ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 03 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
9 μήνες μετά: η Ηλεία σε πλήρη απόγνωση Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Πολιτική
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ , Τετάρτη, 14 Μάιος 2008

Φανερή η απουσία ενός οράματος για την περιοχή και ενός σχεδίου για την υλοποίησή του.

Στο πλαίσιο της πανελλαδικής τους καμπάνιας "Εμείς θυμόμαστε τις φωτιές, εσείς;" οι Οικολόγοι Πράσινοι πραγματοποίησαν το Πανελλαδικό τους Συμβούλιο στην Ηλεία, σε συνδυασμό με επισκέψεις σε πυρόπληκτα χωριά, καταγραφή προβλημάτων και συζητήσεις με κατοίκους της περιοχής και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η γενική διαπίστωση είναι πως τα πυρόπληκτα χωριά είναι αφημένα στην τύχη τους, χωρίς οικονομική ή ψυχολογική υποστήριξη από πλευράς της Πολιτείας. Χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα με τους ίδιους τους κατοίκους, κανένας βουλευτής δεν τους έχει επισκεφτεί μετά τις εκλογές. Οι κάτοικοι των ορεινών χωριών ταλαιπωρούνται από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων για απώλεια αγροτικής παραγωγής. Παρά τις υποσχέσεις για δημιουργία 6 χιλιάδων θέσεων εργασίας στην περιοχή, οι ελάχιστες προσλήψεις έχουν γίνει μέσω των γνωστών κομματικών-πελατειακών καναλιών. Οι κάτοικοι επισήμαναν πως δεν αξιοποιήθηκαν καν ντόπιοι στις εργασίες κατασκευής κορμοφραγμάτων και αντιπλημμυρικών έργων. Σε έναν νομό με τη μισή του έκταση καμμένη και με το 50% των κατοίκων του να απασχολείται στον αγροκτηνοτροφικό τομέα, η αποκατάσταση παραγωγικών δραστηριοτήτων με βιώσιμο τρόπο είναι καθοριστικής σημασίας.
Πολύτιμα ήταν τα συμπεράσματα από την εκδήλωση διαλόγου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής με τη συμμετοχή του αντινομάρχη Ηλείας κου Μπαλκάμου και του Δημάρχου Πύργου κου Παρασκευόπουλου.
Από τη συζήτηση προέκυψε πως δεν υπήρχε προετοιμασία για τον υπαρκτό κίνδυνο πυρκαγιών ενώ η καταστροφή ανέδειξε την απουσία υποδομών συντονισμού. Αξιοσημείωτο είναι πως αν και έχει ήδη ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος για το 2008, οι τοπικοί φορείς δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ σχετικά.
Σε ότι αφορά την οικονομική διάσταση, τονίστηκε πως το γνωστό και ως "Ταμείο Μολυβιάτη" που έχει συγκεντρώσει χρήματα από το ξεχείλισμα της ευαισθησίας και συγκίνησης χιλιάδων συμπολιτών μας, δεν έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και σε μεγάλο βαθμό προβλέπεται να χρηματοδοτήσει δράσεις που αποτελούν ούτως άλλως υποχρεώσεις του κράτους ή συγκεκριμένες κυβερνητικές υποσχέσεις. Ταυτόχρονα, ελάχιστα αναπτυξιακά έργα στην περιοχή έχουν ενταχθεί στο 4ο ΚΠΣ.
Με δεδομένη την απουσία δασολογίου και χωροταξικού σχεδιασμού, η άναρχη ανάπτυξη και η κακοποίηση της φύσης αναμένεται να είναι η φυσική εξέλιξη. Χαρακτηριστικό είναι πως ήδη υπάρχουν 25 χιλιάδες αυθαίρετες κατασκευές σε δημόσιες εκτάσεις στις παραλίες του νομού ενώ η σχεδιαζόμενη διέλευση της Ιονίας Οδού από τη λίμνη Καϊάφα θα δώσει το οριστικό πλήγμα στην περιοχή. Και βέβαια η πιο κραυγαλέα περίπτωση άναρχης και κοντόφθαλμης αναπτυξιακής λογικής είναι η παραχώρηση από την Κτηματική Εταιρία Δημοσίου στο Δήμο Ζαχάρως έκτασης 2700 στρεμμάτων για οικιστική-τουριστική επένδυση κατά μήκος της παραλίας σε συνέχεια του καμένου δάσους του Καϊάφα.

