ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 24 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ: ΨΕΥΤΙ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Greenpeace , Πέμπτη, 08 Μάιος 2008
Η δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα υπόσχεται πως θα καταφέρει τη συγκράτηση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εκπέμπεται από τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής και την αποθήκευσή του στο υπέδαφος. Όμως δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να λειτουργήσει σε βιομηχανική κλίμακα, ή ότι είναι ασφαλής ενώ το κόστος είναι υψηλό και εμποδίζει την επένδυση στις πραγματικές λύσεις...
Έκθεση της Greenpeace αποκαλύπτει το μεγάλο κόλπο της βιομηχανίας άνθρακα για την κατασκευή νέων ανθρακικών σταθμών.

Η νέα έκθεση της Greenpeace με τίτλο "Δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα: ψεύτικες ελπίδες" αποκαλύπτει την υποκρισία της βιομηχανίας άνθρακα. H Greenpeace καλεί τις κυβερνήσεις να απορρίψουν την κατασκευή νέων ανθρακικών σταθμών και να επενδύσουν στις τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Η δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (carbon capture and storage, CCS) υπόσχεται πως θα καταφέρει τη συγκράτηση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εκπέμπεται από τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής και την αποθήκευσή του στο υπέδαφος. Η μελλοντική ανάπτυξη της τεχνολογίας CCS προωθείται ευρέως από τη βιομηχανία του άνθρακα ως πρόφαση για την κατασκευή νέων ανθρακικών σταθμών, οι οποίοι αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για το κλίμα παγκοσμίως. Όμως δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να λειτουργήσει σε βιομηχανική κλίμακα και μάλιστα εγκαίρως, ή ότι είναι ασφαλής ενώ το κόστος είναι υψηλό και εμποδίζει την επένδυση στις πραγματικές λύσεις, δηλαδή τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας.

"Η επένδυση στην τεχνολογία CCS είναι τόσο αναποτελεσματική και ανόητη, όσο το να αποζητάς την προσβολή από μία ανίατη ασθένεια με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή η ιατρική επιστήμη θα βρει τη θεραπεία", δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια.

Τα βασικά σημεία στην έκθεση της Greenpeace που αποδεικνύουν την αδυναμία της τεχνολογίας CCS να δώσει λύσεις στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών είναι τα εξής:

Η τεχνολογία CCS δεν αναμένεται να έχει βιομηχανική εφαρμογή το νωρίτερο πριν από το 2030. Η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών απαιτεί όμως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να έχουν κορυφωθεί το αργότερο έως το 2015 και να μειωθούν τουλάχιστον κατά 50% έως το 2050. Η κατασκευή των ανθρακικών σταθμών που σχεδιάζονται σήμερα, θα αυξήσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 60% έως το 2030.

Η τεχνολογία CCS σπαταλά ενέργεια. Υπολογίζεται ότι η τεχνολογία CCS καταναλώνει 10 – 40% της ενέργειας που παράγει ένας σταθμός ηλεκτροπαραγωγής, καθιστώντας σε πολλές περιπτώσεις τη λειτουργία του οικονομικά ασύμφορη.  

Η τεχνολογία CCS είναι επικίνδυνη. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το διοξείδιο του άνθρακα που θα αποθηκευτεί στο υπέδαφος δε θα διαρρεύσει στο μέλλον, με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία και το περιβάλλον. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) εκτιμά ότι προκειμένου η τεχνολογία CCS να συμβάλει στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, έως το 2050 απαιτείται η κατασκευή 6.000 σταθμών, οι οποίοι θα αποθηκεύουν ο καθένας ένα εκατομμύριο τόνους CO2 στο υπέδαφος ετησίως. Ωστόσο δεν είναι βέβαιο αν είναι τεχνικά εφικτό να αποθηκευτεί τέτοια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα.

Η τεχνολογία CCS είναι ακριβή. Η τεχνολογία CCS αναμένεται να διπλασιάσει το κόστος κατασκευής και λειτουργίας ενός ανθρακικού σταθμού, ενώ θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 21% - 91%. Επιπλέον, η μεταφορά του διοξειδίου του άνθρακα σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων καθιστά την τεχνολογία CCS οικονομικά απαγορευτική.  

Οι πραγματικές λύσεις για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών υπάρχουν σήμερα. Η παλαιότερη έκθεση της Greenpeace με τίτλο "Ενεργειακή Επανάσταση"(4) αποδεικνύει ότι η εξοικονόμηση ενέργειας σε συνδυασμό με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να μειώσουν τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως και 50% και να καλύψουν περισσότερο από 50% των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών έως το 2050.

"Είναι προφανές ότι η βιομηχανία άνθρακα ενδιαφέρεται μόνο για τη μεγιστοποίηση των κερδών της. Η "νέα" τεχνολογία της δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα είναι μία πρόφαση για να συνεχιστεί μία επιχείρηση που ξεκίνησε το δέκατο ένατο αιώνα και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την καταστροφή του κλίματος. Οι ηγέτες του πλανήτη πρέπει να δράσουν υπεύθυνα και να απορρίψουν την προοπτική κατασκευής νέων ανθρακικών σταθμών. Μόνο η εξοικονόμηση ενέργειας σε συνδυασμό με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν ταυτόχρονα να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη και να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές", είπε ο Δημήτρης Ιμπραήμ.

Greenpeace
http://www.greenpeace.org/raw/content/international/press/reports/false-hope.pdf.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 78 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57574691
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.