ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 02 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Μποϋκοτάζ: μαζικός τρόπος αντίδρασης Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Μανόλης Βουτυράκης , Παρασκευή, 16 Μάιος 2008

ΝΟΘΕΙΑ ΚΑΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΠΙΑ ΠΝΙΓΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

α) Το νέο διατροφικό σκάνδαλο.

Θέματα όπως τα παραπάνω, έχουν καταντήσει ενδημική αρρώστια στην εποχή μας.

Δεν θέλω να υπερβάλλω ή να διογκώσω την κατάσταση, αλλά θεωρώ χρέος μου, δικαίωμα και επιθυμία, να υπογραμμίσω τη δυσάρεστη κατάσταση, το νοσηρό σύμπτωμα, που μαστίζει αυτές τις ημέρες την κοινωνία μας.

Το τρίπτυχο ακρίβεια – νοθεία – κερδοσκοπία, δημιουργεί καταστάσεις που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο, την υγεία μας, τη φυσική μας κατάσταση, αλλά και την αγοραστική μας δύναμη.

Το νέο διατροφικό σκάνδαλο του νοθευμένου ηλιελαίου, δεν είναι ούτε το πρώτο, αλλά και ούτε το τελευταίο. Το λάδι αυτό επί μήνες καταναλωνόταν από τους ανυποψίαστους πολίτες, με περιεκτικότητα ορυκτέλαιου, το οποίο είναι καρκινογόνο. Οι έλεγχοι ξεκίνησαν μόλις στις 7 Μάιου όταν ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές ότι έγινε εισαγωγή στην Ελλάδα ηλιελαίου, που περιείχε ορυκτέλαιο.

Από τους ελέγχους στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Μάνος Α.Ε. στον Βόλο, προέκυψε ότι διακινήθηκαν 1.182 τόνοι από τους οποίους 1.058 ραφιναρίστηκαν και διατέθηκαν σε 15 επιχειρήσεις.

Η ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία κατάσταση που δημιουργήθηκε, οφείλεται σΆ ένα «πάρτι νοθείας και κερδοσκοπίας» που έχει στηθεί, όχι μόνο τις τελευταίες ημέρες, αλλά από την αρχή του χρόνου, με πρωταγωνιστές επίορκους ελεγκτές και δύο εισαγωγικές εταιρείες από το Βόλο και τα Μέγαρα., που έφερναν τις πρώτες ύλες από την Ουκρανία, μέσω Ελβετίας και διοχέτευαν το νοθευμένο ηλιέλαιο σε μεσαίες επιχειρήσεις χονδρεμπορίου, για να καταλήξουν στους ανυποψίαστους καταναλωτές.

Η επικινδυνότητα της ανάμειξης του ηλιελαίου με ορυκτέλαια, είναι ανάλογη εκείνης των διοξινών, σε οποιαδήποτε μάλιστα αναλογία. Η δράση των ουσιών αυτών στον ανθρώπινο οργανισμό είναι αθροιστική και γίνεται πολύ σύντομα επικίνδυνη, όταν πρόκειται για άτομα υψηλής ευαισθησίας, όπως είναι τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Το φαινόμενο, λοιπόν της νοθείας είναι αναντίρρητο. Η έκτασή του μεγάλη, τόσο μεγάλη, που πρέπει ν΄ αντιδράσουμε άμεσα. Αλλά πριν έρθουμε στο θέμα των αντιδράσεων και των ενεργειών που θα αποσοβήσουν τον προφανή κίνδυνο, ας αναζητήσουμε κάπως εκτενέστερα τα αίτια, τη ρίζα του κακού.

Είναι αλήθεια πως παρά την σχετική άγνοια που μας χαρακτηρίζει όλους, εύκολα μπορούμε να επισημάνουμε τις αιτίες αυτών των δυσάρεστων φαινομένων, που δεν είναι, βέβαια, μόνο νοθείες τροφίμων αλλά και διαφθορά συνειδήσεων – και μάλιστα

αξιωματούχων που έχουν σαν αποστολή την περιφρούρησή μας – δωροδοκίες, παραβάσεις νόμων, από νομοφύλακες κ.λ.π.

Αν εξετάσουμε όλες τις επί μέρους συνιστώσες, όλα τα παρακλάδια, τις υποπεριπτώσεις οδηγούμαστε στον τόπο του εγκλήματος: ΣΤΗ ΔΙΨΑ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ. Να λοιπόν, η πέτρα του σκανδάλου, ο μέγας και αναντίρρητος ηθικός αυτουργός όλων των νοθειών, παραβάσεων, δωροδοκιών, υποβαθμίσεων της ποιότητας. Κάτω από τη πίεση του κέρδους κάθε επιχειρηματίας μηχανεύεται το καθετί για να αυξήσει το κέρδος. Κάθε θεμιτή και αθέμιτη πράξη νομιμοποιείται στη «συνείδηση» του και το τελευταίο που υπολογίζεται είναι η ζωή του καταναλωτή. Σε μια βαθύτερη θεώρηση, όμως, το πρόβλημα ανάγεται στη δομή της κοινωνίας μας. Δηλαδή, ο κερδοσκόπος είναι «προϊόν» μιας ανταγωνιστικής, καπιταλιστικής κοινωνίας και ενεργεί σύμφωνα με τις δικές της προδιαγραφές.

β) Μορφές αντίδρασης.

