορίζει η συνείδησή μας. Στην συλλογική αυτή προσπάθεια ας ήμαστε περισσότεροι.

Συν ΒΙΟΖΩ και χείρα κίνει!

Η ΒΙΟΖΩ και οι υποστηρικτές της

Μετά από έναν έντονο προβληματισμό και έναν εποικοδομητικό διάλογο η ΓΣ ενέκρινε, τις πιο κάτω αποφάσεις:

Την Διακήρυξη Γενικής Συνέλευσης για τα καταναλωτικά προβλήματα
Για την επίθεση στην ΒΙΟΖΩ με μηνύσεις και εξώδικα
Για την ανακοίνωση του ΔΣ του ΣΥ.ΒΙ.Λ.Α.Α.
Πολλοί ισχυρίζονται ότι στην Γενική Συνέλευση αποφάσισε η μειοψηφία. Αυτό το λένε γιατί εκμεταλλεύονται τις δυσκολίες που έχουν οι πολίτες να συμμετάσχουν στα κοινωνικά ζητήματα. Ας τους αποδείξουμε ότι δεν έχουν δίκιο και ότι συμφωνούν πολλοί με τις αποφάσεις αυτές ξεκινώντας την συμμετοχή μας στις δραστηριότητες της ΒΙΟΖΩ στέλνοντας την γνώμη μας για τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης (πατώντας εδώ).

Η ΒΙΟΖΩ χρειάζεται χρήματα. Η συνδρομή έχει ορισθεί σε 1 ευρώ το μήνα, αλλά λίγοι έχουν ανταποκριθεί. Η Γενική Συνέλευση κάλεσε όλα τα μέλη και τους υποστηρικτές της να στείλουν την συνδρομή τους και όσοι μπορούν μία έκτακτη εισφορά 50 ευρώ. Στείλτε τα τώρα. Τηλέφωνο συνεννόησης 210-5222323 (9πμ – 1μμ).

Σημείωση – Ανακοίνωση

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΒΙΟΖΩ κρίνει απαραίτητο να αναβαθμίσει τις ιστοσελίδες και να δημιουργήσει δυναμικό ιστοχώρο (site) βασισμένο σε ελεύθερο λογισμικό (LINUX κλπ). Γι' αυτό προτείνει να στείλετε τις απόψεις και την διαθεσιμότητά σας για συλλογική αντιμετώπιση, στην ηλ-διεύθυνση: bod@biozo.org
Αθήνα, 22 Απριλίου 2008

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΒΙΟΖΩ

Συν ΒΙΟΖΩ και χείρα κίνει!

"ΒΙΟΖΩ" - Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών "ΒΙΟ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ",

Αγ. Κωνσταντίνου 12, 10431 Ομόνοια, Αθήνα.

Τηλ/Φαξ: 210 522 23 23, 697-9734591, Ηλ.Ταχ: email@biozo.org Ιστοσελίδα: www.biozo.org

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 356 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55097368
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.