ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Κυριακή 11 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - Ενεργειακό
Μανόλης Βουτυράκης , Πέμπτη, 22 Μάιος 2008

α) Οι δηλώσεις

Η αντιπαράθεση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά και επιτρόπου περιβάλλοντος στην Ε.Ε. κ. Σταύρου Δήμα για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας, δίχασε την επιστημονική κοινότητα και προκάλεσε έντονη αντίδραση και ένταση στα κόμματα. Συγκεκριμένα ο κ. Σουφλιάς ανέφερε ότι η Ε.Ε. χαρακτηρίζει πλέον την πυρηνική ενέργεια ως "πράσινη", αφού δεν παράγει διοξείδιο του άνθρακα ούτε άλλους ρύπους.

Η απάντηση του Δήμα τόσο στην ομιλία του στο συνέδριο για την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και προς τους δημοσιογράφους ήταν ξεκάθαρη: "Η ατομική ενέργεια δεν αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας".

Η επιστημονική κοινότητα διατύπωσε διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη δυνατότητα

κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ρεύματος "μακροπρόθεσμα, όπως γίνεται σε άλλες χώρες".

Στο συνέδριο ήταν παρόντες οι κύριοι Κάπρος καθηγητής Ε.Μ.Π και Λ. Δρόλλας από το Κέντρο Διεθνών Ενεργειακών Σπουδών, οι οποίοι δεν είπαν όχι στο ενδεχόμενο κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ρεύματος στη χώρα μας.

Ο κ. Λεωνίδας Καμαρινόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, θεωρεί υπερβολικό τον θόρυβο, λέγοντας τα εξής: "Αν θεωρήσουμε ότι πράσινη είναι η ενέργεια που χαρακτηρίζεται από χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τότε ο κ Σουφλιάς είπε το αυτονόητο. Από αυτό δεν μπορεί να εξαχθεί με τίποτα ότι η Ελλάδα θα φτιάξει πυρηνικό εργοστάσιο. Η άποψη μου είναι ότι η χρήση της πυρηνικής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αναπόφευκτη. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι και οι 200 χώρες του πλανήτη θα αποκτήσουν αναγκαστικά πυρηνική ενέργεια. Πάντως το ζήτημα σεισμικότητας δεν αποτελεί κίνδυνο"

Ο κ. Αθανάσιος Γεράνιος, αναπληρωτής καθηγητής του Τομέα Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστημίου επισημαίνει: "Λένε ότι η πυρηνική ενέργεια είναι καθαρή, τη λένε μάλιστα και πράσινη επειδή, πράγματι, δεν συνεισφέρει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αμφότερα δεν είναι αληθή, ίσως δε να είναι και παραπλανητικά.. Ένα πυρηνικό εργοστάσιο, ας πούμε παράγει πολύ περισσότερη θερμότητα στη διαδικασία παραγωγής ενέργειας. Επιπλέον, η αποθήκευση των πυρηνικών αποβλήτων είναι πανάκριβη και επικίνδυνη. Στο Κοζλοντούι δύο φορές τα πυρηνικά απόβλητα απείλησαν να μολύνουν το υπέδαφος. Τα ραδιενεργά στοιχεία ζουν για 23.000 χρόνια και πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάθε πυρηνικός αντιδραστήρας δεν παράγει αενάως ενέργεια αλλά μετά από 30 χρόνια καθίσταται και αυτός επικίνδυνο πυρηνικό απόβλητο. Τέλος, μια πυρηνική εγκατάσταση είναι ευάλωτη στη γεωπολιτική. Η Ινδία και το Πακιστάν ξεκίνησαν με μικρούς αντιδραστήρες ειρηνικής χρήσης"

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Χρ. Παπουτσής ζήτησε από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί ευθέως για το εάν σκοπεύει να προχωρήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας λέγοντας πως το κόμμα του είναι αντίθετο στην ύπαρξη οποιουδήποτε πυρηνικού εργοστασίου στη χώρα. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μιχ. Παπαγιαννάκης χαρακτήρισε την πρόταση Σουφλιά "εξωφρενική και σκανδαλώδη".

β) Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες σήμερα:

Σήμερα 31 χώρες διαθέτουν συνολικά 441 πυρηνικούς αντιδραστήρες σε λειτουργία καλύπτοντας το 16% των ενεργειακών τους αναγκών. Η Γαλλία χάρη στους 59 αντιδραστήρες της αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στον τομέα (ποσοστό ενεργειακής κάλυψης 78%). Για να τους κινήσει καταναλώνει περίπου 10.000 τόνους ουρανίου το χρόνο. Πάντως οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία) δεν κατασκευάζουν, ούτε σχεδιάζουν νέους αντιδραστήρες. Σήμερα σε όλο τον κόσμο κατασκευάζονται γύρω στους 25 αντιδραστήρες, οι 17 εκ των οποίων στην Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα (4+9+5). Υπολογίζεται ότι τα αμέσως επόμενα χρόνια τρεις ακόμα χώρες θα αποκτήσουν σταθμούς πυρηνικής ενέργειας (Ιράν, Αίγυπτος, Βόρεια Κορέα). Αρκετές ακόμη χώρες διαθέτουν πυρηνικούς αντιδραστήρες μικρής ισχύος για ερευνητικούς σκοπούς. Ανάμεσα τους η Ελλάδα με τον 5ΜW αντιδραστήρα στο Κέντρο Έρευνας "Δημόκριτος"

γ) Τα πυρηνικά ατυχήματα:

Τα πρώτα πυρηνικά ατυχήματα σημειώθηκαν το 1945 που ξεκίνησαν οι πυρηνικές

δοκιμές. Αν σΆ αυτά προσθέσουμε τις διαρροές, την βύθιση πυρηνικών υποβρυχίων, τις βόμβες με πυρηνικές κεφαλές που έχουν ριφθεί στη θάλασσα και τις περιπτώσεις παράνομης αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων, έχουν καταγραφεί περίπου 3.000 περιστατικά μόλυνσης από το 1940 έως το 2002.