Νομίζω ότι για να προστατευθούμε αποτελεσματικά από όλα αυτά τα συμπτώματα σήψης είναι ανάγκη κατΆ αρχήν να συνειδητοποιήσουμε τους κινδύνους που μας απειλούν. Το δεύτερο βήμα είναι η συσπείρωση γύρω από διάφορους συλλογικούς φορείς, μέσα από τους οποίους μπορούμε να προβάλουμε πιο αποτελεσματικά, πιο μαζικά, τα αιτήματά μας, τις καταγγελίες, τις διαμαρτυρίες (π.χ. ΙΝ.ΚΑ)

Παράλληλα μέσα από μαζικούς φορείς, πρέπει όλοι οι καταναλωτές να επιδιώξουμε από την πολιτεία την πλατιά πληροφόρηση σχετικά με παρόμοια περιστατικά σε ειδικές εκπομπές από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Μια συστηματική οργάνωση των καταναλωτών και μια λεπτομερειακή πληροφόρηση της κοινής Γνώμης μπορεί να περιορίσει σημαντικά όλα τα επικίνδυνα συμπτώματα που βάζουν σε άμεσο κίνδυνο το πολυτιμότερο, αγαθό την υγεία μας. Μια ομαδική δυναμική αντίδραση ενάντια στους οποιουσδήποτε ασυνείδητους κερδοσκόπους μπορεί να διαδραματίσει σοβαρό ρόλο και συντελέσει στην εξάλειψη σχεδόν μερικών τέτοιων φαινομένων. Έτσι μπορούμε την Πέμπτη 15 Μαΐου, μαζί με την ΓΣΕΕ την ΑΔΕΔΥ και το ΙΝΚΑ

να προχωρήσουμε σε μποϋκοτάζ, κατά της νοθείας και της ακρίβειας. Είναι μια ευκαιρία να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στη διαφθορά, καταγγέλλοντας με τον τρόπο αυτό τους ασυνείδητους κερδοσκόπους, που νοθεύουν τα τρόφιμα και να αποφύγουμε έστω και για μια μέρα να μην διαθέσουμε στη αγορά «ούτε ένα ευρώ»

Βέβαια αυτού του είδους οι αντιδράσεις και οι τρόποι αυτοάμυνας δεν λύνουν οριστικά, δεν θεραπεύουν το κακό από τη ρίζα του, όμως η οικονομική ζημιά που θα προκληθεί θα τους ταρακουνήσει και θα τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν έστω και προσωρινά τα παράνομα σχέδια του.

Γι να πραγματωθούν οι αγώνες και να ικανοποιηθούν οι στόχοι μας – στόχοι κάθε έντιμου και φιλοπρόοδου πολίτη κάθε χώρας – απαιτούνται καθημερινοί αγώνες, παντοτινή επαγρύπνηση, αδιάκοπη πάλη. Και προϋπόθεση όλων αυτών είναι η συνειδητοποίηση, η γνώση, η βαθιά ανατομία, του κόσμου μας που είναι γεμάτος και νοσήματα. Όταν δούμε με το μικροσκόπιο τα έλκη του καπιταλιστικού κόσμου μέσα στον οποίο ζούμε, θα βρούμε τον τρόπο να απαλλαχτούμε απΆ αυτόν γιατί θα ξέρουμε και θα θέλουμε να ζήσουμε σε ένα κόσμο ανθρώπινο.

Τα μέτρα που έχουν λάβει οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις της χώρας σχετικά με το θέμα της νοθείας, των τιμών και του ελέγχου εν γένει της αγοράς, διακρίνονται για τον κατασταλτικό χαρακτήρα και την προσπάθεια ομαλοποίησης της αγοράς με την συστηματοποίηση και την ένταση των ελέγχων.

Η αδυναμία κάθε πολιτικής που στηρίζεται μόνο στον έλεγχο των τιμών είναι τα πολλά «παραθυράκια» που αφήνονται στους εμπόρους για την πραγματοποίηση υψηλών κερδών. Έτσι όπου η φανερή αύξηση της τιμής δεν επιτρέπεται από κάποια διάταξη ή το κλίμα της αγοράς ή τις συνθήκες ανταγωνισμού, η κερδοσκοπία διατηρεί και μεγιστοποιεί τα υπερκέρδη της με την υποβάθμιση της ποιότητας, δηλαδή τη νοθεία σε κάθε μορφή της, που κατεβάζει δραστικά το κόστος των προϊόντων και των υπηρεσιών. Με φθηνότερες ή κι απαγορευμένες πρώτες ύλες, προχειρότερη εργασία, μικρότερη αντοχή και διάρκεια ζωής, ελαχιστοποίηση της παρουσίας και συμβολής υπεύθυνων επιστημόνων κ.λ.π. Αυτό οδηγεί σε καταστάσεις επικίνδυνες (και συχνά θανατηφόρες) για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών. Σχετικά με τη νοθεία των τροφίμων και την νομική προστασία των καταναλωτών, μπορούν να γίνουν οι πιο κάτω διαπιστώσεις:

α) Η σχετική νομοθεσία είναι ελλιπής και δεν καλύπτει όλο το κύκλωμα παραγωγής και εμπορίας.

β) Ο έλεγχος γίνεται επί των αποτελεσμάτων. Δεν είναι προληπτικός.

γ) Οι προβλεπόμενες ποινές είναι μικρές σε σχέση με τη βλάβη που προκαλεί η νοθεία στους καταναλωτές.

δ) Οι ποινές είναι εξαγοράσιμες και ακολουθείται η διαδικασία συγχώνευσης.

ε) Οι επιχειρηματίες – κερδοσκόποι ορίζουν απλούς υπαλλήλους σαν αγορανομικά υπεύθυνους ώστε να μην εγγράφεται στο ποινικό τους μητρώο το ιστορικό των παραβάσεων.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ  ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 62 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56167401
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.