ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Πέμπτη 30 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη ΡΑΕ και ...οι εξηγήσει Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Πολίτες κατά του λιθάνθρακα , Σάββατο, 17 Μάιος 2008
Εκδήλωση διαμαρτυρίας, κατά της εγκατάστασης μονάδων λιθάνθρακα, πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 15/5, στις 12 το μεσημέρι, έξω από τα γραφεία της ΡΑΕ. Την εκδήλωση οργάνωσε πρωτοβουλία πολιτών από την Αθήνα και συμμετείχαν εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας "Πολίτες κατά του λιθάνθρακα", των κινήσεων πολιτών από τη Βοιωτία, την Αιτωλοακαρνανία, το Αλιβέρι, καθώς και ο αντιδήμαρχος Κηρέως (Μαντουδίου) κ. Νικολάου...
Δελτίο τύπου, 15/5/2008

Εκδήλωση διαμαρτυρίας, κατά της εγκατάστασης μονάδων λιθάνθρακα, πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 15/5, στις 12 το μεσημέρι, έξω από τα γραφεία της ΡΑΕ. Την εκδήλωση οργάνωσε πρωτοβουλία πολιτών από την Αθήνα και συμμετείχαν εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας "Πολίτες κατά του λιθάνθρακα", των κινήσεων πολιτών από τη Βοιωτία, την Αιτωλοακαρνανία, το Αλιβέρι, καθώς και ο αντιδήμαρχος Κηρέως (Μαντουδίου) κ. Νικολάου.

Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί μια νέα εξέλιξη στον αγώνα κατά του λιθάνθρακα, που την προσδιορίζει η συμμετοχή στο πανελλαδικό μέτωπο κατά του λιθάνθρακα και πολιτών από περιοχές που δεν αντιμετωπίζουν άμεσα πρόβλημα εγκατάστασης τέτοιων μονάδων και, ιδιαίτερα, από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι γνωστό ότι, παρόμοιες δράσεις, στο πλαίσιο της “εβδομάδας κατά του λιθάνθρακα”, αναπτύσσονται, εκτός από την Αθήνα, και στη Θεσσαλονίκη και στην Κόρινθο.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων, συναντήθηκε με τους πρόεδρο και αντιπρόεδρο της ΡΑΕ κ. Μ. Καραμανή και Θ. Πανάγο, στους οποίους και μεταφέρθηκε η καθολική αντίθεση των τοπικών κοινωνιών στην προοπτική εισαγωγής του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και τους ζητήθηκε να μην προχωρήσουν σε νέες θετικές γνωμοδοτήσεις. Ζητήθηκαν, επίσης, εξηγήσεις για τον, τουλάχιστον, ανορθόδοξο τρόπο με τον οποίο εμφανίστηκε, στα αρχεία της ΡΑΕ, θετική γνωμοδότηση για μονάδα λιθάνθρακα στη Λάρυμνα, από τη ΔΕΗ.

Από την πλευρά των εκπροσώπων της ΡΑΕ, υπήρξε η εξής ενημέρωση:

• Η ΡΑΕ περιορίζεται, αποκλειστικά, στον έλεγχο της οικονομικής βιωσιμότητας και των τεχνικών στοιχείων των προτάσεων που της υποβάλλονται. Για την ουσιαστική ευθύνη των αποφάσεων αδειοδότησης και τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, που αυτές συνεπάγονται, παρέπεμψαν στα όργανα διοίκησης.

• Η αίτηση για τη μονάδα της Αντίκυρας Βοιωτίας (όμιλος Μυτιληναίου), βρίσκεται στο ΥΠΑΝ, σε αναμονή έγκρισης ή απόρριψης, με θετική γνωμοδότηση από τη ΡΑΕ.

• Η αίτηση για τη μονάδα του Μαντουδίου (όμιλος ΤΕΡΝΑ), επιστράφηκε στη ΡΑΕ (η οποία είχε δώσει θετική γνωμοδότηση) για επανέλεγχο του φακέλου και με παρατηρήσεις σε ιδιοκτησιακά ζητήματα, αλλά και σε περιβαλλοντικά (παρόλο που η ΡΑΕ ισχυρίζεται ότι δεν ασκεί περιβαλλοντικό έλεγχο των προτάσεων).

• Η αίτηση για τη μονάδα του Αστακού (EDISON) βρίσκεται στη φάση ελέγχου του τεχνικού μέρους του φακέλου.

• Η αίτηση για τη μονάδα του Αλιβερίου (ΔΕΗ) έχει συναντήσει προσκόμματα με την ιδιοκτησία του χώρου στον οποίο προτείνεται η εγκατάσταση (σημ. είναι γνωστό ότι η προτεινόμενη έκταση ανήκει στο δήμο Ταμυνέων, ο οποίος για ανεξήγητο λόγο εξακολουθεί να σιωπά για τη μονάδα λιθάνθρακα).

• Η αίτηση για τη μονάδα της Λάρυμνας (ΔΕΗ) δεν έχει αρχίσει να εξετάζεται, ακόμη.

• Η εμφάνιση θετικής γνωμοδότησης για τη Λάρυμνα οφείλεται σε λάθος υπαλλήλου. Υποσχέθηκαν να εξετάσουν για ποιο λόγο:

- εμφανίστηκε με άλλο αριθμό πρωτοκόλλου στο αρχείο θετικών γνωμοδοτήσεων (Γ3375) και άλλο στο αρχείο των αιτήσεων (Γ3376)

- είναι η μοναδική, ίσως, περίπτωση αίτησης, που έχει ημερομηνία πρωτοκόλλου (30/3/2008) μεταγενέστερη της ημερομηνίας δημοσιοποίησης της αίτησης (29/1/2008)

- έστω και έτσι, αυτή η αίτηση δημοσιοποιήθηκε από τη ΡΑΕ στις 5/5/2008 (σημ. δημιουργώντας νομικό πρόβλημα με την εκπνοή της 15θήμερης προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων, που ξεκινά από την ημερομηνία δημοσίευσης)

- υπάρχει ένα ένοχο κενό στο μητρώο των αιτήσεων, που δεν έχει δημοσιοποιηθεί, στο επίμαχο διάστημα (δεν δημοσιεύονται οι αιτήσεις με αριθμούς πρωτοκόλλου Γ3372, Γ3373, Γ3375)

• Θεωρούν ότι ήταν αυτονόητη η παροχή θετικής γνωμοδότησης για την αλλαγή του χαρακτήρα της μονάδας συμπαραγωγής του ομίλου Μυτιληναίου, στην Αντίκυρα, από τη στιγμή που το επιθυμεί ο ίδιος (για λόγους ομαλής λειτουργίας του ανταγωνισμού στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι παραπάνω τοποθετήσεις ενισχύουν τις επιφυλάξεις μας για τη λειτουργία της ΡΑΕ και για το κατά πόσο παίζει ρυθμιστικό ή απορυθμιστικό ρόλο. Δεν μας ξενίζει, φυσικά, και αυτή η ατέρμονη πρακτική μεταφοράς της ουσιαστικής ευθύνης, για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον μεγάλων περιοχών και την ενεργειακή προοπτική της χώρας, από τον ¶ννα στον Καϊάφα.

Και για το λόγο αυτό οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν, για μια ακόμη φορά, παρόντες και έτοιμοι να προασπίσουν το μέλλον και τη ζωή, τη δική τους και των παιδιών τους.


"Πολίτες κατά του λιθάνθρακα"
Πανελλαδικό δίκτυο κινήσεων πολιτών
lithanthrakas.wordpress.com
lithanthrakas@gmail.com


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 232 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57641721
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.