Τα πιο σημαντικά από αυτά ήταν:

 1. 12 Δεκεμβρίου 1952 Σταθμός Chalk River, Καναδάς. Από ανθρώπινο λάθος έμειναν ανοιχτές οι ράβδοι ελέγχου στον πρώτο μεγάλο αντιδραστήρα και για ν' αποφύγουν την έκρηξη άδειασαν 4 τόνους ραδιενεργό νερό στο παρακείμενο ποτάμι. Το εργοστάσιο εγκαταλείφθηκε
 2. 10 Οκτωβρίου 1957. Σταθμός του Windscale M. Βρετανία: H έκρηξη σε ένα από τους δύο αντιδραστήρες προκάλεσε το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα μέχρι τι Τσερνομπίλ. Τρεις τόνοι ουρανίου έπιασαν φωτιά, με αποτέλεσμα να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα 700 terabecqerels του ραδιοσοτόπου Ι-31. Τα γεωργικά προϊόντα και το γάλα που παραγόταν 500 τ.χ. γύρω από το εργοστάσιο καταστράφηκαν.
 3. 28 Μαρτίου 1979. Three Mile Island, Πενσιλβάνια. Το δεύτερο μεγαλύτερο ατύχημα, Η διαρροή δεν ήταν μεγάλη αλλά χρειάστηκαν πέντε μέρες για να διαγνώσουν το πρόβλημα.
 4. 26 Απριλίου 1986. Τσερνομπίλ, Ουκρανία. Όλα άρχισαν από την κακή λειτουργία του συστήματος παροχής ψυκτικού νερού στον πυρήνα του αντιδραστήρα. Η θερμοκρασία του πυρήνα έφτασε τους 3.000 βαθ. Κελσίου, με αποτέλεσμα να λιώσει το καύσιμο, να εκραγεί και νΆ ανατιναχθεί η οροφή του κτιρίου. Ένα νέφος ραδιενεργών υλικών εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα σκοτώνοντας 50 έως 50.000 ανθρώπους στην περιοχή και προκαλώντας προβλήματα σε άλλα 7 εκατομμύρια άτομα στις περιοχές όπου έφτασε το νέφος.

δ) Τα πυρηνικά κατάλοιπα:

H λέξη πυρηνικά απόβλητα είναι παραπλανητική, γιατί δεν μπορούμε να ξεφορτωθούμε με την ίδια ευκολία που ξεφορτωνόμαστε τα σκουπίδια. Η συνήθης πρακτική είναι η απόρριψη τους στην θάλασσα αφού τα κλείσουν ερμητικά σε δοχεία μεγαλύτερη ή μικρότερη αντοχή. Μετά από έντονες διαμαρτυρίες του αντιπυρηνικού κινήματος για την διάθεση αυτή στα θάλασσα, οδηγήθηκαν οι χώρες παραγωγής στην τακτική της μεταφοράς των πυρηνικών αποβλήτων σε χώρες του τρίτου Κόσμου. Η ραδιενέργεια των χιλιάδων τόνων πυρηνικού απόβλητου είναι άκρως επικίνδυνη, έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και η διαχείρισή του είναι άκρως δαπανηρή. Πρακτικά σήμερα περισσότερο στοιχίζει η σωστή διαχείριση ενός κιλού πυρηνικού αποβλήτου από ό,τι αγορά ενός κιλού φρέσκου καυσίμου ουρανίου.


ε) Το ενεργειακό μοντέλο του μέλλοντος:

Μετά την παραπάνω ανάλυση το ενεργειακό μοντέλο του μέλλοντος, δεν μπορεί να στηριχθεί στην πυρηνική ενέργεια. Η μοναδική επιλογή που έχουμε είναι νΆ απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα και να στραφούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που μετατρέπονται σε υδρογόνο και έτσι μπορούν νΆ αποθηκευτούν. Η αποθήκευση των Α.Π.Ε είναι κρίσιμο σημείο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της ανθρωπότητας. Και το υδρογόνο μπορεί να προέλθει μόνο από τις Α.Π.Ε. δεν μπορεί να προέλθει από το φυσικό αέριο (οι δαπάνες αυξάνονται πολύ), δεν μπορεί να προέλθει από τον άνθρακα (το ζήτημα του CO2 δεν θα λυνόταν) και προφανώς δεν μπορεί να προέλθει από πυρηνικά. Οι Α.Π.Ε με το υδρογόνο είναι λύση στο ενεργειακό πρόβλημα. Η Ευρώπη τα έχει όλα: αέρα, ήλιο, βιομάζα, γεωθερμία κ.λ.π., αλλά τα έχει σε διαφορετικές θέσεις (πολύ αέρα στα Πυρηναία και μεγαλύτερο ηλιακό δυναμικό στο Νότο). Χάρη στο υδρογόνο, ως μέσο αποθήκευσης και τις επικοινωνίες, η Ευρώπη θα μπορούσε να γίνει η πρώτη ήπειρος της μετά-ορυκτά – καύσιμα εποχής.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ  ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ..
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Πέμπτη, 22 Μάιος 2008 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 129 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58263880
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.