Στην κατεύθυνση δημιουργίας μιας βιώσιμης οικονομίας στην περιοχή με κεντρικό άξονα την αποκατάσταση και προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της αντιμετώπισης των προβλημάτων τόσων ανθρώπων που βρέθηκαν χωρίς ελπίδα και χωρίς μέλλον, οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν:

• Κήρυξη της Ηλείας ως Περιοχής Ειδικών Χωρικών Παρεμβάσεων, με άμεσο καθορισμό από το ΥΠΕΧΩΔΕ των προδιαγραφών για την εφαρμογή των σχετικών εργαλείων, κάτι που βέβαια έπρεπε να έχει κάνει χρόνια τώρα. Προτεραιότητα να δοθεί στην εκπόνηση σχεδίων χρήσεων γης στις πυρόπληκτες περιοχές.
• ¶μεση δημιουργία Οργανισμού με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα συντονίζει μακροχρόνια την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών και θα αξιολογεί την πορεία και την αποτελεσματικότητα των εφαρμοζόμενων πολιτικών επιλύοντας τα προβλήματα που εμφανίζονται. Ο Οργανισμός να διαμορφώσει επίσης έναν Φάκελο Καταστροφής στον οποίο θα καταγράφονται οι αιτίες της καταστροφής, τα μέτρα αποκατάστασης και θα προτείνονται μέτρα αποφυγής παρόμοιων καταστάσεων, ιδιαίτερα ενόψει των πιο καταστροφικών δασικών πυρκαγιών που αναμένονται τις επόμενες δεκαετίες στη χώρα ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
• Να πάψει η κυβέρνηση τη σπατάλη πόρων μέσα από αναποτελεσματικές και πελατειακές διαδικασίες αλλά να χρηματοδοτήσει απαραίτητα και σημαντικά έργα οικολογικών υποδομών που θα απασχολήσουν ανθρώπους από την περιοχή και θα δημιουργήσουν τη βάση για μια βιώσιμη ανάπτυξη του νομού.
• Παροχή ενός επιδόματος σε όλους τους πυρόπληκτους για την επόμενη πενταετία με τη δέσμευση πως θα απασχολούνται σε συγκεκριμένες δραστηριότητες αποκατάστασης της περιοχής, δημιουργίας βιώσιμων υποδομών και κοινωνικής αλληλεγγύης.
• Την επιτάχυνση-ολοκλήρωση της έρευνας που διέταξε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχετικά με την προεκλογική διάθεση 150 εκατομμυρίων ευρώ σε κατοίκους της περιοχής, αρκετοί από τους οποίους σύμφωνα με καταγγελίες φορέων και πολιτών δεν ήταν δικαιούχοι.

Τέλος, οι Οικολόγοι Πράσινοι δεσμεύονται πως θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους με τους τοπικούς φορείς –όπως συμφωνήθηκε με τη Νομαρχία Ηλείας και το Δήμο Πύργου- για:
• την από κοινού προώθηση πρωτοβουλιών λήψης μέτρων που θα βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους (απασχόληση, αίσθηση αλληλεγγύης) και τα οικοσυστήματα να ανακάμψουν
• τη διαμόρφωση ενός συνολικού σχεδίου πράσινης οικονομίας για το νομό Ηλείας ώστε τουλάχιστον μέσα από την τραγική καταστροφή να προκύψει μια νέα προοπτική βιωσιμότητας για την περιοχή που να αποτελεί και γενικότερο πρότυπο.

Η Εκτελεστική Γραμματεία
Για περισσότερες πληροφορίες:
Διονύσης Κράγκαρης 6932 232595
Λενιώ Μυριβήλη 6976 716830

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr, ecogreens@nath.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 76 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55199929
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.