ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Πέμπτη 30 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Οι ανθρακικοί σταθμοί είναι "πιο ίσοι" από τους άλλους; Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ενέργεια
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ , Δευτέρα, 19 Μάιος 2008

Σοβαρά ερωτηματικά δημιουργεί η διαδικασία με την οποία η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας χορήγησε θετική γνωμοδότηση στην αίτηση της ΔΕΗ για τον λιθανθρακικό σταθμό στη Λάρυμνα, καθώς και αυτή που ακολουθεί για τουλάχιστον άλλες δύο περιπτώσεις ανθρακικών μονάδων της ΔΕΗ. Ενώ διανύουμε ήδη την "Εβδομάδα Κατά του Λιθάνθρακα", όπου πολίτες, δήμοι και οργανώσεις από πολλές περιοχές της χώρας διαδηλώνουν την αντίθεση τους στο ρυπογόνο καύσιμο, οι Οικολόγοι Πράσινοι αναδεικνύουν το θέμα και με αίτηση τους στη ΡΑΕ ζητούν διευκρινήσεις για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.

Συγκεκριμένα στην τελευταία ανανέωση (5/5/2008) του αρχείου θετικών γνωμοδοτήσεων της ΡΑΕ περιλαμβάνεται θετική γνωμοδότηση για την υπ' αριθμό Γ3375 αίτηση της ΔΕΗ ΑΕ για μονάδα λιθάνθρακα της στη Λάρυμνα ισχύος 700-800MW, αλλά από τον πίνακα απουσιάζει ο αριθμός της γνωμοδότησης αυτής.
Επίσης στο αρχείο αιτήσεων της ΡΑΕ για άδειες παραγωγής με ενημέρωση επίσης 05/05/08 δεν υπάρχει καταχωρημένη η σχετική αίτηση! Έτσι παραμένει άγνωστο πότε κατατέθηκε η αίτηση κι αν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις δημοσιοποίησης που ορίζει ο νόμος.

Το γεγονός έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού Αδειών Παραγωγής και Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ο αιτών έχει υποχρέωση να δημοσιεύσει σε δύο ημερήσιες εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας που εκδίδονται στην Αθήνα σύντομη περίληψη του περιεχομένου της αίτησής του, ενώ η ΡΑΕ φροντίζει ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να λαμβάνει γνώση σχετικά µε την αίτηση, τα συνημμένα έγγραφα και κάθε άλλη σχετική πληροφορία. Από την ημέρα της δημοσίευσης μάλιστα ξεκινά η προθεσμία 15 ημερών για την υποβολή αιτιολογημένων αντιρρήσεων.

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η περίπτωση αυτή μάλλον δεν είναι μοναδική. Στην ομιλία του στις 17/04/08 ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος δήλωσε ότι "αναμένεται η θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ για τις άδειες των δύο λιγνιτικών Μονάδων στη Φλώρινα και στην Πτολεμαΐδα, και των δύο λιθανθρακικών στο Αλιβέρι και τη Λάρυμνα" (Βλ. Δελτίο Τύπου ΔΕΗ 17/04/08). Αιτήσεις για τη λιθανθρακική μονάδα στο Αλιβέρι και την λιγνιτική στην Πτολεμαΐδα επίσης δεν εμφανίζονται στο αρχείο της ΡΑΕ. Είναι πράγματι να απορεί κανείς αφενός για την ικανότητα του κ. Αθανασόπουλου να προβλέπει τις αποφάσεις της ΡΑΕ και αφετέρου για την επιμέλεια τήρησης των αρχείων της τελευταίας.

Επισημαίνουμε ότι η ακριβώς προηγούμενη αίτηση (Γ3374) αφορά μεγάλο θερμοηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ συνδυασμένου κύκλου στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης και κατατέθηκε στις 31/12/07, η οποία επίσης έλαβε ήδη θετική γνωμοδότηση από τη ΡΑΕ. Προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι στην περίπτωση αυτή, όσο και στην επίμαχη της Λάρυμνας, η ΡΑΕ εξέδωσε θετική γνωμοδότηση για ρυπογόνες μονάδες εκατοντάδων μεγαβάτ σε λιγότερο από 4 μήνες, όταν το αντίστοιχο διάστημα για τις μονάδες Ανανεωσίμων Πηγών Ενέργειας είναι πολλοί μήνες, ως χρόνια, ακόμα και πριν την ενσωμάτωση της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ) στη διαδικασία της άδειας παραγωγής.

Πέρα όμως από τις διαδικασίες αδειοδότησης, ακόμα και το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο των αδειών παραγωγής επιφυλάσσει ευνοϊκότερη μεταχείριση στους συμβατικούς σταθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ για τους σταθμούς ΑΠΕ απαιτείται πλέον η ταυτόχρονη υποβολή Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μαζί με την αίτηση για άδεια παραγωγής και η λήψη γνωμοδότησης Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ) πριν τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ, τέτοια υποχρέωση για τους συμβατικούς σταθμούς δεν υφίσταται!

Οι Οικολόγοι Πράσινοι με αίτηση τους προς τη ΡΑΕ ζητούν να διευκρινίσει:

1. Πότε κατατέθηκε η υπ' αριθμό Γ3375 αίτηση της ΔΕΗ για το λιθανθρακικό σταθμό στη Λάρυμνα.
2. Αν η ΔΕΗ προέβη στις απαραίτητες κατά το νόμο δημοσιεύσεις και πότε έγιναν αυτές.
3. Γιατί η αίτηση αυτή δεν έχει καταχωρηθεί στο αρχείο αιτήσεων της ΡΑΕ.
4. Πότε εκδόθηκε η θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ για την αίτηση αυτή και γιατί απουσιάζει ο αριθμός της θετικής γνωμοδότησης από το σχετικό αρχείο της ΡΑΕ.
5. Αν έχουν κατατεθεί αιτήσεις για άδεια παραγωγής από τη ΔΕΗ για την επίσης λιθανθρακική μονάδα 700-800MW στο Αλιβέρι Ευβοίας καθώς και τη λιγνιτική μονάδα 450MW στην Πτολεμαΐδα, όπως ισχυρίζεται η ίδια η ΔΕΗ. Αν όντως έχουν κατατεθεί, πότε έγινε αυτό και γιατί οι αιτήσεις αυτές δεν περιλαμβάνονται στο σχετικό αρχείο της ΡΑΕ.
6. Αν ισχύει η δήλωση του κ. Αθανασόπουλου ότι η ΡΑΕ προτίθεται να γνωμοδοτήσει θετικά και για τις υπόλοιπες ανθρακικές μονάδες σε Φλώρινα, Πτολεμαΐδα και Αλιβέρι, όπως ήδη έκανε για τη Λάρυμνα.

Γνωρίζουμε ότι τα συμφέροντα γύρω από τον άνθρακα είναι μεγάλα και με πολύ ισχυρή επιρροή. Θα είναι όμως ολέθριο σφάλμα αν τους επιτρέψουμε να υπερισχύσουν των συμφερόντων του συνόλου της ανθρωπότητας που απειλείται από την κλιματική αλλαγή.

Η Θεματική Ομάδα Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
Για περισσότερες πληροφορίες:
Σταύρος Σταματούκος, 6936 900276

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 238 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57642601
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.