ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 06 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
15 Μάη: Διεθνής Ημέρα για τους Αντιρρησίες Συνείδησης Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Αντιρρησίες συνείδησης
Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης , Παρασκευή, 16 Μάιος 2008

Διεθνώς η 15 Μάη έχει καθιερωθεί ως ημέρα αφιερωμένη στην αντίρρηση συνείδησης στη στρατιωτική θητεία. Στη χώρα μας δέκα χρόνια μετά το 1998, όταν για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε νομικά η δυνατότητα αντίρρηση συνείδησης και εισήχθη ο θεσμός της εναλλακτικής κοινωνικής υπηρεσίας, το ανθρώπινο αυτό δικαίωμα δεν έχει κατοχυρωθεί πλήρως σύμφωνα με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα, κάτι που διαπιστώθηκε και στην κοινή ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, της Αντιπολεμικής Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Αντίρρηση Συνείδησης ένα μήνα πριν, με την ευκαιρία της διεξαγωγής της γενικής συνέλευσης του τελευταίου στην Αθήνα.

Εν συντομία, η εναλλακτική υπηρεσία παραμένει σχεδόν διπλάσια της αντίστοιχης στρατιωτικής θητείας, η τοποθέτηση των αντιρρησιών σε φορείς γίνεται από το ΓΕΕΘΑ, ενώ η σχετική επιτροπή «ελέγχου συνείδησης» συνεχίζει να απορρίπτει τις περισσότερες από τις αιτήσεις των ιδεολογικών αντιρρησιών. Παράλληλα, εξακολουθούν οι δικαστικές διώξεις σε βάρος των αντιρρησιών συνείδησης, με κορυφαίο παράδειγμα τη… νιοστή παραπομπή σε δίκη, με την ίδια -πάντοτε- κατηγορία της ανυποταξίας, του Λάζαρου Πετρομελίδη, στις 20 Μαΐου στο Διαρκές Ναυτοδικείο Πειραιά.

Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση, διατηρεί στρατεύματα σε διάφορες περιοχές εκτός συνόρων (Αφγανιστάν, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Κύπρος, Περσικός) και παραχωρεί διευκολύνσεις στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ όταν δεν συμμετέχει άμεσα. Επίσης επισείει τον μπαμπούλα της στράτευσης στα 18 χωρίς αναβολές ενάντια στη νεολαία (ενώ η υποχρέωση στράτευσης φτάνει μέχρι τα 45), προετοιμάζει μια νέα υπεραγορά οπλικών συστημάτων (την ίδια στιγμή που περικόπτει τις συντάξεις ή τα κονδύλια για την παιδεία και την υγεία) και ασκεί πολιτική "λεονταρισμών" σε βάρος της γειτονικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης, στα πλαίσια της συνολικής του δράσης ενάντια στον εθνικισμό, το μιλιταρισμό και τον πόλεμο, συμμετέχει μαζί με άλλες οργανώσεις από την Ελλάδα και τη Δημοκρατία της Μακεδονίας στη συνάντηση ενάντια στον εθνικισμό και το ΝΑΤΟ που γίνεται στα Σκόπια, το Σάββατο 17 Μαΐου. Παράλληλα δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στους Τούρκους αντιρρησίες συνείδησης που αντιμετωπίζουν συνεχείς φυλακίσεις, ακόμη και βασανισμούς, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το Χαλίλ Σαβντά, καθώς και την αλληλεγγύη μας με το παγκόσμιο κίνημα των αντιρρησιών συνείδησης ενάντια στο στρατό και τον πόλεμο από την Κορέα και τη Ρωσία, μέχρι το Ισραήλ και τη Λατινική Αμερική.

* Πλήρης κατοχύρωση του δικαιώματος της αντίρρησης συνείδησης, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.
* Παύση των διώξεων σε βάρος των αντιρρησιών συνείδησης.
* Κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης.
* Όχι σε νέες υπέρογκες αγορές όπλων.
* Αντίσταση στον εθνικισμό, το μιλιταρισμό και τον πόλεμο.

ΒΕΤΟ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ
ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΟ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟ
ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ

Ειρηνιστές και ειρηνίστριες, αντιμιλιταριστές και αντιμιλιταρίστριες από την Ελλάδα και τη Δημοκρατία της Μακεδονίας συναντιόμαστε στα Σκόπια την 17η
Μαΐου 2008 σε κοινή δημόσια συζήτηση στο ξενοδοχείο Continental στις 13:00.

Ομιλητές: Ίβιτσα ¶ντεσκι, Σίσυ Βωβού, Κίρε Βασίλεβ, Δημοσθένης Παπαδάτος.Συντονισμός: Μπόρο Κιτάνοσκι.
Γύρω στις 15:00 θα γίνει και κοινή πορεία από το ξενοδοχείο Continental στο Μέγαρο του Στρατού και το Μνημείο των παιδιών προσφύγων στο πάρκο της Γυναίκας Αγωνίστριας. Και οι δύο πλευρές θέλουμε να προωθήσουμε μια διαφορετική εικόνα απΆ αυτήν που παρουσιάστηκε στην πρόσφατη πολιτική σύγκρουση μεταξύ της Ελλάδας και της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Σκοπός αυτής της κοινής προσπάθειάς μας είναι η δημόσια έκφραση όσων επιθυμούν συνεργασία, ανεκτικότητα και κατανόηση μεταξύ των δύο λαών. Επιπλέον, οι εκδηλώσεις θέλουν να διατρανώσουν την αντίθεσή μας στην πρόσφατη αύξηση του εθνικισμού και μιλιταρισμού στην Ελλάδα και τη Δημοκρατία της Μακεδονίας και να θέσουν στο επίκεντρο τη δέσμευσή μας υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ως ακτιβιστές και ακτιβίστριες της ειρήνης από τις δύο αυτές χώρες, θέλουμε να υψώσουμε τη φωνή μας σε μια κοινή προσπάθεια να αντιπαρατεθούμε στην
εικόνα που παρουσιάζουν οι πολιτικοί και τα μίντια των χωρών μας, μια εικόνα άδικης σύγκρουσης εξουσιών που επικεντρώνεται κυρίως στη σημασία του μιλιταρισμού με αναπόφευκτο αποτέλεσμα την αύξηση του εθνικισμού στις δύο χώρες και αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο γειτόνων. Σε αντίθεση προς μια σχέση βασισμένη στη βία μεταξύ των χωρών μας, εμείς προβάλλουμε ως εναλλακτική λύση την ειρηνική συνεργασία που βασίζεται στην αλληλεγγύη και την ανεκτικότητα. Το κοινό έδαφος που έχουμε διαμορφώσει βασίζεται στις ακόλουθες κοινές μας απόψεις:

Δηλώνουμε την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε στρατιωτική συνεργασία, περιλαμβανομένης αυτής στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, και επιδιώκουμε μη-βίαιες εναλλακτικές λύσεις για την οικοδόμηση της παγκόσμιας ειρήνης. Πιστεύουμε στην αυτοδιάθεση όλων των λαών. Επιπλέον, προωθούμε τις ειρηνικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Δημοκρατίας της Μακεδονίας, βασισμένες στην αλληλεγγύη και τη φιλία των λαών.

Απαιτούμε την αναγνώριση και προστασία των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων που ζουν στη Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Ελλάδα. Απαιτούμε την αναγνώριση και την προστασία των γλωσσών των δύο χωρών, των επίσημων και των μειονοτικών, με βάση την πεποίθηση ότι κάθε γλώσσα είναι φορέας πολιτιστικής κληρονομιάς και σπουδαιότητας, γιΆ αυτό και πρέπει να προστατεύεται.

Επιμένουμε στην ελευθερία μετακίνησης των ανθρώπων, που αφορά τόσο το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, όσο και την ελευθερία επιστροφής των πολιτικών προσφύγων στην Ελλάδα που προς το παρόν ζουν στη Δημοκρατία της Μακεδονίας ή αλλού, ώστε να μπορούν να γυρίσουν στη χώρα απΆ όπου κατάγονται.
Επιπλέον, πιστεύουμε ότι έχει μεγάλη σημασία οι λαοί της Ελλάδας και της Δημοκρατίας της Μακεδονίας να συνεργαστούν σε κοινή προσπάθεια για τη δημιουργία βιώσιμης και διαρκούς ειρήνης. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των ενδιαφερόντων των κοινωνιών μας, που θα επικεντρώνονται στη συνεργασία με βάση τη μη-βία.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Δράση Ειρήνης, Πρωτοβουλία πολιτών Δεν Πίνουμε Πετρέλαιο, Πρωτοβουλία Ενάντια στο ΝΑΤΟ! Ενάντια στην Μακεδονία στο ΝΑΤΟ!, Κέντρο για την Βιωσιμότητα και την Προοδευτική Εκπαίδευση.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Αντιεθνικιστική - Αντιμιλιταριστική Πρωτοβουλία.

Συμμετέχουν - στηρίζουν: Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Μέλη της πρώην Αντιπολεμικής Αντιεθνικιστικής Συσπείρωσης, Νεολαία Συνασπισμού, ΟΚΔΕ (Σπάρτακος), Πολιτική Οργάνωση ΚΟΚΚΙΝΟ, Αυτονομία ή Βαρβαρότητα, Διεθνιστική Εργατική Αριστερά, Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Φιλοσοφικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανένταχτοι/τες πολίτες εναντίον του εθνικισμού.

Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 145 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55275273
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.